Arama


SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
11 Kasım 2011       Mesaj #3
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Çoğu insanın işyerinde, çalışma konusunda sorunları vardır. Bu kimseler, sorunları doğuran sebepleri düzeltme gayreti içinde olmalı, işveren ve ustalar da bunlara anlayışlı davranarak, etkin ve doğru çalışma yöntemleri, uygulama tekniklerini gösterip öğretmelidir.

Başarılı olmak için, çalışmanın iki şekli vardır

1.
Akılcı çalışma
2. Bedensel çalışma

Akılcı çalışma sonucu, bilgiler edinir, kavrama yeteneğimizi geliştiririz.

Bedensel çalışma ile de beceriler kazanırız.

Meslek öğrenimindeki çalışmalar her iki türü de gerektirir. Çünkü, el sanatları hem akılcı olmayı hemde beceri ister.

Meslek öğreniminde, tertipli ve düzenli çalışmakta önemlidir. Bunun için, işyerinde ve çalışmanın temelinde iyi bir düzenleme olmalıdır. Ancak, böyle bir ortamda meslek öğrenecek kimse, iyi çalışma alışkanlıkları kazanır ve bu özelliklerini sürdürme imkânı bulur.

Çalışmamızın bir amacı olmalıdır. "Yapabileceğim kadarını yaparım" diyerek işten uzak durmak, isteksiz ve zevksiz çalışmak bizi geride bırakır, başarımızı engeller. Çalışmanın zor olacağını düşünen kimse, daha işin başında bilinçsiz olarak kendi başarısını engeller. İşlerinin yükü altında ezilenler işini becerememenin korkusu içinde yaşarlar. Bazen de işi küçük görmek, önemsememek duygusuna kapılırlar. Bu yanlışlıkları yapmamaya dikkat etmeli, akılcı olmalı, her gün yeni bir iş ve mesleki teknik bilgiler öğrenmeyi amaç edinmeliyiz.

Başarılı olma yolundaki çalışmalarımızı sürdürmek için basit olarak düşündüğümüz ve küçük diye önemsemediğimiz işleri, olanaklarımız elverdiği ölçüde iyi yapmak için çaba gösterip, yeteneğimizi sonuna kadar kullanmalıyız. Kusurlarımızı azaltmak ve her zaman yapabileceğimizin en iyisini yapmak için uğraşmalı, başarının ardından koşmalıyız

Çalışmalarınızda kendinize güven duymalısınız. Bunun için en yararlı etken, öğrenmekte olduğunuz işi tümüyle anlamakta olduğumuzun bilincine varmış olmamızdır. Sürekli olarak, bilgi ve beceri edinmenin, meslek öğrenmenin sevincini, zevkini ve mutluluğunu duymaya çalışalım. Bu duyguyu sık sık hatırlayarak kendimizi meslek öğrenme konusunda isteklendirelim. Bu duygu ve düşüncelerimiz bize cesaret verecek, daha ileri atılmamızda en büyük etken olacaktır.

Öğrendiğimiz işin ve mesleğin, kısa süreli amaçlarının dar çerçevesinde kalmayıp. "Mesleğimi öğrendim. Bu işi herkesten iyi biliyorum" gibi çok yanlış bir düşünceye kapılmayalım. Daha ileriyi görmeye ve olduğumuzdan daha mükemmel olmaya gayret edelim. Ülkemizde ve dünyada bizim mesleğimizde başarılı olmuş sanatkârları düşünelim. Kafamızı ve ruhumuzu besleyecek, mesleki bilgi ve beceri kazanmamızda bize rehberlik edecek yerli, yabancı kitap ve dergileri okuyalım. Geleceğimize geniş açıdan bakarak, ileriye dönük daima yenilikler arayışı içinde olmalıyız.
Mesleğimizde ustalık kazanmak ve gerçek bir sanatkar olabilmek için, amaç edindiğimiz sonucu aklımızda canlandırıp, yaptığımız çalışmaları, sonuca vardırmak için bir araç olarak düşünmeli ve çalışmalarımızı doğru yürüttüğümüze içten inanmalıyız.
..