Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nüklear fizik ile onun sonucu ortaya çıkmış olan Atom Bombası, insanoğlu için yarar mı getirmiştir, yoksa başa dert mi olmuştur?.. Sorusunun yanıtı pek çok tartışma sonucunda verilebilir. Ama ilk bakışta nüklear fiziğin bir çok yararı olduğu da görülebilen bir gerçektir. Ancak bunun sonucunda Atom Bombasının doğuşu insanlık için gerçek bir karabasan (kabus) olma özelliğini halen bile korumaktadır.

Atom Bombası yapımında Albert Einstein’ nin doğrudan bir katkısı olmamamakla birlikte, onun 1905 te Özel Görelilk Kuramının bir parçası olarak ileri sürdüğü E = mc² formülü (burada E enerji, m kitle, c ise ışık hızıdır), maddeden enerji doğabileceğini, bunun da ışık hızının karesi gibi çok büyük bir rakkamla kütlenin çarpımına eşit olduğunu anlatmaktadır. Bundan maddenin çok küçük bir bölümünden alışılmışın sınırlarını aşan çok büyük bir enerjinin üretilebileceği anlaşılır. Atom Bombası bu ilkenin doğruluğunu açıkça göstermiştir.

Bu denklemi ortaya koyduğunda Einstein’ nin aklında bomba yapımı gibi bir düşünce yoktu. Gerçekten kendini bir barış yanlısı olarak kabulleniyordu. Bunu da 1929 yılında, halk önünde, eğer bir savaş çıkarsa “kayıtsız koşulsuz, doğrudan ya da dolaylı savaşıyor olmayı reddedeceğini… çıkan savaşın ne nedenle çıktığına bakmaksızın” sözleriyle anlatmıştır.