Arama


Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi

BİT NEDİR

Ad:  sac-biti.jpg
Gösterim: 22980
Boyut:  25.0 KB

BİT
1. insan ya da hayvanların vücudunda asalak olarak yaşayan bir tür böcek. (Bitleri içeren Pediculus cinsi, bitler takımının insanbitigiller familyasına girer.) [Bk. ansikl. böl ]
2. Hayvanların kıl ya da tüylerinde asalak yaşayan her çeşit böcek.
3. Bit kadar, bir şeyin çok küçük olduğunu belirtmek için kullanılır. ll Bitpazarı-> BİTPAZARI. ll Bityeniği, bir işte, bir konuda gizli kaldığı düşünülen eksik, kusurlu yan; kuşkulu nokta: Evin satış işinde bir bit yeniği olduğunu sezmiştim.

—Böcbil. Tahta ya da odun biti. Lachesilla cinsinden böceklere halk arasında verilen genel adı. ll Sera biti, koşnile bazen verilen ad. ll Kitap biti, Psocoptera öbeğinden, kütüphanelerde yaşayan bir böceğe, verilen ad. (Bil. a. Atropos pulsatoria.)

—Patol. Bit hastalıkları, insan bitlerinin vücutta ya da saçlı deride neden olduğu hastalık belirtilerinin tümü. (Eşanl. PEDİKÜLOZ, FTİRİYAZ. )

—ANSİKL. Bitler, kanatsız ve yassı bedenli olur; ağız parçaları dikenlerden oluşur ve hayvan bunlarla konağının derisini delerek kan emer. Bitler başkalaşım geçirmezler, yalnızca konaklarının derisine tutunarak yaşarlar. Yumurtaları ya da sirkeleri, yapışkan bir maddeyle kılların dibine tutturulur; sirkelerin olgunlaşma dönemi 6-8 gündür. Bit, üç kez kabuk değiştirir, 3 hafta sonra üreyebilecek hale gelir.

—Asalakbıl. insana özgü üç bit türü vardır: baş biti (Pediculus humanus capitis) saçlara ve sakala yerleşir; beden biti ya da elbise biti (P. humanus corporis) insan bedenindeki kıllara ve elbiselere tutunur (bu iki tür de beden yapısı bakımından birbirinin aynıdır ve pediküloz hastalığına yol açar); utançbiti, kılbiti, ambiti, kırkayak adlarıyla da bilinen kasık biti (Phtirius inguinalis ya da Phtirius pulis) ftiriyazis hastalığına neden olur.

Bitler, delici ve emici ağız parçaları sayesinde beslenirler ve salyaları çok kaşındırıcıdır. Bitler, tarsus'larındaki tırnaklarıyla tutunur ve yer değiştirir (altı ayakları vardır). Yol açtıkları dayanılmaz kaşıntı, genellikle aşırı iltihaplı pediküloz deri dokusu bozuklukları dışında bitler, iltihaplı hastalıklar (döküntülü tifüs ve riketsiyoz, borreliyoz gibi başka hastalıklar) da bulaştırabilir: yüksek ateş ya da ölüm halinde konaklarının bedeninden ayrıldıklarından hastalıkları bulaştırmaları kolaylaşır. Bitlerle mücadelede birçok etkili ilaç vardır: DDT HCH, lindan, malatiyon, vb.; ama mücadelenin gerçekten etkili olabilmesi için, sirkelerin kutikulalarını eritebilecek bir gerilimetkin maddenin kullanılması ve öte yandan da, asalak çevrimi göz önüne alınarak sekiz gün ve on sekiz gün sonra yeni bir mücadelenin yapılması gerekir; toplu yaşanan yerlerde beden sağlığı önlemleri de mutlaka alınmalıdır.

