Arama

I. Tahmasb - Tek Mesaj #2

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
I. Tahmasp (1514 Şahabad-1576 Kazvin),

İran hükümdarı. Şah İsmail'in oğludur.

Babasının 1524 yılında ölümü üzerine Safevî Hanedanı'nın ikinci hükümdarı olarak İran tahtına çıktı. 52 yıllık saltanatının büyük bölümü, doğuda Özbekler, Kafkaslar'da Şirvanşahlar ve Batı'da Osmanlılar ile savaşarak geçti. Özbekler ile savaşı 1566'da kesinlikle Safevîlerin başarısıyla sona erdi.

Şirvanşahlar ile olan mücadele ise, Osmanlıların Şirvanşahlara yardımı nedeniyle kesin bir sonuç vermedi. Şah İsmail'in Çaldıran'daki büyük yenilgisinden sonra bir ara kesilir gibi olan Osmanlı-İran mücadelesi I. Tahmasp zamanında yeniden başladı. 1534 yılında Tebriz ve Bağdat, Osmanlılar tarafından ele geçirildi.

1548'de Kanunî'nin Tebriz Seferi'nde Van alındıktan sonra 1552'de I. Tahmasp, Doğu Anadolu'yu yağmaladı ve Ahlat'ı ele geçirdi. Bunun üzerine Kanunî'nin giriştiği İran Seferi'nin ardından Osmanlı-İran mücadelesi 1555 yılında Amasya Antlaşması ile son buldu ve barış, Tahmasp'ın ölümüne kadar bozulmadan devam etti.

Tahmasp ömrünün son dönemlerinde, oğulları İsmail Mirza ve Haydar Mirza arasında saltanat kavgalarına tanık oldu ve bu kavgalar sırasında zehirlenerek öldürüldü.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.