Arama

Almanak 2011 - Tek Mesaj #1

CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
14 Aralık 2011       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Türkiye'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra Dünya'daki gelişmeler de Türkiye'nin gündemini oluşturdu.

OCAK

Türkiye ocak ayında, tutukluluk sürelerini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah üyelerinin de bulunduğu birçok sanığın tahliye edilmesini tartıştı.
Tahliyelerin ardından yargının iş yükü nedeniyle davaların kısa zamanda bitirilememesi eleştiri konusu oldu.Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye edilen ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi. Kararın ardından daha önce tahliye edilen terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler yeniden tutuklandı.
Ocak 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasında, 'Halkımız, milletimiz müsterih olsun; bizim ne bayrağımız üzerinde kimse herhangi bir tasarrufta bulunabilir, ne vatanımız üzerinde herhangi bir ameliyata girişebilir' dedi.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda 90 cadde ve sokak, araç trafiğine kapatıldı.

3 Ocak:

- 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliye edilmesine başlandı.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK'nın 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmetti.
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, ayağındaki rahatsızlık nedeniyle Güven Hastanesi'ne kaldırıldı.
- Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin davada 44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Süleyman Çelebi, hükmen tutuklu bulunduğu Sincan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda kendini asarak intihar etti.

4 Ocak:
- 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliyelerine devam edildi.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tutukluluk sürelerini belirleyen CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey sorumlularının da bulunduğu 10 sanığı tahliye etti.
- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından 'CMK'nın 102 ve 252. maddelerinin Meclis tarafından ivedilikle ele alınarak yeniden düzenlenmesi' istendi.
- Terör örgütü PKK'dan kaçarak Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan biri çocuk 9 kişi, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlandırılarak serbest bırakıldı.
- Dünyanın en saygın bilim dergilerinden 'Science' ve 'GE HEALTHCARE' firmasının 4 kıtadaki en iyi araştırmacılara verdiği, '2010 yılı Avrupa Kıtası Genç Araştırmacı Ödülü' Türk bilim insanı molekülerbiyolog Ataman Şendöl'e verildi.

5 Ocak:
- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, CMK 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan tahliyelerin toplum vicdanında tepkilere yol açtığını belirterek, 'Bir taraftan toplum vicdanı bazı şeylere karşı çıkıyor, öbür taraftan AB kriterlerine göre bugün 10 yıla kadar uzayan tutukluluk süresi kabul edilebilir bir süre değil ama kanun maddesi o şekilde yazıldıysa hakimlerin, savcıların söyleyecek bir şeyleri yok ki. Uygulamak zorundalar' dedi.
- Adalet Bakanlığı, CMK 102. maddesi kapsamındaki tahliyeler konusunda, bugün itibarıyla 5 ve 10 yıllık tutukluluk sürelerini dolduran ilk derece mahkemelerinde davaları devam eden 283 kişi ile hakkında mahkumiyet kararı verilip Yargıtayda temyiz süreci devam eden 953 hükmen tutuklunun tahliye edilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdi.
- Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'dan 'çingene' tabirinin çıkarılmasına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- Bitlis'in Mutki ilçesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından boş bir arazide başlatılan kazı çalışmasında ilk belirlemelere göre 8 insana ait kemik parçaları bulundu.
- İstanbul seferini yapan ve Atatürk Havalimanı'na inen uçakta, üzerinde bomba olduğunu söyleyen Cuma Yaşar (40) adlı bir yolcu kokpite yönelince yolcular tarafından etkisiz hale getirildi.

6 Ocak:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelilerin protesto gösterileri yaptıkları bir dönemde görüşlerini dinlemek üzere Ankara'daki 11 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci konseyi temsilcileriyle 'Çankaya Sofrası'nda bir araya geldi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülme takviminde mutabakata varıldı.
- CMK'nın 102. maddesi kapsamında bazı sanıkların tahliyeleri devam etti. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle 4 cinayetten sabıkası bulunan ve şartla salıverildikten sonra tekrar cinayet işlediği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Yeniyapan ile Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesini öldürmeye teşebbüs ettiği, eşini ve oğlunu da öldürdüğü gerekçesiyle hükmen tutuklu bulunan Hafızar Rahman'ın tahliye etti.

7 Ocak:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları Tesisleri'nin açılışını Yunanistan Başbakan Yorgo Papandreu ile birlikte yaptı.

8 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde, kentteki 'İnsanlık Anıtı'na ilişkin, 'Burada Hasan Harakani Hazretlerinin hemen yanı başında bir ucube oraya koymuşlar, bir garip şey dikmişler. Tabii bu oradaki tüm vakıf eserlerinin, sanatkarane eserlerinin olduğu yerde böyle bir şeyin olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz' dedi.