—Patol. Vücuttaki bit hastalığı, vücut bitinin (Pediculus corporis) sokmasından ileri gelir. Kaşıntılı kabarcıklarla ve kaşıntı lezyonlarıyla ortaya çıkar. Serserilerde deride esmerleşmeye (melanodermi) neden olabilir.
Saçlı derideki bit hastalığı baş bitinin (Pediculus capitis) sokmasından ileri gelir. Hortumun deriye girmesi şiddetli bir kaşıntıya neden olur. Çocuklarda çoğu zaman impetigo ile birlikte görülür Bitin bulaşması genellikle okullarda olur. Tedavi için DDT kullanılır. Kasıkta ya da vücuttaki kıllı yerlerde olan bit hastalığı (ftiriyaz) temizliğe uymamanın kolaylaştırdığı ve yaygınlaştırdığı her yerde görülen bir dış asalak hastalığıdır. Asalak (Phtirius inguinalis) ya da doğrudan doğruya giyim eşyasıyla ya da yatak yorgan aracılığıyla geçer. Kasıktaki kılların içinde, bazen de vücudun kıllı bölgelerinde (koltukaltı, kaş, kirpik) yaşar, saçlarda hiç bulunmaz. Kaşıntılar dayanılmaz olabilir. Benzil benzoat sürmek, hekzaklorosik- loheksan tozuyla pudralamak yararlıdır; sirkeler ksilollu vazelin sürülerek yok edilir.

Bitlendiğim izi Nasıl Anlarız?
Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için, yalnızca saç kılına yapışmış küçük beyazımsı, oval yumurtaları (sirkeleri) görebilirsiniz.

Kimyasal tedaviler
Kafa biti için bir kimyasal tedavi seçmeden önce şunları göz önüne alın: Tedavi ettiğiniz kafalarda gerçekten kafa biti olduğundan emin olun ve yoksa tedavi etmeyin. Mevcut olan önleyici bir tedavi yoktur; bu durumda, kafasında bit olmayan ve tedavi uygulayan aile üyelerinde bir etkisi olmaz ancak kimyasal tedaviye karşı direnç geliştirteceklerinden bit sorununa katkıda bulunurlar.

Oniki aylıktan küçük bebekler, gebe veya emziren kadınlar ya da kafa derisi tahriş olmuş veya iltihaplı kişiler tedavi görmemelidir. Tavsiye için bir sağlık profesyoneline danışın.

Ürün gözlerinize girmesin.
Birçok ürünün çok ağır bir kokusu vardır. Herhangi bir süre için saçta bırakılan ağır kokulu bir madde çocuğunuzun sinirlerini bozabilir.

Ticari bir kafa biti ilacı denerken kesinlikle önce etiketi okuyun ve belirtildiği şekilde uygulayın. Çaresiz durumlarda, bitleri öldürmek çabasıyla ürünü, önerildiğinden daha fazla kullanmak çekici gelebilir. Ancak, dozu artırmanın tedavinin ne kadar iyi sonuç verdiği üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Çocuğunuzun başında haşarat ilaçları, eter veya gazyağı kullanmayın.

Isı ürünü etkisizleştirebileceğinden tedaviden sonra saçınızı kurutma makinesi ile kurutmayın.

Tedaviden sonra saçınızı 1-2 gün yıkamayın.

Ürünü saçın her teline, baştan sona uygulayın, 20 dakika bırakın ve iyi kaliteli bir bit tarağı ile tarayarak ürünü bir kağıt havluya silip çıkarın.

Ölü bitler bulunmuşsa, ürün işe yaramış demektir. Ancak, hiç bir ürünün yumurtaları öldürdüğü görülmediğinden, ilk tedaviden sonra yumurtadan çıkmış olan bitleri öldürmek için, yedi gün sonra kimyasal tedavinin yeniden uygulanması gerektiğini anımsamak önemlidir.

Canlı bitler bulursanız, tedavi herhalde işe yaramamış olmalıdır. Ya içeriğinin farklı etkisi olan başka bir ürün kullanın (etiketi okuyun) veya tarak ve saç kremi yöntemini kullanın.

