Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Kasım 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BULUTLAR

Bulut havadaki su buharının yani nemin birleşerek oluşturduğu ve kilometrelerce yukarıda rüzgarlar yardımıyla oradan oraya gezen ve bazen de yağmur, çiğ, kar, dolu olarak yer yüzüne düşen kütlelerdir. Işığın üzerlerindeki etkisi ile renklere bürünerek gökyüzünü süslerler.

BULUTLARIN OLUŞUMU

Yer yüzünde bulunan su kaynakları ( Özellikle deniz, göl, okyanus vb. ) civarında hava ısındığında su buharlaşarak yükselir ve beraberinde nem yüklü tanecikleri de taşır. Sıcak hava akımının etkisi ile bu nemli su buharı taşıyan bulutlar atmosferde yükselirken, atmosferin özelliğinden dolayı çevresindeki havanın basıncı ve sıcaklığı azalır.

( Yukarı çıkıldıkça sıcaklık her yüz metrede yaklaşık 1 derece ve her 10 metre de barometre yaklaşık 1 milibar düşer )

Etrafındaki basınç azaldığı için bu nem taşıyan hava molekülleri genleşir ve yoğunlaşarak nemin soğumasına neden olur ve sonucunda bulut oluşur.Bulut daha fazla soğudukça daha fazla nem yoğuşması olur ve su damlacıkları daha büyük bulutlar oluşturur.

Atmosferde gezinen orta büyüklükteki bir bulutun ( yaklaşık çapı 1 kilometre ) hacmi 4 milyar metreküptür. İçinde 1 ile 5 milyon kilogram arasında su bulunabilir. Peki bu tonlarca ağırlık nasıl kilometrelerce yukarıda düşmeden gezinebiliyor?

Bulutların bu kadar ağarlığa rağmen gökyüzünde asılı kalabilmelerinin sebebi, bu su damlacıklarının çok küçük olmalarıdır.

Her ne kadar bir kilometre çapındaki bir bulutta en azından 1000 ton su varsa da bu hacimdeki hava 1 milyon tondur, yani bin kez daha ağırdır.

Bu nedenle de bulutlar içerlerindeki su taneleri iyice oluşup, ağırlaşıp yere ( yağmur, çiğ, kırağı, kar, dolu ) düşene kadar atmosferde rüzgarın etkisi ile gezinip dururlar.