Arama

Almanak 2011

Güncelleme: 21 Şubat 2012 Gösterim: 12.774 Cevap: 5
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
14 Aralık 2011       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Türkiye'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra Dünya'daki gelişmeler de Türkiye'nin gündemini oluşturdu.

Sponsorlu Bağlantılar
OCAK

Türkiye ocak ayında, tutukluluk sürelerini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah üyelerinin de bulunduğu birçok sanığın tahliye edilmesini tartıştı.
Tahliyelerin ardından yargının iş yükü nedeniyle davaların kısa zamanda bitirilememesi eleştiri konusu oldu.Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye edilen ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi. Kararın ardından daha önce tahliye edilen terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler yeniden tutuklandı.
Ocak 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasında, 'Halkımız, milletimiz müsterih olsun; bizim ne bayrağımız üzerinde kimse herhangi bir tasarrufta bulunabilir, ne vatanımız üzerinde herhangi bir ameliyata girişebilir' dedi.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda 90 cadde ve sokak, araç trafiğine kapatıldı.

3 Ocak:

- 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliye edilmesine başlandı.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK'nın 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmetti.
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, ayağındaki rahatsızlık nedeniyle Güven Hastanesi'ne kaldırıldı.
- Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin davada 44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Süleyman Çelebi, hükmen tutuklu bulunduğu Sincan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda kendini asarak intihar etti.

4 Ocak:
- 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliyelerine devam edildi.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tutukluluk sürelerini belirleyen CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey sorumlularının da bulunduğu 10 sanığı tahliye etti.
- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından 'CMK'nın 102 ve 252. maddelerinin Meclis tarafından ivedilikle ele alınarak yeniden düzenlenmesi' istendi.
- Terör örgütü PKK'dan kaçarak Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan biri çocuk 9 kişi, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlandırılarak serbest bırakıldı.
- Dünyanın en saygın bilim dergilerinden 'Science' ve 'GE HEALTHCARE' firmasının 4 kıtadaki en iyi araştırmacılara verdiği, '2010 yılı Avrupa Kıtası Genç Araştırmacı Ödülü' Türk bilim insanı molekülerbiyolog Ataman Şendöl'e verildi.

5 Ocak:
- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, CMK 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan tahliyelerin toplum vicdanında tepkilere yol açtığını belirterek, 'Bir taraftan toplum vicdanı bazı şeylere karşı çıkıyor, öbür taraftan AB kriterlerine göre bugün 10 yıla kadar uzayan tutukluluk süresi kabul edilebilir bir süre değil ama kanun maddesi o şekilde yazıldıysa hakimlerin, savcıların söyleyecek bir şeyleri yok ki. Uygulamak zorundalar' dedi.
- Adalet Bakanlığı, CMK 102. maddesi kapsamındaki tahliyeler konusunda, bugün itibarıyla 5 ve 10 yıllık tutukluluk sürelerini dolduran ilk derece mahkemelerinde davaları devam eden 283 kişi ile hakkında mahkumiyet kararı verilip Yargıtayda temyiz süreci devam eden 953 hükmen tutuklunun tahliye edilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdi.
- Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'dan 'çingene' tabirinin çıkarılmasına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- Bitlis'in Mutki ilçesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından boş bir arazide başlatılan kazı çalışmasında ilk belirlemelere göre 8 insana ait kemik parçaları bulundu.
- İstanbul seferini yapan ve Atatürk Havalimanı'na inen uçakta, üzerinde bomba olduğunu söyleyen Cuma Yaşar (40) adlı bir yolcu kokpite yönelince yolcular tarafından etkisiz hale getirildi.

6 Ocak:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelilerin protesto gösterileri yaptıkları bir dönemde görüşlerini dinlemek üzere Ankara'daki 11 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci konseyi temsilcileriyle 'Çankaya Sofrası'nda bir araya geldi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülme takviminde mutabakata varıldı.
- CMK'nın 102. maddesi kapsamında bazı sanıkların tahliyeleri devam etti. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle 4 cinayetten sabıkası bulunan ve şartla salıverildikten sonra tekrar cinayet işlediği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Yeniyapan ile Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesini öldürmeye teşebbüs ettiği, eşini ve oğlunu da öldürdüğü gerekçesiyle hükmen tutuklu bulunan Hafızar Rahman'ın tahliye etti.

7 Ocak:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları Tesisleri'nin açılışını Yunanistan Başbakan Yorgo Papandreu ile birlikte yaptı.

8 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde, kentteki 'İnsanlık Anıtı'na ilişkin, 'Burada Hasan Harakani Hazretlerinin hemen yanı başında bir ucube oraya koymuşlar, bir garip şey dikmişler. Tabii bu oradaki tüm vakıf eserlerinin, sanatkarane eserlerinin olduğu yerde böyle bir şeyin olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz' dedi.

10 Ocak:
- Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasına ilişkin çalışmaları değerlendirirken, 'Danıştaya yeni daireler kurulması çözüm olmaz. Yargının yıpratılması, ülkenin yıpratılmasıdır. Kimse, yargı organlarını kendi başlarına müstakil organlar olarak düşünmesin' dedi.
- Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı binalar, imzalanan protokolle, ilgili valiliklerden TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredildi.
- Ankara'da eğitim uçuşu yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopterin Tuluntaş köyü civarında düşmesi sonucu 1'i üsteğmen, 4'ü teğmen 5 pilot şehit oldu.

11 Ocak:
- Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 649 maddeden oluşan tasarı 2,5 saatte yasalaştı. Bütün partilerin vardığı mutabakat nedeniyle 30'ar maddeden oluşan her bölüm, 3 dakikada geçti.
- Elektronik yolla da tebligata olanak sağlayan Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- 'Kıvırcık Ali' olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz (42), Çatalca'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
- Türkiye ile Yemen arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.
- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız, 'Ergenekon' davası kapsamında tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklandı.
-Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten-

12 Ocak:
- 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanık Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten ile arama kararı çıkarılmasına karar verdi.
- TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, BDP grubunu ziyaret etti.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir soru önergesine verdiği yanıtta, AK Parti hükümetleri döneminde adli ve idari yargıya 3 bin 683 hakim ve savcı alındığını bildirdi.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştı.

13 Ocak:
- 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaştı. Yeni düzenleme ile şehirlerarası yolculuklarda kokan yiyecek yenilmeyecek, canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon ve dolmuşlarda 'tampon yazıları' kaldırılacak. Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi 'sorumluluk sigortası' kapsamında tazminat ödeyecek. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Her şirket internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, 'saldırgan satış yöntemi' olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmiş gibi hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak. Kooperatifler ticaret şirketi sayılacak.
- TBMM Kanser Araştırma Komisyonu raporunda 'hiçbir önlem alınmazsa 2030'lu yıllarda Türkiye'de yıllık teşhis edilen kanser sayısının 400 bine ulaşacağına' yer verildi.
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinden taburcu edildi.
- 'Şantaj ve askeri casusluk' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen 2 binbaşı tutuklandı.

14 Ocak:
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 102. maddesi uyarınca tahliye edilen, ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi.
- Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kıbrıs'taki Maraş bölgesinde babasından kendisine miras yoluyla kaldığını iddia ettiği mülkünü, 'Türkiye'nin askeri müdahalesi sonucu kullanamadığı' iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran ve 885 bin avro tazminat kazanan Rum Mira Ksenides-Arestis'in, üzerinde hak talep ettiği mülkü, Abdullah Paşa Vakfı'na ait olduğunu belirten 23 kişiyi 'vakıf evladı' olarak tescil etti.

15 Ocak:

- Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresinde, genel başkanlığa Namık Kemal Zeybek seçildi.
- Bolu'nun Mengen ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti.
- Tunus'ta yaşanan olayların ardından 8'i bebek 333 Türk vatandaşı, özel uçakla yurda getirildi.

16 Ocak:
- Büyük Alevi Kurultayı, bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

17 Ocak:
- Etibank'ın zarara uğratılmasıyla ilgili 27 sanığın yargılandığı davada, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin'e 'nitelikli zimmet' suçundan 4 yıl 10 ay 10 gün, oğlu Şevket Önay Bilgin'e de 3 yıl 2 ay 26 gün hapis cezası verildi.
-Oktay Ekşi CHP'ye katıldı-

18 Ocak:
- CHP'ye katılan gazeteci-yazar Oktay Ekşi, Basın Konseyi Başkanlığı ve Yüksek Kurul üyeliği görevlerinden istifa etti. Gazeteci yazar Oktay Ekşi'den boşalan Basın Konseyi Başkanlığına, Orhan Birgit seçildi.
- Dicle Üniversitesinde 'Yaşayan Diller Merkezi' kuruldu ve merkez için Kürtçe, Ermenice, Zazaca, Süryanice ve Arapça dillerini kapsayan yönetmelik hazırlandı.
- Hollanda'dan yola çıkıp Türkiye üzerinden Irak'ın kuzeyine transit geçiş yapmak isteyen 4 TIR'ın terör örgütüne malzeme taşıdığı ortaya çıktı. 3'ü Kapıkule'de, 1'i Habur Gümrük Sahası'nda durdurulan TIR'larda terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda örgütsel doküman, tıbbi araç gereç, çok sayıda cep telefonu ve elektronik malzeme ele geçirildi.
- İstanbul'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonda, CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.
- 'Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk' iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu'nun da aralarında bulunduğu 45 kişinin yargılanmasına başlandı.
- Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs 2010'daki patlamanın ardından Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesedi, düştükleri kuyunun 720 metre derinliğinden 8 ay sonra yer üstüne çıkartıldı.

19 Ocak:
- Ardahan'ın Posof ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem oldu.
- Danıştay 8. Dairesi, 2010 Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
- Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM), Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun, 'Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali' istemini yerinde bulduğu kararına itiraz ederek, kararın düzeltilmesini talep etti.
- Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın DP'den istifasının ardından Mecliste temsil edilen parti sayısı 6'ya düştü.

21 Ocak:
- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, yeniden hastaneye kaldırıldı.
- AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, partisinden istifa etti.
- CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile Mehmet Eşin tutuklandı.
- Uluslararası PEN İfade Özgürlüğü Ödülü, Milliyet gazetesinden Nedim Şener'e verildi.

24 Ocak:
- Türkiye, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili BM'ye sunduğu ara raporda, saldırıyı ayrıntılı şekilde anlatarak, 'Uluslararası hukukun en temel ilkelerinden biri, uluslararası yükümlülüklerini ihlal eden devletlerin hatalarını telafi ve yol açtıkları zararları tazmin etmelerini emretmektedir' sözleriyle saldırının tazminini istedi.

26 Ocak:
- İller Bankasını 'Anonim Şirket' olarak yapılandıran tasarı, TBMM'de kabul edildi. İLBANK AŞ kalkınma ve yatırım bankası olarak görev yapacak.
- Beypazarı-Nallıhan karayolu üzerinde servis minibüsü ile TIR'ın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 11 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

27 Ocak:
- Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından, BBP Eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin hayatlarını kaybetmesine yol açan helikopter kazasına ilişkin hazırlanan raporda, 'Gerek kaza nedeninin belirlenmesi gerekse arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin ülkemizin mevzuat, idari ve teknik kapasite ve yeteneklerinin uluslararası düzenlemeler ve uygulamalar karşısında yeterli olmadığı ve mevcut kaynakların da etkin bir şekilde örgütlendirilemediği/değerlendirilemediği anlaşılmaktadır' denildi.
- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, DSP'den istifa etti.

28 Ocak:
- Bağımsız milletvekilleri Murat Başesgioğlu (İstanbul) ve Yusuf Ziya İrbeç'in (Antalya) katılımıyla MHP'nin sandalye sayısı 72'ye yükseldi.

29 Ocak:
- TBMM Adalet Komisyonunun CHP'li üyeleri, Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında, 'çalışma koşullarının ortadan kalktığı' gerekçesiyle komisyon üyeliğinden istifa ettiler.

30 Ocak:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Hayalet Sürücü 2' filminin Pamukkale'deki çekimleri için Denizli'de bulunan Oscar Ödüllü Aktör Nicolas Cage ile görüştü.

31 Ocak:
- TBMM Başkanlık Divanı, 24. Dönem'de milletvekillerine üçüncü yardımcı personel verilmesi yönünde karar aldı.


ŞUBAT 2011'DE 27 ÇEKTİ
Şubat ayında eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü hastanende kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.Tutukluluk sürelerini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah üyelerinin de bulunduğu birçok sanığın tahliye edilmesi sonrasında gündeme gelen yargının iş yükünün azaltılması nedeniyle Yargıtay ve Danıştayın üye ve daire sayıları artırıldı.
Şubat ayının önemli olayları şöyle:

1 Şubat:
- Kars Belediye Meclisi, kentteki tartışmalı heykel ile ilgili yıkım kararı aldı.
- Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Danıştay 8. Dairesinin, 2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki başörtüsüyle ilgili düzenlemelerin yürütmesini durdurma kararına itiraz etti.

2 Şubat:
- Ünlü sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster (32), Kadıköy'de bir arkadaşına ait evde ölü bulundu.

3 Şubat:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı 'devlet aleyhine' tazminat davası açılmasını öngören Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nu onayladı.
- Ankara'nın Organize Sanayi Bölgesi Ostim'deki iki ayrı iş yerinde LPG tüplerinden çıkan gazın ortamı kaplaması ve alev alması sonucu patlamalar meydana geldi. Patlamalarda 17 kişi öldü.

4 Şubat:
- İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturması iddianamesinde, tutuklu sanıklardan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, 'Devrimci karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım' ve 'Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' gibi suçlardan 22 yıl 6 ay ila 49 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.
- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan hakkında, başörtüsü konusunda İstanbul Üniversitesine gönderilen yazıyla 'Anayasayı ihlal ve halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik' suçunu işlediği iddiasıyla başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

6 Şubat:
- Türk savunma sanayinin öncü kuruluşlarından ASELSAN, gemileri su altından gelebilecek torpido tehdidine karşı korumak için 'Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi' geliştirdi.
- ASİ nehri üzerinde Suriye ile ortak yapılması planlanan dostluk barajının temeli, Başbakan Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından atıldı.
- Kahramanmaraş'ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için üretim yapılan Çöllolar kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte 10 işçi öldü.

7 Şubat:
- Aden Körfezi açıklarındaki TSK deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM'de kabul edildi.
- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ilk defa bu yıl 27 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda, 'adayın fotoğrafının bulunduğu soru kitapçığı ve cevap kağıdı' uygulaması başlatacaklarını bildirdi.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki davada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan toplam 13 bin lira manevi tazminat kazandı.
-Süheyl Batum'a 301'den dava-

9 Şubat:
- Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Süheyl Batum'un, 5 Şubat'ta Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) Zonguldak şubesini ziyaretinde asker için söylediği 'kağıttan kaplanmış' sözleri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığından izin talebinde bulundu.
- Danıştayın 13 olan daire sayısını 15'e, üye sayısını 95'ten 156'ya; Yargıtayda 32 olan daire sayısını 38'e, üye sayısı 250'den 387'ye çıkaran tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- AK Parti'li Alev Dedegil (İstanbul), Aşkın Asan'ın (Ankara) 'tecavüz ve cinsel istismar' suçlarına verilecek cezaların artırılmasını öngören teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

11 Şubat:
- Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, aralarında Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın da bulunduğu 133 sanığın tutuklanmasına karar verdi.
- JİTEM davasında askeri mahkemenin görevsizlik ve tahliye kararını eleştirdiği için hakkında 'Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği' gerekçesiyle dava açılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ilk duruşmada beraat etti.
- Diyarbakır'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden 2'si tutuklandı.

13 Şubat:
- Kamuoyunda 'Torba tasarı' olarak nitelenen ve bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan düzenleme yasalaştı.

14 Şubat:
- Balyoz Planı davası sanıklarından Korgeneral Nejat Bek ile Tümgeneral Hasan Fehmi Canan'ın da aralarında bulunduğu 6 muvazzaf asker ve 1 emekli albay tutuklandı. Aynı dava kapsamında eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.
- Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Rize Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, Hrant Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığındaki bazı görevliler hakkında daha önce yürüttüğü ve 'takipsizlik kararı' verdiği soruşturmanın genişletilmesine karar verdi.
- Ergenekon soruşturması kapsamında evinde arama yapılan Odatv yöneticisi Soner Yalçın gözaltına alındı.

15 Şubat:
- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında CHP'lilerce verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
- Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilmesini ve medya kuruluşunda toplam yabancı sermaye payının ödenmiş sermayenin yüzde 50'sine kadar olabilmesini de öngören 'Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı' yasalaştı.

16 Şubat:
- Balyoz Planı davası kapsamında, hakkında yakalama emri çıkarılan Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel tutuklandı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Benim telefonlarım, evimin telefonları, çocuklarımın telefonları dinleniyor. Bunun adına ileri demokrasi diyorlar' dedi.
- Enerji alanında faaliyet gösteren bazı kamu kuruluşlarının borç ve alacaklarının mahsup edilmesini öngören tasarı yasalaştı.
- Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör örgütü PKK'dan kaçan 2'si kadın 6 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.

17 Şubat:
- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Şırnak'taki bir subayın atış talimine ilişkin, Genelkurmay Başkanlığının gerekli inceleme ve soruşturma başlattığını açıkladı.
- ÖSYM'yi 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi' adı altında yeniden yapılandıran teklif yasalaştı.
-Generallerden Hasdal'a ziyaret-

18 Şubat:
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları Balyoz davasında tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi'ne konulan 24'ü general, 102 subayı ziyaret etti.
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Daireler Kurulu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin iki general ve bir amiralin 'bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali'ne ilişkin karar düzeltme istemini reddetti.
- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Odatv'nin yöneticisi gazeteci Soner Yalçın, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu tutuklandı.

21 Şubat:
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit olmasıyla ilgili davanın tutuklu sanığı Tuğgeneral Zeki Es tahliye edildi.

22 Şubat:
- AK Parti'li milletvekillerinin, genel seçimlerin 12 Haziran'da yapılmasını öngören teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

23 Şubat:
- 'Şantaj ve askeri casusluk' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında 16'sı tutuklu 56 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık emekli Albay İbrahim Sezer'in, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' ve 'gizli belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' gibi suçlardan 60 yıl 8 ay ile 172 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
- BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekili genel seçimlerinde parti olarak bağımsız adayları desteklemeye yönelik karar aldıklarını açıkladı.
- İşkence ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.

25 Şubat:
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Danıştayda yeni kurulan daireler için Yargıtaya 160, Danıştaya ise 51 yeni üye seçti.
- İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan Albay Cengiz Köylü'nün tahliyesine karar verdi. Tutuklu sanık Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın avukatları, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu.

27 Şubat:
- Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinde öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.


MART
Üniversite adayları, mart ayında ülke gündemini 'şifre' iddialarıyla aylarca meşgul edecek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girerken, bazı okullarda sadece kız adayların sınava alınması tartışma yarattı. Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener tutuklandı. Basın mensuplarının tepkisini çeken bu olayın ardından protestolar yapılırken, siyaset dünyasında da Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik iddiaları tartışıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulunarak, muhataplarına 'anayasal demokrasinin' önemini vurguladı.
Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan nükleer radyasyon tehlikesi üzerine Türkiye'deki nükleer santral tartışmaları yeniden alevlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, 'Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır' dedi.
Mart ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mart:
- Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenazesi İstanbul Fatih Cami'nde kılınan cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanında, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın mezarının yanında hazırlanan mezarda toprağa verildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Cemil Çiçek ve bazı bakanlar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, bazı siyasi parti genel başkanları, eski Başbakan Tansu Çiller, çok sayıda eski siyasetçi ve kalabalık bir topluluk katıldı.
- Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama ve tutuklama kararı verilen, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in de bulunduğu 162 sanığın tahliye talebi reddedildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 162 sanıkla ilgili 'tutuklama ve yakalama emri kararının kaldırılması' yönündeki talepleri, 'Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelerin yeni deliller olduğu' ve 'delillerin tam olarak toplanmış olduğu savının kabul edilemeyeceği' gerekçesiyle reddetti.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan, cezaevindeki yerinin değiştirildiğini ve gazeteci Mustafa Balbay'dan ayrı bir blokta tek başına kaldığını belirterek, bu uygulamanın sona erdirilmesini istedi.
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'dan 18 tarifeli, 25 özel tahliye ve 22 askeri olmak üzere 65 uçak, 3 gemi, 1 firkateyn ve özel şirketlerle getirilenlerle beraber 18 bin 830 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını, getirilen yolcularından bin 316'sının yabancı uyruklu olduğunu bildirdi.

2 Mart:
- YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.
- Başbakan Erdoğan, İngiliz Daily Telegraph gazetesine açtığı hakaret davasını kazandı. Mahkeme, gazetenin Erdoğan'a 25 bin sterlin tazminat ödemesine karar verdi.
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'daki olayların ardından hava ve deniz yoluyla Türkiye'ye getirilenlerin sayısının 21 bin 505 olduğunu bildirdi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi konusunda özel bir muamele yapılamayacağını, bunun, Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olacağını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'a ev hapsi ile ilgili kanuni şartların olmadığını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de şu anda mevcut kanunlara göre böyle bir şeyin mümkün olayacağını bildirdi.
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, '27 Nisan bildirisini sahiplenmenin' Silahlı Kuvvetlere bir faydasının olmayacağını belirterek, 'Böyle bir yazıyı belli bir yerde muhafaza etmek bence doğru değil. Bunun demokrasiye ve Cumhurbaşkanlığı seçimine doğrudan bir müdahale olduğu konusunda kimse ihtilaf etmediğine göre, hala bunun resmi bir sitede yer almasının ve sahiplenilmesinin herhalde doğru olmadığına hepimiz inanmalıyız' dedi.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İkinci 'Ergenekon' davasının tutuklu sanığı gazeteci Tuncay Özkan ve gazeteci Mustafa Balbay'ın cezaevindeki yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili 'Silivri kampüsü içindeki fiziki imkanlar yetersizdi. Onun için bir arada bulunmaktaydılar. Orada yeni hizmete alınan bloklar, cezaevi üniteleri olmuştur. Dolayısıyla yasanın emredici hükmü, fiziki koşullar elverdiği sürece bu tür sanıkların, tutukluların ayrı ayrı barındırılmalarını emretmektedir yasa ve yönetmelik. Bundan kaynaklı bir uygulamadır' dedi.
Ahmet Şık ve Nedim Şener gözaltına alındı-

3 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, isyancıların ayaklandığı Mısır'a ziyarette bulundu. Gül, ziyareti sırasında muhataplarına, Türkiye'de yaşanan reform sürecini anlatarak anayasal demokrasinin önemini vurguladı.
- Cumhurbaşkanı Gül, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezasının ev hapsine çevrilmesi yönündeki tartışmalara ilişkin, 'Mahkeme kararları kesinleşmiş, cezasını çekmektedir' dedi.
- Milletvekili seçiminin 12 Haziran 2011 yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi.
- ÖSYM'yi yeniden yapılandıran 'Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun' Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM'nin adı, 'Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı' şeklinde değiştirildi. Başkanlık, idari ve mali özerkliğe sahip, YÖK ile 'ilgili', merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir kuruluş olacak.
- Ergenekon soruşturması kapsamında evleri aranan gazeteci-yazar Ahmet Şık ile gazeteci Nedim Şener gözaltına alındı.
- Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanlığı, gazetecilere yapılan baskıları kınadı.
- Kahramanmaraş'ta 25 Mart 2009'da, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin öldüğü helikopter kazasıyla ilgili aralarında NTV Haber Koordinatörleri Mirgün Cabas ve Mustafa Hoş'un da bulunduğu 7 kişi hakkında fezleke hazırlandı.

4 Mart:
- Ergenekon soruşturması kapsamında meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto eden gazeteciler, ağızlarında siyah bantlarla Adalet Bakanlığına yürüyerek, kalem kırdı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anamuhalefet partisini, muhalefet partilerini ve özellikle de medyayı, son günlerdeki operasyonlar nedeniyle takındıkları tavırdan dolayı sorumlu davranmaya davet ettiğini ifade ederek, 'Biz savcı da değiliz, hakim de değiliz, birileri gibi avukat da değiliz. Biz, yürütme olarak, kolluk kuvvetleriyle sadece ve sadece yargıya yardımcı oluruz. Bir siyasetçi olarak, bir Başbakan olarak, yürütmenin ve yasamanın bir üyesi olarak, yargının yıpratılmasına, yargının hedef tahtası haline getirilmesine, yargının işini zorlaştıracak beyanatlar verilmesine de razı olamayız' dedi.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılmasının tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu bildirdi.
- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Balyoz soruşturmasından tutuklu Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun açığa alınma işlemlerinin iptali için açtıkları davayı oy birliğiyle reddetti.

5 Mart:
- Necmettin Erbakan'ın ölümünün ardından, Saadet Partisi'nde yapılacak kongreye kadar Genel Başkanlığına Mustafa Kamalak seçildi.

6 Mart:
- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, tutuklandı. Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmasını protesto eden meslektaşları, Beşiktaş Adliyesi önünde oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili 'Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum' dedi.
- Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz, basın mensuplarına dağıttığı bilgi notunda, yürütülmekte olan soruşturmanın bir kısım basın mensubunun gazetecilik görevleri, yazdıkları, yazacakları yazılar, kitapları ve ileri sürdükleri görüşlerle ilgili olmadığını, Ergenekon soruşturması kapsamında elde edilen ve soruşturmanın gizliliği nedeniyle bu aşamada açıklanması mümkün bulunmayan bir kısım delillerin değerlendirilmesi sonucu yapılması zorunlu hale gelen hukuksal bir işlem olduğunu bildirdi.
- Nüfus kayıtlarına göre 126 yaşında olan Nuri Öztunç, Antalya'da hayatını kaybetti.
-Süheyl Batum'a 301'den dava için izin yok-

7 Mart:
- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili, 'Yargının yürüttüğü bir süreçle ilgili hükümetin 'basının sesini kesiyor ya da basın özgürlüğünü kısıtlıyor' gibi suçlamalara maruz kalması haksızlıktır' dedi.
- Tahliyesinin ardından yurtdışına kaçtığı sanılan Hizbullah lideri Edip Gümüş, örgüte yakın bir internet sitesine yazdığı mektupta, 'Kimseye haber vermeden ortalıktan çekilmek zorunda kaldık. Selametteyim. Eğer basın birkaç gün önce farkına varsaydı bırakılmazdık' dedi.
- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un askerle ilgili sözlerinden dolayı 'soruşturma izni verilmesine yer olmadığına' karar verdiklerini açıkladı.

8 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda açılış gongunu kadınlar için çaldı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesleği 'Gazeteci' olarak kayda geçen cezaevlerindeki 27 kişiden birinin bile gazetecilik faaliyetinden dolayı orada olmadığını söyledi.
- CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, TBMM Genel Kurulunda, üzerinde 'yaşam hakkı istiyoruz' yazılı siyah çelengi bakan sıralarına bırakması gerginliğe neden oldu.
- Seçimlere kadar Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman, İçişleri Bakanlığına Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk atandı.
- CHP Genel Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Odatv muhabiri İklim Bayraktar ile görüşmesine ilişkin, 'Odatv muhabiri geldi. Görüşmek istiyordu, randevu aldılar ben de görüştüm. Ancak söylenen tarzda bir görüşme olmadı' açıklamasında bulundu.
- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp savcılıkta serbest bırakılan Odatv yazarı İklim Bayraktar'ın taciz iddialarıyla ilgili olarak ailesini ve yakın çalışma arkadaşlarını 'Bana yönelik bir komplo tezgahı kurulmaya çalışılıyor. Hepinizin haberi olsun, herkes dikkatli olsun' diye uyardığı belirtildi.
- 14 yaşındaki B.Ç'ye cinsel istismardan 13 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2.5 yıl hapis yatan Hüseyin Üzmez, CMK'nın 102. maddesinden yararlanarak serbest kaldı.

