Arama

I. Tahmasb

Güncelleme: 15 Temmuz 2015 Gösterim: 5.944 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
I. Tahmasb
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

tahmasb1

Şah I. Tahmasp'ın Çehel Sütun Sarayı'nda ki bir resmi.
  • Hüküm süresi 1524–1576
  • Önce gelen I. İsmail
  • Sonra gelen II. İsmail
Şah Tahmasb (Farsça: طهماسب) veya I. Tahmasp (d. 3 Mart 1514 - ö. 1576), Safevi Devleti'nin 2. şahı ve Şah I. İsmail'in oğlu.

Tarihçe

Şah Tahmasb, 3 Mart 1514 tarihinde Azerbeycan-İsfahan'da doğdu. Şah I. İsmail'in oğlu olan Şah Tahmasb, Çaldıran Savaşı'ndan sonra Horasan'a gönderildi. Bir süre Sebzvar ve Herat'ta kaldı. Şiilerin ve Safevilerin tanınmış bilgin ve şeyhlerinden özel öğrenim gördü.

1521'de Sultaniye'deki babasının yanına dönen Şah Tahmasb, Şah İsmail'in ölümü üzerine 1524'te 10 yaşında tahta çıktı. Tahta çıktığını Kanuni Sultan Süleyman'a bildirmemesi ve Osmanlılara karşı bir tutum izlemesi üzerine Kanuni, batı seferlerine ara vererek Azerbeycan üzerine 3 sefer yapmıştır.

Son düzenleyen Safi; 15 Temmuz 2015 01:25
Biyografi Konusu: I. Tahmasb nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
I. Tahmasp (1514 Şahabad-1576 Kazvin),

Sponsorlu Bağlantılar
İran hükümdarı. Şah İsmail'in oğludur.

Babasının 1524 yılında ölümü üzerine Safevî Hanedanı'nın ikinci hükümdarı olarak İran tahtına çıktı. 52 yıllık saltanatının büyük bölümü, doğuda Özbekler, Kafkaslar'da Şirvanşahlar ve Batı'da Osmanlılar ile savaşarak geçti. Özbekler ile savaşı 1566'da kesinlikle Safevîlerin başarısıyla sona erdi.

Şirvanşahlar ile olan mücadele ise, Osmanlıların Şirvanşahlara yardımı nedeniyle kesin bir sonuç vermedi. Şah İsmail'in Çaldıran'daki büyük yenilgisinden sonra bir ara kesilir gibi olan Osmanlı-İran mücadelesi I. Tahmasp zamanında yeniden başladı. 1534 yılında Tebriz ve Bağdat, Osmanlılar tarafından ele geçirildi.

1548'de Kanunî'nin Tebriz Seferi'nde Van alındıktan sonra 1552'de I. Tahmasp, Doğu Anadolu'yu yağmaladı ve Ahlat'ı ele geçirdi. Bunun üzerine Kanunî'nin giriştiği İran Seferi'nin ardından Osmanlı-İran mücadelesi 1555 yılında Amasya Antlaşması ile son buldu ve barış, Tahmasp'ın ölümüne kadar bozulmadan devam etti.

Tahmasp ömrünün son dönemlerinde, oğulları İsmail Mirza ve Haydar Mirza arasında saltanat kavgalarına tanık oldu ve bu kavgalar sırasında zehirlenerek öldürüldü.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Tahmasb-1.jpg
Gösterim: 1055
Boyut:  67.3 KB