Tarak ve saç kremi yöntemi
Kafa bitleri, karınlarının altında bulunan küçük açıklıktan nefes alırlar. Saçın ve böylece bitlerin kalın ve yapışkan bir madde ile kaplanmasıyla bu açıklıklar kapanarak bitin nefes almasını yaklaşık 20 dakika durdurur. Bu yöntemin kullanılmasıyla bitler ne yazık ki ölmezse de yavaşlarlar, böylece onları yakalayabilirsiniz.

Nitbusting, kafa bitlerinin denetlenmesi için tarak ve saç kreminin (veya başka bir yapışkan ürünün) kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanılması bitleri veya yumurtalarını öldürmez ama iyi kaliteli bir takım taraklar onları temizleyecektir.

Evde çocuğunuzla Nitbusting yapıyorsanız, şunları yerine getirin:
  • Çocuğunuzu bacaklarınızın arasına yerleştireceğiniz alçak bir tabureye oturtmayı ve siz işi yaparken bir saat süreyle bir video seyrettirmeyi deneyin.
  • Akan saç kremini tutmak için çocuğun omuzlarına bir havlu veya mutfak kağıdı örtün.
  • Saçtaki tüm maddeleri çıkartın ve örgülerle bağları çözün.
  • Kafa derisine bolca saç kremi dökün ve tüm saç tellerini baştan başa bununla masaj yapın. Çok miktarda saç kremi kullanacaksınız. Bitlere ulaşmasını sağlamak için her saç telinin kaplanması gerekmektedir.
  • Bitler kafa derisine yakın yaşar, o nedenle kafa derisine yakın saç tellerini kapladığınızdan emin olun. Saç kremini saçın tüm uzunluğuna sürmeniz gerekmez. Taramak onu yeterince yayacaktır. Uygulamanın amacı, onları tarakla yakalayana kadar kafa bitlerinin hareketlerini kısıtlamanızdır.
  • Saç kremini uyguladıktan sonra, büyük bir tarak kullanarak saçtan enseden başlayıp tepeye doğru küçük bölümler ayırarak çalışın. Yumurtalar sıklıkla kulakların arkasında ve başın arkasına doğru olan yerlerde bulunur. Bu yöntemi
  • kullanarak kafa bitlerini büyük bir olasılıkla başın tepesinde ve ön tarafında bulacaksınız.
  • Saç çözülüp düzeltilebilecek hale geldiğinde her bölümü birkaç kez taramak için ince bir bit tarağı kullanın.
  • Her taramadan sonra saç kremini kağıt havluya silin. Çocukta kafa biti varsa, bunları havluda göreceksiniz.
  • Kağıt havluda daha başka bit, kurtçuk (yeni yumurtlanmış bit) veya yumurta kalmayana kadar her bölümü taramayı sürdürün. Sık sık, yok etmenin uzun zaman aldığı birçok eski yumurta zarı göreceksiniz.
  • Her saç bölümünü taramayı ve yeniden taramayı bitirdiğinizde, ya yeniden örün veya arkaya bağlayın. Çok kısa ise, çocuğa ilginç bir saç biçimi önerin! Oğlanlar saçlarının dik kalmasınından hoşlanırlar.
Tarak ve saç kremi yöntemi hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler
Saçın uzunluğuna ve türüne bağlı olarak, saçın düğümlenmemesi için, saç kremini sürmeden önce uzun ve kalın saçları düzgün bir şekilde bölümlere ayırmak daha kolaydır.

Kafa bitleri çoklukta başın tepesinde toplandıklarından saçın bu son bölümlerine ulaşana değin yetişkin bitleri bulamayabilirsiniz. Ancak, iyice bitlenmiş olan kafaların her tarafından bir vardır. İyi bir kafa biti tarağı kurtçukları da ortadan kaldırmalıdır. Bunları çıplak gözle görmek güç olabilir, ama kağıt havluya küçük haşarat gibi çıkarlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 17:57