9 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve beraberindeki heyeti kabul etti. Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, ulaşabildikleri verilere göre 68 gazetecinin yazdıkları sebebiyle tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunduğunu belirterek, 'Hakkında suç iddiası bulunan meslektaşlarımızın adil, kişi özgürlüğü ile ifade özgürlüğü haklarına saygılı ve hızlı biçimde yargılanarak maddi gerçeklerin ortaya çıkartılması konusunda hassasiyetimizi vurgulamak isterim. Ülkemizde 7 bin 569 sarı basın kartı sahibi meslektaşımız olduğunu düşündüğümüzde neredeyse bunlardan yüzde 1'i özgürlüklerinden mahrumdur' dedi.
- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk TBMM Genel Kurulunda andiçti.
- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda değil, gümrüklerde oy kullanması konusundaki kararının düzeltilmesi için AK Parti'nin yaptığı başvuruyu reddetti.
-Kaşif Kozinoğlu tutuklandı-

10 Mart:
- Sözleşmeli er istihdamının yanı sıra YAŞ kararları ile askeri müdahale dönemlerindeki yargı denetimine kapalı idari işlemlerle TSK'dan atılanlara emeklilik ve kamuda istihdam olanağı sağlayan tasarı yasalaştı.
- Seçim kararının ardından tarafsız bakan olarak atanan Adalet Bakanı Ahmet Kahraman TBMM Genel Kurulunda andiçti.
- AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı, 'Örtüsüz Kadın Satılıktır' başlıklı haberde adı geçen Ünye Tanıtım ve Medya Başkanı Süleyman Demirci'nin partiden istifa ettiğini, hakkında inceleme başlatıldığını bildirdi.
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yürürlüğe 3 Mart 2011'de giren Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile ilgili kanun kapsamında, ÖSYM Başkanlığı için Milli Eğitim Bakanlığına önermek üzere üç isim belirledi.
- Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, terör örgütü üyesi olmak ve devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etmek, açıklamak suçlarından tutuklandı.

11 Mart:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen raporda, Türkiye'de gerçekleştirilen köklü reformlar ve ekonomideki gelişmelere yer verildiğini belirterek, 'Bunun yanında, herhalde bilgi noksanlığından kaynaklanan bazı yanlış değerlendirmelerin olduğunu da görüyoruz' dedi.
- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İklim Ayfer Kaleli Bayraktar'a, kendisiyle ilgili 'iftira ve hakaretlerde bulunduğu' gerekçesiyle 20 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

12 Mart:
- Terör örgütü PKK'nın, sözde 'eylemsizlik' sürecine son vererek, şiddeti tırmandırmak ve ülkede kaos ortamı yaratmak suretiyle, siyasi uzantısı oluşumlara oy kazandırabilmek amacıyla yeni provokasyonlar peşinde olduğu bildirildi.

13 Mart:
- Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya'da deprem ve tsunami olan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, haberlerin kendilerine umut verdiğini söyledi.
- Siyasi partilere 12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 218 milyon 200 bin 741 lira seçim yardımı yapılması kararlaştırıldı.
- Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun çağrısıyla İstanbul Beyoğlu'nda toplanan binlerce kişi 'basın özgürlüğü' için yürüdü.
-İbrahim Tatlıses saldırıya uğradı-

14 Mart:
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak 'Kayseri Belediyesindeki rüşvet iddiasını içeren el yazılı defteri' gönderdi.
- Sanatçı İbrahim Tatlıses İstanbul'da silahlı uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.
- YSK'nın seçim takvimine göre, 12 Haziran 2011'de yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için süreç başladı.
- Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden Jülide Gülizar vefat etti.

15 Mart:
- CHP Grup toplantısında, Yargıtay ve Danıştayın daire ve üye sayısını artıran yasanan iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine gidilmesi için milletvekillerinden imza alındı. Başvuruda 'yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkında 'reddi hakim' talebi de yer alıyor.
- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Atatürkçü Düşünce Derneği Van Şubesince düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 'Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu' iddiasıyla, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında, 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili iddiaları konusunda kendisine gönderdiği mektuba ilişkin, 'Bu bomba adeta. Kendi elinde patladı. Çünkü benim Büyükşehir Belediye Başkanım bu noktada bu tür böyle uydurma, saçma sapan şeylerle itham edilerek Kayserili kardeşlerimin, vatandaşlarımın gözünden düşürülecek ya da onun üzerinden AK Parti'ye vurabilecek ne güce, ne kaliteye, ne kapasiteye Kılıçdaroğlu sahip değildir. Bize dürüstlük dersi de vermesin. Önce onlar kendi pisliklerini temizlesin' dedi.

16 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti sırasında, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralle ilgili, 'Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Proje ve işletmenin doğru yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde nükleer enerji kesinlikle güvenli ve yararlıdır' dedi.
- CHP'lilerin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

17 Mart:
- Türkiye ile Rusya arasında vizeler kaldırıldı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'daki iki Alman gazeteciden sonra Libya'da tutuklu bulunan İngiliz The Guardian gazetesinin Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad'ın da serbest bırakılmasını sağladı.
- İade kararı çerçevesinde İngiltere'den Türkiye'ye gönderilen iş adamı Orhan Aslıtürk, serbest bırakıldı.

19 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı 'İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi' başlıklı genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 Mart:
- Başbakan Erdoğan, Cidde Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Avrupa içinde, Türkiye'nin üyeliğinin, halkı Müslüman olması nedeniyle bazı ülke ve liderlerin popülist politikalarıyla engellenmek istendiğini görüyor ve biliyoruz' dedi.

21 Mart:
- Başbakan Erdoğan, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirterek, 'NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir' açıklamasında bulundu.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözleşmeli erbaş ve er istihdamına ilişkin kanunu onayladı. Yasaya göre, en az ilköğretim mezunu, askerliklerini erbaş ve er olarak tamamlayan, terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmeyen ve 26 yaşından gün almayan Türk vatandaşları sözleşmeli er olabilecek.
- Batman'daki Nevruz kutlamalarında BDP Milletvekili Bengi Yıldız taşla araçların önünü kesti. BDP'li Sebahat Tuncel ise Şırnak'ta tartıştığı başkomisere tokat attı.

22 Mart:
- Başbakan Erdoğan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in polise tokat atmasını, 'Polise tokat atmak en hafif tabiriyle densizliktir. Bununla ilgili hukuki sürecin derhal başlatılmasını, bu densizliğin hesabının hukuk içinde sorulmasını istiyoruz' dedi.
- Sözleşmeli erbaş ve er alınması ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları veya yargı denetimine kapalı işlemlerle Türk Silahlı Kuvvetlerden (TSK) ilişiği kesilenlere emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Mart:
- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile 'sivil itaatsizlik' eylemleri başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

24 Mart:
- Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak amacıyla TSK'nin yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM'de kabul edildi.
- Tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' kitabının dijital kayıtlarına, İthaki Yayınevi ve Radikal Gazetesine yapılan polis operasyonuyla el konuldu ve kopyaları silindi.
- Batman'da, BDP tarafından kurulan çadır, güvenlik görevlilerince kaldırıldı. BDP İl Örgütü tarafından kent merkezindeki bir hastanesi yanında bulunan boş bir alanda, 15 Mart'ta kurulan ve 'Demokratik Çözüm Çadırı' adı verilen çadır, Batman Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından kaldırıldı.
- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 'sivil itaatsizlik eylemi' adı altında oturma eylemi başlattı.

25 Mart:
- Başbakan Erdoğan, gazeteci Ahmet Şık'ın kitap taslağının kopyalarının toplanmasıyla ilgili, 'Bunlar benim konum değil. Bunların tamamı yargının konusudur. Bunlar, durup dururken olan şeyler değil. Demek ki her araştırma yeni bir araştırmayı, yeni müdahaleyi herhalde getiriyor ve yargı da buna göre adımlarını atıyor. Yani bunun yürütme olarak bizlerle ilgili bir yanı yok. Bunları biz çıkarmıyoruz, bunları yargı çıkarıyor. Olayı bu şekilde değerlendirmekte fayda var. Yani 'Neler oluyormuş bu ülkede', bu soruyu bir de kendimize herhalde soracak olursak çok daha isabetli olur diye düşünüyorum' dedi.
- TCK'daki 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' ve 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarındaki cezaları artıran, 'Soruşturma gizliliğinin ihlali' suçunun kapsamını daraltarak bu suça verilen cezanın para cezasına çevrilmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

27 Mart:

- Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı.
- Başbakan Erdoğan, kamuya ait 17 termik ve 28 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecinin bu yıl tamamlanacağını bildirdi.

28 Mart
- Başbakan Erdoğan, Irak ziyaretinde, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Bağdat'ta yaptığı baş başa görüşmenin ardından, Maliki ile teröre yönelik ortak mücadelede 3'lü mekanizma çerçevesinde güvenlik işbirliğinin daha da ileri taşınması konusunu kapsamlı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
- YGS'de bazı okullardaki tüm adayların kız olduğu ortaya çıktı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 'kız adayların sınava girmek istedikleri ilk tercihlerine atanmalarında erkeklerden daha avantajlı oldukları' açıklamasında bulundu.
-ÖSYM Başkanlığına Ali Demir atandı-

29 Mart:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.
- Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na, halen başkanlık görevini vekaleten yürüten Prof. Dr. Ali Demir atandı. Yeni ÖSYM kanununa göre, ÖSYM başkanı 4 yıl görev yapacak.
- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağına el konulmasıyla ilgili itirazı reddeden mahkemenin kararında, 'İmamın Ordusu isimli taslak metnin ve nüshalarının iddia konusu 'Ergenekon silahlı terör örgütünün' amaçları ve talimatları doğrultusunda kamuoyunu yönlendirmek ve bu amaçla açılmış davaları etkilemek amacıyla bir ekip tarafından hazırlanmış proje çalışması niteliğinde olduğu konusunda somut olgular bulunduğunun anlaşıldığı' belirtildi.
- Kamuoyunda 'Mini torba' olarak adlandırılan tasarı yasalaştı. Yasaya göre, MİT ve genel kolluk mensupları, öğrenim şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek; spor federasyonları 'bağımsız' olacak.

30 Mart:
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, YGS'de İstanbul'un Eyüp ilçesinde 7 okulda sadece kız öğrencilerin sınava girdiğini anımsatarak, 'Otomasyon ile cinsiyet ayrımcılığı yapanlar, Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesine böylesine büyük zararlar verenler, şaibeli sınav da yapabilir, sınav sorularını istediğine ulaştırabilir, salona göre gözetmen ayarlayabilir, hatta sandık sonuçlarını bile maniple etmeye kalkışabilir' ifadelerini kullandı.
- Ergenekon davasının özel yetkili savcısı Zekeriya Öz, İstanbul Başsavcıvekilliğine atandı.
- Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasını düzenleyen tasarı yasalaştı. Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen 'bireysel başvuruları' karara bağlayacak. Anayasa değişikliğiyle yedek üyelerin asıl üye olması ve TBMM'nin 3 üye seçmesiyle üye sayısı 17'ye çıkarılan Genel Kurul en az 12, 7 üyeden oluşan bölümler ise en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak. Anayasa Mahkemesinin halen bir olan başkanvekili sayısı ikiye çıkarılacak. Başkanvekilleri, bölümlere başkanlık edecek.

31 Mart:
- İngiltere Başbakanı David Cameron'ın daveti üzerine, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından kabul edildi.
- Gazeteci Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağının internette bir sitede yayımlanması üzerine, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali inceleme başlattı.
- Mersin'de BDP'nin 'Sivil itaatsizlik' eylemine polis müdahale etti, 84 kişi gözaltına alındı.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Şubat 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
- DEVAM
Nisan
Sponsorlu Bağlantılar
2011 yılının nisan ayında, Yükseköğrenime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) 'şifre' iddiaları ve Genelkurmay Başkanlığının devam eden bazı soruşturma ve davalar kapsamında tutuklu görevli ve emekli personellerinin durumuna ilişkin yaptığı açıklama öne çıkan gelişmelerden oldu.Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bağımsız milletvekili adaylarından bazılarının adaylıklarını önce iptal etmesi, ardından da bu adayların eksik belgelerini tamamlanmasıyla adaylıklarının kabulüne ilişkin verdiği kararlar da nisan ayında tartışıldı.
Nisan 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Nisan
- YGS'de basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıklarının 'şifreli' olduğu iddiası ortaya atıldı.

2 Nisan
- ÖSYM'den şifre iddialarıyla ilgili yapılan açıklamada, 'Basında 'YGS'de Gizli Şifre' başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM'nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiçbir adaya verilmemiştir' denildi.
- ÖSYM Soru Kitapçığı'nda şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya attığı öne sürülen avukat Ayla Varan, inceledikleri sorularda belirledikleri yöntemin tesadüfi olamayacağını düşündüklerini belirterek, matematik sorularından 30'unu bu yöntemle çözdüğünü söyledi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'YGS soru kitapçığında şifreleme' iddialarına ilişkin inceleme başlattı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'u onayladı.
- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Japonya'daki nükleer kaza sonrası yayılan radyasyon oranının Türkiye için herhangi bir risk oluşturmadığını bildirdi.

3 Nisan
- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarıyla ilgili 'Hiçbir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum' dedi. Demir, bütün soru kitapçıklarının internet üzerinden kamuoyuna sunulacağını da bildirdi.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YGS'deki 'şifre' iddialarıyla ilgili, 'Başkandan (ÖSYM Başkanı Ali Demir) aldığım bilgiler beni tatmin etti. Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir' dedi.
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'daki Özel Kartal Hastanesinin, yenidoğan yoğun bakımındaki bebeklerin basına yansıyan görüntüleri nedeniyle soruşturma başlatıldığını ve soruşturma tamamlanana kadar hastanenin kapatıldığını belirterek, 'Hastanenin artık yeni hasta alması mümkün değil. İster acilden, ister başka türlü. Soruşturma tamamlanıncaya kadar işine devam etmesi mümkün değil. Hastanedeki hastalarda uygun biçimde başka hastanelere nakledilecek' dedi.

4 Nisan
- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili, 'ÖSYM Başkanı'nın açıklamasının doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz' dedi.
- Şifre iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, polislerle birlikte soruların hazırlandığı matbaada incelemelerde bulundu.
- ODTÜ'de bir grup genç bilim adamı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan kazandıkları 100 bin liralık 'Tekno girişim desteği' ile Türkiye'nin ilk, dünyanın da sayılı sentetik biyoloji şirketini kurarak 'yapay gen' üretmeyi başardı.

5 Nisan
- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 'YGS'de şifreleme veya birilerinin kayrılmasının söz konusu olmadığını' söyledi.
- Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na aile sigortasının kaynağını sormasını eleştirirken kullandığı 'ulan' ifadesi nedeniyle Erdoğan'dan özür diledi.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'a düzenlenen suikastın da aralarında bulunduğu 13 eyleme katıldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırılan terör örgütü Hizbullah üyesi Bedran Salamboğa'nın cezasını onadı.

6 Nisan
- Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, yürütülen bazı soruşturmalar kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevli ve emekli 163 personelinin tutukluluk halinin devamını anlamakta güçlük çekildiği bildirildi. Açıklamada, 7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan bir plan semineri ve bu seminerle ilişkilendirilmeye çalışılan ve bir darbe planı olduğu iddia edilen planla ilgili olarak başlatılan kovuşturma işleminin devam ettiği belirtildi.
- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 27 Mart'ta YGS'ye giren 1 milyon 700 bin adaydan 1 milyon 400 binini cevap kağıtlarının okunduğunu ve geçen yıl düzenlenen YGS sonuçları ile karşılaştırıldığını belirterek, hiçbir olumsuzluğun söz konusu olmadığını bildirdi. Demir, YGS'nin iptal edilmesini gerektirecek bir durum olmadığını kaydetti.
- Hükümete, bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren tasarı yasalaştı. Düzenleme devlet bakanlıklarının yerine 'Ekonomi', 'iç ve dış ticaret', 'gençlik ve spor' ile 'aile, özürlüler, çocuklar, kadınlar ve sosyal yardım' konularında 4 bakanlık kurulmasına imkan sağlıyor.
- BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, 'idam geri gelsin' imza kampanyası kapsamındaki dosyayı TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e teslim etti.
- Üzerinde araştırma yapılacak gönüllü kişinin, araştırmanın her aşamasında izni geri alması, 'Klinik Araştırmalar Danışma Kurulu' oluşturulması, diş hekimliği ile yan dalda yeni uzmanlık alanları açılması gibi konularda düzenleme getiren tasarı yasalaştı.
- Bir süre önce uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, tedavisini sürdürmek için özel uçakla Almanya'ya gitti.
- Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Eskişehir'de geçen yıl düzenlenen sempozyumda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a yumurta ve çakmak atmak suretiyle 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçunu işlediği iddia edilen 2 öğrenciyi, 7 bin 80'er lira para cezasına çarptırdı. Hakim, hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verdi.

7 Nisan
- TBMM'nin 23. Dönem'i sona erdi. 24. Dönem çalışmaları 12 Haziran milletvekili seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını izleyen 5. gününden itibaren başlayacak.
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 'ÖSYM Başkanını ve kurumun faaliyetlerini kapsayacak şekilde, teferruatlı bir idari soruşturmanın mutlaka başlatılması ve devam eden adli soruşturmaya destek olunması gerektiğini belirterek, 'Esasen bunun adı ve tanımı bellidir; o da AKP markalı sınav yolsuzluğudur' ifadesini kullandı.
- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir'in YGS'deki şifre iddiaları konusundaki açıklamalarını ikna edici bulduğunu belirterek, 'Sayın Demir'in basın toplantısında söylediği gibi bir yanlışlık yapıldı, basına verilen master kopyada. O, insanlarda büyük bir endişe ve şüphe yarattı. Yoksa bu sınav tarihte yapılan en ciddi sınavdır' dedi.
- Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığının 'Tam Gün Kanunu' ile ilgili işleminin, 'Kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına' ilişkin bölümünü iptal etti. Daire, işlemin, 'Kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına' ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti.
- Sağlık Bakanlığı, Danıştay Beşinci Dairesinin kararına göre, kamuda görevli hekimlerin muayenehane işletebileceklerini, ancak özel sağlık kuruluşlarda çalışamayacaklarını belirterek, kararın muayenehane işletilebileceğine ilişkin kısmına karşı, Bakanlıkça Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz başvurusu yapılacağını bildirdi.

8 Nisan
- Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Coşkun, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili, 'Verilen bilgiler ışığında bu anda bin kopyanın oluştuğuna dair kesin veriler yok. Sınavın iptali konusunda aceleci davranılmaması gerektiğini düşünüyorum' dedi.
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Muğla İl Müdürü Naci Şahin, makamında, müdürlükte şef olarak görev yapan H.S'nin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Olayda, 4 il müdürünü de bir süre rehin alana saldırgan, ikna sonucu teslim oldu.
- Hukuk Dernekleri Platformu, Genelkurmay Başkanlığının 'Balyoz Davası' kapsamında görevli ve emekli 163 TSK personelinin tutukluluk halinin devamıyla ilgili açıklamasına ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon davasında iki yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan iş adamı Hüdayi Ünlüer'in tahliyesine karar verdi. Ünlüer'in tahliyesiyle birlikte davada yargılanan tutuklu sanık sayısı 24'e düştü.

10 Nisan
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tutuklu olmanın milletvekili aday adayı olmaya engel teşkil etmediğini belirterek, 'Bu konuda milletin takdirini esas alıyoruz, önemsiyoruz. Yasalara uygun olmak kaydıyla herkes istediği kişiyi koyar' dedi.
- İstanbul Üniversitesi Senatosu, UNESCO'nun 'yaşayan insan hazinesi' ilan edilen bozlak ustası Neşet Ertaş'a, 'fahri doktora' unvanı verilmesini kararlaştırdı.

11 Nisan
- Danıştay, 27 Mart 2011'de yapılan YGS'nin iptali istemiyle açılan davada, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Ankara İdare Mahkemesine gönderdi. Danıştay 8. Dairesinin görevsizlik kararında, 'söz konusu sınavın düzenleyici işlem niteliğinde olmadığı' belirtildi.

12 Nisan
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YGS'ye ilişkin iddialar konusunda, 'ÖSYM Başkanı'nın yapmış olduğu açıklamalardan ben tatmin oldum. Şu anda da zaten Danıştayın verdiği karar da ortada' dedi.
- AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfükar İzol, partisinden istifa etti.

13 Nisan
- Başbakan Erdoğan, gazeteci Ahmet Şık'ın tutuklanması ve kitap çalışmasına el konulmasının 'yürütmenin yapmış olduğu bir eylem değil, yargının almış olduğu bir karar olduğunu' belirterek, 'Hep işimize geldiğinde bağımsız yargıdan bahsediyoruz, bağımsız yargıyı her yerde savunuyoruz ama Türkiye'ye gelince, Türkiye'de bağımsız yargı istemiyorsunuz? Yürütmeye bağımlı bir yargı istiyorsunuz. Kusura bakmayın yürütmeye bağımlı bir yargı yok. Bağımsız bir yargı var, bağımsız yargı da görevini yerine getiriyor' diye konuştu.
- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS'de şifre iddialarıyla ilgili yaşanan tartışmalar üzerine sınava giren öğrencilerin e-posta adreslerine mektup gönderdi.
- Ankara Barosuna kayıtlı avukat Bilal Kolbüken, Danıştayın, YGS'nin iptali istemiyle açılan davada görevsizlik kararı vererek, dosyayı Ankara İdare Mahkemesine gönderme kararının ardından bu kez 'sınavın ve adaya özgü soru kitapçığına ilişkin sınav yönergesinin' iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.
- 'Devrimci Karargah Örgütü' üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 kişinin yargılanmasına başlandı.

14 Nisan
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki meslekten ihraç kararını kaldırdı. HSYK, ayrıca Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın da elinden alınan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi.
- Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan dinlerine mensup 120 kişiden oluşan Antakya Medeniyetler Korusu, '2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
- Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından tahliye olan terör örgütü Hizbullah üyelerinin kaçışını organize ettikleri gerekçesiyle 2'si tutuklu 6 sanık hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
- Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Erhan Kansız, tahliye edildi.
- Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç, 10 Ağustos 2007'de istifa ettiği CHP'ye parti rozetini takarak döndü.

15 Nisan
- Türk F-16'larının gösteri uçağı 'SOLOTÜRK' ilk uçuşunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle yaptı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmanın Lisans Yerleştirme Sınavı'nı (LYS) etkilemeyecek şekilde, sınav öncesi sonuçlandırılmasının planlandığını açıkladı.
- Yüksek yargıdaki rüşvet iddiaları kapsamında görülen davada, tutuklu 6 sanıktan eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay ile Süleyman Balcı ve Resul Dalkıran'ın tahliyelerine karar verildi.
- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Adalet Bakanlığının, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135 ve 140. maddelerinde düzenlenen telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme konularında yönetmelikle düzenleme yapma yetkisine sahip olmadığına karar verdi.

17 Nisan
- Başbakan Erdoğan'ın Kars gezisi sırasında 'ucube' diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı'nın kaldırılması için ilk teknik çalışma yapıldı. Kepçe ile anıtın temel taşları söküldü.

18 Nisan
- YSK, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu bağımsız milletvekili adayları Harun Özcan, Abdullah Kızılay, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar ve Şerafettin Efe'nin adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.
- Ressam Bedri Baykam, İstanbul'daki Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kars'taki İnsanlık Anıtı ile ilgili bir toplantıdan çıkarken, Mehmet Ç'nin bıçaklı saldırısına uğradı. Saldırgan, Piramit Sanat Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş da bıçakla yaralandı. Hastaneye kaldırılan Baykam, ameliyat edildi.
- Kırıkkale-Ankara karayolunda iki yolcu otobüsü ve bir tankerin karıştığı zincirleme trafik kazasında 24 kişi yaralandı.

19 Nisan
- YSK'nın bağımsız milletvekilleriyle ilgili kararının ardından yurdun çeşitli yerlerinde taşlı, sopalı, molotofkokteyli protestolar yaşandı. Gösterilerde bazı iş yerleri ve kamu binaları ateşe verilirken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
- YSK Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekilinin adaylıklarının iptaliyle ilgili, 'Kararımız veto değil iptal kararı, siyasi bir karar vermedik' dedi. Ali Em, bağımsız adayların yapacakları başvuruyu değerlendirebileceklerini söyledi.
- Sağlık çalışanları, 'Tam Gün Yasası' olarak bilinen kanunu, performansa dayalı ücret uygulamasını protesto etmek ve özlük haklarının korunması amacıyla iş bırakma eylemi yaptı.

20 Nisan

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, eski BDP Genel Başkanı ve Hakkari'den bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş ile görüşeceği duyuruldu. Demirtaş, Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki gösterilerde çıkan olaylarda bir kişinin polis kurşunuyla öldüğünü öne sürerek görüşmeye gitmedi.
- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya ilişkin davada tutuklu yargılanırken tahliye edilen, sonrasında 13 yıl boyunca firarda olan ve bu sebeple dosyası ayrılan Bülent Düvenci'yi 'müebbet hapis cezasına' çarptırdı.
-AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz, partisinden istifa etti.

21 Nisan
- YSK, memnu hakların iadesine ilişkin belgelerini getiren ve eksik belgelerini tamamlayan bağımsız milletvekili adayları Harun Özcan, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in milletvekili adayı olmaya engel durumlarının bulunmadığına karar verdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, kendisine ve derneğe ait telefonların ve bilgisayar yazışmalarının, dinlenip izlendiği iddiasıyla MİT, Emniyet ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görevlileri hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine yaptığı soruşturmada üçüncü kez 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Nisan 2010'da TEKEL işçilerinin 4/C statüsüne geçirilmelerini protesto için düzenlenen eyleme katılan ve CHP İstanbul milletvekili adayı Süleyman Çelebi ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda sendikacının da aralarında bulunduğu 111 kişi hakkında, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri' gerekçesiyle dava açtı.
- Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Ergenekon soruşturması kapsamında, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.
- 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi için Şanlıurfa'dan bağımsız aday olarak başvuran İbrahim Tatlıses, adaylıktan çekildi.

22 Nisan
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Darbe Günlükleri'ne ilişkin, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman hakkında yürüttüğü soruşturmada 'yetkisizlik' kararı verdi.
- 'Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu' üyesi bir grup, 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarının veto edilmesi kararını veren YSK Başkanı Ali Em ve 6 üyesi hakkında, 'görevi kötüye kullandıkları' gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine suç duyurusunda bulundu.
- Birinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi Nusret Senem'in tahliyesine karar verdi.
- Anatavan Partisi'nden 1987-1995 yıllarında Bursa milletvekilliği yapan Mehmet Gedik, Mudanya ilçesinde bir restoranda uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

23 Nisan
- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 'YSK'nın bir mahkeme olarak kabul edilmesinin ve yapılacak başvuruların da Anayasa Mahkemesinde incelenmesinin yerinde olacağını düşündüğünü' söyledi.
- TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in çağrısı üzerine, Meclisin 91. açılış yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı.