10 Ocak:
- Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasına ilişkin çalışmaları değerlendirirken, 'Danıştaya yeni daireler kurulması çözüm olmaz. Yargının yıpratılması, ülkenin yıpratılmasıdır. Kimse, yargı organlarını kendi başlarına müstakil organlar olarak düşünmesin' dedi.
- Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı binalar, imzalanan protokolle, ilgili valiliklerden TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredildi.
- Ankara'da eğitim uçuşu yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopterin Tuluntaş köyü civarında düşmesi sonucu 1'i üsteğmen, 4'ü teğmen 5 pilot şehit oldu.

11 Ocak:
- Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 649 maddeden oluşan tasarı 2,5 saatte yasalaştı. Bütün partilerin vardığı mutabakat nedeniyle 30'ar maddeden oluşan her bölüm, 3 dakikada geçti.
- Elektronik yolla da tebligata olanak sağlayan Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- 'Kıvırcık Ali' olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz (42), Çatalca'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
- Türkiye ile Yemen arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.
- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız, 'Ergenekon' davası kapsamında tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklandı.
-Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten-

12 Ocak:
- 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanık Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten ile arama kararı çıkarılmasına karar verdi.
- TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, BDP grubunu ziyaret etti.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir soru önergesine verdiği yanıtta, AK Parti hükümetleri döneminde adli ve idari yargıya 3 bin 683 hakim ve savcı alındığını bildirdi.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştı.

13 Ocak:
- 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaştı. Yeni düzenleme ile şehirlerarası yolculuklarda kokan yiyecek yenilmeyecek, canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon ve dolmuşlarda 'tampon yazıları' kaldırılacak. Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi 'sorumluluk sigortası' kapsamında tazminat ödeyecek. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Her şirket internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmiş gibi hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak. Kooperatifler ticaret şirketi sayılacak.
- TBMM Kanser Araştırma Komisyonu raporunda 'hiçbir önlem alınmazsa 2030'lu yıllarda Türkiye'de yıllık teşhis edilen kanser sayısının 400 bine ulaşacağına' yer verildi.
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinden taburcu edildi.
- 'Şantaj ve askeri casusluk' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen 2 binbaşı tutuklandı.

14 Ocak:
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 102. maddesi uyarınca tahliye edilen, ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi.
- Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kıbrıs'taki Maraş bölgesinde babasından kendisine miras yoluyla kaldığını iddia ettiği mülkünü, 'Türkiye'nin askeri müdahalesi sonucu kullanamadığı' iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran ve 885 bin avro tazminat kazanan Rum Mira Ksenides-Arestis'in, üzerinde hak talep ettiği mülkü, Abdullah Paşa Vakfı'na ait olduğunu belirten 23 kişiyi 'vakıf evladı' olarak tescil etti.

15 Ocak:

- Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresinde, genel başkanlığa Namık Kemal Zeybek seçildi.
- Bolu'nun Mengen ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti.
- Tunus'ta yaşanan olayların ardından 8'i bebek 333 Türk vatandaşı, özel uçakla yurda getirildi.

16 Ocak:
- Büyük Alevi Kurultayı, bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

17 Ocak:
- Etibank'ın zarara uğratılmasıyla ilgili 27 sanığın yargılandığı davada, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin'e 'nitelikli zimmet' suçundan 4 yıl 10 ay 10 gün, oğlu Şevket Önay Bilgin'e de 3 yıl 2 ay 26 gün hapis cezası verildi.
-Oktay Ekşi CHP'ye katıldı-

18 Ocak:
- CHP'ye katılan gazeteci-yazar Oktay Ekşi, Basın Konseyi Başkanlığı ve Yüksek Kurul üyeliği görevlerinden istifa etti. Gazeteci yazar Oktay Ekşi'den boşalan Basın Konseyi Başkanlığına, Orhan Birgit seçildi.
- Dicle Üniversitesinde 'Yaşayan Diller Merkezi' kuruldu ve merkez için Kürtçe, Ermenice, Zazaca, Süryanice ve Arapça dillerini kapsayan yönetmelik hazırlandı.
- Hollanda'dan yola çıkıp Türkiye üzerinden Irak'ın kuzeyine transit geçiş yapmak isteyen 4 TIR'ın terör örgütüne malzeme taşıdığı ortaya çıktı. 3'ü Kapıkule'de, 1'i Habur Gümrük Sahası'nda durdurulan TIR'larda terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda örgütsel doküman, tıbbi araç gereç, çok sayıda cep telefonu ve elektronik malzeme ele geçirildi.
- İstanbul'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonda, CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.
- 'Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk' iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu'nun da aralarında bulunduğu 45 kişinin yargılanmasına başlandı.
- Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs 2010'daki patlamanın ardından Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesedi, düştükleri kuyunun 720 metre derinliğinden 8 ay sonra yer üstüne çıkartıldı.

19 Ocak:
- Ardahan'ın Posof ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem oldu.
- Danıştay 8. Dairesi, 2010 Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
- Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM), Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun, 'Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali' istemini yerinde bulduğu kararına itiraz ederek, kararın düzeltilmesini talep etti.
- Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın DP'den istifasının ardından Mecliste temsil edilen parti sayısı 6'ya düştü.

