Arama

Lala Mustafa Paşa - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  lala mustafa paşa1.jpg
Gösterim: 633
Boyut:  47.9 KB

LALA MUSTAFA PAŞA


türk vezir
(Bosna? - İstanbul 1580)

Selim H'nin vezirlerinden Deli Hüsrev Paşa'nın kardeşi. Enderun'da yetişti; ikinci imrahorluğa değin yükseldiyse de Rüstem Paşa'nın ikinci kez sadrazam olmasından sonra rütbesi çaşnigirbaşılığa indirilip İstanbul'dan uzaklaştırıldı. Daha sonra Manisa valisi şehzade Selim'in lalalığına getirildi. Selim H'nin tahta çıkmasından sonra Şam beylerbeyliği, Yemen serdarlığı yaptı. 1570'te altıncı vezir olmasına karşın, üçüncü vezir Piyale Paşa'nın buyruğuna verilerek Kıbrıs serdarlığına getirildi. 13 ayda tamamladığı Kıbrıs fethinden.sonra üçüncü vezirliğe yükseltildi.

Gürcistan ve Kafkasya'yı osmanlı yönetimi altına aldı (1578): Tiflis'i, ardından Şirvan'ı birkaç ay içinde işgal etti. Kışı Erzurum'da geçirdikten sonra Revan üzerine yürümeyi planladığı sırada, öldürülen Sokullu Mehmet Paşa'nın yerine Ahmet Paşa'nın sadrazamlığa getirilmesi üzerine azledildi. İstanbul'a döndükten birkaç ay sonra sadrazam Ahmet Paşa ölünce, Murat III tarafından "vekili saltanat" unvanıyla sadaret kaymakamlığına atandı (28 nisan 1580).

Kendisine verilen bu görevde yaklaşık üç ay kalabildi. Ölümüne ilişkin söylentiler çeşitlidir: Solakzade, onun bu durumdan duyduğu derin üzüntü sonucu hastalanıp öldüğünü yazmış, Hammer ise zehir içerek canına kıydığını ileri sürmüştür.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 31 Temmuz 2016 16:29