25 Nisan

- Hakkari'de terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, İl Genel Meclisi Başkanı Ferzınde Yılmaz ve BDP İl Başkanı Orhan Koparan'ın da bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında yürüttüğü soruşturmada, 'yetkisizlik' kararı verdi. Başsavcılık, Kanadoğlu hakkındaki soruşturma ile Ergenekon soruşturması arasında bağlantı olduğu gerekçesiyle dosyayı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

26 Nisan
- Kars'taki anıtın kaldırılması çalışmalarında, 24.5 metrelik heykelin ilk parçası kesilerek indirildi.
- HSYK, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan ve 20 Nisan 2006'de meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, mesleğe yeniden kabul edilmesine karar verdi. Kurul, ayrıca 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırlayan ve meslekten ihraç edilen emekli savcı Sacit Kayasu hakkındaki meslekten ihraç kararını kaldırıldı.

27 Nisan

- Başbakan Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde, kamuoyunda 'çılgın proje' olarak adlandırılan 'Kanal İstanbul' projesini tanıttı. Erdoğan, İstanbul'un içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşeceğini bildirdi.
- MHP Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ile Metin Çobanoğlu'na ait olduğu iddia edilen bazı kadınlarla çekilmiş görüntülerin internette yayınlanması nedeniyle Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatı üzerine, genel başkan yardımcılığı ve milletvekili adaylığından istifa etti.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ile Metin Çobanoğlu'na ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili, 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' gerekçesiyle soruşturma başlattı.

28 Nisan
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YGS'ye giren yaklaşık 1 milyon 700 bin adaya ait cevap anahtarları ile tam puan yapanlara ait soru kitapçıklarının bilirkişiler marifeti ile yapılan incelemesinin tamamlandığını bildirdi.
- Başsavcılık, Eğitim Sen'in 17 Nisan 2010'da Ankara'da, 'Demokratik, kamusal, nitelikli eğitim; örgütlü, güvenceli çalışma hakkı' talebiyle düzenlediği miting nedeniyle, çoğunluğunu KESK üyelerinin oluşturduğu 42 kişi hakkında dava açtı.

29 Nisan
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı parti yöneticilerine ait olan ve internette yayınlanan video görüntülerine ilişkin, 'MHP Başkanlık Divanı üyesi olan, aynı zamanda milletvekilliği görevini de yürüten şahısların özel hayatlarına ait gizli video görüntüleri ve bunların internet vasıtasıyla servis edilmesi, Türkiye'nin karşılaştığı ve muhatap olduğu en ciddi siyasi travmalardan birisi olarak karşımızdadır' dedi.
- KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilenlerden 11'i tutuklandı.



Mayıs
12 Haziran seçimleri öncesinde siyasi mitinglerin yapıldığı mayıs ayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kastamonu mitinginden Ankara'ya dönen seçim otobüsüne eskortluk eden trafik ekibine Ilgaz Dağı'nda ateş açıldı. Saldırının ardından eskort aracına el bombası atıldı ve araç yandı. Aracın içinde kalan polis memuru Recep Şahin şehit oldu, diğer polis memuru Metin Kuş yaralandı.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümete bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren kanunu onayladı.
Türkiye'de mayıs ayında ayrıca, 12 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi MHP'li bazı yöneticilere ait bazı görüntülerin internet sitelerinde yayımlanması tartışıldı. Görüntüleri yayınlanan MHP Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Osman Çakır, Mehmet Ekici, Deniz Bölükbaşı, Ümit Şafak, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, partideki görevlerinden, parti üyeliğinden ve milletvekili adaylığından istifa etti.
Mayıs ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mayıs
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, işçi ve memur sendikaları konfederasyonları, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden oluşan kortejlerinin bir araya gelmesiyle Taksim Meydanı'nda kutlandı.
- Başbakan Erdoğan, 1 Mayıs kutlamalarından memnun olduğunu belirterek, 'Sendikalarımız bu defa gerçekten güvenlik güçleriyle çok iyi bir diyalog içinde oldular, ellerinden gelen bütün tedbiri aldılar' dedi.
- Erdoğan, YGS'de şifre iddiaları hakkında konuyu ÖSYM Başkanına sorduğunu ve 'Kesinlikle burada kopya yok, böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil' bilgisini aldığını belirterek, 'Son açıklamalardan sonra tatmin oldum' diye konuştu. Erdoğan, 'ÖSYM Başkanı Ali Demir ile ilgili olarak 'Süreci isterdik ki böyle yönetmesin. Süreci başkan iyi yönetememiştir' açıklamasında bulundu.
- Görev süresi 21 Mayıs 2011'de dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yerine Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil seçildi.
- Avrupa Birliği Tasarım Ajansı'nın düzenlediği ve Avrupanın en büyük tasarım yarışması olarak anılan 'A'Design Award-Competition'da ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki Türk ekibi, 'Designnobis' özgün ürün tasarımı ile Platin Ödülü kazandı.
- Anayasa Mahkemesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 'Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrencilerin bir daha herhangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar' hükmünü iptal etti.
- Konya'nın Çumra ilçesinde, aileleri tarafından kayıp başvurusunda bulunulan 10 ve 11 yaşındaki iki çocuğun su kanalında cesetleri bulundu. Çocukların boğulduğu belirlendi.

2 Mayıs
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümete, bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren kanunu onayladı.
- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Meclisin 23. Dönem'de 491 birleşim, 2 bin 252 oturum yaparak, 2 bin 958 saat 8 dakika çalıştığını bildirdi.
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, eski MHP Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ile Metin Çobanoğlu'na ait olduğu iddia edilen görüntülerin yer aldığı 18 internet sitesindeki içeriği çıkarttı. Uyarılara rağmen söz konusu görüntüleri yayınlamaya devam eden 3 internet sitesine erişim de TİB tarafından engellendi.
- Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'na gelen İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü mali büro ekipleri, inceleme yaptı.
-Erdoğan'dan Kaddafi'ye çağrı-

3 Mayıs
- Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tahliyesini reddeden hakimler hakkında açtığı tazminat davasında 'görevsizlik' kararı verdi.
- Malatya'da 7 katlı bina çöktü. Binanın enkazı altında kimsenin olmadığı açıklandı.
- Mersin'in Silifke ilçesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik 300 polisin katılımı ve helikopter desteğiyle düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 46 kişi tutuklandı.
- CHP, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
-Doğan Gazetecilik, Milliyet ve Vatan gazetelerinin satışının tamamlandığını duyurdu.

4 Mayıs
- Kastamonu-Çankırı karayolunun 25. kilometresindeki Ilgaz Dağı Soğuksu mevkisinde Başbakanlık otobüsünün yaklaşık 50-60 metre önünde giden trafik eskortuna ormanın içinden kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı. Saldırının ardından eskort aracına el bombası atıldı ve araç yandı. Aracın içinde kalan polis memuru Recep Şahin şehit oldu, diğer polis memuru Metin Kuş hafif yaralandı.
- Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmada, 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı terör ve organize suçlara ilişkin soruşturmalara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine gönderdi.
- Terör örgütü MLKP üyeliği davasında 4 sanık, 'Anayasal düzeni zor yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan müebbet hapis, Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay da 'yasa dışı MLKP terör örgütü üyesi olduğu' gerekçesiyle 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
- CHP, ÖSYM Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.
- YGS puanlarının yeniden hesaplanmasını isteyen adaylar, ÖSYM önünde kuyruk oluşturdu. 2 bini aşkın aday ÖSYM'ye YGS puanına itiraz dilekçesi verdi.

5 Mayıs
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Ekmekçi'yi seçti.
- Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlandığı öne sürülen İsmet Reçber'in 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasıyla birleştirildi.
- Dönemin Aydınlık Dergisi Sorumlu Müdürü Zahide Ruhsar Şenoğlu ve Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya, 'terörle mücadelede görev alan kişileri terör örgütüne hedef göstermek' suçundan, 10'ar ay hapisle cezalandırıldı.
- Ankara 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesince geçen yıl başlatılan cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasının yürütmesini durdurdu.
- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, 'ameliyat için para aldığı' iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
- Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan ve 20 Nisan 2006'da meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, HSYK kararıyla görevlendirildiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında göreve başladı.

6 Mayıs
- Balyoz Planı davasında, tutuklu yargılanan 162 sanığın tahliye talepleri reddedildi.
- Genel seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basımıyla ilgili yapılan ilk ihalede 11 milyon 990 bin lira teklif veren Korza Matbaacılık'ın, iptal edilerek yeniden açılan ikinci ihaleyi 900 bin lira ile kazanması kamuoyunda tartışma yarattı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesindeki operasyon kapsamında tutuklanan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesinin eski Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Hulusi Gülşen 'suç örgütü yöneticiliği', diğer 15 kişi ise 'suç örgütü üyeliği' iddiasıyla tutuklandı.

7 Mayıs
- Kütahya'da, Gümüş köyü yakınındaki Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü su bulunan üç kademeli barajın ortasındaki set çöktü. Siyanürün çevreye yayılması tehlikesi bulunduğu için gümüş madeninin çıkarıldığı ve işlendiği tesiste üretim durduruldu.
- Ankara metro inşaatları, Ulaştırma Bakanlığına devredildi.
- Düzce'de 3 işçi minibüsünün karıştığı zincirleme trafik kazasında, 6'sı ağır 46 kişi yaralandı.

8 Mayıs
- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi çalışmaları yürütülen Selimiye Camisi ile ilgili dosyanın, üst komiteye olumlu bir raporla sunulduğunu, 19 Haziran'dan sonra Selimiye'nin kalıcı listede yer alacağını açıkladı.
- Akdeniz'de meydana gelen 5.1 büyüklüğünde depremde can ve mal kaybı olmadı.
- YGS cevap kağıtlarının görüntüleri, sınava giren adayların kendi cevap kağıtlarını inceleyebilmeleri amacıyla elektronik ortama aktarıldı.
- Türkiye'nin ilk cam festivali olan Denizli Cam Festivali'nde 2 bin 200 cam boncuktan oluşan 1,80 metre boyunda cam horoz yapıldı.

9 Mayıs:
- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, internette yer alan MHP'li iki yöneticiye ait görüntülere ilişkin inceleme başlattı.
- Ankara 14. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığının, Ramazan Akyürek'in Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınarak, Polis Başmüfettişi olarak atanmasına ilişkin kararını iptal etti.
- Tunceli'de 1994 yılında intihar ettiği öne sürülen Albay Kazım Çillioğlu'nun soruşturması yapılarak kapatılan dosyası, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yeniden açılarak soruşturma başlatıldı.

10 Mayıs
- Bazı internet sitelerinde yer alan görüntülerinin ardından, partisinin İstanbul 1. Bölge 2. sıradan milletvekili adayı olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez, hem partideki görevinden hem de milletvekili adaylığından, İstanbul 3. Bölge 4. sıra adayı İhsan Barutçu da milletvekili adaylığından istifa etti.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bazı siyasetçilere ilişkin internette yayımlanan görüntüler konusunda, toplam 68 internet adresi içeriğine erişimin engellenmesi için ilgililerine bildirimde bulunulduğunu, bunlardan 3'ünün içerik çıkarmadığından alan adı ya da alt adından tümüyle erişime engellendiğini açıkladı.
- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümünce YGS'ye ilişkin hazırlanan raporda, 'Adayın moralini başlangıçta zor sorularla bozmamak, var olan potansiyelini en iyi biçimde ortaya koymasını sağlamak üzere test kolay sorularla başlar. Tersi bir durumda, ölçme işine ölçme aracından kaynaklı bir hata karışır. Bu yüzden, YGS 2011'de bu ilkelere uygun olmayan kitapçıklarla karşılaşan adaylar dezavantajlı durumda kalmışlardır' görüşüne yer verildi.
- Ankara 7. İdare Mahkemesi, YGS'deki şifre iddiaları üzerine sınavın iptali istemiyle Konyalı bir öğrenci adına açılan davada ara karar vererek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yürüttükleri soruşturmayla ilgili evrakı ve varsa bilirkişi raporunu talep etti.

11 Mayıs
- Başbakan Erdoğan, 'İstanbul ve Türkiye için İki Yeni Proje'yi açıklayarak, '12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz' dedi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'YGS'deki şifre' iddialarına ilişkin soruşturmayla ilgili takipsizlik kararı verdi. Kararda, 'hiçbir adayın sınav esnasında şifre sisteminden faydalandığına yönelik bulgu tespit edilmediği' belirtildi. Başsavcılık, ÖSYM Başkanı, YGS Koordinatörü ve diğer yetkililer hakkında, 'görevi ihmal' ve 'görevin kötüye kullanılması' iddialarıyla ilgili YÖK Başkanlığından soruşturma izni istedi.
- ÖSYM, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili yaptığı savunmada, 'adayların soru ve cevap kağıtlarında yapılan incelemelerde hiçbir kopya ya da şaibeye rastlanmadığı gerçeği karşısında sınavın iptali yoluna gidilmesinin 1 milyon 700 bin öğrenci ile milyonlarca aile bireyinin maddi ve manevi yıpranmasından öteye gitmeyeceğini' belirtti.
- Türk takımının 28. Balkan Matematik Olimpiyatı'ndaki başarısıyla Türkiye, katılımcı 20 ülke arasında ikinci oldu.
- Hayati Yazıcı'nın sorumlu bulunduğu Devlet Bakanlığından yapılan açıklamada, Yazıcı'nın adı ve soyadı kullanılarak bir kişinin üniversiteye yerleştirilmesiyle ilgili elektronik posta gönderildiği bilgisine ulaşıldığı ancak Yazıcı'ya ait bu isimli bir e-postası olmadığı, Yazıcı'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.
- Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, geçmişte 'bir bakanın yeğeninin uygun bir yere yerleştirilmesi' için ÖSYM'ye mail attığı iddialarıyla ilgili, 'Bana böyle bir şey geldiğini hatırlamıyorum. Gelmiş olsaydı da çöpe atardım' dedi.
- Avcılar'da yaklaşık 3 yıl önce 'sivil polis' görünümünde bastıkları müzikholden bir kadını kaçırdıkları ve götürdükleri evde tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan 6 sanıktan 5'i, 10 yıl 5 ay ile 25 yıl 10 ay arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
- Şırnak'ın Silopi ilçesinde Emniyet Müdürlüğü önündeki polis noktasına terör örgütü PKK mensuplarınca açılan ateş sonucu yaralanan 2 polis memurundan biri şehit oldu.
- Türkiye, 6 aydır yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını Ukrayna'ya devretti.
- Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye'yi temsil eden Yüksek Sadakat grubu yarı finalde elendi.
- Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde, bir tur otobüsünün devrilmesi sonucu 31 kişi yaralandı.

12 Mayıs
- Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ayşe Paşalı'nın katil zanlısı olarak hakkında dava açılan boşandığı eşi İstikbal Yetkin'i, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
- Ankara 7. İdare Mahkemesi, YGS'nin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.
- YÖK Genel Kurulu, YÖK üyeleri Prof. Dr. Yavuz Atar ve Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın ile YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Anayurt'u, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir hakkında ön inceleme yapmak üzere görevlendirdi.
- ODTÜ Eğitim Bilimleri Fakültesince hazırlanan 2011 YGS Raporu'nda, 'ÖSYM tarafından da bu yıl ilk defa kullanılan şifreleme sisteminin, geniş ölçekli sınavlarda bilimsel dayanağı olmayan bir uygulama olduğu' bildirildi.
- Şırnak'ın Silopi ilçesinde teröristlerce açılan ateş sonucu ağır yaralanan polis memurları Gökmen Şimşek ve Muharrem Ünlü şehit oldu.
- İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, internette yer alan ve MHP'li iki eski yöneticiye ait olduğu öne sürülen görüntülere ilişkin doğrudan kişiliği hedef alan haber yapılması ve görüntü yayımlanmasının önlenmesine karar verdi.

13 Mayıs

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Eskişehir'de yapılan operasyon sonucu yakalanan ve haklarında terör örgütü El Kaide üyesi oldukları gerekçesiyle dava açılan 21 kişiden 13'ünü 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı, 8 sanığın beraatına karar verdi.
- Gazeteciler Ahmet Şık ve Ertuğrul Mavioğlu, kaleme aldıkları iki cilt halindeki '40 Satır 40 Katır' adlı kitapta, Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada beraat etti.
- Şırnak'ın Silopi ilçesinde, terör örgütünden kaçan 4 teröristin güvenlik güçlerine teslim oldu.

14 Mayıs
- Anayasa Mahkemesi, kamuda bir süre çalışıp, istifa ederek ayrılanların çalıştıkları süreye ilişkin emekli ikramiyesi almalarını engelleyen yasa hükmünü iptal etti.
- Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, özel şirket tarafından krom madeni çıkarılan ocakta dinamit patlaması sonucu biri ağır 3 kişi yaralandı.
- Güvenlik güçlerince, Şırnak'ın Uludere ilçesinde yürütülen iki operasyonda 12 terörist etkisiz hale getirildi.
- İstanbul'un da aralarında bulunduğu 5 ilde düzenlenen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan dokuzu kamu görevlisi 45 kişi tutuklandı.

15 Mayıs
- Kütahya'da, Eti Gümüş A.Ş'ye ait setlerinden birinde çökme yaşanan atık siyanürlü su barajı yakınındaki patlayıcı madde deposunda uzmanlarca yapılan incelemede, depoda yaşanabilecek patlamanın veya barajın yıkılması sonucu oluşabilecek sızıntı ve boşalmanın tehdit oluşturmayacağı bildirildi.

16 Mayıs
- Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili davada, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığından, olay tarihinde terör örgütü mensuplarınca patlamaya ilişkin yapılan görüşmelerin kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına, varsa mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
- Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kendisiyle ilgili ÖSYM'ye 'torpil mesajı' gönderdiği iddiasında bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde 30 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
- CHP Zonguldak milletvekili adayı Ergenekon davası tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Mehmet Haberal, sağlık durumuyla ilgili raporları nedeniyle Adli Tıp Kurumu Başkanı ve doktorları ile Mehmet Akif Ersoy Göğüs ve Kalp Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi doktorları hakkında suç duyurusunda bulundu.
- Gaziantep'te ailesi tarafından kaybolduğu bildirilen ve cesedi bulunan 5 yaşındaki kız çocuğunun yapılan otopsisinde tecavüz edildikten sonra boğularak öldürüldüğü belirlendi.
- Sözleşmeli erbaş ve erlerin de yabancı uyruklularla evlenebilmesine olanak tanıyan 'Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay, Astsubay, Sözleşmeli Subay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP hakkında bir takım iddialarda ve yayınlarda bulunan bir internet sitesi hakkında soruşturma başlattı.

17 Mayıs

- MHP'li bazı yöneticilere ait bazı yeni görüntüler internet sitelerinde yer aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Kimin elinde ne kaset varsa, ne bilgi varsa bunu internet aracılığıyla kamuoyunu duyursunlar' dedi.
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bünyesindeki İnternet Bilgi İhbar Merkezi, Uluslararası İnternet İhbar Merkezleri Birliği (INHOPE) üyeliğine kabul edildi.
- Gaziantep'te, cesedi evlerinin bir alt sokağında bulunan 5 yaşındaki kız çocuğunu tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddia edilen 16 yaşındaki zanlı tutuklandı.

18 Mayıs
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayseri'deki 'ihaleye fesat karıştırma' iddialarına ilişkin soruşturmada, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in de aralarında bulunduğu 78 kişi hakkında iddianame hazırladı.
- MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, hakkında bazı internet sitelerinde yer alan iddiaların 'komplo' olduğunu belirterek, istifayı düşünmediğini söyledi.
- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin yürütülen soruşturma tamamlanarak hazırlanan iddianamede, aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Kadir Sağdıç'ın da bulunduğu 5 kişi hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 5 kişi hakkında da 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi.

19 Mayıs

- Anayasa Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanununun 135. maddesindeki 'hakim veya Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla yaptığı iletişimin tespit, dinlenme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine' izin veren hükmün iptal istemini reddetti.
- Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde 2 kişi öldü, 50 kişi yaralandı.
- Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yumurta atan kişi, savcının talimatıyla ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

20 Mayıs
- Beykoz Anadolu Kavağı yakınlarında bir polis helikopterinin denize düşmesi sonucu biri çocuk 4 kişi hayatını kaybetti, emniyet müdür yardımcısı pilot yaralı kurtuldu.
- Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada ele geçirilen belgelere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli iki subay tutuklandı.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Teğmen Mehmet Ali Çelebi tahliye edildi.

21 Mayıs:
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), MHP'li bir milletvekili adayına ait görüntülerin internet sitelerinde yayınlandığı ihbarı üzerine inceleme başlattı.
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'MHP, hiçbir şart altında, hiçbir tehdidi kabul etmeyen önemli bir siyasi kuruluştur. Böyle tehditleri de hiçbir zaman karşılıksız bırakmaz' dedi. Bahçeli, 'Birileri MHP'yi ele geçirmeye çalışıyordu, şimdi ise birileri MHP'yi devşirmeye çalışıyor. Hepsinin de farklı amaçları var' dedi.
- İnternette görüntüleri yayınlanan MHP Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Osman Çakır, Mehmet Ekici, Deniz Bölükbaşı, Ümit Şafak, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, partideki görevlerinden, parti üyeliğinden ve milletvekili adaylığından istifa etti.

22 Mayıs
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, internette yayımlanan bazı görüntülerin ardından MHP'deki istifalara ilişkin, 'Yasa dışı bulgularla siyaset yapmak doğru değildir, ahlaki bulmuyorum' dedi.
- Türk bilim insanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, National Geographic Dergisince 2011 yılının 'yeni kaşifi' seçildi.

24 Mayıs
- Şırnak'ta 9 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu.
- Kayseri'de Ramazan Bayramı'nda şeker toplarken kaybolan 3 çocuğu öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Uğur Veli Gülışık hakkında, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
- CHP, AK Parti'nin Kocaeli mitingindeki sözleriyle, 'Partinin tüzel kişiliğine saldırıda bulunduğu' iddiasıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

25 Mayıs
- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ankara'da Hazineden 3 bin dönümlük arazi aldıklarını ve uçak fabrikasının etrafında yeni bir organize sanayi bölgesi kuracaklarını bildirdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'de istifalara yol açan görüntüleri yayınlayanlar hakkında, 'şantaj'ın da arasında bulunduğu bir dizi suçtan yürütülen soruşturma dosyasını, 'yetkisizlik' kararı vererek, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine gönderdi.
- Danıştay 13. Dairesi, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun 'Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği'nin hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkilerin bakkal ve marketlerde satılamayacağına ve çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinliklerde alkollü içki satılamayacağına ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu.
- Adalet Bakanlığı, Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde 12 Eylül döneminde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, o dönem görev yapan personelin isim listesini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
- BDP'nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana hakkında, seçim çalışmaları esnasında yaptığı konuşmada terör örgütünün propagandasını yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

26 Mayıs
- Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde rafting botunun devrilmesi sonucu aralarında Üzümlü Kaymakamı Murat Gözütok'un da bulunduğu 8 kişi, azgın sularda 3 kilometre sürüklendi.
- Beşiktaş'ın Etiler semtindeki Koç Köprüsü altında elektrikli bisiklet üzerine konulan bombanın patlaması sonucu 1'i polis memuru 8 kişi yaralandı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Beşiktaş'taki patlamaya, elektrikli bisiklete konulan patlayıcının neden olduğu bildirdi.
- Ankara-Çankırı karayolunda meydana gelen trafik kazasında 1 üniversite öğrencisi öldü, çoğu üniversite öğrencisi 38 kişi yaralandı.
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 'kara para aklanması' iddiasıyla açılan davada, sanıklar Kemal, Yavuz, Melehat, Ayşegül ve Murat Hakan Uzan hakkında yakalama emri çıkarılmasını kararlaştırdı.
- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ın 'Susurluk davası' kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili 'Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu' gerekçesiyle yargılandığı davada, Susurluk Davası hükümlüsü Ayhan Çarkın'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına vermiş olduğu ifadesinin bir örneğinin istenmesine karar verdi.

27 Mayıs
- Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada ele geçirilen belgelerden birinde, 'Amirallere suikast girişimi' iddiasına ilişkin adı geçtiği öne sürülen Kurmay Albay Ümit Metin, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitabı üzerine, Fethullah Gülen ile kitapta ismi geçen O.H.Ö. hakkında, 'Anayasal düzeni değiştirmek amacıyla suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak' iddialarıyla başlattığı soruşturma sonucunda 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verdi.
- Terör örgütü PKK'dan kaçarak Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan 9 kişiden 7'si Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlandırılarak serbest bırakıldı.

28 Mayıs
- Kılıçdaroğlu, partisinin oy oranında düşüş olursa Genel Başkanlığı ve siyaseti bırakacağını belirterek, 'Aynı şeyi Sayın Erdoğan'dan bekliyorum. AKP'nin oylarında düşüş olursa o da Genel Başkanlığı ve siyaseti bıraksın' dedi.
- Kastamonu'daki polis otosuna silahlı saldırıyı gerçekleştiren 1 terörist ölü ele geçirildiğini söyledi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Kayseri'deki 'ihaleye fesat karıştırma' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, geçmişte Ankara ve Kayseri'de il emniyet müdürlüğü yapan Orhan Özdemir'in de arasında bulunduğu 78 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, Özdemir hakkında 292 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebinde bulunuldu. İddianamedeki sanıklar arasında, Orhan Özdemir'in yanı sıra Türker Horoz, İlker Horoz ve Remzi Çapar da bulunuyor.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen 8 muvazzaf asker, savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
- AK Parti'nin Muğla mitinginde görev yapan polis memurlarının bulunduğu özel otomobil, Milas-Yatağan karayolunda başka bir araçla çarpıştı. Kazada 2 polis memuru şehit oldu, diğer araçta bulunan 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.
- Kütahya'nın Simav ilçesinde 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde yıkık ve ağır hasarlı 713, orta hasarlı 1504, az hasarlı 4 bin 536, hasarsız 5 bin 736 konut, ahır ve iş yeri bulunduğu tespit edildi.
- Danıştay 8. Dairesi, Samsun'un Terme ilçesine bağlı Kozluk beldesi sınırlarında doğalgaz çevrim santralı kurulması planlanan 44,4 hektarlık arazinin tarım dışına çıkartılmasını uygun bulan mahkeme kararını bozdu.
- Habertürk Televizyonu muhabiri Beyhan Mutlu, Ankara'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

30 Mayıs
- ÖSYM, sınavlarda 'adaya özel kitapçık' uygulamasını kaldırdı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında sevk edildiği nöbetçi mahkemece sorgulanan Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandı. Balanlı, Ergenekon ve Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan en yüksek rütbeli muvazzaf subay oldu.
- Eski Deniz Kuvvetleri komutanlarından, 1980-1989 yıllarında Milli Güvenlik Konseyi ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeliği görevinde de bulunan emekli Oramiral Nejat Tümer vefat etti.
- TBMM Başkanı Şahin, 12 Eylül döneminin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ifadeye çağrılmasının 'çok önemli bir gelişme olduğunu' söyledi.
- Şırnak'ta bir kömür ocağında meydana gelen göçükte, bir kişi öldü, 2 kişi yaralı olarak kurtarıldı.
- Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 1994 yılında Tunceli'de intihar ettiği öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu'nun Düzce'de bulunan mezarının açılmasına karar verdi.

