Arama

Ağaç Oymacısı

Güncelleme: 18 Eylül 2008 Gösterim: 18.849 Cevap: 3
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
7 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
AĞAÇ OYMACISI
_________________________________________________________________
TANIM
Ağaç üzerinde tasarımı yapılan model veya şekli, özel kesici aletlerle oyma tekniğine uygun olarak işleyen ve ağaca şekil veren kişidir.
Sponsorlu Bağlantılar
GÖREVLER
- Tasarımı yapılan işler için araç-gereç listesini hazırlar, sipariş verir, satın alır,
- Sağlanan malzemeyi uygun bir şekilde yerleştirir,
- Yapılacak işlemleri gösteren resim veya çizimleri okur, yorumlar ve ağaç üzerine çizim yapar,
- Malzemenin, belli yerlerini kesici aletlerle, oyma tekniğine uygun olarak, keser,
- İşlemden geçmiş malzemeler bir mobilya parçası ise parçaları siparişi veren atölyeye gönderir; özel sipariş ise istenilen şekilde ve sağlam olarak teslim eder ve gerekiyorsa monte eder,
- Kullanılan makine araç ve gereçlerini hizmete hazır halde tutulmasını ve iş bitiminde bakımının yapılmasını sağlar, gerekirse basit arızaları onarır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Rendeleme aletleri (rendeler, düztabanlar, planyalar vb.), testereler, çekiç, tokmak, kerpeten, tornavida vb., eğe, törpü, sistre, teknik resim araç ve gereçleri, çeşitli malzemeler (ağaç, tutkal, çivi, zımpara, vida ve gereçler, boya, vernik vb.)


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ağaç oymacısı olmak isteyenlerin;
- Parçalar arasındaki ilişkileri görebilen,
- Tasarım, çizim yeteneğine ve el becerisine sahip,
- El ve gözlerini eşgüdümle kullanabilme yeteneğine sahip,
- Makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Ayrıntılara dikkat edebilen,
- Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Ağaç oymacısı atölyelerde çalışır. Genellikle güç pozisyonlarda ve ayakta çalışan ağaç oymacısı ağaçların taşınması, kaldırılması gibi faaliyetlerde bulunur. Çalışma ortamı çok gürültülü, tozlu ve kirlidir. Çalışırken az da olsa makine kazası, elektrik çarpması, kesilme gibi iş tehlikelerine maruz kalabilir. Çalışma saatleri düzenli olup tam gün ve hafta sonu çalışabilir. Çalışırken çıraklarla, mobilyacılarla, meslektaşlarıyla iletişim halindedir.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI


Çalışma alanı daha çok özel sektör işletmeleridir. Mobilya imal eden atölyeler ve oymacılık işi yapan atölyeler en önemli istihdam yerleridir.
Ağaç oymacılığı alanında yetişmiş kişi için istihdam alanları oldukça sınırlıdır.
Ağaç oymacılığı mesleği teknolojik gelişmelerin sonucunda eski önemini yitirmiştir. Bunun en önemli nedeni de el emeğiyle üretilen malların, makinelerle yapılan seri üretim karşısında rekabet şansının kalmamasıdır.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI


Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- Bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ


Ağaç oymacılığı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır.
Eğitiminde hem teorik hem de pratik olarak yetiştirilir. Haftanın bir günü teorik ders görerek, diğer günler pratik çalışma yaparak meslek öğrenilmektedir.
Teorik olarak verilen eğitimde; Türkçe, Meslek Matematiği, Toplam Kalite Yöntemi, İşetme Bilgisi ve Kooperatifçilik, İş Güvenliği gibi ortak derslerin yanında, Teknik Resim, gibi meslek dersleri de verilmektedir.
Meslek derslerinde; kullanılan makine, teçhizat, araç-gerecin tanıtılması, tekniğe uygun olarak kullanılması, bunların temizlik ve bakımlarının yapılması, norm yazı yazma, serbest elle ve takım kullanarak mesleği ile ilgili çizimlerin yapılması, çizimi tamamlanmış plan ve projelerin okunmasının yanı sıra Toplam Kalite Yönetimi, İşetme Bilgisi ve Kooperatifçilik ile İş Güvenliği hakkında da bilgiler verilmektedir.
Teorik olarak verilen bilgilerin, işyerinde de usta öğreticinin gözetimi altında pratik çalışması yapılmaktadır.
Çıraklık eğitimi sonunda yapılan kalfalık sınavında başarılı olunması durumunda “kalfalık” belgesi ve unvanı verilmektedir



MESLEKTE İLERLEME

§ Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ağaç oymacılığı mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır.
§ Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
· Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLEKLER: Mobilyacı, Doğramacılık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı yasa kapsamında meslek öğrenen bir kişi, yasanın öngördüğü gibi yaşına uygun asgari ücretin % 30'ndan az olmamak üzere ücret almaktadır. Ancak işveren isterse bu miktardan fazlasını verebilmektedir. Ayrıca işyerlerinde işçilere sağlanan ikramiye, iş elbisesi, gıda yardımı gibi yardımlardan çıraklar da yararlandırılmaktadır.
Mesleki eğitim sonrası ücret durumu ise kalfalık düzeyindeki kişi için asgari ücretin 2 katı; ustalık seviyesinde olanlar için de 4 katı olabilmektedir.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Eylül 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Ağaç Oymacılığı

Sponsorlu Bağlantılar
İnsanlar binlerce yıldır taş, fildişi ve ağaç gibi sert yüzeyli malzemele­ri işleyerek oymacılık sanatını sürdürürler. Ağaçların odunundaki kıvrımlı çizgiler yada damarlar oyma işlemiyle daha da güzelleşir: üstelik ağaç cilalandığı zaman çekici ve yumu­şak bir parlaklık kazanır.

