Arama

Benzin - Tek Mesaj #2

Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
28 Kasım 2011       Mesaj #2
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky

Benzin Nedir?


Kendine göre kokusu olan renksiz, su gibi duru bir sıvı. Aşağı derecelerde kaynayan hidro karpitlerin bir karışımıdır. Kaynama derecesi 50 dereceden aşağıdır, ve parlak isli bir alevle yanar. Hava ile patlayıcı karışımlar meydana getirir.

Benzin bileşiminde parafinlerden başka alvinler , sikloparafinler , benzol türevleri bulunur. Petrol nevilerinin türlü bileşimleri sebebiyle de benzin bileşimleri farklı olabilir. Eskiden ayrımsal damıtılmasıyla elde edilen benzin bu gün Craek ( = Parçalamak) usulü ile elde edilmektedir. Bu usulde petrolün ağır yağları yüksek sıcaklık derecelerinde ısıtılarak hafif yağlar, yani benzin elde edilmiş olunur.

Benzin en önemli motor akaryakıtlarındandır. Dünya motor akaryakıtının % 90 a yakın bir açığını kapatan benzinin petrol stoklarını sınırlı olması sebebi ile sentetik yolla elde edilmesi yoluna gidilmiştir. Yapılan araştırmalar sonuncunda bugün kömürden çok bol miktarda (Berguius ve Fischer-Tropseh usulleri) sentetik benzin elde edilmektedir.

Hava ile patlayıcı karışımlar meydana getiren benzin motor silindirlerinde bol hava ile yanarak karbondioksit ve su meydana getirir. Bu olayda açığa çıkan yanma ısısı ile reaksiyondan meydana gelen gazlar birden bire genişler bunun sonucu olarak da piston öne sürülmüş olur.

Motor akaryakıtı olarak kullanılmasından başka yağları erittiği için leke çıkartmakta. Emniyetli ocak lâmbalarında, deri yapımında, parafin, kauçuk, vazelin fabrikasyonunda, yağ sanayiinde kullanılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 03:35
Vefa sadece boza değildir.