31 Mayıs
- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın Artvin'in Hopa ilçesinde düzenlediği mitingin ardından çıkan olaylarda, AK Parti konvoyundaki araçlar taşlandı, güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtı. Taşlı saldırıda Başbakanlık Koruma Müdürlüğüne mensup bir polis memuru yaralandı, olaylar sırasında Metin Lokumcu adlı vatandaş hayatını kaybetti.
- Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik güçlerine taşlı, sapanlı ve molotofkokteylli saldırıda bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan 27 kişiden 22'si tutuklandı.
- Diyarbakır'da düzenlenecek MHP mitingini provoke edecekleri öne sürülen 17 kişi gözaltına alındı.
- Mersin'in Gülnar ilçesinin Akkuyu mevkisinde yapılması planlanan nükleer santralle ilgili geçen yıl TBMM'nin önünde eylem yapan, çoğunu Greenpeace, Mersin Nükleer Karşıtı Platform ve Yeşiller Partisi üyelerinin oluşturduğu 58 kişi beraat etti.
- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Nedim Şener, hazırladığı bir haberde eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'ya ilişkin soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Şubat 2012       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
- DEVAM
Haziran
Haziran ayına, milletvekili seçimleri, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddi yönündeki mahkeme kararları damgasını vurdu.AK Parti, kuruluşundan bu yana katıldığı üçüncü genel seçimden de birinci parti olarak çıktı. YSK kesin sonuçlarına göre, AK Parti yüzde 49.80, CHP yüzde 25.98, MHP yüzde 13.02, bağımsızlar ise yüzde 6.59 oy aldı.
YSK, hakkında 'terör örgütü propagandası' yapmaktan hapis cezası kesinleşen, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu olarak yargılandıkları sırada milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu olarak yargılanırken MHP'den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye istemini reddetti. Diyarbakır'da görülen KCK davalarında tutuklu olarak yargılanırken bağımsız milletvekili seçilen İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın da tahliye talepleri reddedildi.
Haziran 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran
- AK Parti'nin Hopa ilçesindeki mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı. Olayların ardından Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Arman'ın merkeze alınma talebi kabul edildi.
- Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yaş haddinden emekliye ayrıldı.
- Sahte çürük raporu davasının tutuklu sanığı Albay Ahmet Zeki Üçok, Balyoz Planı soruşturması kapsamında da 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlamasıyla tutuklandı.

2 Haziran
- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığına 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak, ilk turda aldığı 197 oyla seçildi.

3 Haziran

-Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemece sorgulanan 6 muvazzaf askerden, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 4'ü, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan tutuklandı.

4 Haziran:
- Sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla 'Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

5 Haziran
- Avukat Yusuf Ekinci'nin 1994'te öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Susurluk davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın tutuklandı.

6 Haziran
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturma kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ifadesi alındı. Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgün, Evren'e 2,5 saat süren sorguda 12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru yöneltildiğini belirterek, darbeye ilişkin 'Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, 'o günkü ülkenin şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını' söyledi' dedi.
- Hopa'da 31 Mayıs'taki AK Parti mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara ilişkin müfettişlerin yürüttüğü soruşturma çerçevesinde İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, Jandarma Genel Komutanlığı emrine alındı.

7 Haziran:
- Ilgaz Dağı'nın Soğuksu mevkisinde 4 Mayıs'ta, 1 polis memurunun şehit olduğu, 1 polis memurunun yaralandığı Başbakanlık konvoyuna eskortluk yapan polis otosuna yapılan saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kaçan teröristlerden Cihan T, Kastamonu kırsalında güvenlik güçlerine teslim oldu.

8 Haziran
- Başbakan Erdoğan, yeni Bakanlar Kurulu'nun Başbakan dahil 25 üyeden oluştuğunu, yeni yapıda 4 başbakan yardımcılığı ve 20 icracı bakanlık bulunduğunu açıkladı. 8 devlet bakanlığının kaldırıldığını, 6 yeni bakanlık ihdas edileceğini belirten Erdoğan, her bakanlığa, bakan ile müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihdas edildiğini bildirdi.
- Bakanlıkların yeniden yapılandırılması çerçevesinde 'Gümrük ve Ticaret', 'Ekonomi', 'Kalkınma', 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık', 'Bilim, Sanayi ve Teknoloji' bakanlıkları kuruldu.
- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından '12 Eylül darbesi' ile ilgili soruşturma kapsamında dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ifadesi alındı.
- Danıştay Başkanlığına, Danıştay Birinci Dairesi Üyesi Hüseyin Karakullukçu seçildi.
- Giresun'un Görele ilçesi yakınlarında trafik uyarı işaretlerine çarparak devrilen yolcu otobüsünün alev alması sonucu 9 kişi can verdi, 34 kişi yaralandı.

9 Haziran
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle'nin, 'Silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasını onamasının ardından, Hatip Dicle'ye milletvekilliği yolu kapandı.

12 Haziran
- Türkiye, milletvekili genel seçimi için sandık başına gitti. YSK kesin sonuçlarına göre, AK Parti yüzde 49.80, CHP yüzde 25.98, MHP yüzde 13.02, bağımsızlar ise yüzde 6.59 oy aldı. TBMM'nin 24. Dönemi'nde, AK Parti 326, CHP 135, MHP 53 ve BDP destekli bağımsızlar 36 sandalye kazandı.
- 24. Dönem Meclisi'ne KCK ve Ergenekon davası sanıkları da girdi. Hatip Dicle, Kemal Aktaş, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım milletvekili seçildi. Ergenekon davasının bazı tutuklu sanıkları da Meclise girdi. İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile aynı dava kapsamında tutuksuz yargılanan İlhan Cihaner ve Sinan Aygün, CHP'den milletvekili seçildi.
- BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, partisinin aldığı oy nedeniyle görevinden istifa etti.

14 Haziran
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sunulan Bakanlar Kurulu'nun istifasını kabul etti.

15 Haziran
- ÖSYM, 2011-Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (STS) 2. Aşama Sınavında sorulan soruların geçmiş yıllarda yapılan sınavlardaki bazı soruların tekrarı niteliğinde olduğu anlaşıldığından, sınavın yenilenmesine karar verdi.

16 Haziran
- Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'in Birleşmiş Milletlerde (BM) devlet olarak tanınmasının hedefleneceği oylamada, Türkiye'nin Filistin lehine 'Evet' oyu kullanacağını söyledi.
- Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na açtığı 10, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye açtığı 3, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'e açtığı 1, gazeteciler Meriç Velidedeoğlu ve Ahmet Altan'a açtığı 1'er tazminat davasından feragat etti.
- Cevap kağıtları ÖSYM'ye ulaşmadığı için sınavı iptal edilen 4 aday için Yükseköğretime Giriş Sınavına (YGS) 'eşdeğer sınav' yapıldı.
- Ankara'da aniden bastıran yağmur ve dolu hayatı felç etti. Öğlen saatlerinde başlayan yağmur ve dolu yağışı şiddetini artırarak devam etti. Yağış nedeniyle, kentteki pek çok altgeçit ve yol sular altında kaldı.

17 Haziran
- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin çocuk mahkemesinde yargılanan Ogün Samast'ın, 19 ile 27 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
- BM iyi niyet elçisi ve ünlü film yıldızı Angelina Jolie, incelemelerde bulunmak üzere ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin konuk edildiği Altınözü çadırkentini ziyaret etti. Jolie çadırkentteyken, içeriden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı sloganlar ve Angelina Jolie'ye yönelik tezahürat sesleri duyuldu. Jolie aileler ve özellikle de çocuklarla ilgilendi.

20 Haziran
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan telefon görüşmesinde, Suriye ve Libya'daki son duruma ve Ortadoğu'daki barış sürecine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi. İki liderin Suriye'deki gelişmeleri yakından takip etmek konusunda da görüş birliğine vardığı kaydedildi.

21 Haziran
- YSK, hakkında 'terör örgütü propagandası' yapmaktan hapis cezası kesinleşen, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verdi.
- İçişleri Bakanlığı kararıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in evlerinde polis ekipleri arama başlattı. İçişleri Bakanı Osman Güneş, Aytaç Durak hakkındaki iddialarla ilgili operasyonda 17 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında, mahkemeye sevk edilen 3 muvazzaf askerden Korgeneral Ziya Güler ve Astsubay Bülent Akalın tutuklandı.

22 Haziran:
- YSK'nın, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından AK Parti'nin Diyarbakır 6. sıra milletvekili adayı Oya Eronat, avukatı aracılığıyla mazbatasını aldı.
- SKYTRAX sivil havacılık hizmet kalitesi ödüllerine yönelik Bourget'deki havacılık müzesinde yapılan törende Türk Hava Yolları, 'Avrupa'nın En İyi Havayolu' ödülüne layık görüldü.

23 Haziran

- YSK, 24. Dönem milletvekili seçimleri kesin sonuçlarını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan kesin seçim sonuçlarına göre, 12 Haziran'da yapılan seçimlerde 43 milyon 914 bin 948 seçmen oy kullandı. 973 bin 185 oy geçersiz sayıldı. Seçime katılım oranı yüzde 83,16 olarak gerçekleşti.
- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ÖSYM Başkanı Ali Demir ve bazı ÖSYM çalışanları hakkında talep edilen soruşturma izni talebini oy çokluğuyla reddetti. YÖK Genel Kurulu, basına 'şifre' diye yansıyan uygulamanın ortaya çıkmasına, 'kullanılan yazılım programının yetersizliği, ÖSYM TAB görevlilerinin ve Meteksan çalışanlarının, programın kullanımı konusunda henüz yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaması ve bu süreçte yapılması gerekli denetimlerin gereği gibi yapılmamış olmasının' yol açtığını bildirdi.
- BDP destekli Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi, YSK'nın Hatip Dicle kararına tepki olarak tüm bağımsız milletvekillerinin Meclise girmeme kararı aldığını bildirdi.

24 Haziran
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu yargılanırken MHP'den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye istemini reddetti.

25 Haziran
- Cumhurbaşkanı Gül, genel seçimler sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin 'Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Bu itibarla Mecliste temsil edilme imkanını elde eden siyasi partilerimizi, Meclisin dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dahil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum' dedi.

26 Haziran
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'MHP, TBMM'nin saygınlığına ve millet iradesinin vazgeçilmezliğine inandığından dolayı, yemin törenine tüm milletvekilleriyle eksiksiz katılacak ve demokrasinin işlemesine destek verecektir' dedi.
- Diyarbakır'da görülen KCK davalarında tutuklu olarak yargılanırken bağımsız milletvekili seçilen İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın tahliye talebi reddedildi.

27 Haziran

- Başbakan Erdoğan, tutuklu milletvekillerine ilişkin değerlendirmesinde, 'Başka aday mı bulamadılar? Neden bu tür sıkıntıların olacağını bildikleri insanları aday yaptılar' dedi.
- Erdoğan, milletin, kendilerinden boykot istemediğini, 'Git orada benim haklarımı savun, benim sorunlarımı orada çöz' dediğini belirterek, 'Bizim ilk, en önemli hedefimiz, bu dönemde yeni bir anayasayı yapma teşebbüsünde bulunmaktır' diye konuştu.
- Şanlıurfa'nın Karaköprü beldesindeki bir petrol istasyonu yakınında meydana gelen patlamada çevrede bulunan bazı araçlar alev aldı. Patlamanın şiddetiyle 1 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
- HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, milletvekili seçilmelerine rağmen cezaevinde tutuklu bulunan Hatip Dicle dışındaki milletvekillerine ilişkin, 'O dosyanın hakimi olsaydım, açıkçası ben tahliyeden yana oy kullanırdım' dedi.

28 Haziran
- TBMM'nin 24. Dönem birinci yasama yılı, yemin töreni ile başladı.
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'yeminleri engellenen milletvekili arkadaşlarına yemin etme yolu açılmadıkça' TBMM'de andiçmeyeceklerini söyledi.
- CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM geçici Başkanı Oktay Ekşi başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, tutuklu İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemelerini protesto amacıyla CHP'li 134 milletvekili Meclise gelmelerine rağmen yemin etmedi. Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden BDP destekli bağımsızlar ise TBMM'ye gelmedi.
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 sanık hakkında, 'Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere' ilişkin hazırlanan iddianameyi kabul etti.
- BDP destekli bağımsızlar dışındaki milletvekillerinin TBMM'deki kayıt işlemleri tamamlandı.

29 Haziran
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı 61. Hükümeti kurmakla görevlendirdi.
- Gül, CHP'li ve bağımsız milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemesi ile ilgili ortaya çıkan durumu görüşmek üzere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bağımsız milletvekilleri adına Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'yi Çankaya Köşkü'ne davet etti.
- CHP Grup Başkanvekilliklerine Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan seçildi.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs' suçundan 15 ile 20'şer yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.
- Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Türk Hava Kurumu'na (THK) bağlı Türk Kuşu İnönü Eğitim Merkezi'nde inişe geçen planörün yere çarpması sonucu 2 planör pilotu öldü.
- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon davasında tutuklu yargılanırken CHP'den milletvekili seçilen gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın tahliye talebinin reddine yapılan itirazı kabul etmedi.

30 Haziran
- Cumhurbaşkanı Gül, Kılıçdaroğlu'nu, CHP'den milletvekili seçilen Balbay ve Haberal'ın tutuklu yargılandıkları davada tahliye istemlerinin reddedilmesine tepki olarak CHP milletvekillerinin parlamentonun 24. Dönem açılışında yemin etmemesi ile ortaya çıkan durumu görüşmek üzere Çankaya Köşkü'nde kabul etti.
- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Planı davasında tutuklu yargılandığı sırada MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye isteminin reddine ilişkin karara yaptığı itirazı reddetti.



Temmuz
Temmuz ayına, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 1 Ağustos'taki toplantısı öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesi damgasını vurdu. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı ve Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildi.Temmuz ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 28 Haziran 2011'deki açılış oturumunda yemin etmeyen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile görüştü.
- AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Başkanı adaylığı için başvurdu.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin TBMM'de yemin etmeme gerekçelerini ve 'seçilmiş milletvekillerine yönelik hukuk dışı hak gasbını' anlatmak için BM, AB, AGİT, OECD, Avrupa Konseyi, İslam Konseyi, AP, Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü başkan ve yöneticileriyle, Türkiye'deki büyükelçiler ve yabancı gazetecilere 'Neden Yemin Etmedik' başlıklı bir mektup gönderdi. Kılıçdaroğlu mektubunda, 'CHP, demokrasiyi ve halkın hür iradesini korumaya devam edecek, soruna süratli bir şekilde demokrasiye ve hukuka uygun bir çözüm bulmak için gerekli tüm gayreti gösterecektir' ifadelerine yer verdi.
- İşadamı Fatih Edremit'in Şişli'deki bir rezidansta yaklaşık 2 yıl önce öldürülmesine ilişkin görülen davanın sanıklarından Hasan Heybetli, 25 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Onur Özbizerdik ile Bülent Zara ise beraat etti.
- Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayların 18. yılı dolayısıyla, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli ziyarete açıldı.
- HSYK'nın 254'ü idari yargıda görev yapan 2 bin 230 hakim ve savcıya ilişkin atama kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

2 Temmuz

- MHP, TBMM Başkanı seçiminde Antalya milletvekili Tunca Toskay'ı aday gösterdi. AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal da adaylık başvurusunda bulundu.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 5 askerden 3'ü tutuklandı.

3 Temmuz

- Başbakan Erdoğan, yemin kriziyle ilgili, demokrasinin yerinin Meclis olduğunu belirterek, 'Millet size görev verdi: Git Mecliste çalış. Sokaklarda gidip de 'yaygara yap' demedi' dedi. Erdoğan, '(Arkadaşlarımız yemin etmedikçe biz 4 yıl da olsa yemin etmeyeceğiz) dediler. Bu sözü unutmayın, tükürdüklerini yalayacaklar göreceksiniz' diye konuştu.
- Bingöl'ün Genç ilçesinde yapımı süren jandarma karakoluna inşaat malzemesi taşıyan kamyonete teröristlerce uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda, 1 asker şehit oldu, 1 rütbeli asker ile araç sürücüsü de yaralandı.
- BBP 5. Olağanüstü Kongresinde Genel Başkanlığa, Genel Sekreter Mustafa Destici seçildi.
- Adıyaman'daki Süryani Kadim Cemaati'ne ait Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi, 18 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının ardından 'büyük ayin' ile açıldı. 13. Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini, dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden Süryanilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

4 Temmuz

- AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Başkanı seçildi.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurul toplantısına katılacaklarını ancak yemin etmeyeceklerini, komisyonlara ise isim bildireceklerini bildirdi.
- İkinci Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen tutuklandı.
- Çevre ve Orman Bakanlığı yerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı kuruldu. Bakanlıkların teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun hükmünde kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yeni kurulan bakanlıklarla, bakanlık sayısı 25'e yükseldi.

5 Temmuz

- TBMM Genel Kurulu'nda, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.
- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen silahlı saldırıda iki uzman çavuş şehit oldu. Sivil giyimli askerler Uzman Çavuş Yahya Karakaya ve uzman çavuş Murat Özkozanoğlu sabah işe gitmek üzere Nedim Zeydan Caddesi'ndeki evlerinden çıktıktan hemen sonra silahlı saldırıya uğradı.
- Ankara'da Eskişehir yolunda bir askeri aracın geçişi sırasında patlama oldu. Ses bombasının neden olduğu patlamada, 4 otomobilde maddi hasar oluştu. Patlama sırasında aracında bulunan bir kişi şok geçirerek hastaneye kaldırıldı. Yapılan incelemede bir akü ile 50 metrelik kablodan oluşan düzenek bulundu.
- BDP, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'ın grup başkanvekilli olmasını kararlaştırdı.
- Anayasa Mahkemesi, 5793 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, 'özelleştirme programına alınan arsa ve arazilerin, plan, imar planı, değişiklik ve revizyonları ile parselasyon planlarının, İmar Kanunu'ndaki ilan ve askıya dair hükümlerden muaf olarak kesinleşip, yürürlüğe girmesine' ilişkin hükümlerinin yürürlüğünü durdurdu.
- ÖSYM, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan, üniversiteye yerleşmeye hak kazanan adaylardan kayıt yaptırırken istenen fotoğrafların 'son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olması' koşulunu çıkardı.

6 Temmuz

- Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti, AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığında kuruldu. Kabinede, 6 yeni bakan yer alırken, 3 bakanın görevleri değiştirildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu göreve 4. kez getirilen ilk bakanlar oldu. Yeni kabinenin kurulmasıyla 11 devlet bakanlığı kaldırıldı.
Hükümette görev dağılımı şöyle gerçekleşti:
  • Başbakan Yardımcıları - Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Ankara Milletvekili Ali Babacan, Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ.
  • Adalet Bakanı - Hatay Milletvekili Sadullah Ergin
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı - Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin
  • Avrupa Birliği Bakanı - İstanbul Milletvekili Egemen Bağış
  • Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı - Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı - Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik
  • Çevre ve Şehircilik Bakanı - Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar
  • Dışişleri Bakanı - Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu
  • Ekonomi Bakanı - Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı - Kayseri Milletvekili Taner Yıldız
  • Gençlik ve Spor Bakanı - Samsun Milletvekili Suat Kılıç
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı - Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker
  • Gümrük ve Ticaret Bakanı - Rize Milletvekili Hayati Yazıcı
  • İçişleri Bakanı - Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin
  • Kalkınma Bakanı - Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz
  • Kültür ve Turizm Bakanı - İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay
  • Maliye Bakanı - Batman Milletvekili Mehmet Şimşek
  • Milli Eğitim Bakanı - İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer
  • Milli Savunma Bakanı - Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz
  • Orman ve Su İşleri Bakanı - Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu
  • Sağlık Bakanı - Erzurum Milletvekili Recep Akdağ
  • Ulaştırma Bakanı - İzmir Milletvekili Binali Yıldırım.'
- RTÜK üyesi Zahid Akman, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman Bayburt'ta, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Kanal 7 Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan ile Finans Müdürü Erdoğan Kara da İstanbul'da gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi.
- İşadamı Aydın Doğan ve kızı Vasfiye Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin, 'Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet ettikleri' iddiasıyla yargılandıkları davada beraatlerine karar verildi.
- Türkiye'nin Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ne 200 milyon dolar kredi vermesini öngören anlaşma imzalandı. Anlaşmayla Türkiye'nin Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne yaptığı toplam yardım 300 milyon dolara ulaştı.
- Ünlü İngiliz şarkıcı ve besteci Elton John, dünya turnesi kapsamında geldiği Ankara'da konser verdi.

7 Temmuz

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 61. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Yeni kabinenin Hükümet Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu.
- Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2'nin (SNMCMG-2) komutası Yunanistan'dan Türkiye'ye geçti.
- Anayasa Mahkemesi, YSK tarafından, hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunması nedeniyle milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin başvurusunu yetkisizlikten reddetti.
- YÖK, Bahçeşehir Üniversitesi için Prof. Dr. Şenay Yalçın'ı, İstanbul Bilgi Üniversitesi için Prof. Dr. Remzi Sanver'i rektör olarak belirledi.
- Zonguldak'ta özel maden ocağında meydana gelen iş kazasında 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Gül, sürekli sakatlığı nedeniyle hükümlü Burçay Kurşunlu'nun cezasını kaldırdı.

8 Temmuz

- Başbakan Erdoğan, 61. Hükümet'in programını TBMM Genel Kurulu'nda sundu.
- Cumhurbaşkanı Gül, Kocatepe Camisi'nde Cuma namazını kıldıktan gazetecilerin sorusu üzerine, CHP ve BDP'li milletvekillerinin yemin etmemesi ile ilgili, 'Milli iradenin, demokrasinin üzerine gölge düşmemesi gerekir. Türkiye'nin bütün sorunlarını hep beraber, el birliği içerisinde çözmenin yeri de Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir' dedi.
- Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal ile görüştü. Baykal, parlamentoda yaşanan krizle ilgili bir görüşme yaptıklarını belirterek, 'Şu ana kadar partinin izlediği politikaya tam bir katkı verdik, bundan sonra da partinin izleyeceği politikayı destekleyeceğimiz, ona katkı yapacağımız çok açıktır' dedi.
- Bayrampaşa'da, 3 katlı binada çıkan yangında 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.
- Diyarbakır 6. ve 4. Ağır Ceza mahkemeleri, KCK davasında tutuklu yargılanırken bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak, Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım ile milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin tahliye talebinin reddine ilişkin yapılan itirazı kabul etmedi.
- Antalya'da 30 Haziran'da Antalya Rehberler Odası tarafından başlatılan tura çıkmama eylemi Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın devreye girmesiyle ve şartlı olarak sona erdi. Antalya Rehber Odası Başkanı Hasan Uysal, acentelerin şartların iyileştirmemesi halinde eylemi Türkiye çapında yaygınlaştırarak tekrar başlatacaklarını söyledi.

9 Temmuz

- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemece sorgulanan 6 kişiden aralarında bir Tuğamiralin de olduğu 5 kişi tutuklandı, bir kişi serbest bırakıldı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, emekli Albay Arif Doğan'ın kamuoyuna yansıyan bir takım açıklamaları nedeniyle JİTEM ile ilgili başlattığı soruşturmada, JİTEM adlı oluşumun, İçişleri Bakanlığının onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığının kendi inisiyatifiyle kurulduğunun tespit edildiği açıklandı.


10 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için gittiği Bulgaristan'da CHP ve BDP'li milletvekillerinin yemin etmemesi ile ilgili, 'Maksat dikkat çekmekse hasıl olmuştur. Daha fazla gecikmeden yarın itibaren milletvekillerinin yemin edip siyasi sorumluluklarını üstlenip Mecliste aktif faaliyete geçmeleri gerekir' dedi.
- DSP Olağanüstü Kurultayı'nda, Masum Türker yeniden genel başkanlığa seçildi.

11 Temmuz

- CHP'li milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda andiçti.
- Sivas olaylarının aranan sanığı Cafer Erçakmak'ın yaşamını yitirdiği ve gizlice defnedildiği ileri sürüldü. Erçakmak'a ait olduğu iddia edilen mezarın açılarak, ölen kişinin kimliğinin tespit edilmesine ilişkin talep Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.
- Milletvekili genel seçimlerinin ardından Genel Başkan Osman Pamukoğlu tarafından yapılan açıklamayla kapatılacağı duyurulan Hak ve Eşitlik Partisi'nin (HEPAR) çalışmalarına devam edeceği bildirildi.


12 Temmuz

- İçişleri Bakanlığı, 1987'de Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı bünyesinde kurulan Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığının adının 1988 yılında Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) olarak değiştirildiğini, birimin, 1990'da reorganizasyona tabi tutularak, tekrar önceki adıyla çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

13 Temmuz

- AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kurulun 61. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı.
- TBMM Genel Kurulu'nda, RTÜK üyeliğine Taha Yücel, Abdulvahap Darendeli ve Süleyman Demirkan seçildi.

- Basın İlan Kurumu, mali yönden zor günler geçiren ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, İstanbul'da yayımlanan Rum gazetesi Apoyevmatini'ye destek vereceklerini açıkladı.
-Silvan'da 13 şehit-


14 Temmuz

- Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bayrambaşı beldesi Dolapdere Köyü kırsal kesiminde arazi arama tarama faaliyetleri yürüten güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında çatışma çıktı. Çatışmada 13 asker şehit oldu, 7 asker yaralandı, 7 terörist etkisiz hale getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.
- Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığından havalanan eğitim uçağı, Güzelbahçe ilçesi açıklarında denize düştü. Kazada öğretmen Hava Pilot Yüzbaşı Hasan Öztürk ve pilot adayı Hava Teğmen Erol Er şehit oldu.

- Danıştay 10. Dairesi, devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalışan doktorların mesai dışında herhangi bir iş yapmalarını engelleyen Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerinin ilgili hükümlerinin yürütmesini durdurdu.
- Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) sonuç bildirisinde, 'Ortak vatan anlayışı temelinde Kürt halkı olarak demokratik özerkliğimizi ilan ediyoruz' denildi.
- Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili ana davadan dosyaları ayrılarak yargılanan 7 firari sanıktan Cafer Erçakmak'a ait olduğu ileri sürülen mezar açıldı. Cesedin Erçakmak'a ait olup olmadığının tespiti için kan, kıl ve kemik örnekleri alındı. Cafer Erçakmak'ın ölümü nüfus kaydına da işlendi.


15 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Gül, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Huber Köşkü'ndeki görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.
- Yargıtay 11. Ceza Dairesi, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, 'görevi kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak' suçlamasıyla yargılamasını, 'dokunulmazlık' kapsamına girmesi nedeniyle dondurdu.
- Cumhurbaşkanı Gül, Sinop Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Recep Bircan'ı atadı.
- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, başkentin yeni amblemini belirledi. Yeni amblemde, bağımsızlığın simgesi ay yıldız, Anadolu'da kurulan Türk devletlerinin başkentlerini sembolize eden 5 yıldız, Atakule silueti, 2 minare ve Ankara Kalesi figürleri yer alıyor.