Ağaç oymacılığı ya yapılan ve mobilyaları süslemek için uygulanır, yada ağaçtan figür ve şekiller oyularak heykelcikler yapılır. Bu ikinci tip ağaç oymalar genellikle madenden ve taştan yapılmış heykellerden daha küçük­tür. Bu oymacılık türüne "ağaç heykelciliği" de denir.

Süslemeli Ağaç Oymacılığı

Bir ağaç parçasının yüzeyini süslemekte kulla­nılan en basit yol çentiklemedir. Çentiklemede. tasarlanan desenin çevre çizgilerinden oyma kalemi ya da bıçağıyla geçirerek ağaç oyulur. Oysa süslü oymaların çoğu kabartma (rölyef) biçimindedir.

Kabartma tekniğinde, çentiklemenin tersine, tasarlanan desenin dı­şında kalan bölümler oyularak desenin çevre­sine göre yüksekte kalması sağlanır. Bazen yarım kabartma olarak adlandırılan alçak kabartmamda desenin dışında kalan çevre yü­zeyi derin oyulmaz ve model çevre yüzeyiyle hemen hemen aynı düzeyde görülür.

Yüksek kabartmamda ise çevre yüzeyi derin oyulur ve desen açıkça göze çarpacak biçimde ortaya çıkarılır.
Dünyanın birçok verinde oymacıların en çok işlediği desen bitkilerdir. Çiçek ve yaprak modelleri çok değişik düzenlemelerle süsle­mecilikte kullanılır.

17. ve 18. yüzyıl oymalarında gerçeğe uygun görünümler elde edebilmek için çiçek, meyve ve yaprak desenleri demet ve salkım biçiminde düzenlenirdi. Daha sonraları mo­bilyalarda ağaç oyma moda olmaktan çıktı. Böylece oymacılar artık iş bulamaz oldular ve bu sanat dalı söndü.

Türkler ağacı kutsal bir varlık olarak gör­müşler ve bunu sanat yapıtlarına yansıtmışlar­dır. Orta Asya'da keskin taşlarla oydukları ağaç kapları kullanan Eski Türkler silah ve eşyalarını da ağaçtan yaptılar.

Selçuklular döneminde kullanılan her eşya oymayla süslenirdi. Oyma Kuran rahleleri Selçuklu döneminin en ünlü sanat yapıtlarındandır. Selçuklu dönemi ustalarından Abdül vahid bin Selim'in yaptığı, Mevlana Türbesi'ndeki ceviz sanduka ağaç oymacılığının en güzel örneklerindendir.

Osmanlı döneminde de ağaç oymacılığı oldukça gelişmişti. Saray, konak ve cami kapıları, evlerin saçakları, cami minberleri ve kürsüleri, evlerin iç ve dış kapıları, pencere ve dolap kanatları, mobilyalar, kornişler, beşik­ler, sandıklar ağaç oymacılarının ince, sabırlı ve hünerli sanatıyla işlenmiştir.

Çinli ve Japon sanatçıların oymaları da dünyanın en güzel süslemeli ağaç oymaları arasındadır. Bunlar tapınakların, saray ve konakların iç ve dış kapılarına, paravana ve bölmelerine uygulanan binlerce küçük ve karmaşık ayrıntıdan oluşan süslemelerdir.
Ağaç oymalar Avrupa ülkelerinde en çok kilise ve katedrallerde görülür. Süslü ağaç oymalar günümüzde eskisi ka­dar kullanılmaz; çünkü çağdaş mobilya ve ya­pıların yalın çizgileri süslemeye pek elverişli değildir.

Ağaç Heykelciliği

Oymacı özgün bir oyma ya da ağaç heykel yapacağı zaman, büyük bir ağaç parçasına biçim verir. Bazı ustalar kullandıkları kesici araçların izlerini temizleyerek düzgün yüzeyli ağaç heykeller yaparlar. Bazıları ise ağacı kabaca yontar ve oyma araçlarının izlerini olduğu gibi bırakırlar.

Afrika'da ağaç heykelciliği 17. yüzyıldan önceki dönemlerde başlamıştır. Bunların ço­ğu Orta Afrika'daki Bakuba halkının kralla­rının heykelleridir. Aynı dönemin öteki ağaç heykelleri ise Nijeryalı kabile yaşlılarının ve Angolalı Baçokue halk kahramanlarının anısına yapılmış figürlerdir. Bu eski geleneği sürdürerek gelişen çağdaş Afrika ağaç oyma­cılığında bazı ağaç heykeller özel bir büyüsel ve törensel anlam taşıdığı halde, bazıları yalnızca süsleme amacıyla yapılmıştır. Batı ülkelerindeki çağdaş oyma sanatçılarının bir­çoğu Afrika oymacılığının etkisinde kalmıştır.