21 Ocak:
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, yeniden hastaneye kaldırıldı.
- AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, partisinden istifa etti.
- CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile Mehmet Eşin tutuklandı.
- Uluslararası PEN İfade Özgürlüğü Ödülü, Milliyet gazetesinden Nedim Şener'e verildi.

24 Ocak:
- Türkiye, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili BM'ye sunduğu ara raporda, saldırıyı ayrıntılı şekilde anlatarak, 'Uluslararası hukukun en temel ilkelerinden biri, uluslararası yükümlülüklerini ihlal eden devletlerin hatalarını telafi ve yol açtıkları zararları tazmin etmelerini emretmektedir' sözleriyle saldırının tazminini istedi.

26 Ocak:
- İller Bankasını 'Anonim Şirket' olarak yapılandıran tasarı, TBMM'de kabul edildi. İLBANK AŞ kalkınma ve yatırım bankası olarak görev yapacak.
- Beypazarı-Nallıhan karayolu üzerinde servis minibüsü ile TIR'ın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 11 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

27 Ocak:
- Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından, BBP Eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin hayatlarını kaybetmesine yol açan helikopter kazasına ilişkin hazırlanan raporda, 'Gerek kaza nedeninin belirlenmesi gerekse arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin ülkemizin mevzuat, idari ve teknik kapasite ve yeteneklerinin uluslararası düzenlemeler ve uygulamalar karşısında yeterli olmadığı ve mevcut kaynakların da etkin bir şekilde örgütlendirilemediği/değerlendirilemediği anlaşılmaktadır' denildi.
- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, DSP'den istifa etti.

28 Ocak:
- Bağımsız milletvekilleri Murat Başesgioğlu (İstanbul) ve Yusuf Ziya İrbeç'in (Antalya) katılımıyla MHP'nin sandalye sayısı 72'ye yükseldi.

29 Ocak:
- TBMM Adalet Komisyonunun CHP'li üyeleri, Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında, 'çalışma koşullarının ortadan kalktığı' gerekçesiyle komisyon üyeliğinden istifa ettiler.

30 Ocak:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Hayalet Sürücü 2' filminin Pamukkale'deki çekimleri için Denizli'de bulunan Oscar Ödüllü Aktör Nicolas Cage ile görüştü.

31 Ocak:
- TBMM Başkanlık Divanı, 24. Dönem'de milletvekillerine üçüncü yardımcı personel verilmesi yönünde karar aldı.


ŞUBAT 2011'DE 27 ÇEKTİ
Şubat ayında eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü hastanende kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.Tutukluluk sürelerini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah üyelerinin de bulunduğu birçok sanığın tahliye edilmesi sonrasında gündeme gelen yargının iş yükünün azaltılması nedeniyle Yargıtay ve Danıştayın üye ve daire sayıları artırıldı.
Şubat ayının önemli olayları şöyle:

1 Şubat:
- Kars Belediye Meclisi, kentteki tartışmalı heykel ile ilgili yıkım kararı aldı.
- Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Danıştay 8. Dairesinin, 2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki başörtüsüyle ilgili düzenlemelerin yürütmesini durdurma kararına itiraz etti.

2 Şubat:
- Ünlü sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster (32), Kadıköy'de bir arkadaşına ait evde ölü bulundu.

3 Şubat:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı 'devlet aleyhine' tazminat davası açılmasını öngören Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nu onayladı.
- Ankara'nın Organize Sanayi Bölgesi Ostim'deki iki ayrı iş yerinde LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev alması sonucu patlamalar meydana geldi. Patlamalarda 17 kişi öldü.

4 Şubat:
- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturması iddianamesinde, tutuklu sanıklardan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, 'Devrimci karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım' ve 'Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' gibi suçlardan 22 yıl 6 ay ila 49 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.
- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan hakkında, başörtüsü konusunda İstanbul Üniversitesine gönderilen yazıyla 'Anayasayı ihlal ve halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik' suçunu işlediği iddiasıyla başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

6 Şubat:
- Türk savunma sanayinin öncü kuruluşlarından ASELSAN, gemileri su altından gelebilecek torpido tehdidine karşı korumak için 'Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi' geliştirdi.
- ASİ nehri üzerinde Suriye ile ortak yapılması planlanan dostluk barajının temeli, Başbakan Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından atıldı.
- Kahramanmaraş'ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için üretim yapılan Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte 10 işçi öldü.

