Arama

Ses Hastalıkları - Tek Mesaj #1

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
21 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Ses Hastalıkları
Kişilerin tıbbi açıdan sesli iletişimden mahrum veya yetersiz kaldığı tüm durumlar ses hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Ses çıkarma işlevini yerine getiren gırtlak da bir bozukluk ortaya çıkarsa bu sesin bozulmasına , yani ses hastalığına neden olur. Sesin biçimlendirilmesini amçalayan tedavilerinin yanı sıra, kanser nedeniyle gırtlağı alınmış olan hastalara protezlerle seslerini yeniden kazandırmaya yönelik işlemler yapılmaktadır.

Ses Bozukluğu
Kişilerin tıbbi açıdan sesli iletişimden mahrum veya yetersiz kaldığı tüm durumlar ses hastalığı olarak tanımlanır.
Hangi durumlarda ses hastalığı ortaya çıkar?
Vücudumuzda ses çıkarma işlevini yerine getiren organımız gırtlağımızdır. Gırtlak kabaca bir müzik kutusuna benzetilebilir. Eğer bu organda bir bozukluk ortaya çıkarsa, bu, sesin bozulmasına, yani ses hastalığına neden olur.

Sesten mahrum olmak nedir?
Kısaca ses çıkartamamaktır. Ülkemizde ve dünyada bunun en büyük nedeni, ileri dönem gırtlak kanseri nedeniyle gırtlağın alınmasıdır (larenjektomi). Nadir olarak bazı psikolojik kökenli hastalıklar ve felçler de ses kaybına neden olur.

Sesli iletişimde yetersizlik nasıl olabilir?
Kişiler arasında iletişim çoğunlukla konuşmayla olur. Konuşma da, kelimeler ve kelimelere doğru duygu vurgularının verilmesiyle meydana gelir. Bütün bunları yapabilmek için sesi, kaliteli, dolayısıyla doğru olarak kullanmak gerekir. Bu açıdan her türlü sesli iletişim kalitesindeki azalma, ses hastalığı uzmanlarının temel uğraşı alanları arasında yer alır.

Ses profesyonelleri kimlerdir?
Ses sanatçıları, opera ve tiyatro sanatçıları, öğretmenler, din görevlileri, doktorlar, sekreterler... Kısaca yaşamını, sesini kullanarak kazanan kişilerdir.

Ses terapisi nedir?
Ses hastalığına sebep olan gırtlak davranışının değiştirilmesidir. Böylece ses telleri üzerinde ses bozukluğu yaratan ekstra gerilimler ve yük kaldırılır ve sesin etkinliği arttırılır. Ayrıca benzer tekniklerle kişiler için ideal gırtlak davranışı belirlenerek, etkili iletişim ve ideal ses karakteristiği elde edilebilir.