Günümüzde oyma sanatçılarının temel kay­gısı ağacın doğal görünümü ve güzelliğini vurgulamaktır. Bu nedenle, yaptıkları oyma­ları boyamaktan ve süslemekten kaçınır, ağaç damarlarının zengin görünümünü sergilemek için aşındırıcı gereçler kullanırlar.

Ağaç Oyma İşleminin Yapılışı

Kullanılan Ağaçlar. Oymacı, kendine özgü rengi ve dokusu olan ağaç türlerinden birini seçerken ağacın sertliğini ya da yumuşaklığını da göz önünde bulundurur. Örneğin ıhlamur ağacının odunu yumuşak ve açık renkli oldu­ğu için ayrıntılar kolayca oyulur.

Oysa tropik bölgelerde yetişen peygamberağacı çok sert dokulu ve koyu renklidir. Meşe, ceviz, maun ve bazı çam türleri de oymaya elverişli ağaç­lardır. Oyma Araçları. Oymacılıkta en çok kulla­nılan araç oyma kalemidir. Bu kalemler çeşitli boyutlarda ve biçimlerde yapılmıştır. U biçimli kalemler "U", V biçimliler "V" harfi biçiminde yiv açar.

En ince oyma kalemine "damar kalemi" denir; bu kalem yaprak ve çiçeklerdeki damarları belirten ince çizgileri oymak için kullanılır. Bazı oyma kalemleri düz değil kıvrıktır; bunlar ulaşılması güç bölümlerde çalışılırken kullanılır. Ağaç oyma kalemlerinin kesici bölümü çelikten, sapları ağaçtandır.

Oymacı büyük parçalan keserken, oyma kalemini bir eliyle ağacın üzerinde tutup öbür elindeki tahta tokmakla ya da yumruğuyla kalemin sapına vurur ve yüzeye işlemesini sağlar. İnce ayrıntılar üzerinde çalışırken ka­lemi iki eliyle birden kavrayarak çizgiden hiç sapmamasına özen gösterir.
Oyma sırasında ağacın kaymaması için ça­lışma masasına sıkıca tutturulması gerekir. Bu yüzden ağaç blok bazen masa üstüne monte edilmiş bir mengeneye kıstırılır ya da özel bir vidayla masaya vidalanır.

Oyma Tekniği. Oymacı kabartma yapar­ken önce tasarlamış olduğu deseni ağaç blok üzerine çizer ve ince oyma kalemiyle bu çizgilerin çevresinde yuvarlak bir yiv açar. Bundan sonra, desenin bir kabartma halinde yükselmesi için çevre çizgilerinin dışındaki bölümleri keserek çıkanr. Daha sonra da desenin ayrıntıların üzerinde çalışmaya başlar.

Önce yüzeysel çizgileri, ardından da derin ve keskin çizgileri belirginleştirir. Bu işlemler bitince desenin çevre yüzeyi iyice düzleştirilir, keskin köşeler yuvarlaktır. Desenin da­ha güzel olması için üzerindeki pürüzler eğe ve zımpara kağıdıyla temizlenir. En sonunda da desen mumcilasıyla cilalanır; bu cila deseni hem dış etkilerden korur, hem de güzel görünmesini sağlar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #3
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Ağaç oymacılığı ilk zamanlarda estetik ve zevkten ziyade ihtiyaçları karşılamak amacı ile yapılmıştır. Daha sonraları ise ağaç oymacılığı estetik değeri ön plana çıkarılarak uygulanmaya başlanmıştır ve uygulandığı mobilyalarda hem estetik açıdan zenginliğini artırmış hem de fiyat olarak değerini artırmıştır. Fakat günümüzde oyma işleminin fazla zaman alması, sosyo-kültürel farklar ve temizlik gibi nedenlerden dolayı mobilyaya bir canlılık, beğeni ve estetik kazandırmak için küçük motifler halinde mobilya yüzeylerinde uygulanmaktadır.

Anadolu' da oymacılık sanatında en gelişmiş illerimizden birisi olan Kahramanmaraş' ta ceviz ağacından yapılan oymalı çeyiz sandıkları, camekanlar, mücevher kutuları vb. gibi mobilayalarda çok estetik oymalar yapılmaktadır.
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #4
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Ağaç Oyma Çalışmalarından Görüntüler
588px Vtoolusage

Ağaç Oymacısı


Ağaç Oyma Çalışmaları
174gf


05cb4aa3mevlana3jpgpp6




Normal Ahşap Oyma
normal ahsap oyma





Ağaç Oymacılığı ile Karyola
karyolaoe0

Benzer Konular

14 Aralık 2019 / virtuecat Botanik
10 Mart 2009 / ThinkerBeLL Botanik
21 Nisan 2016 / NeutralizeR X-Sözlük
7 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
8 Ekim 2015 / ahmetseydi Taslak Konular