TAHMASB I
(Isfahan 1514 Gazvin 1576), İran şahı (1524-1576). Safevi hükümdarı Şah İsmail Tin oğlu. Babasının ölümü (1524) üzerine on yaşında tahta çıktığında ülke yönetiminde şeyhler ve aşiret liderleri etkili olmaya başlamış, bazı kabileler savaşa tutuşmuşlardı. Ayrıca Horasan, Özbekler'in; batı sınırlan ve Tebriz ise Osmanlılar'ın tehdidi altındaydı. 1528'de Özbeklerle yaptığı savaşı kazanan Tahmasp, Musullu Zülfikâr Bey'i de yenerek Bağdat'ı ele geçirdi. Bu arada Ulama Paşa'nın Osmanlılar'a sığınması, Bitlis beyi Şeref Han'ın Safeviler'e yakınlaşması OsmanlIlarla çatışmayı kaçınılmaz hale getirmekteydi. Nitekim çok geçmeden Doğu Anadolu'ya gelen sadrazam İbrahim Paşa, 1533'ten başlayarak bölgedeki önemli kaleleri fethetti, Van'ı ve Tebriz’i aldı. 1534 ortalarında padişah Kanuni Sultan Süleyman da cepheye gelerek Tebriz'de bir süre kaldı; daha sonra Sultaniye, Hemedan, Kasrışirin üzerinden geçip Bağdat'a girdi. Kanuni nin kışı Bağdat'ta geçirmesinden yararlanan Tahmasp Tebriz'i tekrar ele geçirdi ve Van’a doğru yürüdü. 1535'te ordunun başında harekete geçen Kanuni, ikinci kez Tebriz'e girdikten sonra İstanbul'a döndü. Safeviler daha sonra Tebriz'i geri aldılar, ama Bağdat Osmanlılar’da kaldı. OsmanlI tehlikesinin atlatılmasından sonra Horasan’a yürüyen Tahmasp 140'a değin bölgedeki safevi egemenliğini sağlamlaştırmaya çalıştı; Özbekler’i sindirdi. Şirvan ve Gülistan kalelerini de aldıktan sonra Şirvan şah'ın önde gelen kişilerini öldürterek beyliği ortadan kaldırdı (1538).
Osmanlılar'ın Avrupa'da ve Arabistan yarımadasında meşgul olmasını fırsat bilerek gürcü beylerini egemenliği altına aldı; osmanlı topraklarının doğu bölgelerini tehdide başladı. Venediklilerle (1540) ve AvusturyalIlarla (1546) birer barış antlaşması imzalayan Kanuni Sultan Süleyman, Tahmasp’ın kendisine sığınan kardeşi Elkaş Mirza'yı da yanına alarak nisan 1548’de İran seferine çıktı. Safeviler Anadolu'daki osmanlı topraklarını bırakıp geri çekilmek zorunda kaldılar. Aynı yılın temmuz sonlarında Tebriz savaşsız alındı. Tahmasp, Kanuni'nin karşısına çıkmaya cesaret edemedi, ancak padişah Van'ı alıp geri dönerken artçı birliklere saldırdı, birçok kasabayı yağmalayıp ateşe vererek Erzincan’a değin ilerlediyse de, osmanlı ordusunun geri dönebileceğini düşünerek Karabağ'a çekildi. Bu sırada emrine verilen kuvvetlerle üstüne gelmekte olan kardeşi Elkas Mirza'yı zehirleterek öldürttü, ardından gürcü meliklerini ortadan kaldırıp Gürcistan'ı kendi topraklarına kattı (1551). Yeniden harekete geçen Kanuni, Nahçıvan, Erivan, Karabağ’ı ele geçirdi. Padişah'ın Safeviler'ce kutsal sayılan Erdebil'e yürüyeceğini haber alan Tahmasp barış istedi. Amasya antlaşması’ndan (1555) sonra da ölünceye değin OsmanlIlarla iyi geçirmeye özen gösterdi. Kendisine sığınan şehzade Bayezit'i bile sonunda Gazvin'e gelmiş olan heyete teslim etmek zorunda kaldı (1562).
Kanuni'nin ölümünden (1566) sonra da yerine geçen Selim II ile de görünüşte iyi ilişkiler içinde oldu, ancak Kari V, papa Pius V, Elizabeth I gibi yabancı hükümdarlarla, özellikle de Hint denizi’ne egemen olmayı amaçlayan Portekizlilerle OsmanlIlar aleyhine gizli ittifaklar içine girmeye çalıştıysa da önemli başarılar elde edemedi.
Yaşamının son iki yılını ağır bir hastalıkla geçiren Tahmasb I, ölümünden önce veliahtlik sorununu çözmeyi başaramadı. Zaten Osmanlılar'ın başkent Tebriz'i sürekli tehdit altında bulundurmaları nedeniyle devlet merkezini Gazvin'e taşımış ve hükümdarlığının son on yılında buradan dışarı çıkmamıştı.
Tahmasb I, tahta çıkışından şehzade Bayezit'in İran'a sığınmasına değin geçen süre içindeki olaylan, aynı zamanda kendi yaşamöyküsü niteliğinde de olan Tezkire-i Şah Tahmasb adlı bir kitapta topladı.

Kaynak: Büyük Larousse