7 Şubat:
- Aden Körfezi açıklarındaki TSK deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM'de kabul edildi.
- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ilk defa bu yıl 27 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda, 'adayın fotoğrafının bulunduğu soru kitapçığı ve cevap kağıdı' uygulaması başlatacaklarını bildirdi.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki davada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan toplam 13 bin lira manevi tazminat kazandı.
-Süheyl Batum'a 301'den dava-

9 Şubat:
- Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Süheyl Batum'un, 5 Şubat'ta Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) Zonguldak şubesini ziyaretinde asker için söylediği 'kağıttan kaplanmış' sözleri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığından izin talebinde bulundu.
- Danıştayın 13 olan daire sayısını 15'e, üye sayısını 95'ten 156'ya; Yargıtayda 32 olan daire sayısını 38'e, üye sayısı 250'den 387'ye çıkaran tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- AK Parti'li Alev Dedegil (İstanbul), Aşkın Asan'ın (Ankara) 'tecavüz ve cinsel istismar' suçlarına verilecek cezaların artırılmasını öngören teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

11 Şubat:
- Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, aralarında Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın da bulunduğu 133 sanığın tutuklanmasına karar verdi.
- JİTEM davasında askeri mahkemenin görevsizlik ve tahliye kararını eleştirdiği için hakkında 'Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği' gerekçesiyle dava açılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ilk duruşmada beraat etti.
- Diyarbakır'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden 2'si tutuklandı.

13 Şubat:
- Kamuoyunda 'Torba tasarı' olarak nitelenen ve bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan düzenleme yasalaştı.

14 Şubat:
- Balyoz Planı davası sanıklarından Korgeneral Nejat Bek ile Tümgeneral Hasan Fehmi Canan'ın da aralarında bulunduğu 6 muvazzaf asker ve 1 emekli albay tutuklandı. Aynı dava kapsamında eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.
- Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Rize Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, Hrant Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığındaki bazı görevliler hakkında daha önce yürüttüğü ve 'takipsizlik kararı' verdiği soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.
- Ergenekon soruşturması kapsamında evinde arama yapılan Odatv yöneticisi Soner Yalçın gözaltına alındı.

15 Şubat:
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında CHP'lilerce verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
- Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilmesini ve medya kuruluşunda toplam yabancı sermaye payının ödenmiş sermayenin yüzde 50'sine kadar olabilmesini de öngören 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı' yasalaştı.

16 Şubat:
- Balyoz Planı davası kapsamında, hakkında yakalama emri çıkarılan Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel tutuklandı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Benim telefonlarım, evimin telefonları, çocuklarımın telefonları dinleniyor. Bunun adına ileri demokrasi diyorlar' dedi.
- Enerji alanında faaliyet gösteren bazı kamu kuruluşlarının borç ve alacaklarının mahsup edilmesini öngören tasarı yasalaştı.
- Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör örgütü PKK'dan kaçan 2'si kadın 6 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

17 Şubat:
- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Şırnak'taki bir subayın atış talimine ilişkin, Genelkurmay Başkanlığının gerekli inceleme ve soruşturma başlattığını açıkladı.
- ÖSYM'yi 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi' adı altında yeniden yapılandıran teklif yasalaştı.
-Generallerden Hasdal'a ziyaret-

18 Şubat:
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları Balyoz davasında tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne konulan 24'ü general, 102 subayı ziyaret etti.
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin iki general ve bir amiralin 'bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali'ne ilişkin karar düzeltme istemini reddetti.
- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Odatv'nin yöneticisi gazeteci Soner Yalçın, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu tutuklandı.

21 Şubat:
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili davanın tutuklu sanığı Tuğgeneral Zeki Es tahliye edildi.

22 Şubat:
- AK Parti'li milletvekillerinin, genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasını öngören teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

23 Şubat:
- 'Şantaj ve askeri casusluk' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında 16'sı tutuklu 56 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık emekli Albay İbrahim Sezer'in, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ve 'gizli belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' gibi suçlardan 60 yıl 8 ay ile 172 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
- BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekili genel seçimlerinde parti olarak bağımsız adayları desteklemeye yönelik karar aldıklarını açıkladı.
- İşkence ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.

25 Şubat:
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Danıştayda yeni kurulan daireler için Yargıtaya 160, Danıştaya ise 51 yeni üye seçti.
- İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan Albay Cengiz Köylü'nün tahliyesine karar verdi. Tutuklu sanık Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın avukatları, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu.

27 Şubat:
- Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinde öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.


