Arama


SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
20 Ekim 2011       Mesaj #2
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
UNESCO - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu

Açılımı
UNESCO kelimesi, İngilizce "United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization" kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Dilimizde "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu" biçiminde karşılanmıştır.


Tarihçe
UNESCO Birleşmiş Milletler'in bir özel kurumu olarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, 1946 yılında kurulmuştur. Bu Kurumun Yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra'da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmişti. Türkiye, bu Yasayı imzalayan ilk yirmi devlet arasında onuncudur.UNESCO Sözleşmesi, ülkemizde 20 Mayıs 1946 tarihli ve 4895 sayılı kanunla onanmıştır.


Bütçe Kaynakları
UNESCO bütçesi, üye devletlerin iki yılda bir bu Kuruma ödedikleri aidat ile sağlanır. Bu bütçe dışında, Birleşmiş Milletler Özel Fonu'ndan, teknik yardım programından olmak üzere, önemli para kaynakları temin edilir. Bu kaynaklar, iki yıllık UNESCO bütçesi tutarına yakındır.

UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını, kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlarla gerçekleştirmeye çalışır.

Faaliyetleri ve görevleri
a- Eğitim: Cehaleti ortadan kaldırmak ve eğitim sistemini geliştirmek
b- Tabiî bilimler: Bilim adamları arasında dünya barış ve güvenliğini esas tutacak bir işbirliğini kurmak
c- Sosyal bilimler: Psikolojik ve sosyolojik meselelerin çözümü için hız verici şartları hazırlamak; ırk ve din farkları anlaşmazlıklarını ortadan kaldırmak
d- Kültür çalışmaları: Memleketler arasında çeşitli kültür kollarını geliştirmek
e- Şahıslar mübadelesi: Dostluk ve kültürel yaklaşma için geziler, konferanslar tertip etmek
f- Propaganda ve yayım: Kitlelerin UNESCO faaliyetlerinden haber alma imkânlarını geliştirmek için faydalı yayınlarda bulunmak
g- Tesisler: Okul, kütüphane gibi faydalı tesisler kurmak
h- Teknik yardım: Teknik ve kültür alanında kampanya açmak, öğretmenler sağlamak, bilim araştırmalarına imkân vermek.

Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2018 00:15
..