17 Temmuz

- Saadet Partisi'nin 4. Olağan Kongresi'nde genel başkanlığa Mustafa Kamalak yeniden seçildi.
- Kalp krizi sonucu dün vefat eden eski ENSAR Vakfı Başkanı Ahmet Şişman'ın cenazesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle toprağa verildi.

18 Temmuz

- Bakanlar Kurulu, 14 Temmuz'da terör örgütü PKK'nın hain saldırısı sonucu 13 askerin şehit düşmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığınca inceleme başlatılması kararı aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından iki mülkiye başmüfettişi ile Jandarma Genel Komutanlığında görevli müfettiş albaydan oluşan 3 kişilik heyet görevlendirildi.

19 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Gül, kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının tüm yönleriyle araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu'na talimat verdi.
- Başbakan Erdoğan, 61. Hükümetin Başbakanı olarak ilk yurtdışı gezisini gerçekleştireceği KKTC'ye hareketinden önce soruları yanıtlarken, Güney Kıbrıs'a AB dönem başkanlığı verilmesi halinde, 'Biz kesinlikle kendilerini tanımıyoruz ve Güney Kıbrıs'la böyle bir masaya oturma, görüşme, böyle bir şeyi asla yapmayız' dedi.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin 'elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi' ile takip edileceğini açıkladı.
- Türk-İş ile hükümet arasında sürdürülen toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu işçilerine 2011 zammının yüzde 4 4, ikinci yılda da yüzde 3 3 olarak belirlendiğini bildirdi.


20 Temmuz

- Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. yıl dönümü nedeniyle Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bir kez daha seslenmek istiyorum: Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum tarafının 2012'de AB dönem başkanlığını üstlenmesi halinde, açık net söylüyorum Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen donacaktır' dedi.

21 Temmuz

- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzalı genelgeyle okul kantinlerinde gazlı-kolalı içecekler ve cips satışı yasaklandı.

22 Temmuz

- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, parti olarak yeni Anayasa hazırlıkları konusunda 9 kişilik bir heyet oluşturarak çalışmalara başladıklarını duyurdu.
- Türkiye'nin denize kurulacak ilk havaalanı olma niteliğini taşıyan Ordu-Giresun Havaalanı'nın temeli atıldı.

23 Temmuz

- Türkiye'nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş, 88 yaşında İstanbul'da vefat etti.
- Emekli Su Altı Timi (SAT) komandosu, judo, su altı, paraşüt, jimnastik, halter ve yüzme şampiyonu Namık Ekin, su altında 24 saatte 34 bin 800 metreden fazla yüzerek, Guiness dünya rekorunu kırdı.


24 Temmuz

- Silopi'nin Cudi Mahallesi'nde bir grubun izinsiz gösterisi sırasında, vatandaşlara, sivil araçlara ve kamu binalarına yönelik taşlı, molotofkokteylli ve havai fişekli saldırılarda bulunuldu. Güvenlik kuvvetlerince gruplara müdahale edildi. Çıkan olaylarda 13 yaşındaki Doğan Teyboğa başından yaralandı.
-Ogün Samast 21.5 yıl hapis-

25 Temmuz

- İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili yargılanan Ogün Samast'ı önce 'Dink'i tasarlayarak öldürmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'na çarptırdı. Mahkeme heyeti, bu cezayı Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olmasını dikkate alınarak 21.5 yıl hapis cezasına çevirdi.
- Hak-İş ile hükümet arasında sürdürülen toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hak-İş'e bağlı kamu işçilerinin 2011 zammının yüzde 4 artı yüzde 4, 2012 zammının yüzde 3 artı yüzde 3 olarak belirlendiğini bildirdi.

- Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun, yüksek yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ı Yüce Divan'a gönderme kararına yaptığı itirazı reddetti. Erdoğan, rüşvet alarak karar verdiği iddiaları kapsamında Yüce Divan'da yargılanacak. Böylelikle Yüce Divan olarak görev yapan ve bugüne kadar yalnızca siyasileri yargılayan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcı yargılayacak.

- İzmir Konak İskelesi'nden 200 yolcusunu alan İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzdeniz'e ait İhsan Alyanak isimli vapur, dümen kilitlenmesi nedeniyle mendireğin ucundaki deniz fenerine çarptı. Geminin su alması üzerine kaptan iskeleye dönerek yolcuları indirdi. Vapur kontrollü şekilde batırıldı.


26 Temmuz

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada'da 'demokrasi müzesi' yapacaklarını bildirdi.


28 Temmuz

- 1917 yılında restorasyon amacıyla Türkiye'den Almanya'ya götürülen Boğazköy Sfenksi, 94 yıl sonra anayurdu Hitit başkenti Hattuşa'ya götürülmek üzere Almanya'dan İstanbul'a getirildi.

- İkinci 'Ergenekon' davası kapsamında tutuklu yargılandığı sırada CHP'den Zonguldak Milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Haberal, Silivri Devlet Hastanesine kaldırıldı.

- Ankara 15. İş Mahkemesi, Yargıçlar ve Savcılar Sendikasının (YARGI-SEN), kapatılmasına karar verdi.

- Rize İdare Mahkemesi, UNESCO'nun biyosfer rezerv alanı ilan ettiği Artvin'in Macahel Havzası'nda yapılması planlanan iki HES projesine verilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'orman kullanım izni' kararını iptal etti.

- Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Ankaragücü Kulübü'nün, Ahmet Gökçek'in başkan seçildiği 30 Ağustos 2009 tarihindeki genel kurulunun iptal edilmesi yönündeki kararı onadı.

- Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, askeri aracın geçişi sırasında mayın patladı, 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.

- Geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Bakır Çağlar'ın (70) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
-Komutanlar, emekliliklerini istedi-

29 Temmuz

- Türkiye tarihinde bir ilkin yaşandığı 29 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları emeklilerini istedi. 29 Temmuz günü sırasıyla şu gelişmeler yaşandı:
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile sabah saatlerinde bir araya geldi.
- Akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emekliliğini istediği bildirildi. Koşaner'in emekliliğini talep eden dilekçeyi Başbakanlığa gönderdiği belirtildi.
- Orgeneral Koşaner'in emekliliğini istediğinin duyulmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Başbakan Erdoğan bir süre Atalay ile görüştü.
- Orgeneral Koşaner'in ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının emekliliklerini istediği duyuruldu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay emekliliklerini istedi.

- Ardından, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, akşam saatlerinde Başbakanlık'a geldi. Orgeneral Özel, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Başbakan Erdoğan da Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeye katıldı. Çankaya Köşkü'ndeki üçlü görüşmenin sona ermesinden sonra Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala Çankaya Köşkü'ne çıktı.
- Tüm görüşmelerin ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına ilişkin kararnamesinin Cumhurbaşkanınca onaylandığını, Orgeneral Özel'in Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildiği bildirildi. 1 Ağustos'ta başlaması planlanan Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nın kararlaştırıldığı şekilde gerçekleştirileceği de kaydedildi.
- Orgeneral Işık Koşaner'in emeklilik talebinin Cumhurbaşkanlığı'na arzının Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldığına dair karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu yönündeki iddialara ilişkin hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 22 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkartılması talep edildi.

30 Temmuz

- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
- Şair ve siyaset adamı Kemal Burkay, 31 yıldır yaşadığı İsveç'ten Türkiye'ye döndü.

31 Temmuz

- Dünyaca ünlü sanatçı Gloria Gaynor, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde Türk hayranlarıyla buluştu.
- Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) beşinci olağan kongresinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için siyasi, diplomatik ve hukuki alanda çalışmalar yapacak bir inisiyatif oluşturulması kararı alındığı bildirildi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Şubat 2012       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
- DEVAM
Ağustos
Ağustos, Türkiye'de 'sivilleşme' yolunda önemli adımların atıldığı bir ay oldu.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törende ilk kez 'Başkomutan' sıfatıyla kutlamaları kabul etti.
Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) başkanlık eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oturma düzeninin değiştirilmesi nedeniyle toplantı masasının baş tarafında ilk kez tek başına oturdu.
Ağustos 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ağustos
- Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. YAŞ toplantısında masa oturma düzeninde yapılan değişiklikle önceden Genelkurmay Başkanı ile birlikte oturduğu masanın baş tarafında ilk kez tek başına yer aldı.
- Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatı üzerine, açlık felaketi yaşanan Doğu Afrika ülkelerine Türkiye'den gidecek yardımların daha koordineli bir şekilde yapılması amacıyla Çankaya Köşkü'nde toplantı düzenlendi.
- Van-Başkale karayolunda, terör örgütü PKK üyelerini taşıyan otomobilden askeri araca el bombası atılması ve uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu 3 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.

2 Ağustos
- Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, 'terör örgütü propagandası yapma' suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
- İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının tutuklu sanığı albay Dursun Çiçek, 'İnternet andıcı gerçek bir belgedir' dedi.
- Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu, Hilmi Bengi'nin emekliliğini istemesinin ardından Genel Müdürlüğe Kemal Öztürk'ü atadı. AA Yönetim Kurulu toplantısında, Genel Müdür Hilmi Bengi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliğinden istifası kabul edildi.

3 Ağustos
- Kapatılan DTP'nin üyesi belediye ve il genel meclis başkanıyken yaptıkları ortak açıklama nedeniyle bazıları halen görevde bulunan 106 kişi hakkında dava açıldı. Zanlılar için 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili soruşturma kapsamında, Ankara'da bulunan helikopter enkazında keşif yapıldı.

4 Ağustos

- YAŞ'ın tamamlanan toplantısında, general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Hava Lojistik Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanlığına ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu atandı.
Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner Harp Akademileri Komutanlığına, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman 1. Ordu Komutanlığına atandı. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar Genelkurmay 2. Başkanlığına getirildi.
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanı Korgeneral Abdullah Atay Ege Ordu Komutanlığına, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Ahmet Turmuş 3. Ordu Komutanlığına atandı. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner Donanma Komutanlığına getirilirken, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı YAŞ üyesi oldu.
- Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımıyla 'Güvenlik Toplantısı' yapıldı.
- CHP, hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa kapsamında yürürlüğe giren bazı KHK'nin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

5 Ağustos
- 22 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan Güvenli İnternet Hizmeti 22 Kasım 2011'e ertelendi.

6 Ağustos
- Birinci Ergenekon davasında mahkeme heyeti, Danıştay saldırısının mağdurları eski Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu'nun davaya katılma taleplerini kabul etti.

7 Ağustos
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde devriye görevini yürüten polis aracının geçişi sırasında yola döşenen mayının patlaması sonucu bir polis öldü 4 polis yaralandı.
- Anadolu Ajansı ekipleri, açlıkla boğuşan Afrika'daki yaşama dünya kamuoyunun dikkatini çekmek üzere Somali'ye gitti.

8 Ağustos
- Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Türk Kızılayı'nın yürüttüğü kampanya kapsamında yardım malzemelerini taşıyan Türk Hava Yollarına (THY) ait ilk kargo uçakları Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen törenin ardından Somali'ye havalandı.
- TBMM Başkanlığı, Afrika'da açlıkla mücadele edenlere yardım amacıyla kampanya başlattı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulanan siyasi partilere, yardım çağrısında bulundu.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri' davası kapsamında, Yüksek Askeri Şura kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama emri çıkarttı.
- Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının talimatı üzerine İzzet Kurum, Nurgül Gürhan, Hakkı Sadal, Ahmet Coşar ve Mehmet Sıddık Balıkçı'nın İstanbul'daki adreslerinde gözaltına alındı.

9 Ağustos
- Bakanlar Kurulunca, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın koordinasyonunda, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklıktan zarar gören afetzedelere yardım kampanyası düzenlenmesi kararlaştırıldı.
- Akdeniz Üniversitesinde dünyanın ilk rahim naklinin gerçekleştirildiği açıklandı.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kürtçe savunma talebi Türkçe bildiği için reddedilen sanık hakkında verilen karara 'savunmanın kısıtlandığı' gerekçesiyle yapılan itirazı reddetti.
-Emekli Orgeneral Iğsız tutuklandı-

10 Ağustos
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 14 sanıktan biri olan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, çıkarıldığı Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde tutuklandı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'ü kabul etti. Öztürk, kabulde Kılıçdaroğlu'na Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü görevinde bulunduğu, 17 Mayıs 1994 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Moğoltay'ın düzenlediği basın toplantısı sırasında çekilen fotoğrafını hediye etti.

11 Ağustos
- Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın Suriye yönetiminin atacağı adımları yakından izlemeye devam etme, ileriki süreçte de karşılıklı istişareleri sürdürme konularında mutabık kaldıkları bildirildi.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan emekli Albay Cemal Gökçeoğlu tutuklandı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan İzzet K. ve Mehmet Sıddık B. tutuklandı, iki kişi serbest bırakıldı.

12 Ağustos
- Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı Davutoğlu aracılığıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a gönderdiği mektupta, 'Bir gün geriye baktığınızda yaptıklarınızın çok geç ve çok az kaldığı şeklinde hayıflandığınızı görmek istemem' dedi.
- Ağrı kent merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Baloluk ile Çamurlu köyleri arasında, İran'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyan boru hattında yangın çıktı.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmadaki sanık kürsüsünden, Anayasa'nın 81. maddesinde düzenlenen milletvekili yemin metnini okudu.
- Amirallere suikast girişimi iddiasıyla açılan dava kapsamında Koramiral Deniz Cora hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında savcılıkça sorgulanan 8'i muvazzaf asker 9 şüpheli, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
- Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopterin enkazının koruma altına alınmasına karar verdi.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Servet Kaynak ve Oğuzhan Sağıroğlu'nun tahliye edilmesine karar verildi.
- Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Sağven Mahallesi'ndeki ilçe jandarma komutanlığı yanında bulunan ve 1997 yılında Aliboğazı mevkisinde girdikleri çatışmada öldürülen 19 kişinin bulunduğu ileri sürülen alanda Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan gözetiminde kazı başlatıldı.

13 Ağustos
- Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemek için aday olduğunu açıkladı.
Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 6 albay ile bir sivil memur tutuklandı.
- Devrimci Karargah Örgütü davasında tutuklu sanıklardan 8'i tahliye edildi.
- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yol kesen teröristler, kaymakam adayı ile bir askeri kaçırdı.
- HSYK'nın, hakim, savcı ve Anayasa Mahkemesi raportörlüklerine yönelik atama, bazı atamaların iptali ve iptal edilen bazı atamaların ise başka yere çıkarılmasına ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 342 hakim ve savcıya yeni görevler verildi ya da görev yerlerinde değişikliğe gidildi.
- 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Veli Göçer tahliye oldu.

14 Ağustos- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde terör örgütü PKK'nın silahlı saldırısı sonucu 3 asker şehit oldu.
- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK elebaşı Murat Karayılan'ın yakalandığı haberlerine ilişkin, 'Henüz teyit edilmiş bir bilgi yok' dedi.

15 Ağustos
- Cumhurbaşkanı Gül, Oxford Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Oxford İslami Araştırmalar Merkezinin mütevelli heyeti toplantısına katıldığı Cidde'de Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya geldi.
- Türk Kızılay'ı Başkanı Tekin Küçükali, görevinden istifa etti. Küçükali'nin görevinden ayrılma gerekçesi olarak sağlık sorunları gösterildi.
- Anadolu Ajansı ekibi, Doğu Afrika'da 'Afrika Boynuzu' diye tabir edilen bölgede son 60 yılın en büyük kuraklık krizi nedeniyle yaşanan açlığı ve insanların suya ulaşmak için verdiği mücadeleyi görüntüledi.
- Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hıristiyanlarca ayin yapıldı. Manastırın avlu ve merdivenlerini dolduran 500 kişi, daha sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetiminde ayine katıldı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 3 Şubat 2011'de OSTİM'de meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan 2 patlamayla ilgili hazırladığı iddianamede, olayda sorumluluğu tespit edilen 9 kişi hakkında 26 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan'ın yakalandığına ilişkin iddialarla ilgili olarak, 'Şu anda yeni bir gelişmemiz yok. Yansıyan haberlerde ismi aynı, soyadı farklı olan bir başka terörist, terör yöneticisinin yakalanmasıyla ilgili oradan gelen bir haber karışıklığıdır' dedi.

16 Ağustos
- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye sınırına bir tampon bölge oluşturmak istemediklerini belirterek, 'Biz mayınlı bölgeyi temizlemek istiyoruz, yeni bir mayınlı sınır veya tampon bölge oluşturmak istemiyoruz' dedi.

17 Ağustos
- Irak'ın kuzeyindeki Kandil'de bulunan terör örgütüne ait hedeflere hava harekatı düzenlendi. Bölücü terör örgütüne ait Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina Bölgesindeki 60 hedefe Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başarılı bir taarruz harekatı icra edildi.
- Hakkari'de terörist saldırı sonucu, 8 asker ve 1 geçici köy korucusu şehit oldu, 15 askeri personel yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Gül, devletin terörle mücadeledeki kararlılığından ve bu mücadelede bütün imkanların kullanılacağından kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini belirtti. Gül, 'Şunu herkesin bilmesi gerekir ki devletin gücü üstünde güç yoktur. Kim Türk Devletini silahla, terörle, şiddetle herhangi bir şekilde hizaya getireceğini düşünüyorsa, büyük bir yanılgı içine girer ve bunun maliyeti de çok büyük olur' dedi.
- Başbakan Erdoğan, milli birlik ve kardeşlik projesinin devam edeceğini belirterek, 'Bölücü terör örgütü mensuplarına asla buraları teslim etmeyeceğiz. Bunlarla aralarına mesafe koymayanlar da bundan böyle bunun bedelini ödeyecektir' dedi.
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, terörün engellenmesi konusunda CHP olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını, ancak öncelikle AK Parti'nin kafasının bu konuda net olması gerektiğini söyledi.
- MHP Genel Başkanı Bahçeli, Hakkari Çukurca'da askerlerin şehit olmasıyla ilgili, 'Bilinmelidir ki milletimiz, kanlı terör örgütü konusunda sabır değil, kökünün kurutulması için heyecan, irade, karar ve tavizsiz bir mücadele beklemektedir' dedi.
- Cumhurbaşkanı Gül'ün, her Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından TBMM Başkanı ve anamuhalefet partisi liderini bilgilendirerek görüş alışverişinde bulunacağı bildirildi.
- Marmara depreminin 12. yılında, felakette hayatını kaybedenler törenlerle anıldı.
- CHP'de yeni MYK üyeleri belirlendi. Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil'in yerini koruğu yeni listede, Örgütlenme ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap oldu. Listede 9 yeni isim yer alırken, üye sayısı ise 17'den 16'ya düşürüldü.
- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İmralı Cezaevi'nde hükümlü olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile haftalık görüşmelerini gerçekleştiren ve 'terör örgütü PKK'ya yardım ettikleri' iddiasıyla yargılanan avukatlarından 4'ünün, Öcalan'ın avukatlığını yapmalarını bir yıl süreyle yasakladı.
- İran'dan gelen ve içerisinde eski ev eşyası bulunan bir kamyonda 180 kilogram toz esrar ele geçirildi. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Albay Hulusi Gülbahar tutuklandı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 7 kişiden, Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in de aralarında bulunduğu 5'i tutuklandı.
- Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, Rusya Federasyonu'nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden uzaya gönderildi.
- Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk, 'Dünyanın en büyük ilk beş ajansından biri oluncaya kadar koşacağız' dedi.

18 Ağustos
- Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında toplanan MGK'da sivil ve asker üyelerin karşılıklı oturma düzeninde değişikliğe gidildi. Üyeler, protokol sırasına göre karışık şekilde toplantı masasında yerlerini aldı.
- Genelkurmay Başkanlığı, bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki 28 hedef grubuna, etkili bir hava harekatı icra edildiğini, hava harekatıyla koordineli olarak 96 hedefin de topçu silahlarıyla yoğun ateş altına alındığını bildirdi.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 14 sanıktan biri olan Albay Sedat Özüer tutuklandı.

19 Ağustos
- Başbakan Erdoğan, Hakkari'deki saldırıda şehit olan Binbaşı Yavuz Başayar'ın Ankara'daki baba ocağına taziye ziyaretinde bulundu.
- Başbakan Erdoğan, açlık ve yoksulluğun vurduğu Somali'ye gitti. Somali'de yardım kamplarını ziyaret eden Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Köşkünde Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed tarafından kabul edildi.
- Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde eşlik eden heyeti taşıyan Türk Hava Yolları'na ait uçak, Mogadişu Havaalanına inişinde kanadının yere sürtmesi sonucu büyük tehlike atlattı.
- Genelkurmay Başkanlığı, hava harekatı ile koordineli olarak Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen 85 hedefin, topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alındığını bildirdi.
- Irak'ın kuzeyinde Kandil Dağı, Sinath-Haftanin, Hakurk ve Gara bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 20 hedef grubu Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından icra edilen hava harekatı ile etkili olarak vuruldu.
- AK Parti'nin 31 Mayıs'ta Artvin'in Hopa ilçesindeki mitinginde çıkan olaylarla ilgili Kemalpaşa Halkevi üyesi Güven Poshoroğlu tutuklandı.
- Ergenekon soruşturması kapsamında Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi ile bu kurumlarda çalışan bazı kişilerin evlerinde arama yapıldı. İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel ve Turan Özlü ile Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'in de aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

20 Ağustos
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 6 muvazzaf askerden tuğamiraller Şafak Yürekli ve Osman Kayalar'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklandı.
- Ordu'nun Perşembe ilçesinde, şiddetli yağış sonucu meydana gelen heyelanda 2 kişi yaşamını yitirdi.
- Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki çamlık ormandaki 4 farklı noktada çıktığı belirtilen yangın, geniş bir alanda etkili oldu.
- Yazar ve siyasetçi Kemal Burkay, İsveç'ten Türkiye'ye döndükten sonra ilk kez Diyarbakır'a geldi. Burkay, 'Silahlar susmadıkça ülkeye barış gelmez ve sorunlara çözüm bulamayız' dedi.

21 Ağustos
- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, 'Bütün sabotajlara, bütün provokasyonlara, demokrasiye kurulan bütün pusu ve tuzaklara rağmen, biz kardeşlik hukukumuzdan, adaletten ve hakkaniyetten, demokrasi ve hukuktan geri adım atmadan bu acılara son verme mücadelemizi sürdüreceğiz' dedi.
- Siirt Valisi Musa Çolak, terör örgütü PKK mensuplarının Pervari'de düzenlediği ve 3 kişinin yaralandığı saldırıda ölü ele geçirilen teröristler arasında örgütün Herekol Dağı sorumlusu 'Zerdeşt' kod adlı Ali Gezer'in de bulunduğunu söyledi.
- Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile ikili ilişkilerin ele alındığı ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu bir telefon görüşmesi yaptı.

22 Ağustos
- Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı son operasyonların amacına uygun olarak, başarıyla sonuçlandığını söyledi.
- Genelkurmay Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunu ve diğer kutlamaları 'şehitlere ve Türk Milleti'nin manevi değerlerine saygıdan dolayı' iptal etti.
- Koramiral Deniz Cora, ikinci Amirallere suikast girişimi davası kapsamında tutuklandı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında kurmay albay Levent Kerim Uça ve Murat Özenalp tutuklandı.

23 Ağustos
- Genelkurmay Başkanlığı'ndan YAŞ öncesi emekliliğini isteyerek ayrılan Işık Koşaner'e ait olduğu öne sürülen, terörle mücadele ve diğer konulara ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu ses kaydı paylaşım sitesinde yayınlandı.
- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 17-22 Ağustos 2011 tarihlerinde Irak'ın Kuzeyindeki terör kamplarına düzenlenen hava harekatında 90-100 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
- Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen ve aralarında İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı ve birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'in de bulunduğu 4 kişi tutuklandı.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 14 sanıktan biri olan sivil memur Bülent Sarıkahya, geldiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde tutuklandı.
- YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, önlisans programlarında öğrenci çekemeyen bazı bölümlerin kademeli olarak kaldırılacağını bildirdi.
- Ankara-Konya hızlı tren hattı, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.
- CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, bazı yolsuzluk iddiaları dile getirerek görevinden istifa etti.

24 Ağustos
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 14 sanıktan biri olan Tuğamiral Alaettin Sevim tutuklandı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 4 kişiden, emekli Korgeneral Rasim Arslan'ın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklandı.

25 Ağustos
- Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen konuşmasının ikinci bölümü yayınlandı.
- Hakkari'de askeri personeli taşıyan sivil plakalı minibüsün geçişi sırasında meydana gelen patlamada, 2 asker yaralandı.

26 Ağustos

- Kamuoyunda 'Tam Gün Yasası' olarak bilinen yapılan yeni düzenlemeyle devlet hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açamayacak, herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. üniversitelerdeki öğretim üyeleriyle askeri hekimler de aynı düzenleme kapsamına alındı.

27 Ağustos
- Cumhurbaşkanı Gül, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk'ü kabul etti. Kemal Öztürk, kabulde Cumhurbaşkanı Gül'e Anadolu Ajansı arşivinde yer alan ve ilk milletvekili seçildiği 1991 yılında yemin ettiği anda çekilen fotoğrafını takdim etti.
- Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, kendisine ait olduğu öne sürülen ses kaydıyla ilgili, 'İfade edilen konuların tamamı, devletin ilgili kurullarında üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde de kendileriyle paylaştığım, hukuki olarak gereğinin yapılması için emir verdiğim konulardır. Kimseden kaçırdığımız, sakladığımız ve gizlediğimiz konular değildir' açıklaması yaptı.
- TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş'in görev süresi sona erdi.
- Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmayı yürüten 3 savcı yerine, 2 yeni savcı görevlendirildi.

28 Ağustos
- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yola döşenen mayının patlatılması sonucu 3 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.
- Eski Genelkurmay Başkanlarından Necip Torumtay, tedavi gördüğü GATA'da 85 yaşında hayatını kaybetti.
- 27 Nisan bildirisi, TSK'nın internet sitesinden kaldırıldı-

29 Ağustos
- TSK, Irak'ın kuzeyi ve Kandil Dağı bölgesine icra edilen hava harekatında 25-28 Ağustos 2011 tarihlerinde Zap ve Gara bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait hedeflerin 21 sorti ile etkili olarak vurulduğunu bildirdi. TSK, hava harekatında etkisiz hale getirilen terörist sayısının 145-160, yaralı terörist sayısının ise 100'den fazla olduğunu açıkladı.
- GATA Tıp Fakültesi 31. Dönem mezunu 54 tabip teğmene, törenle diplomaları verildi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de katıldı.
- Genelkurmay Başkanlığının 'www.tsk.tr' adresli internet sitesi güncellendi. Güncelleme, Genelkurmayın internet sitesinde 'Genelkurmay internet sitesi güncellenerek kamuoyunun hizmetine sunulmuştur' şeklinde duyuruldu. Güncelleme sonrasında basın duyurusu ve açıklamaları, internet sitesinde sadece son 7 gün içinde yayımlananları kapsar hale getirildi. Daha önceki basın duyuruları ve açıklamalar, internet sitesinden kaldırıldı. Böylece tartışmalara konu olan 27 Nisan'daki açıklama da siteden kaldırıldı.
-Gül, 'Başkomutan' sıfatıyla kutlamaları kabul etti-

30 Ağustos
- Cumhurbaşkanı Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törende tebrikleri kabul ederek, 'Başkomutan' sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu.
- TÜBİTAK Başkanlığına TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Altunbacak getirildi.