MART
Üniversite adayları, mart ayında ülke gündemini 'şifre' iddialarıyla aylarca meşgul edecek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girerken, bazı okullarda sadece kız adayların sınava alınması tartışma yarattı. Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener tutuklandı. Basın mensuplarının tepkisini çeken bu olayın ardından protestolar yapılırken, siyaset dünyasında da Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik iddiaları tartışıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulunarak, muhataplarına 'anayasal demokrasinin' önemini vurguladı.
Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan nükleer radyasyon tehlikesi üzerine Türkiye'deki nükleer santral tartışmaları yeniden alevlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, 'Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır' dedi.
Mart ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mart:
- Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi İstanbul Fatih Cami'nde kılınan cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanında, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın mezarının yanında hazırlanan mezarda toprağa verildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Cemil Çiçek ve bazı bakanlar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, bazı siyasi parti genel başkanları, eski Başbakan Tansu Çiller, çok sayıda eski siyasetçi ve kalabalık bir topluluk katıldı.
- Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama ve tutuklama kararı verilen, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 162 sanığın tahliye talebi reddedildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 162 sanıkla ilgili 'tutuklama ve yakalama emri kararının kaldırılması' yönündeki talepleri, 'Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelerin yeni deliller olduğu' ve 'delillerin tam olarak toplanmış olduğu savının kabul edilemeyeceği' gerekçesiyle reddetti.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan, cezaevindeki yerinin değiştirildiğini ve gazeteci Mustafa Balbay'dan ayrı bir blokta tek başına kaldığını belirterek, bu uygulamanın sona erdirilmesini istedi.
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'dan 18 tarifeli, 25 özel tahliye ve 22 askeri olmak üzere 65 uçak, 3 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketlerle getirilenlerle beraber 18 bin 830 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını, getirilen yolcularından bin 316'sının yabancı uyruklu olduğunu bildirdi.

2 Mart:
- YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.
- Başbakan Erdoğan, İngiliz Daily Telegraph gazetesine açtığı hakaret davasını kazandı. Mahkeme, gazetenin Erdoğan'a 25 bin sterlin tazminat ödemesine karar verdi.
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'daki olayların ardından hava ve deniz yoluyla Türkiye'ye getirilenlerin sayısının 21 bin 505 olduğunu bildirdi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi konusunda özel bir muamele yapılamayacağını, bunun, Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olacağını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'a ev hapsi ile ilgili kanuni şartların olmadığını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de şu anda mevcut kanunlara göre böyle bir şeyin mümkün olayacağını bildirdi.
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, '27 Nisan bildirisini sahiplenmenin' Silahlı Kuvvetlere bir faydasının olmayacağını belirterek, 'Böyle bir yazıyı belli bir yerde muhafaza etmek bence doğru değil. Bunun demokrasiye ve Cumhurbaşkanlığı seçimine doğrudan bir müdahale olduğu konusunda kimse ihtilaf etmediğine göre, hala bunun resmi bir sitede yer almasının ve sahiplenilmesinin herhalde doğru olmadığına hepimiz inanmalıyız' dedi.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İkinci 'Ergenekon' davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan ve gazeteci Mustafa Balbay'ın cezaevindeki yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili 'Silivri kampüsü içindeki fiziki imkanlar yetersizdi. Onun için bir arada bulunmaktaydılar. Orada yeni hizmete alınan bloklar, cezaevi üniteleri olmuştur. Dolayısıyla yasanın emredici hükmü, fiziki koşullar elverdiği sürece bu tür sanıkların, tutukluların ayrı ayrı barındırılmalarını emretmektedir yasa ve yönetmelik. Bundan kaynaklı bir uygulamadır' dedi.
Ahmet Şık ve Nedim Şener gözaltına alındı-

3 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulundu. Gül, ziyareti sırasında muhataplarına, Türkiye'de yaşanan reform sürecini anlatarak anayasal demokrasinin önemini vurguladı.
- Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezasının ev hapsine çevrilmesi yönündeki tartışmalara ilişkin, 'Mahkeme kararları kesinleşmiş, cezasını çekmektedir' dedi.
- Milletvekili seçiminin 12 Haziran 2011 yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi.
- ÖSYM'yi yeniden yapılandıran 'Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun' Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM'nin adı, 'Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı' şeklinde değiştirildi. Başkanlık, idari ve mali özerkliğe sahip, YÖK ile 'ilgili', merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir kuruluş olacak.
- Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener gözaltına alındı.
- Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanlığı, gazetecilere yapılan baskıları kınadı.
- Kahramanmaraş'ta 25 Mart 2009'da, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin öldüğü helikopter kazasıyla ilgili aralarında NTV Haber Koordinatörleri Mirgün Cabas ve Mustafa Hoş'un da bulunduğu 7 kişi hakkında fezleke hazırlandı.

4 Mart:
- Ergenekon soruşturması kapsamında meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden gazeteciler, ağızlarında siyah bantlarla Adalet Bakanlığına yürüyerek, kalem kırdı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anamuhalefet partisini, muhalefet partilerini ve özellikle de medyayı, son günlerdeki operasyonlar nedeniyle takındıkları tavırdan dolayı sorumlu davranmaya davet ettiğini ifade ederek, 'Biz savcı da değiliz, hakim de değiliz, birileri gibi avukat da değiliz. Biz, yürütme olarak, kolluk kuvvetleriyle sadece ve sadece yargıya yardımcı oluruz. Bir siyasetçi olarak, bir Başbakan olarak, yürütmenin ve yasamanın bir üyesi olarak, yargının yıpratılmasına, yargının hedef tahtası haline getirilmesine, yargının işini zorlaştıracak beyanatlar verilmesine de razı olamayız' dedi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılmasının tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu bildirdi.
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Balyoz soruşturmasından tutuklu Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun açığa alınma işlemlerinin iptali için açtıkları davayı oy birliğiyle reddetti.

5 Mart:
- Necmettin Erbakan'ın ölümünün ardından, Saadet Partisi'nde yapılacak kongreye kadar Genel Başkanlığına Mustafa Kamalak seçildi.

6 Mart:
- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, tutuklandı. Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını protesto eden meslektaşları, Beşiktaş Adliyesi önünde oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili 'Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum' dedi.
- Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz, basın mensuplarına dağıttığı bilgi notunda, yürütülmekte olan soruşturmanın bir kısım basın mensubunun gazetecilik görevleri, yazdıkları, yazacakları yazılar, kitapları ve ileri sürdükleri görüşlerle ilgili olmadığını, Ergenekon soruşturması kapsamında elde edilen ve soruşturmanın gizliliği nedeniyle bu aşamada açıklanması mümkün bulunmayan bir kısım delillerin değerlendirilmesi sonucu yapılması zorunlu hale gelen hukuksal bir işlem olduğunu bildirdi.
- Nüfus kayıtlarına göre 126 yaşında olan Nuri Öztunç, Antalya'da hayatını kaybetti.
-Süheyl Batum'a 301'den dava için izin yok-

7 Mart:
- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili, 'Yargının yürüttüğü bir süreçle ilgili hükümetin 'basının sesini kesiyor ya da basın özgürlüğünü kısıtlıyor' gibi suçlamalara maruz kalması haksızlıktır' dedi.
- Tahliyesinin ardından yurtdışına kaçtığı sanılan Hizbullah lideri Edip Gümüş, örgüte yakın bir internet sitesine yazdığı mektupta, 'Kimseye haber vermeden ortalıktan çekilmek zorunda kaldık. Selametteyim. Eğer basın birkaç gün önce farkına varsaydı bırakılmazdık' dedi.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un askerle ilgili sözlerinden dolayı 'soruşturma izni verilmesine yer olmadığına' karar verdiklerini açıkladı.

8 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda açılış gongunu kadınlar için çaldı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesleği 'Gazeteci' olarak kayda geçen cezaevlerindeki 27 kişiden birinin bile gazetecilik faaliyetinden dolayı orada olmadığını söyledi.
- CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, TBMM Genel Kurulunda, üzerinde 'yaşam hakkı istiyoruz' yazılı siyah çelengi bakan sıralarına bırakması gerginliğe neden oldu.
- Seçimlere kadar Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman, İçişleri Bakanlığına Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk atandı.
- CHP Genel Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Odatv muhabiri İklim Bayraktar ile görüşmesine ilişkin, 'Odatv muhabiri geldi. Görüşmek istiyordu, randevu aldılar ben de görüştüm. Ancak söylenen tarzda bir görüşme olmadı' açıklamasında bulundu.
- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp savcılıkta serbest bırakılan Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın taciz iddialarıyla ilgili olarak ailesini ve yakın çalışma arkadaşlarını 'Bana yönelik bir komplo tezgahı kurulmaya çalışılıyor. Hepinizin haberi olsun, herkes dikkatli olsun' diye uyardığı belirtildi.
- 14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel istismardan 13 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2.5 yıl hapis yatan Hüseyin Üzmez, CMK'nın 102. maddesinden yararlanarak serbest kaldı.

9 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, ulaşabildikleri verilere göre 68 gazetecinin yazdıkları sebebiyle tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunduğunu belirterek, 'Hakkında suç iddiası bulunan meslektaşlarımızın adil, kişi özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarına saygılı ve hızlı biçimde yargılanarak maddi gerçeklerin ortaya çıkartılması konusunda hassasiyetimizi vurgulamak isterim. Ülkemizde 7 bin 569 sarı basın kartı sahibi meslektaşımız olduğunu düşündüğümüzde neredeyse bunlardan yüzde 1'i özgürlüklerinden mahrumdur' dedi.
- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk TBMM Genel Kurulunda andiçti.
- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda değil, gümrüklerde oy kullanması konusundaki kararının düzeltilmesi için AK Parti'nin yaptığı başvuruyu reddetti.
-Kaşif Kozinoğlu tutuklandı-

10 Mart:
- Sözleşmeli er istihdamının yanı sıra YAŞ kararları ile askeri müdahale dönemlerindeki yargı denetimine kapalı idari işlemlerle TSK'dan atılanlara emeklilik ve kamuda istihdam olanağı sağlayan tasarı yasalaştı.
- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan Adalet Bakanı Ahmet Kahraman TBMM Genel Kurulunda andiçti.
- AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı, 'Örtüsüz Kadın Satılıktır' başlıklı haberde adı geçen Ünye Tanıtım ve Medya Başkanı Süleyman Demirci'nin partiden istifa ettiğini, hakkında inceleme başlatıldığını bildirdi.
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yürürlüğe 3 Mart 2011'de giren Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ilgili kanun kapsamında, ÖSYM Başkanlığı için Milli Eğitim Bakanlığına önermek üzere üç isim belirledi.
- Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, terör örgütü üyesi olmak ve devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etmek, açıklamak suçlarından tutuklandı.