31 Ağustos
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP heyeti, açlık ve kuraklığın etkili olduğu Somali'ye gitti. Gıda kolilerini ihtiyaç sahiplerine dağıtan Kılıçdaroğlu, Somalililerle sohbet etti.



Eylül
Eylül ayında Ankara Kumrular Sokak'ta meydana gelen patlamada, 3 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. TBMM'nin yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla her yıl düzenlenen resepsiyon iptal edildi.Eylül 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Eylül
- Kadıköy'de, İstanbul Demokratik Kent Konseyi tarafından '1 Eylül Dünya Barış Günü' dolayısıyla düzenlenen mitingde çıkan olaylara ilişkin 71 kişi gözaltına alındı.
- Konya'da otobüs durağında ağır yaralı halde bulunan, 4 gün boyunca aç ve susuz bırakıldığı belirlenen Meral Tahta, tedavi gördüğü hastanede 43 gün sonra hayatını kaybetti.

2 Eylül
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Soruşturma Komisyonu'nun İsrail'in Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin hazırladığı Palmer Raporu hakkında, 'Açıkçası bizim için yok hükmündedir' dedi.
- İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde sürüdürülen kazılarda, Helenistik döneme ait ve yaklaşık 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen tiyatro kalıntılarına ulaşıldı.

3 Eylül
- Heybeliada'ya teknesini demirleyen mühendis işadamı Ali Küçükoğlu, hızla gelen bir sürat teknesinin arkadan çarptığı teknesinde hayatını kaybetti.
- Danıştay, sadece kamu görevlisi emeklilere banka promosyonu verilmesini öngören Başbakanlık Genelgesi'nin iptali istemini reddetti.

4 Eylül
- Tunceli'de halı sahada futbol maçı yapan polislere yönelik silahlı saldırıda, bir komiser ile eşi şehit oldu, 3'ü ağır 8 polis yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden biri ölü ele geçirildi.
- BDP 2. Olağan Kongresi'nde Selahattin Demirtaş, genel başkanlığa seçildi. Kongrede, tüzük değişikliğine gidildi, yeni tüzükte 'demokratik özerklik' ifadesi yer aldı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sınır bölgesindeki askeri birlik ziyareti kapsamında Aktütün 5. Hudut Tabur Komutanlığı'nda askerlerle bayramlaştı ve komutanlardan brifing aldı.
- AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, bir video paylaşım sitesinde yayınlanan, kendisine ait olduğu iddia edilen 'Başbakan Erdoğan'a ilişkin eleştirilerin' yer aldığı ses kaydı için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

5 Eylül
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Korgeneral İsmail Hakkı Pekin tutuklandı.
- Balıkesir İdare Mahkemesi, Balıkesir Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde 2007 yılının temmuz ayında dünyaya gelen, göbek bağıyla birlikte serçe parmağı da kesilen çocuk ile ailesine 41 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.
- Emniyet Genel Müdürlüğü, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarında 144 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 491 kişinin yaralandığını bildirdi.
- İzmir'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen Yeşilova Höyüğü'ndeki kazılarda rastlanan kil topaklarında, çocuk ve kadınlara ait 8 bin 500 yıllık parmak izleri tespit edildi.
- Mütesellim Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya kaldığı belirtilen, Bodrum'a bağlı Güvercinlik köyündeki 21 milyon lira değerindeki mirastan paylarına düşeni almak isteyen varisler, köyün satılması için mahkemeye başvurdu. Güvercinlik'te 6'sı boş 117 ayrı parsel için açılan davalarda yüzlerce klasör dosya hazırlandı.

6 Eylül
- Başbakan Erdoğan, Mavi Marmara gemisine saldırıyla ilgili BM raporunu, 'Cenevre kararı çok açık ve net ortada, BM Güvenlik Konseyi'nde çıkan karar çok açık ve net ortada. Zaten şu anda açıklananın da bizim açımızdan herhangi bir kıymeti harbiyesi yok' diye değerlendirdi. Erdoğan, iki ülke arasındaki savunma sanayine yönelik ticari ilişkileri tümüyle askıya aldıklarını açıkladı.
- Kadıköy'de, İstanbul Demokratik Kent Konseyince 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen mitingde çıkan olaylara ilişkin gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 54 kişiden 38'i tutuklandı.
- Kahramanmaraş İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Hamza Tiryaki, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Savcısı Şeref Gürkan'a ifade verdi.
- İstanbul'da, Halkalı-Sirkeci seferini yapan banliyö treni, Cankurtaran İstasyonu'nda başka bir demiryolu aracına çarptı. Kazada 8 kişi yaralandı.
- Kahramanmaraş'ın doğal güzellikleri arasında yer alan Tekir beldesindeki Yeşilgöz Göleti'nde araştırma yapan ODTÜ Obruk Mağara Araştırma Grubu, Türkiye'nin en derin 5. mağarasını ortaya çıkardı.
- Türkistan'dan 1953'te Türkiye'ye göç eden 'Dünyanın en yaşlı kadını' 121 yaşındaki Gaışhıkaan Sıhıkaan, 58 yıl sonra verilen nüfus cüzdanıyla Türk vatandaşı oldu.

7 Eylül

- TBMM'nin yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla 1 Ekim'de yapılacak resepsiyon iptal edildi. TBMM Başkanı Çiçek, terör olaylarında verilen şehitler nedeniyle her yıl 1 Ekim'de yapılan resepsiyonunun iptal edilmesi talimatını verdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP'nin 4 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen 2. Olağan Kongresiyle ilgili, salonda açılan terör örgütü elebaşı Öcalan posterleri ve atılan sloganlar nedeniyle soruşturma başlattı.
- Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında yapılan başvuruların sonuçlandırılma süreleri 1 yıl uzatıldı.

8 Eylül
- Başbakan Erdoğan, İsrail Türkiye'den özür dilemedikçe, tazminat ödenmedikçe ve Gazze'ye ambargo kaldırılmadıkça Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesinin, normalleşmesinin beklenemeyeceğini söyledi.
- HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmadan alınan 3 Cumhuriyet Savcısı hakkında inceleme yapan kurul başmüfettişlerinin hazırladığı raporun HSYK 2. Dairesince görüşüldüğünü, ilgili Cumhuriyet Savcıları hakkında geçici tedbir uygulanması talebinin reddine, disiplin yönünden ilgililerden son savunmalarının istenmesine, kovuşturma yönünden ise konunun incelemeye alınmasına karar verildiğini bildirdi.
- Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla 9 yıl önce Lüksemburg'a yaptığı ziyarette kendisini havaalanına kadar uğurlayan Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker'e aynı jesti yaparak Esenboğa Havaalanı'na kadar giderek uğurladı.
- Alevi çalıştayları sonucunda alınan kararlar doğrultusunda Alevilik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında yer aldı. 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Alevilik konusu işlenecek.
- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, kadrolu çalıştığı banka şubesinden aldığı 2 milyon doları havaalanına götüren güvenlik görevlisi, kendisi gibi güvenlik görevlisi olan arkadaşını silah zoruyla aracın bagajına kilitledikten sonra parayı alıp kaçtı.
- Afganistan'da bir inşaat şirketinde çalışırken kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan 4 Türk mühendis, Türkiye'ye geldi.
- Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında, 1996 yılındaki Ömer Lütfi Topal cinayeti de mercek altına alındı.
- İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu kapsamındaki İzmit Körfez Geçiş Köprüsünün sözleşmesi imzalandı.

9 Eylül
- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalara ilişkin eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
- Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 14 sanık arasında bulunan Korgeneral Mehmet Eröz tutuklandı.
- Gaziantep'te dünyanın en büyük mozaik müzesi Zeugma Müzesi açıldı.
- Kaddafi'nin oğlu Hannibal Kaddafi'nin evinde garson olarak çalışan ve işkenceye maruz kalan Adnan Tam (54), Trablus'taki Türk büyükelçiliğinin desteğiyle memleketi Hatay'a geldi.
- Eğitim-İş, YÖK'ün yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması için Danıştaya dava açtı.

10 Eylül

- Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kayseri Şeker Fabrikası'nda yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişiden 5'i tutuklandı.
- TTK Maden Ocağında, 17 Mayıs 2010'da 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, TTK'da görevli 24, Yapı-Tek firmasında görevli 4 sanık hakkında 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.
- Diyarbakır'da tarihi Ulu Cami'de süren restorasyon çalışmalarında, sıva altında kalmış bir kitabe gün yüzüne çıkarıldı.

11 Eylül
- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince ilçe jandarma komutanlığı ile ilçe emniyet müdürlüğüne saldırı düzenlendi. Güvenlik güçlerinin anında karşılık verdiği saldırıda, 1 polis ve 1 asker şehit oldu, 4 vatandaş hayatını kaybetti, 6 asker ile 5 sivil yaralandı. Çatışmada 2 terörist ölü ele geçirildi.
- Adana'da KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan ve sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen 15 kişiden 11'i tutuklandı.
- Muş'ta, Tatvan-Elazığ seferini yapan yük treninin geçişi sırasında meydana gelen patlamada 9 vagon raydan çıktı, vagonlardan 3'ü devrilerek hasar gördü.
- Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle park alanlarından rahat yararlanmaları için 'araç park kartı' verilecek özürlülere ait araçların plakalarında sakatlara mahsus işaret bulunmayacak.

12 Eylül

- Başbakan Erdoğan başkanlığında Güvenlik Toplantısı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun katıldığı toplantı yaklaşık 1 saat sürdü.
- Başbakan Erdoğan'ın, Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan 'Arap Baharı' turunun ilk ayağı Mısır'dan başladı.
- Van'daki terör örgütüne yönelik operasyonda, eylem hazırlığındayken yakalanan 4 terör örgütü üyesinden birinin, 1998 yılında orduevinin önünde askeri aracın bombalanması ile 2004 yılında eski Van Valisi Hikmet Tan'a yönelik bombalı saldırıya karıştığı gerekçesiyle arandığı tespit edildi.
- Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kimyasal madde üretimi yapan bir fabrikada çıkan, havadan ve karadan müdahalelerle yaklaşık 9 saatte söndürülen yangında bir işçi ile itfaiye görevlisi yaralandı.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirilen kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Albay Ziya İlker Göktaş'ın tutuklanmasına karar verdi.
- Diyarbakır'da havaalanına sevk edilen 2 milyon doları çalan banka güvenlik görevlisinin suç ortağı 150 bin dolarla yakalandı.
-Haşim Kılıç, yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanlığına

13 Eylül

- Türkiye ile Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına ilişkin Ortak Siyasi Bildirge, Başbakan Erdoğan ve Mısır Başbakanı İsam Şeref ile bakanlar tarafından imzalandı.
- Terör örgütü PKK'nın üst örgütü KCK heyeti ile MİT temsilcileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmelere ilişkin ses kaydı internet sitelerinde yayımlandı.
- Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında, 'köstebek' iddialarıyla ilgili adliyede ifade verdi.
- Sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster'ın ölümünün ardından yazdığı bir yazı nedeniyle, Foster'ın ailesinin 100 bin TL'lik tazminat davası açtığı gazeteci Hıncal Uluç, 20 bin lira ödemeye mahkum edildi.
- Kahramanmaraş'ta polis aracına silahlı saldırıda, bölge trafik müdürlüğünde görevli 1 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı.
- Erzurum'da bir iş yerine su sızması üzerine Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ekiplerince yapılan çalışmada, tarihi su tüneli bulundu.
- Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, Polis Akademisi'ndeki asli görevine iade edilmek üzere görevinden alındı.

14 Eylül
- Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti, verdiği mesajlar ve Mısır halkı tarafından coşkuyla karşılanması, dünya basınında geniş yer buldu.
- Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Mahkeme Başkanlığına yeniden seçildi.
- Milli Eğitim Bakanlığı, yeniden yapılandırıldı.
- Balyoz Planı soruşturmasında, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa İlhan ile Kurmay albaylar Ender Kahya ve Önder Çelebi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
- Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hopa davasında, terör örgütü propagandasını yapmak suçundan 7 kişinin yargılanmasına başlandı.
- Danıştay 8. Dairesi, Ankara'nın ambleminin Hitit güneşi olduğuna karar verdi.
-Ağar, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı-

15 Eylül
- Erdoğan ve Tunus Geçici Hükümet Başkanı Essebsi ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'Kişi laik olmaz, devlet laik olur. Bir Müslüman, laik bir devleti başarılı bir şekilde yönetebilir' dedi. Erdoğan, 'Devrimler kanla olmasın, insanlar öldürülerek olmasın. Devrimler, düşüncelerin, fikirlerin, ideallerin sandıktan yansıması suretiyle milletlerin iradesiyle gerçekleşsin' dedi.
- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yüksek yargıdaki rüşvet iddiaları kapsamında görülen davanın tutuklu sanığı kalmadı. Tutuklu sanık avukat Necdet Okcu tahliye edildi.
- Eski bakanlardan Mehmet Ağar, 'Susurluk' davasında, 'Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
- İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde, uyuşturucu kullanmak suçundan 17 sanıkla birlikte hakkında açılan davada ilk kez hakim karşısında ifade veren şarkıcı Tarkan Tevetoğlu, 'Hayatın ve şöhretin zorluklarından dolayı hayatımda bir dönem çok kısa bir süre esrar kullandım. Pişmanım' dedi.
-Cezaevi nakil aracı yandı-

16 Eylül
Balyoz Planı soruşturmasında, Korgeneral Teyfik Özkılıç savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen albaylar Ali Yasin Türker ve Hakan Mehmet Göktürk 'darbeye teşebbüs' suçundan tutuklandı.
- Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bir cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlü yanarak hayatını kaybetti.
- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.
- Devlet Personel Başkanlığı, 12 Mart ve 12 Eylül'de TSK'dan mahkeme kararı olmadan atılanlarla yaş mağdurlarına geri dönüş hakkı tanıyan kanun kapsamında başvurusu kabul gören 513 kişiyi, çeşitli devlet kadrolarına atadı.
- Gaziantep'te uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 34 zanlı tutuklandı.
- Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Alman Benjamin Greve, Antalya'da saklandığı otelde yakalandı.
- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bakım Onarım ve Heykel Atölyelerinde yeniden yapılan ve orijinalinin 2 katı büyüklükte 10 metre yüksekliğindeki Davut heykeli, sürekli sergileneceği ABD'deki 21C Müzesi'ne gönderildi.
- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 'bıyıklı kedi'den oluşan yeni logo, oy çokluğuyla kabul edildi.
- Mecliste yeni dönemde İsrail Dostluk Grubu kurulmaması kararlaştırıldı.

17 Eylül

- AFAD, Libya'ya 2 askeri kargo uçağı ile yaklaşık 200 bin lira tutarında, acil tüketime yönelik 22 ton gıda malzemesi gönderildiğini bildirdi.
- 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde sanatçılar Kadir İnanır ve Nebahat Çehre ile yönetmen Ali Özgentürk'e 'yaşam boyu onur ödülleri' verildi.
- Şırnak'ta PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda 37 kişi gözaltına alındı.
- Türk Kızılayı Olağanüstü Genel Kurulunda, Genel Başkanlığa Ahmet Lütfi Akar seçildi.

18 Eylül
- Cumhurbaşkanı Gül, MİT ile terör örgütü PKK arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye ilişkin, 'İstihbarat teşkilatımızın, Türkiye'nin en önemli meselesi olan böyle bir konuyla uğraşıyor olması, bunun içinde olmasından daha tabii bir şey olamaz. Amaç terörü bitirmektir. Terörü bitirmenin bütün yöntemleri bir strateji çerçevesi içerisinde yürütülür. İstihbarat teşkilatı da bu çerçevede üstüne düşeni yapar' dedi.
- BDP'li bir grubun Taksim'de izinsiz yaptığı yürüyüşe müdahale eden polis 126 kişiyi gözaltına aldı.
- Zeytinburnu'nda 4.5 yıl önce çöken ve 3 kişinin öldüğü Huzur Apartmanı'nın müteahhidi 5 yıl, mühendisi 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

19 Eylül

- Cumhurbaşkanı Gül, Almanya ziyaretinde Humboldt Üniversitesi'ndeki konuşmasını bomba ihbarı nedeniyle 2 saat gecikmeyle yapabildi. Gül, 'Almanya'nın demokratik ortamından faydalanan ve bunu istismar eden terör örgütüyle ilintili 30-40 kişinin buradaki tehditleri ve bu toplantıyı yaptırmak istememeleri, bu toplantıyı yapma ısrarımız karşısında da bomba ihbarı yapması üzerine güvenlik güçleri konuşmayı bu kadar geciktirdiler. Ama şunu ifade etmek isterim ki burada 30-40 kişiye pes edecek, onların tehdidine, şantajına boyun eğecek halde değiliz. Asla da onlara taviz vermem' dedi.
- Başbakan Erdoğan, ABD'ye gitti. Erdoğan, Rumların Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına başladığı yönündeki haberlere dair, 'Münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri bölgeye yönelik bizim farklı yaklaşım tarzlarımız var. Bu konuyla ilgili de askeri noktada gerek firkateynler, hücum botlarımızla gerekse bu noktada Hava Kuvvetlerimizin bölgede sürekli buraları takip etmek suretiyle. Bu münhasır ekonomik bölge tartışmalıdır, bu tartışmalı bölgede de böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce kendilerine de iletmiştik' dedi.
- Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kimya fabrikasında çıkan yangında 2 işçi öldü.
- Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile 3 sanık hakkında, 'seçim yasakları döneminde ilan ve afiş dağıtma yasağına ve tarafsızlığa aykırı davrandıkları' gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
- İkinci amirallere suikast girişimi davası kapsamında tutuklu bulunan Kurmay Albay Ümit Metin, Balyoz Planı soruşturması kapsamında da tutuklandı.
- Almanya ile Türkiye arasında, Türkiye'ye kesin dönüş yapan emekli gurbetçilerden vergi kesintisi yapılmamasını da öngören Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması imzalandı.
- TBMM Başkanı Çiçek, TÜSİAD heyetini kabulünde, yeni bir anayasa için kim ne katkı verecekse tam zamanı olduğunu belirterek, 'Bu işleri parlamento çatısı altında değil de başka yerlerde konuşacaksak seçimlerin anlamı kalmıyor. Çözümü, ne dağda arayacağız ne başka bir yerde' diye konuştu.
-Yargıda sesli ve görüntülü ifade dönemi başladı-

20 Eylül
- Ankara'da Kumrular Caddesi'ndeki Çankaya Kaymakamlığı önünde meydana gelen patlamada, 3 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı.
- Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki model ortaklığa övgü yapıldı.
- Erdoğan, Obama ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, 'Şu anda Suriye yönetimiyle görüşmelerimi doğrusu ben kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik ama ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir' dedi.
- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde düzenlenen KCK operasyonunda gözaltına alınan 8 kişiden 6'sı tutuklandı.
- Şırnak ve ilçelerinde KCK'ya yönelik operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 18'e yükseldi.
- Yargıda sesli ve görüntülü ifade dönemi başladı. Duruşma nedeniyle sevk ve nakillerin en aza indirilmesini amaçlayan Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tutuklu ve hükümlüler başka bir şehre sevke gerek kalmadan bulundukları yerden ifade verebilecekler. Bu kişilerin, video konferans sistemi ile ifade ve beyanları alınabilecek. Sistem gizli tanıklar için de uygulanabilecek.

21 Eylül
- Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Başbakan Erdoğan, KKTC adına da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu imza koydu. Erdoğan, anlaşmanın 'deniz tabanı ve altındaki doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesiyle' ilgili olduğunu bildirdi.
- Siirt'te polis okulu yolu üzerinde 6 kadının bulunduğu araca teröristlerce saldırı düzenlendi, saldırıda 4 kadın öldü, 2 kadın yaralandı.
- Bitlis Polis Meslek Yüksekokuluna bir otomobilden uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu polis okulu öğrencisi Arslan Akkaya şehit oldu, 1'i ağır 6 öğrenci yaralandı.
- Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 37 kişiden 31'i tutuklandı.
- Genelkurmay Başkanlığı, 17 Ağustostan bu yana Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütüne ait 152 hedefe hava harekatı icra edildiğini, tüm hedeflerin tam isabetle vurulduğunu ve tahrip edildiğini bildirdi.
- Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde görev yapan Cumhuriyet savcıları Selim Berna Altay ve Mehmet Ergül'ün özel yetkilerinin HSYK kararıyla kaldırıldığı öğrenildi.
- Türk müziğine 80'in üzerinde TRT denetimden geçmiş eser kazandıran Ahmet Niyazi Şengül, Safranbolu'da yaklaşık 2 yıldır yanında yaşadığı kızının evinde rahatsızlanarak, 85 yaşında yaşamını yitirdi.

22 Eylül

- Başbakan Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitap etti. BM'nin insanlığın geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemediğini vurgulayan Erdoğan, 'BM Güvenlik Konseyinin bugüne kadar aldığı bağlayıcı nitelikteki 89 karara İsrail uymamıştır. Ayrıca BM Genel Kurulu'nun aldığı fakat İsrail'in hiçe saydığı yüzlerce karar vardır. Daha da acısı BM, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sona ermesini sağlayacak hiçbir adımı atamayacak kadar aciz kalmaktadır' dedi.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında, savcılıkça sorgulanan Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tümamiral Fikret Güneş, albaylar Sencer Başat ve Mehmet Koray Eryaşar ile binbaşı Cem Çağlar tutuklandı.
- Şanlıurfa'da aralarında bağımsız milletvekili seçilen tutuklu İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu 28 sanıklı KCK davasında sanıkların Kürtçe savunma talebi kabul edilmedi.

23 Eylül

- Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs Rum yönetiminin arama çalışmaları konusunda geri adım atması durumunda Türk tarafının da geri adım atacağını söyledi, bu konuda Ban'dan Rum yönetimine telkinde bulunmasını istedi.
- Erdoğan, insansız hava aracı predator konusunda ABD ile uzlaşma sağlandığını açıkladı.
- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM güvenlik görevlileri ile Başbakanlık korumaları arasında yaşanan tartışmadan dolayı Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ederek özür diledi.
- Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları yapabilecek özellikteki Koca Piri Reis Gemisi, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araştırması yapmak üzere Urla Limanından yola çıktı.
- Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın da içinde bulunduğu makam aracına, Sungurlu'da başka bir araç yandan çarptı. Kazada, diğer araçtaki sürücü Kazım Bozdağ, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
- Şırnak ve ilçelerinde KCK'ya yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 3 belediye başkanı ile BDP ilçe başkanı tutuklandı.
- Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde düzenlenen izinsiz yürüyüşle ilgili gözaltına alınan, aralarında BDP Şanlıurfa İl Başkanı Adnan Etli ile Siirt İl Başkanı Faruk Sağlam'ın bulunduğu 6 kişi tutuklandı.
- Siirt'te 4 kadının yaşamını yitirdiği ve 2 kadının da yaralandığı saldırıyla ilgili teröristlere yardım ve yataklık ettiği ileri sürülen kişi tutuklandı.
- TBMM Başkanlığının grupların görüşüne sunduğu, komisyonların çalışma usul ve esasları hakkında yönerge taslağına göre, izinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek. Komisyon toplantılarına katılan milletvekili, o günkü Genel Kurul birleşiminde var sayılacak.

24 Eylül
- Rize'de şiddetli yağış nedeniyle çok sayıda iş yerini su bastı, bazı evler çökme tehlikesine karşı tahliye edildi, tahliye edilen 2 ev yıkıldı. Merkeze bağlı Kırklartepe köyünde sele kapılan Necihan Aksu, hayatını kaybetti.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen bir tümgeneral, bir tuğamiral ve iki albay tutuklandı.
- Siirt'in Pervari ilçesinde teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 6 güvenlik görevlisi şehit oldu, 11 güvenlik görevlisi yaralandı.
- Kırıkkale'de durdurulan Güney Ekspresi'nde içinde patlayıcı madde ve bomba düzeneğinde kullanılan parçalar olan paketin bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan 11 kişiden 1'i tutuklandı.
- AFAD, Kütahya'nın Simav ilçesinde, 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde hasar gören ve orta hasarlı olduğu belirlenen 202 binada yeniden yapılan inceleme sonrası, 136 binanın ağır hasarlı olduğuna ve yıkılmasına karar verdi.
-'Yorgun Herakles' heykeli, müzeye teslim edildi-

25 Eylül
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü yaptığı açıklamada, 'Çok açık, net söylüyoruz; biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz. Bizim anlayışımız budur. Terörle mücadele sonuna kadar ama siyasette de müzakere. Siyasete gelen bizimle konuşabilir ama gelmeyen bizimle konuşamaz' dedi.
- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Yorgun Herkül' heykelinin üst tarafının ABD'den 'ANA' uçağıyla Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. Perge Antik Kenti'nden kaçırıldıktan 31 yıl sonra ABD'den Başbakan Erdoğan'ın uçağı ile getirilen 'Yorgun Herakles' heykeli, Antalya Müzesi yetkililerine teslim edildi.
- Rize'de devam eden sağanak yağış nedeniyle Yukarı Kaplıca Mahallesi'nde mahsur kalan 11 kişi bölgeye gönderilen helikopterle kurtarıldı.
- 18. Altın Koza Film Festivali'nde, 'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi', 'En İyi Film', 'En İyi Senaryo' ve Jüri Oyunculuk Özel Toplu Performans Ödülü kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü'nü 'Eylül' filmiyle Cemil Ağacıkoğlu, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü 'Vücut' filmiyle Hatice Aslan ve 'Eylül' filmiyle Görkem Yeltan, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise 'Gelecek Uzun Sürer' filmindeki rolüyle Durukan Ordu aldı.

26 Eylül
- AK Parti, yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde CHP ve MHP'ye randevu talebini içeren bir mektup gönderdi.
- İzmir'de terör örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınan 34 zanlıdan 30'u tutuklandı.
- Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hopa davasında, terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanan 7 kişi beraat etti.
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troya Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale Boğazı'nda kayıp bir kent bulduklarını bildirdi.
- Manisa'nın Salihli ilçesinde, 121 yaşındaki 'Dünyanın en yaşlı kadını' Gaışhıkaan Sıhıkaan, evinde yaşamını yitirdi.