11 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen raporda, Türkiye'de gerçekleştirilen köklü reformlar ve ekonomideki gelişmelere yer verildiğini belirterek, 'Bunun yanında, herhalde bilgi noksanlığından kaynaklanan bazı yanlış değerlendirmelerin olduğunu da görüyoruz' dedi.
- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İklim Ayfer Kaleli Bayraktar'a, kendisiyle ilgili 'iftira ve hakaretlerde bulunduğu' gerekçesiyle 20 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

12 Mart:
- Terör örgütü PKK'nın, sözde 'eylemsizlik' sürecine son vererek, şiddeti tırmandırmak ve ülkede kaos ortamı yaratmak suretiyle, siyasi uzantısı oluşumlara oy kazandırabilmek amacıyla yeni provokasyonlar peşinde olduğu bildirildi.

13 Mart:
- Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya'da deprem ve tsunami olan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, haberlerin kendilerine umut verdiğini söyledi.
- Siyasi partilere 12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 218 milyon 200 bin 741 lira seçim yardımı yapılması kararlaştırıldı.
- Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun çağrısıyla İstanbul Beyoğlu'nda toplanan binlerce kişi 'basın özgürlüğü' için yürüdü.
-İbrahim Tatlıses saldırıya uğradı-

14 Mart:
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak 'Kayseri Belediyesindeki rüşvet iddiasını içeren el yazılı defteri' gönderdi.
- Sanatçı İbrahim Tatlıses İstanbul'da silahlı uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.
- YSK'nın seçim takvimine göre, 12 Haziran 2011'de yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için süreç başladı.
- Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden Jülide Gülizar vefat etti.

15 Mart:
- CHP Grup toplantısında, Yargıtay ve Danıştayın daire ve üye sayısını artıran yasanan iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine gidilmesi için milletvekillerinden imza alındı. Başvuruda 'yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkında 'reddi hakim' talebi de yer alıyor.
- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Atatürkçü Düşünce Derneği Van Şubesince düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 'Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu' iddiasıyla, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında, 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili iddiaları konusunda kendisine gönderdiği mektuba ilişkin, 'Bu bomba adeta. Kendi elinde patladı. Çünkü benim Büyükşehir Belediye Başkanım bu noktada bu tür böyle uydurma, saçma sapan şeylerle itham edilerek Kayserili kardeşlerimin, vatandaşlarımın gözünden düşürülecek ya da onun üzerinden AK Parti'ye vurabilecek ne güce, ne kaliteye, ne kapasiteye Kılıçdaroğlu sahip değildir. Bize dürüstlük dersi de vermesin. Önce onlar kendi pisliklerini temizlesin' dedi.

16 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti sırasında, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, 'Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır' dedi.
- CHP'lilerin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

17 Mart:
- Türkiye ile Rusya arasında vizeler kaldırıldı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'daki iki Alman gazeteciden sonra Libya'da tutuklu bulunan İngiliz The Guardian gazetesinin Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad'ın da serbest bırakılmasını sağladı.
- İade kararı çerçevesinde İngiltere'den Türkiye'ye gönderilen iş adamı Orhan Aslıtürk, serbest bırakıldı.

19 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı 'İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi' başlıklı genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 Mart:
- Başbakan Erdoğan, Cidde Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Avrupa içinde, Türkiye'nin üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini görüyor ve biliyoruz' dedi.

21 Mart:
- Başbakan Erdoğan, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirterek, 'NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir' açıklamasında bulundu.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözleşmeli erbaş ve er istihdamına ilişkin kanunu onayladı. Yasaya göre, en az ilköğretim mezunu, askerliklerini erbaş ve er olarak tamamlayan, terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmeyen ve 26 yaşından gün almayan Türk vatandaşları sözleşmeli er olabilecek.
- Batman'daki Nevruz kutlamalarında BDP Milletvekili Bengi Yıldız taşla araçların önünü kesti. BDP'li Sebahat Tuncel ise Şırnak'ta tartıştığı başkomisere tokat attı.