27 Eylül
- Batman'da, PKK'lı teröristlerce polis ekipleri ve sivil vatandaşlar üzerine bir otomobilden uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu 3 polis yaralandı, 8 aylık hamile bir kadın ile 4 yaşındaki kızı öldü, eşi ve diğer kızı yaralandı.
- Isparta Belediyesinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak adliyeye çıkarılan MHP Isparta İl Başkanı İsa Yalçın ile Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer'in de bulunduğu 28 kişiden 19'u tutuklandı.
- Kayseri'de, 2009'daki Ramazan Bayramı'nda şeker toplarken kaybolan 3 çocuğun katil zanlısı Uğur Veli Gülışık, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
- Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde bir, Elazığ'ın Arıcak ilçesinde 4 öğretmen teröristler tarafından kaçırıldı.
- HSYK 2. Dairesi, Deniz Feneri e.V. soruşturmasını yürütürken görevden alınan Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında kovuşturma izni verdi.
- Denizli'de bulunan Laodikya Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında Anadolu'nun gerçek boyutlardaki ilk Afrodit heykel başı bulundu.
- TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ile 24 milletvekili, boşanmalarla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.
-Partiler arasında Anayasa görüşmeleri başladı-

28 Eylül

- Anayasa çalışmaları kapsamında, AK Parti heyeti MHP'yi ziyaret etti.
- BDP Genel Başkanı Demirtaş, 1 Ekim'den itibaren Meclis çalışmalarına katılma kararı aldıklarını bildirdi.
- Uluslararası sigara kaçakçılarına yönelik 24 Eylül'de 15 ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 48 kişiden 33'ü tutuklandı.
- Batman'da teröristlerin saldırısı sonucu hayatını kaybeden 8 aylık hamile Mizgin Doru'dan sezaryenle alınan bebek öldü.
- Merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının talebi doğrultusunda polis, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde inceleme yaptı. Savcılığın talimatıyla 5 ilde belirlenen adreslerde arama başlatıldı, muvazzaf askerlerin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.
- Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 3 öğretmen, Tunceli'de ise bir köy korucusu teröristlerce kaçırıldı.
- Tunceli'de düzenlenen KCK operasyonunda gözaltına alınan biri belediye meclis üyesi 4 kadın tutuklandı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen Kurmay Albay Hasan Özyurt tutuklandı.
- Başbakan Erdoğan'ın özel uçağıyla Türkiye'ye getirdiği 'Yorgun Herakles' heykelinin restorasyonuna başlandı.
- Mersin'de polisin düzenlediği operasyonda bir TIR'da 162 kilogram eroin ele geçirildi.
- Yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti ve CHP heyetleri görüştü. MHP'den sonra CHP'ye yapılan ziyaretten de 'uzlaşma' çıktı.
- Erzurum'da AK Parti İl Başkanlığı binasının karşısındaki çöp bidonuna bomba bırakılmasıyla ilgili tutuklu bulunan 16 yaşındaki sanığa 4 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
- Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü tutuklandı.

29 Eylül
- TBMM yerleşkesi içindeki kapı dedektörleri ve x-ray cihazları, Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip yenileriyle değiştirildi.
- CHP, yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere kurulacak Uzlaşma Komisyonuna İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u bildirme kararı aldı.

30 Eylül

- Adli Tıp Kurumu Başkanlığından ikinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dördüncü raporda, tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in 'ceza ehliyetinin tam olmadığı' bildirildi.
- İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıkları arasında bulunan CHP milletvekili gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın 'gizli tanığın kimliğini açıkladığı' iddiasıyla yargılandığı dava, yasama dokunulmazlığı nedeniyle durduruldu.
- Şırnak'ta 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, 3 güvenlik görevlisi yaralandı. Çatışmada 3 terörist ölü ele geçirildi.
- Diyarbakır'da düzenlenen operasyonda yaklaşık 4 ton esrar, 3 bin 100 kök Hint keneviri ve 4 silah ele geçirildi.
- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Demirtaş, Meclis çatısı altında demokratik muhalefetin geliştirilmesi, Türkiye'nin özgürlükleri, temel haklarıyla ilgili konularda görüş alışverişi yapılmasını önemsediklerini kaydetti.
- TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, yeni yasama yılında Meclise ziyarete gelenlere, işlerinin daha kolay yürümesi ve zamandan kazanılması amacıyla 'refakatçi' verileceğini bildirdi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Şubat 2012       Mesaj #5
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
- DEVAM
Ekim
Gündemi sarsan ve ülkeyi yasa boğan acı olayların yaşandığı ekim ayında Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 604 kişi hayatını kaybetti.Depremden iki gün sonra enkazdan sağ kurtarılan 14 günlük Azra bebek, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terörist saldırıda şehit olan 24 Mehmetçiğe ağlayan Türkiye için umut oldu.
Ekim 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ekim
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, safra kesesi ameliyatı oldu.
- Cemaat vakıflarının kamu adına kayıtlı taşınmazlarıyla mezarlık ve çeşmelerin tapu tescili ile üçüncü şahıslar adına kayıtlı taşınmazlarının bedelinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
- Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 'Belediye ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı ve terör örgütü PKK'ya finansal kaynak sağlandığı' iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan, aralarında Belediye Başkan Vekili ve yardımcısının bulunduğu 13 kişi tutuklandı.
- Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Bir Zamanlar Anadolu'da/Once Upon a Time in Anatolia', 'Oscar' olarak bilinen 84. Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Yabancı Film' kategorisinde aday adayı oldu.
- Cumhuriyet Senatosu Tabii Üyesi Suphi Gürsoytrak (86) vefat etti.
- TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılına başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasanın hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımaması gerektiğini belirtti.
- BDP milletvekilleri yemin etti.
- TBMM Başkanlığı, kayıtların tekrar incelenmesi üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Anayasa'ya uygun şekilde andiçtiğinin tespit edildiğini bildirdi.

2 Ekim
- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 12 kişiden, 4'ü muvazzaf asker 7 zanlı tutuklandı. Tutuklanan muvazzaf askerler arasında, düşen helikopterden parça söktüğü iddia edilen Nusret M. ile Aydın Ö'nün de bulunduğu bildirildi.
- Sanatçı Ajda Pekkan, kıtlık ve açlık felaketinin yaşandığı Somali'ye yardım amacıyla Kuruçeşme Arena'da konser verdi.

3 Ekim
- Rize'de şiddetli yağışların ardından sel meydana geldi.
- Mardin'in Ömerli ilçesi yakınlarında düşen askeri helikopterdeki 3 kişiden pilot hafif yaralandı.
- İkinci Balyoz Planı davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş, teslim oldu.
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Balyoz Planı davasının, Balyoz Planı davasıyla birleştirilmesine karar verdi.
- İkinci Amirallere suikast girişimi davası kapsamında tutuklu bulunan Koramiral Deniz Cora'nın, Balyoz Planı soruşturması kapsamında da tutuklanmasına karar verildi.
- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partiye yazı göndererek, yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere kurulacak uzlaşma komisyona 3'er üye bildirmelerini istedi.
- Bağımsız Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Eruh Belediye Başkanı M. Melih Oktay ve BDP'li Kurtalan belediye başkanvekilleri hakkında resmi törenlere katılmadıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı.

4 Ekim
- Mardin'in Kızıltepe ilçesinde polis aracının devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 4 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı.
- İstanbul'da KCK'ya yönelik operasyonlarda 93 kişi gözaltına alındı.
- Gaziantep'teki KCK operasyonunda BDP Gaziantep İl Başkanı Bedran Fermanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 3'ü kadın 20 kişi tutuklandı.
- Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan öğretmenlerden 4'ü serbest bırakıldı.
- İstanbul Adalet Sarayı'nda, aynı davanın duruşmasını bekleyen taraflar arasında çıkan kavgada 12 kişi yaralandı. Olaya karıştıkları öne sürülen 9 kişi gözaltına alındı.
- Türk sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları arasında yer alan Muzaffer Tema, İzmir'de 92 yaşında vefat etti.

5 Ekim

- Sivas davasının müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, yargılanan 3 sanığın Polonya'da yakalandığını iddia etti.
- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 1992 yılında polisin müdahale ettiği izinsiz bir gösteride, banka görevlisi Mithat Kutlu'nun başına aldığı darbe sonucu ölümüyle ilgili haklarında dava açılan 52 polis memuru beraat etti.
- Hatay'ın İskenderun ilçesinde Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'yi bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan ve hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan sanığın yargılanmasına başlandı.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen iki subaydan biri olan Albay Berker Emre Tok, 'darbeye teşebbüs etmek' suçundan tutuklandı.
TBMM Genel Kurulunda, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyonlar için Hükümete verilen yetkiyi bir yıl uzatan Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.
- SİPA Press'in kurucusu gazeteci Gökşin Sipahioğlu, Paris'te 85 yaşında hayatını kaybetti.

6 Ekim
- Somali'nin başkenti Mogadişu'daki bombalı saldırıda yaralananlardan durumu ağır olan 37 kişi, beraberlerindeki 31 refakatçi Türkiye'ye getirildi.
- Oscar ödüllü aktör Morgan Freeman, İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini gezdi.
-Tenzile Erdoğan, vefat etti-

7 Ekim

- Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, tedavi gördüğü hastanede ani dolaşım yetmezliği nedeniyle 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutunda başsağlığı dileklerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdoğan'a başsağlığı ziyaretinde bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve aralarında ABD Başkanı Barack Obama'nın da bulunduğu dünya liderleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla başsağlığı diledi.
- PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonlarda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 41 kişiden 37'si tutuklandı.
- Somali'ye yönelik başlatılan eğitim kampanyası kapsamında, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinde 2011-2012 eğitim yılından itibaren burslu olarak eğitim görecek 235 Somalili öğrenciden 165'i THY'ye ait özel uçakla İstanbul'a geldi.
- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 2009'dan itibaren KCK operasyonlarındaki tutuklu sayısının 485 olduğunu, bunların 277'sinin 1 Eylül'den sonra gerçekleştiğini açıkladı.
- Kadına yönelik şiddet haberinin fotoğrafı kamuoyunda tepki yarattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, haberi eleştirdi, Basın Konseyi, resen işlem başlattı.
- Brezilya Devlet Başkanı Roussef'in Türkiye'yi ziyareti başladı. İki ülke arasında 'Dinamik Bir Ortaklık İçin Stratejik Perspektif' başlıklı ortak deklarasyon imzalandı.
- Ankara'da yaşamını yitiren eski Cumhuriyet Senatosu üyesi Mehmet Güler (87), Balıkesir'de toprağa verildi.

8 Ekim
- Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın cenazesi, İstanbul'da Fatih Camisi'ndeki cenaze töreninin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan, Tenzile Erdoğan'ın tabutuna cenaze aracına kadar birlikte omuz verdi.
Tenzile Erdoğan'ı cenazesi, Başbakan Erdoğan tarafından mezara indirildi. Tenzile Erdoğan'ın mezarına ilk toprak da Başbakan Erdoğan tarafından atıldı.
- 'İnsanca Yaşam İçin Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye' mitingi, KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve bazı sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapıldı.
- PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik İstanbul'daki iki ayrı operasyonda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 62 kişiden 57'si, Diyarbakır'da ise 36 kişiden 18'i tutuklandı.
- Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde çarşıya giden annelerinin evde yalnız bıraktığı 3 çocuk çıkan yangında öldü.
- Bitlis'teki Sultaniye Camisi'nde yürütülen restorasyon çalışmalarında, mermer üzerine işlenmiş 110 yıllık kitabe bulundu.
- Dünyanın en saygın sıralamalarından biri kabul edilen Times Higher Education'un 2011 yılı en iyi üniversiteler sıralamasında Bilkent, Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik ve Boğaziçi üniversiteleri yer aldı.

9 Ekim
- Antalya'da şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Araçlarında mahsur kalan kişiler iş makineleri ve itfaiye ekiplerinin müdahaleleriyle kurtarıldı.
- İstanbul Sultangazi'de bir gecekonduda çıkan yangında Afganistanlı 7 kişi kapının kilitli olması nedeniyle yaşamını kaybetti.
- İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de Tenzile Erdoğan'ın vefatı nedeniyle Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.
- Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde çıkan çatışmada ölü ele geçirilen teröristin Mersin'deki cenaze töreninin ardından çıkan olaylarda gözaltına alınan ve aralarında BDP yöneticilerinin de bulunduğu 28 kişi tutuklandı.
- Şişli'de kaldırımda yürürken kafasına bir binanın dış cephesinden beton parçaları düşen dizi oyuncusu Hasan Küsmüş, kaldırıldığı hastanede öldü.
- 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'inde Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü sanatçı Rustam Ibragimbekov'a 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' verildi.
- Başbakan Erdoğan'ın uçağıyla ABD'den getirildikten sonra Antalya Müzesi'nde alt yarısıyla birleştirilen 'Yorgun Herakles' heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından ziyarete açıldı.
- Türkiye'nin ilk kadın matematik profesörü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Matematik Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Soysal (87) vefat etti.

10 Ekim

- Uçağındaki arıza nedeniyle Türkiye'ye gelişi geciken Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Ankara'dan özel olarak gönderilen GAP uçağıyla Esenboğa Havalimanı'na indi.
- Başbakan Erdoğan, ABD'nin önde gelen yayın organlarından Foreign Policy'de yayınlanan makalede, Somali'de yaşanan dramı kaleme aldı. 'Somali'nin Gözyaşları' başlığını taşıyan yazıda Erdoğan, Somali'nin, son 60 yılın en büyük kuraklık ve açlık sıkıntısını yaşadığına dikkati çekti.
- Almanya-Antalya seferini yapan yolcu uçağı, Antalya Havalimanı'na inişi sırasında sağ iniş takımının kırılması nedeniyle pistte sürüklendi.
- SİPA Press'in kurucusu gazeteci Gökşin Sipahioğlu'nun cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
- 'Toplum Temelli Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı' açıklandı. Buna göre akıl hastalarının tedavileri hastaneye yatırılarak yapılmayacak.
- Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, 'terör örgütü propagandasını yapma' suçundan dava açıldı.
- Açtıkları internet siteleriyle kredi kartı bilgilerini ele geçirdikleri kişileri dolandırdıkları iddiasıyla 18 kişi tutuklandı.
- Siirt'te terör örgütü PKK'ya yardım yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan BDP Merkez İlçe Başkanı Güri Toprak tutuklandı.
- Türkiye'nin ilk kadın matematik profesörü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Matematik Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Soysal'ın (87) cenazesi, toprağa verildi.
- Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, BDP Grubunu ziyaret etti.

11 Ekim
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma kapsamında, bazı şüphelilere yapılacak aramaların önceden bildirildiğini ileri sürerek, 'Köstebek Beşir Atalay'dır' dedi. Bu iddiayı yalanlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'İçişleri Bakanlığım döneminde, öncesinde veya sonrasında devam eden hiçbir dava veya soruşturmayla ilgili herhangi bir yönlendirmem kesinlikle söz konusu olmamıştır. Şahsıma atfen dile getirilen bu iddialar külliyen yalandır, iftiradır' dedi.
- Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin hakkında, Ankara'da yürütülen bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında tutuklama kararı alındı.
- Terör örgütü PKK'nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grubun içinde yer alan 3'ü tutuklu 7 sanık, 7 yıl ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
- Kadın milletvekillerinin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan sağlayan İçtüzük değişikliği teklifi, Anayasa Komisyonuna geri çekildi.
- Antalya'da kuvvetli rüzgar ve yağış, Manavgat, Aksu ve Serik ilçeleri ile Gebiz kasaba ve köylerinde etkili oldu. Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesinde sel sularına kapılan 6 kişiden 4'ünün cesedine ulaşıldı, 2 kişi kayboldu. Selden etkilenen 210 konuttan 25-30'unun ağır hasarlı olduğu, bin 262 çiftçiye ait 45 bin 900 dekar tarımsal alanda zarar meydana geldiği, 3 köprü ve bir menfezin tahrip olduğu belirlendi.

12 Ekim
- Başbakan Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, Güney Afrika'daki, Somali'deki açlık ve sefalete dikkati çekerek, 'İnanın pantolonlarının duble paçası içindeki kırıntıları versen oraya ayağa kalkar Afrika' dedi.
- BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile bağımsız milletvekilleri Leyla Zana ve Aysel Tuğluk hakkında, 'Terör örgütünün propagandasını yaptıkları, Örgüt adına suç işledikleri, İzinsiz gösterilere katıldıkları' iddiasıyla ayrı ayrı dava açıldı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 28 sanık hakkında hazırladığı Hopa olaylarıyla ilgili iddianame Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
- Zeytinburnu'nda eski Çeçenistan Şeyhülislamı Şemseddin Batukayev'e suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen zanlı tutuklandı, 3 arkadaşı savcılık tarafından serbest bırakıldı.
- 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, 1979 yılında sansüre tepki, 1980'de de askeri müdahale nedeniyle yapılamayan Altın Portakal Film Festivali'nde ödül kazanan filmler için 'Geç Gelen Altın Portakallar' başlığı altında ödül töreni düzenlendi.
- Eski milletvekilli ve Milas Belediye Başkanı Ali Turan Akarca vefat etti.

13 Ekim
- Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler beldesinde Şehit Polis Kazım Şengül Polis Merkezi Amirliğine uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucunda 1 polis memuru şehit oldu, biri ağır 3 polis memuru yaralandı.
- İstanbul Sultangazi'de çıkan yangında 7 kişinin hayatını kaybettiği gecekonduya yakın bir adrese düzenlenen operasyonda, Türkiye'ye kaçak yollardan girdikleri tespit edilen yabancı uyruklu 70 kişi gözaltına alındı.
- KKTC'de disiplin koğuşunda kötü muamele gördüğü iddia edilen ve 2,5 aydır Ankara GATA'da tedavi gören er Uğur Kantar, hayatını kaybetti.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, internette bayıltıcı sprey satışı yapıldığı ihbarları üzerine adli makamlar ve Sağlık Bakanlığına suç duyurusunda bulundu.
- İçişleri Bakanlığı kararıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, 'İhaleye fesat karıştırıldığı' iddiasıyla ilgili Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi.
- Gazeteci Nedim Şener'in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.
- 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, 'Geç Gelen Altın Portakallar' ödül töreni yapıldı.
'En İyi Film' ödülü 'Sürü' filmine, 'En İyi Yönetmen' ödülü Zeki Ökten'e, 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülü Tarık Akan ile Aytaç Arman'a, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü Güngör Bayrak ve Melike Demirağ'a, 'En İyi Senaryo' ödülü 'Adak' filmi ile Başar Sabuncu'ya verildi.

14 Ekim
- Cumhurbaşkanı Gül, Van, Hakkari, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan Güneydoğu gezisine çıktı. Hakkari'deki sınır birliklerine 'moral' ziyareti gerçekleştiren, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de eşlik ettiği Gül, Yüksekova'daki bir birlikte sancak törenine katıldı.
- Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında, İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi 'TCG Heybeliada' basın mensuplarına tanıtıldı.
- Münevver Karabulut cinayetinden yargılanan sanık Cem Garipoğlu'nun, 'çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek' suçundan 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
- KKTC'de disiplin koğuşunda kötü muamele gördüğü iddia edilen ve 2,5 aydır tedavi gördüğü Ankara GATA'da hayatını kaybeden er Uğur Kantar'ın cenazesi toprağa verildi.
- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin enkazına ilk ulaşan Döngel köyü muhtarı Yılmaz Dilki ile köyde yaşayan 3 kişi ifade verdi.
- İstanbul'da 95 kişinin tutuklandığı operasyon kapsamında şüphelilerden ele geçirilen ve BDP ile KCK arasındaki irtibatı gösterdiği öne sürülen belgeler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
- İskenderun'daki polis merkezine saldırıda bir polis memuru şehit oldu, ikisi polis üç memur yaralandı.
- 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü 'Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm' adlı filmdeki performansıyla Erdal Beşikcioğlu, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü 'Geriye Kalan' filmindeki performansıyla Devin Özgür Çınar'ın oldu. 'En İyi Film' ödülünü, Hasan Tolga Pulat'ın 'Güzel Günler Göreceğiz' filmi aldı. 'En İyi İlk Film' ödülünün sahibi, 'Zenne' oldu. 'En İyi Yönetmen' ödülüne, 'Geriye Kalan' filmi ile Çiğdem Vitrinel layık görüldü.
-RASAT'ın çektiği ilk görüntüler.

15 Ekim
- Cumhurbaşkanı Gül, sınır birliklerini ziyaretinin ikinci gününde Van Jandarma Asayiş Komutanlığı'nda Mehmetçik ile bir araya geldi. Gül, fedakarlıklarını övdüğü askeri personele çeşitli hediyeler verdi ve görevlerinde başarı diledi.
- AK Parti'nin Kızılcahamam'da düzenlenen 18. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başladı.
- Anayasa Mahkemesi, 'işlenmiş veya işlenmekte olan suçu yetkililere bildirmeyenler hakkında hapis cezasını öngören' Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 278. maddesinin oy birliğiyle iptal etti.
- Sürekli basın kartı sahibi gazeteci Aykut Sağanak, vefat etti.

16 Ekim
- 12 Eylül döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, darbe soruşturması kapsamında 31 yıl sonra verdiği ifadede, 'Bugün olsa yine yaparım' dedi.

17 Ekim
- Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, aşırı yağış nedeniyle narenciye bahçeleri zarar gördü.
- İrtica ile mücadele eylem planı davasında mahkeme heyeti, olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması için yapılan talebin, Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesi istemine karşı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de aralarında bulunduğu AK Parti adına müşteki olarak yer alan 5 kişi ile müdahil AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in beyanlarının alınmasına karar verdi.
- Hizbullah terör örgütü davasında CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve daha sonra aynı örgüte yönelik soruşturmada tutuklanan Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 19 sanığın yargılanmasına başlandı.
İlk duruşmada, Hacı İnan ile örgütün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Mehmet Bahattin Temel'in de aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanık tahliye edildi.
- Son dönemde habercilik alanında yaptığı atılımları sürdüren Anadolu Ajansı, sosyal medya içeriklerinde 24 saat yayına geçti. İnternet sayfası 24 saat güncellenen AA, iPhone ve iPad uygulamaları ile internet medyasına kesintisiz haber sunmaya başladı.
- AK Parti 18. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı sona erdi. Başbakan Erdoğan, 'Bu ülkenin altına senelerce korku tünelleri kazan köstebek zihniyetlere avukatlık yapanlar, dosya işportacılığı yaparak siyasi ikballerini teminat altına alamayacaklarının farkında olsunlar. Allah'a şükür ki attıkları taş, her defasında kendi başlarına düşüyor, yine düşecek' dedi.
- CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Deniz Feneri e.V. soruşturmasıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin istifa edinceye kadar yanında fener taşıyacağını söyledi. Genç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısına fener ile geldi.

18 Ekim
- Bitlis'in Güroymak ilçesinde meydana gelen patlamada 5'i polis 8 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.
- Türkiye'nin uzaya fırlattığı ilk milli yer gözlem uydusu RASAT'ın, dünyanın dört bir tarafından çektiği ilk görüntüler, TÜBİTAK'ın yer istasyonundan başarıyla indirilmeye başlandı.
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, kendisiyle ilgili ÖSYM'de 'torpil mesajı' iddiasında bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde açtığı dava, Yazıcı'nın feragati nedeniyle reddedildi.
- Mardin ve ilçelerinde KCK'ya yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 22 kişi gözaltına alındı.
- İstanbul'da 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında ev ve bürolarında arama yapılan iş adamları Faruk Süren ve Efe Önbilgin'in de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.
-Hakkari'de hain saldırı-

19 Ekim
- Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terörist saldırıda 24 asker şehit oldu, 18 asker yaralandı. Terörist saldırıya yurdun dörtbir yanından tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve muhalefet liderleri saldırıya büyük tepki gösterdi.
Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Şahin, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ile Başbakanlıkta bir araya geldi. Erdoğan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 'İçerden ve dışardan hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceğimizi, hiçbir şekilde geri adım atmayacağımızı, vatan toprağının tek bir zerresini dahi feda etmeyeceğimizi, dostun da düşmanın da çok iyi bilmesi, anlaması ve idrak etmesi gerekir' dedi.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Hakkari'deki terör saldırısı nedeniyle olağanüstü toplandı. Kılıçdaroğlu, 'TBMM'nin bu soruna el koyup derhal bir komisyon oluşturması ve çözüm önerileri üretmesi gerekiyor. Normal, sağlıklı çalışan demokrasilerde bu kadar şehidin verildiği, terörün bu kadar azgınlaştığı, ülkenin kan gölüne döndüğü bir ortamda sağduyulu bir hükümet istifa seçeneğini de düşünür' dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Türk milletinin ancak savaş şartlarında vereceği kayıp, 'özgürlük', 'demokrasi' ve 'barış' sözleriyle hayata geçmiştir. Terör ve bölücülüğün zirve yaptığı bölgeleri kuşatan yerlerde 'Olağanüstü Hal' ilan edilmesi kaçınılmaz bir hal almıştır' dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'Ülkenin dört bir yanında ocaklara düşen bu ateş hepimizin yüreğini yakmış, her birimizi derinden sarsmıştır. Acıların kelimelerle ifade edilemediği anları yaşıyoruz' açıklaması yaptı.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, taziyelerini iletti.
RTÜK, terör saldırıları nedeniyle tüm yayın kuruluşlarına duyarlılık çağrısı yaptı.
- Balyoz planı soruşturması kapsamında ifadesi alınan Tuğamiral İsmail Taylan tutuklandı.
- BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, helikopter kazasında hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile Malatya Adliyesi'nde özel yetkili savcı ile yaklaşık 4.5 saat görüştü.
- İsrail ile Hamas arasındaki tutuklu takas anlaşması sonucu serbest bırakılan biri kadın 11 Filistinli Ankara'ya getirildi.
Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

20 Ekim

- Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'de 24 askerin şehit olduğu terör saldırılarının ardından yurt içinde ve Irak'ın kuzeyinde 5 ayrı bölgede toplam 22 taburla hava destekli kara harekatı başlatıldığını bildirdi.
- Başbakan Erdoğan, basın yayın kuruluşlarının sahipleri ve genel yayın yönetmenleri ile bir araya geldi.
- Hakkari'deki hain saldırıda şehit olan askerlerden bazıları törenlerle son yolculuklarına uğurlandı. Törenlerde terör örgütüne lanet yağdı.
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör saldırısının ardından yürütülen operasyonda meydana gelen patlamada 1 asker şehit oldu.
- Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil, telefonda görüştüğü Başbakan Erdoğan'a devrik lider Kaddafi'nin ölümünü teyid etti.
- TBMM Genel Kurulu, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin terör konusunda verdiği genel görüşme önergelerinin öngörüşmeleri için kapalı oturum yaptı.

21 Ekim
- Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, kara ve hava operasyonlarının büyük bir bölümünün yurt içinde, ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürüldüğü, Irak'ın kuzeyinde, sınır ötesinde birkaç noktada kara ve hava harekatına devam edildiği bildirildi.
- Deniz Feneri e.V. soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Zahid Akman, Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, İzzet Kurum ve Ali Solak tahliye edildi.
- Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Hikmet Bila (57), Ankara'da vefat etti.
- Geçirdiği kalp krizi sonucu Yalova'da vefat eden mimar Behruz Çinici (79), Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.
- AA, AHT, ANKA, CİHAN ve İHA, terör ve şiddet olaylarına ilişkin haberlerde ortak yayın ilkeleri belirledi.
- İstanbul'da 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmak' iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Faruk Süren ve TNT Genel Müdürü Efe Önbilgin'in de aralarında bulunduğu 20 kişi serbest bırakıldı, 7 kişi de tutuklandı.
- Gölcük'te ele geçirilen belgelere ilişkin davanın tutuklu sanığı Binbaşı Kemalettin Yakar, Balyoz Planı soruşturması kapsamında da sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
- Anayasa Mahkemesi, Medeni Kanun'un 'kadının evlenmekle kocasının soyadını alacağı, kocasının soyadının önünde önceki soyadını kullanabileceği' hükmünün iptali istemini reddetti.