22 Mart:
- Başbakan Erdoğan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in polise tokat atmasını, 'Polise tokat atmak en hafif tabiriyle densizliktir. Bununla ilgili hukuki sürecin derhal başlatılmasını, bu densizliğin hesabının hukuk içinde sorulmasını istiyoruz' dedi.
- Sözleşmeli erbaş ve er alınması ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları veya yargı denetimine kapalı işlemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerden (TSK) ilişiği kesilenlere emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Mart:
- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile 'sivil itaatsizlik' eylemleri başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

24 Mart:
- Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak amacıyla TSK'nin yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM'de kabul edildi.
- Tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' kitabının dijital kayıtlarına, İthaki Yayınevi ve Radikal Gazetesine yapılan polis operasyonuyla el konuldu ve kopyaları silindi.
- Batman'da, BDP tarafından kurulan çadır, güvenlik görevlilerince kaldırıldı. BDP İl Örgütü tarafından kent merkezindeki bir hastanesi yanında bulunan boş bir alanda, 15 Mart'ta kurulan ve 'Demokratik Çözüm Çadırı' adı verilen çadır, Batman Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından kaldırıldı.
- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 'sivil itaatsizlik eylemi' adı altında oturma eylemi başlattı.

25 Mart:
- Başbakan Erdoğan, gazeteci Ahmet Şık'ın kitap taslağının kopyalarının toplanmasıyla ilgili, 'Bunlar benim konum değil. Bunların tamamı yargının konusudur. Bunlar, durup dururken olan şeyler değil. Demek ki her araştırma yeni bir araştırmayı, yeni müdahaleyi herhalde getiriyor ve yargı da buna göre adımlarını atıyor. Yani bunun yürütme olarak bizlerle ilgili bir yanı yok. Bunları biz çıkarmıyoruz, bunları yargı çıkarıyor. Olayı bu şekilde değerlendirmekte fayda var. Yani 'Neler oluyormuş bu ülkede', bu soruyu bir de kendimize herhalde soracak olursak çok daha isabetli olur diye düşünüyorum' dedi.
- TCK'daki 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' ve 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarındaki cezaları artıran, 'Soruşturma gizliliğinin ihlali' suçunun kapsamını daraltarak bu suça verilen cezanın para cezasına çevrilmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

27 Mart:

- Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı.
- Başbakan Erdoğan, kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecinin bu yıl tamamlanacağını bildirdi.

28 Mart
- Başbakan Erdoğan, Irak ziyaretinde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Bağdat'ta yaptığı baş başa görüşmenin ardından, Maliki ile teröre yönelik ortak mücadelede 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
- YGS'de bazı okullardaki tüm adayların kız olduğu ortaya çıktı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 'kız adayların sınava girmek istedikleri ilk tercihlerine atanmalarında erkeklerden daha avantajlı oldukları' açıklamasında bulundu.
-ÖSYM Başkanlığına Ali Demir atandı-

29 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.
- Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na, halen başkanlık görevini vekaleten yürüten Prof. Dr. Ali Demir atandı. Yeni ÖSYM kanununa göre, ÖSYM başkanı 4 yıl görev yapacak.
- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağına el konulmasıyla ilgili itirazı reddeden mahkemenin kararında, 'İmamın Ordusu isimli taslak metnin ve nüshalarının iddia konusu 'Ergenekon silahlı terör örgütünün' amaçları ve talimatları doğrultusunda kamuoyunu yönlendirmek ve bu amaçla açılmış davaları etkilemek amacıyla bir ekip tarafından hazırlanmış proje çalışması niteliğinde olduğu konusunda somut olgular bulunduğunun anlaşıldığı' belirtildi.
- Kamuoyunda 'Mini torba' olarak adlandırılan tasarı yasalaştı. Yasaya göre, MİT ve genel kolluk mensupları, öğrenim şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek; spor federasyonları 'bağımsız' olacak.

30 Mart:
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, YGS'de İstanbul'un Eyüp ilçesinde 7 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini anımsatarak, 'Otomasyon ile cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesine böylesine büyük zararlar verenler, şaibeli sınav da yapabilir, sınav sorularını istediğine ulaştırabilir, salona göre gözetmen ayarlayabilir, hatta sandık sonuçlarını bile maniple etmeye kalkışabilir' ifadelerini kullandı.
- Ergenekon davasının özel yetkili savcısı Zekeriya Öz, İstanbul Başsavcıvekilliğine atandı.
- Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasını düzenleyen tasarı yasalaştı. Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen 'bireysel başvuruları' karara bağlayacak. Anayasa değişikliğiyle yedek üyelerin asıl üye olması ve TBMM'nin 3 üye seçmesiyle üye sayısı 17'ye çıkarılan Genel Kurul en az 12, 7 üyeden oluşan bölümler ise en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak. Anayasa Mahkemesinin halen bir olan başkanvekili sayısı ikiye çıkarılacak. Başkanvekilleri, bölümlere başkanlık edecek.

31 Mart:
- İngiltere Başbakanı David Cameron'ın daveti üzerine, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından kabul edildi.
- Gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağının internette bir sitede yayımlanması üzerine, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali inceleme başlattı.
- Mersin'de BDP'nin 'Sivil itaatsizlik' eylemine polis müdahale etti, 84 kişi gözaltına alındı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..