22 Ekim
- Genelkurmay Başkanlığı, iki günde 49 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
- Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda Aydın'da gözaltına alınan 12 kişiden 9'u, Mardin'de ise gözaltına alınan 22 kişiden, BDP İl Başkanı Acay'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı.
- Genelkurmay Başkanlığı, bir sosyal paylaşım sitesindeki 'TSK Bilgi Notları' isimli kullanıcı hesabı ile TSK'nın bir ilişkisinin olmadığı bildirdi.
- Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a Prens Abdulaziz'in ölümü nedeniyle başsağlığı diledi.
-Van'daki depremler-

23 Ekim
- Türkiye, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Merkez üssü Tabanla köyü olan deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.
604 kişinin hayatını kaybettiği depremde, çok sayıda bina yerle bir oldu. Okullarda eğitime ara verilen kentte 75 öğretmen de yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmaları için Türkiye'nin dörtbir yanından ekiplerin seferber olduğu depremde enkaz haline gelen binalardan 222 vatandaş sağ çıkarıldı.
Çok sayıda bakanın çalışmaları yerinde koordine ettiği kente çevre illerden arama kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri intikal etti. Türk Kızılayı da Van merkez ve Erciş ilçesi başta olmak üzere bölgeye yardım malzemeleri gönderdi.
Başbakan Erdoğan, depremin meydana geldiği Van ve felaketten önemli ölçüde etkilenen Erciş'te incelemelerde bulundu.
Dünya liderlerinden Türkiye'ye geçmiş olsun mesajı yağdı.
Deprem sonrası Van M Tipi Cezaevi yönetimi tarafından bahçeye çıkarılan tutuklu ve hükümlülerden bazıları yıkılan bahçe duvarından çıkıp ailelerine ulaştıktan sonra cezaevine geri döndü.
- Eski Hak-İş Genel Başkanı Başkanı Salim Uslu'nun, 12 Haziran'da yapılan genel seçimler öncesinde milletvekili adaylığı için istifa etmesi üzerine Genel Başkanlık görevine getirilen Mahmut Arslan, Hak-İş Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Genel Başkanlığa yeniden seçildi.

24 Ekim
- Depremin en çok etkilediği Erciş ilçesinde havanın aydınlanmasıyla enkaz altında kalan kişileri arama ve kurtarma çalışmalarına hız verildi. Ekipler, arama kurtarma çalışmalarını özellikle canlı insan olabilecek enkazlar da sürdürdü. Türk Kızılayının ilçeye gönderdiği çadır ve diğer yardımların dağıtımı sırasında depremzedeler arasında izdiham yaşandı.
- Gül'ü ve Başbakan Erdoğan'ı 'geçmiş olsun' dileklerini iletmek üzere arayan dünya liderlerinden yardım teklifleri geldi.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Van'a gitti.
- Erciş'te depreme internet kafede yakalanan, Yunus adındaki 13 yaşındaki çocuk, enkazdan sağ çıkarıldı. Kamuoyuna yansıyan görüntüleriyle depremin simgesi haline gelen Yunus, enkazdan çıkarıldıktan sonra hastane yolunda hayatını kaybetti.
- Kentte esnafın Halk Bankası'na, çiftçilerin de Ziraat Bankası'na borçlarının faizsiz olarak 1 yıl erteleneceği, çalışanların SSK pirim borçlarının da ertelenmesinin mümkün olacağı bildirildi.
- Emniyet Genel Müdürlüğü, Van'daki depremle ilgili 340 kişilik arama kurtarma timi görevlendirdi. Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğünde büyük hasar meydana geldiği, 4 emniyet mensubunun yaralandığı bildirildi.
- 140 kişilik Azeri arama-kurtarma, İran'dan Hoy Valisi Başkanlığındaki yardım ekibi Van'a ulaştı.
- BDP, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekti.
- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, Van'da meydana gelen depremle ilgili taziyelerini iletti.
- Hakkari'deki terörist saldırı ve Van'daki deprem nedeniyle İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gerçekleştirilecek havai fişek gösterisi iptal edildi.
- Van'da 23.45'te 5.7 büyüklüğünde bir bir deprem daha meydana geldi.
- Kars'ın Sarıkamış ilçesinde öğrenci servisi ile tırın çarpışması sonucu 4 öğrenci öldü, 18 öğrenci yaralandı.
- TBMM Başkanı Çiçek başkanlığında toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 'çalışma usul ve esaslarını belirlemek' üzere oluşturulan alt komisyonun hazırladığı taslağı ele aldı.
-Azra bebek, enkazdan sağ kurtarıldı-

25 Ekim
- Cumhurbaşkanı Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenecek resepsiyonu Van'daki deprem nedeniyle iptal etti.
- Başbakan Erdoğan, deprem yardım kampanyası için genelge yayımladı. Genelgede, kampanyada yardımların tek elden, hızlı ve sağlıklı biçimde ulaştırılması için AFAD görevlendirildi.
- Depremden iki gün sonra Erciş ilçesinde 14 günlük Azra bebek enkazdan sağ kurtarıldı. Azra bebeğin annesi Semiha Karaduman ile babaannesi Gülsade Karaduman da enkaz altından sağ çıkarıldı. Azra bebek ile annesi Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Ankara'ya gönderildi. Anne Semiha Karaduman'ın bebeğini enkaz altında tükürüğüyle beslediği ortaya çıktı.
- Mucizelerin yaşanmaya devam edildiği Erciş'te bir kahvehanenin de bulunduğu bina enkazında arama kurtarma çalışmaları yürüten ekipler, enkaz altındaki 20'li yaşlarda Ozan Yılmaz ve Abdullah Pinti'ye ulaştı.
- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Van'daki depremin ardından okulların bayram sonrasına kadar tatil edildiğini bildirdi.
- Van'da meydana gelen depremin üzerinden geçen 51 saatte 461 artçı sarsıntı kaydedildi.
- Yargıtay, yaklaşık 1,5 yıl önce iş akitleri feshedilen 266 KARDEMİR işçisinin işe iadesi konusunda yerel mahkeme kararını onadı.
- Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalara ilişkin açılan davanın tutuklu sanığı gazeteci Müyesser Yıldız Uğur'un soruşturmada görev alan cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine açtığı, ancak yasadaki değişiklik üzerine, devlet aleyhine sürdürdüğü davada, Adalet Bakanlığının 4 bin TL tazminat ödemesine hükmedildi.
- Başbakan Erdoğan'a hakaretten yargılanan eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'e, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasını geriye bırakan mahkeme, suçun tekrarı halinde Berk'in denetimli serbestlik uygulamasına tabi tutulmasına karar verdi.

26 Ekim

- Başbakan Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, Van depremiyle ilgili yaptığı konuşmada, 'Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız' açıklaması yaptı.
- Van'daki depremden 48 saat sonra göçük altından kurtarılan 'mucize bebek' Azra, annesiyle bir araya getirildi.
Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Azra bebeğin annesinin metaneti ve içgüdüsü sayesinde hayata tutunabildiğini açıkladı.
- Van'daki depremde hasar gören cezaevindeki mahkumlar, başka cezaevlerine nakledildi.
- Depremin ilk bebekleri dünyaya geldi. Erciş ilçesinde depremden 3 gün sonra sahra hastanesinde normal doğumla biri kız biri erkek 2 bebek hayata 'merhaba' dedi.
- Deprem sırasında Van'da özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 13 bebek, ambulansla Elazığ'a getirildi. Bebeklerden birisi yolda hayatını kaybetti, 12 bebeğin hastanede tedavisine başlandı.
- Van Depremi İnsani Yardım Kampanyasında 5 milyon TL toplandığı açıklandı. AFAD, Van'daki depremzedelere yapılmak istenen yardımlar çerçevesinde, kışlık çadır, konteyner, uyku tulumu, katalitik soba, seyyar tuvalet ve stok imkanı bulunan gıda maddelerine öncelik verilmesini istedi.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, bir maaşını depremzedelere bağışladı.
- İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) 5 çalışanı, ASKİ'de görevli şube müdürünün usulsüz olarak Teftiş Kurulu Başkanlığı'na atandığı iddiasıyla 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanmaya başlandı.
- Lice'de helikopter destekli uyuşturucu operasyonunda 4,5 ton kubar esrara eşdeğer 455 kilogram toz esrar ile 2 ton 84 kilogram kubar esrar ele geçirildi. Diyarbakır Valiliği, ele geçirilen miktarın, 2007 yılından sonra bir defada ele geçirilen en büyük miktar olduğunu, terör örgütünün uyuşturucu gelirine büyük darbe vurulduğunu açıkladı.
- Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine Alparslan Altan seçildi.
- 'Almanya treni', 50 yıl sonra yeniden yola çıktı. Türkiye ile Federal Almanya arasında imzalanan iş gücü değişim anlaşması kapsamında ilk kez 1961 yılında Sirkeci'den Münih'e kalkan tren, TRT Türk'ün projesi kapsamında 50 yıl sonra yeniden hareket etti.
- TBMM Genel Kurulunda, 'terör' konulu genel görüşme için kapalı oturum yapıldı.
-Cumhuriyet Bayramı kutlamaları deprem nedeniyle iptal edildi-

27 Ekim
- Milli Güvenlik Kurulu'ndan teröre destek verenlere uyarı geldi. MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, 'Terör örgütüne destek veren, lojistik imkan sağlayan, teşvik eden, faaliyet alanı açan çevreler veya ülkelerin bir insanlık suçu olan, hiçbir haklı ve meşru gerekçeye dayandırılamayacak ve hiçbir şekilde kabul edilebilir bir hak arayışı olarak görülemeyecek terörün doğurduğu olumsuz sonuçlara ortak olacaklarına işaret edilmiştir' denildi.
- Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel, Van depremi nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde AKM'de yapılacak törenin iptal edilmesini kararlaştırdı.
- Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TSK'nın depremin ardından yaklaşık 2 bin 500 personel, 10'un üzerinde uçak, yaklaşık 15'e yakın helikopterle gece gündüz durmadan hizmet verdiğini açıkladı.
- Van'daki depremin ardından Türkiye'nin yardım talep ettiği ülkelerden İsrail'in prefabrik ev taşıyan uçağı Türkiye'ye geldi. İsrail'in gönderdiği 5 adet prefabrik konut, İsrail havayollarına ait kargo uçağı ile Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildi.
- Birleşmiş Milletler adına çadır ve soba getiren uçak da Erzurum Havalimanı'na ulaştı.
- Türk Kızılayı ile Sabah Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği kampanyada toplanan 140 ton malzeme 7 TIR ile Kartal'daki Marmara Afet Lojistik Merkezi'nden (MAFOM) Van'a hareket etti.
- Vakıflar Genel Müdürlüğü, Van'da meydana gelen depremde 450 yıllık Hüsrev Paşa Medresesi'nin hiç hasar almadığını açıkladı.
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Van merkez ve Erciş yurdunda barınan 3 bin 221 öğrencinin ekim ayına ait yurt ücretlerinin kasım sonuna kadar erteleneceğini açıkladı.
- Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılıkları yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlattı.
- CHP MYK Toplantısında, deprem bölgesinde CHP milletvekillerinin bulunması ve Kılıçdaroğlu'nun bölgedeki milletvekilleriyle sürekli temasta olarak, yaşanması muhtemel aksaklıklara anında müdahale ederek, görevlendirme yapması kararlaştırdı.
- Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dilekli mevkisinde 5,4 şiddetinde deprem oldu.
- Erciş ilçesinde, depremden yaklaşık 67 saat sonra enkazdan sağ çıkarılan ve Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan öğretmen Gözde Bahar, hayatını kaybetti.
- Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği Dönem Başkanı Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, OANA üyelerine gönderdiği mektupta, 'Kaddafi'nin vurularak öldürülüşünü gösteren insanlık onurunu zedeleyen görsellerin dünya medyası tarafından filtre uygulanmadan geniş biçimde kullanılması, dağıtılması ve yayınlanması son derece rahatsız edici, medya ahlak kurallarını çiğneyen bir hareket' değerlendirmesinde bulundu.
- Muş-Bingöl demiryolunda patlayıcı bulundu. Tuzaklanmış halde bulunan uzaktan kumandalı 60 kilogram ağırlığındaki patlayıcı imha edildi.
- Anayasa Mahkemesi, birinci sınıf askeri hakimlerin görev suçlarına bakacak yetkili ve görevli mahkemenin, hakkında dava açılan hakimin görevli olduğu yere en yakın askeri mahkeme olacağına ilişkin kanun hükmünü iptal etti.
- İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirilen Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri davasının tutuklu sanığı emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, dava konusu planın taslağı olduğu belirtilen 'Proje' isimli belge nedeniyle eski Genelkurmay Başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un tanık olarak dinlenilmesini istedi.
- İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasına bakan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılarak, dava konusu 'internet andıcı' isimli belgenin aslının, tüm ekleri ve konu hakkındaki yazışmaların mahkemeye gönderilmesini istedi.
- PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan Nusaybin Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Doğan tutuklandı.

28 Ekim
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında Van'da 3 bin kişinin istihdam edileceğini açıkladı.
- Enkazdan sağ kurtarılan Azra bebeğin babası Sinan Karaduman'ın enkaz altındaki cesedine ulaşıldı. Azra bebek ile annesi Semiha Karaduman tedavi gördükleri hastaneden taburcu edildi.
- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla deprem bölgesinde basın merkezi kurdu.
- Van Emniyet Müdürlüğü, depremde 5 polis memuru ile 15 polis yakınının hayatını kaybettiğini bildirdi.
- Erciş'te arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan 13 yaşındaki Serhat Tokay adlı çocuğu depremden yaklaşık 108 saat sonra yaralı olarak kurtarmayı başardı.
- Cumhuriyet'in 88. yılı programı çerçevesinde düzenlenmesi planlanan Vatan Caddesi'ndeki geçiş töreni ile akşam verilecek resepsiyon Van'daki deprem nedeniyle iptal edildi.
- Osmaniye'de trafik uygulaması yapan 2 polis memuru teröristlerin saldırısı sonucu şehit oldu.
- İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasına bakan mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılarak, dava konusu 'internet andıcı' isimli belgenin aslının, tüm eklerinin ve konu hakkındaki yazışmaların mahkemeye gönderilmesini istedi.
- Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
- Balyoz Planı soruşturmasında tutuklu şüphelilerden Albay Sencer Başat, tahliye edildi.
- Bursa'da, 'Zimmet, görevi kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, örgüt kurmak, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' iddiasıyla haklarında dava açılan Bursaspor kulüp başkanı İbrahim Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılanmasına başlandı.
- AK Parti Ordu Milletvekili Harun Çakır, geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etti

29 Ekim
- Cumhuriyetin kuruluşunun 88. yıl dönümü buruk kutlandı. Van depremi nedeniyle tören geçişi, resepsiyon gibi kutlama faaliyetleri yapılmadı. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyetin 88. yıl dönümü dolayısıyla TBMM'de kutlamaları kabul etti.
- Bingöl'de terörist saldırıda biri canlı bomba 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.
- OANA Dönem Başkanı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği üyelerinin ardından Avrupa Haber Ajansları Birliği üyelerine de gönderdiği mektupta, gelecek yıl düzenlenecek bahar konferansında veya Genel Kurul Toplantısı'nda, Kaddafi'nin öldürülüşüne ilişkin görsellerin yayınlanış şeklinin ele alınarak tartışılmasını önerdi.
- Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin bu yılki sahipleri sanat tarihi dalında Prof. Dr. Semavi Eyice, edebiyat dalında Sezai Karakoç, eleştiri alanında Doğan Hızlan ve geleneksel sanatlar dalında Hasan Çelebi oldu.
Tüplü dalış ekipmanlarıyla 2009'da 135 saat 2 dakika 19 saniye su altında kalarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Cem Karabay, rekorunu 192 saate çıkardı.

30 Ekim
- Van'daki depremzedeler için binlerce müziksever 'Van İçin Rock' konserinde buluştu.
-Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Dr. Abdurrahman Arıcı, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Orhan Erdem atandı.

31 Ekim
- BM Nüfus Fonu sembolik olarak her ülkeden '7 milyarıncı insan' seçti. Türkiye'nin 7 milyarıncı bebeği Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünyaya gözlerini açtı.
- Van'da bir depremzede yardım için İstanbul'dan gönderilen nevresimin içinde bulduğu 5 bin lirayı iade etti.
- Van'daki depremzedelere yardım için düzenlenen 'Van İçin Rock' konserinde, 500 bin lira toplandığı bildirildi.
- CHP Merkez Yönetim Kurulu, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in konutunun satın alınarak Bülent Ecevit Vakfı'na tahsis edilmesine karar verdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Şubat 2012       Mesaj #6
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
- DEVAM
Kasım
Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ülkeyi bir kez daha yasa boğdu. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de yaşamını yitirdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'laparoskopik' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı oldu.
Kasım 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Kasım
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi'nde, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü.
- Başbakan Erdoğan, Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle bu ülkede gerçekleştirilen Göç Sempozyumu'nun gala yemeğine katıldı.
- İstanbul'daki terör örgütü KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu 44 kişi tutuklandı.
- Odatv Davası sanıklarından gazeteci Nedim Şener ile eski Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakkalkurt, 'soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve hakaret' suçlarından, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandıkları iki ayrı davada beraat etti.
- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet'in, Pamukbank ve Etibank'tan kullandırılan usulsüz kredilere ilişkin yargılandığı davada 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla, Dinç Bilgin'in de 'basit zimmet' suçlamasıyla yeniden yargılanmasına karar verdi.
- Eski CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım'a, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 'rüşvet vermeye teşebbüs ettiği' iddiasıyla yargılanan iş adamı Remzi Gür, Yargıtay 5. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada, beraat etti.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı İlker Tuncay 'tanık' sıfatıyla ifade verdi.

2 Kasım
- Yargıtay Birinci Başkanlığı, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında, yargılama safahatının bütün yönleriyle henüz tamamlanmadığını belirterek, basında çıkan haberlere yönelik kurumca daha fazla yorum yapmanın adil yargılanma ve yargılama ilkelerini zedeleyeceğinin değerlendirildiğini bildirdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski bakanlardan Mehmet Keçeciler 'tanık' sıfatıyla ifade verdi.
- Muzaffer Kuşhan'ın Zayıflama Kliniğinde 2008 yılında hayatını kaybeden Dila Kurt'un ailesinin İstanbul Tabip Odası Başkanlığına yaptığı başvuru sonucu, Kuşhan'a 15 gün geçici olarak meslekten alıkoyma ve bin 564 lira para cezası verildi.

3 Kasım

- Konya'da, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait düşen F-4 uçağında Pilot Binbaşı Serdar Kandemir ve Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda ölü ele geçirilen Sezer Arslan'ın ailesi, Muş'un Korkut ilçesine bağlı İçboğaz köyünde oluşturulan taziye evini Türk bayraklarıyla donattı.
- Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, Uçmak'ın 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik fiilde bulunmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırılması istendi.
- Şanlıurfa'da Uğurlu beldesi yakınlarındaki bir çırçır fabrikasının deposundaki duvarın çökmesi sonucu 3 kişi öldü, 5 kişi ağır yaralandı.

4 Kasım

- Cumhurbaşkanı Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı değerlendirmede, 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında çıkan kararın kendisini de derinden rahatsız ettiğini bildirdi.
- Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Obama, Erdoğan'a annesinin kaybından dolayı başsağlığı diledi.
- 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında onama kararı veren Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin Başkanı Fevzi Elmas, bunun hukuki bir tartışma olduğunu, 'kararın yaygarayla değişmesinin mümkün olmadığını' açıkladı.
- Van'ın Özalp ilçesinde kışlanın girişindeki tabeladan 'Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adı kaldırılarak, 'Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Durukan'ın adı yazıldı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, olayın meydana geldiği dönemde Hacettepe Hastanesi'nin Radyoloji Bölümünde görev yapan eski Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz 'tanık' olarak ifade verdi.

5 Kasım

- Başbakan Erdoğan, İstanbul'da, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü.
Gül ile Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramını deprem bölgesinde geçirdi-

6 Kasım
- Van'a giden Cumhurbaşkanı Gül, bayram namazını Merkez Ulu Cami'de kıldı, Mevlana Evleri ve çadır kentte barınan depremzedeleri ziyaret etti. Gül, 'çorabı olmadığını' söyleyen bir kız çocuğuna çorap verilmesini istedi.
- Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bir süre önce kendisine gönderdiği ve bazı iddiaları içeren mektubuna verdiği yanıtta, 'Siyasette ağırlık ve ciddiyet sahibi olabilmenin ön koşulu ciddi konularla ilgilenmek ve halkın sorunlarını çözecek yaklaşımlara yoğunlaşmaktır' ifadesini kullandı.
- Van'a ve Erciş ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, çadırkentlerde yaşayan vatandaşlarla görüştü. Kılıçdaroğlu, kurbanını da Van'da kestirdi.

7 Kasım
- Kurban Bayramını geçirmek üzere babaocağı Rize'nin Güneysu ilçesine giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de halka seslendi.
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Van'da Koçkıran Sınır Karakolu'na ziyarette bulunarak, öğle yemeğini birlikte yediği Mehmetçik ile bayramlaştı.

8 Kasım
- CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kayseri konusunda Başbakanın mektubunu aldığını belirterek, 'İçeriğine bir şey söylemiyorum, içeriği vatandaşlarıma havale ediyorum' yorumunda bulundu.
-Van, ikinci depremle sarsıldı-

9 Kasım

- Van, merkez üssü Edremit olan 5,6 büyüklüğünde ikinci depremle sarsıldı. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de can verdi.
Bayram Otel'in enkazından, Japon yardım ekibinden Miyuki Konnai sağ kurtulurken, ağır yaralı çıkarılan Atsushi Miyazaki kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
- Deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılması 5 Aralık tarihine kadar ertelendi.

10 Kasım
- TBMM Genel Kurulunda, Meclis İdare Amiri Salim Uslu'nun, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un uyarısına rağmen kürsüyü terk etmeyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i itmesi üzerine gerginlik yaşandı.

11 Kasım

- Başbakan Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 111 tesisin açılışını yaptı.
- İzmit-Gölçük seferini yapan 'Kartepe' adlı deniz otobüsü, Mensur Güzel adlı terörist tarafından kaçırıldı. Terörist Mensur Güzel, düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi. Güzel'in üzerinde bomba düzeneği bulundu.
- Balyoz Planı soruşturması kapsamında 3. iddianame hazırlandı. Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu, 66'sı tutuklu 143 şüpheli hakkındaki iddianame, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
- İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı örgüt yöneticisi ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı.
- Antalya'nın Kemer ilçesinde alkol aldıktan sonra komaya giren 7 Alman öğrenciden 3'ünün ölümü, 4'ünün zehirlenmesiyle ilgili davada, iki sanık toplam 61'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
- Van'ın Gevaş ilçesinde askerleri taşıyan aracın devrilmesi sonucu 29 asker yaralandı.
- Tiyatro sanatçısı İstemi Betil, 68 yaşında hayatını kaybetti.

12 Kasım

- Van'a giden Başbakan Erdoğan, Erciş'te kurulan çadırkentte depremzedeleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Erciş Meydanı'nda halka seslenen ve ağustos sonuna kadar kalıcı konutları büyük ölçüde bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, Bayram Otel'in enkazında da incelemelerde bulundu.
- Ankara Altındağ'da görevli polis memuru Veli Akpan, önce evinde eşini ve kayınvalidesini, daha sonra görev yaptığı birimdeki amiri Ali Sapan'ı tabancayla vurdu. Polis memurunun eşi ve amiri Sapan hayatını kaybederken, kayınvalidesi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
- Adana'da terör örgütü PKK lehine izinsiz gösteri hazırlığında olan iki kişiden biri evde yapmaya çalıştıkları boru tipi bombanın patlaması sonucu öldü, diğeri yaralandı.
- Van'daki ikinci depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında can veren Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin cenazesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen resmi törenin ardından Japonya'ya gönderildi.

13 Kasım
- Odatv'de yapılan aramalara ilişkin davanın tutuklu sanığı Kaşif Kozinoğlu, cezaevinde öldü.
Van'daki depremde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı muhabirlerinden Sebahattin Yılmaz Erzurum'da, Cem Emir ise Tunceli'de son yolculuğuna uğurlandı.
- Tiyatro sanatçısı İstemi Betil'in cenazesi Ankara'da toprağa verildi.

14 Kasım
- Hükümet sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bedelli askerlik konusunda bir düzenleme yapılacağını açıkladı.
- Van Valisi Münir Karaloğlu, kamuoyundan duyarlılık beklediklerini, özellikle paketlenmiş, dağıtımı kolay gıdalara ihtiyaçları olduğunu söyledi.
- Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 5,6 büyüklüğündeki depremde Bayram ve Aslan otellerinin yıkılmasına ilişkin soruşturma başlattı.
- 'Yoh Yoh' adlı türküyle ünlenen ve 'diplomatik sanatçı' unvanıyla Türkiye'yi yurtdışında temsil eden ünlü sanatçı Esin Afşar, lösemi tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

15 Kasım
- Merkez üssü Van'ın Mollakasım köyü olan 5,2 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı olmadı.
- Van'ın Erciş ilçesi yakınlarında İran plakalı bir yolcu otobüsüne düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi yaralandı.
- Kayseri'de, depremzede gibi davranan kişilerin kamyonetinde yapılan aramada, ev eşyaları arasına gizlenmiş 433 kilogram toz esrar ele geçirildi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski bakanlardan Fikri Sağlar'ın tanık sıfatıyla ifadesine başvuruldu.
- Sivas Valisi Ali Kolat ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifade verdi.
- BDP'nin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verdiği Gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

16 Kasım
- Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesi, görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak ile 5 ASKİ çalışanını 'görevi kötüye kullanma' suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırdı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.
- Bir suç duyurusu üzerine, eski Genelkurmay Başkanları Işık Koşaner, İlker Başbuğ, Yaşar Büyükanıt ve İsmail Hakkı Karadayı hakkında, 'darbe girişimi' iddiasıyla yürütülen soruşturmada, delil yetersizliği nedeniyle 'takipsizlik' kararı verildi.

17 Kasım
- Başbakan Erdoğan, ABD'nin ünlü dergisi Time'ın 28 Kasım tarihli Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskılarında, 'Erdoğan'ın Yolu' başlığıyla kapak oldu.
- Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da bir emekli asker gözaltına alındı.
- Ankara 10. İdare Mahkemesi, Ankara Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin açtığı davada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin, Kuğulu kavşakları altgeçitlerinin ulaşıma kapatılmasına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
- Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Kozinoğlu'nun cezaevinde ölümüne ilişkin soruşturma başlattı.

18 Kasım
- Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin davada, sanık Cem Garipoğlu'nu, 'çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek' suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, amca Hayyam Garipoğlu ile anne Tülay Makbule Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 sanığı 3'er yıl hapis cezasına mahkum ederken, baba Nida Garipoğlu'nun beraatına hükmetti.
- Van'ın Karpuzalan köyünde, depremzede bir ailenin kaldığı çadırda çıkan yangında, 3 çocuk öldü.
- Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan emekli asker tutuklandı.

19 Kasım
- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dersim Olaylarına dair bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması için Mecliste bir araştırma komisyonu kurulabileceğini bildirdi.
- Şike soruşturması kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) arama yapıldı, Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ gözaltına alındı. Sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
- Ünlü sinema yönetmeni Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında İstanbul'da vefat etti.
- İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Havaalanı'nda, Türk Hava Kurumuna ait eğitim uçağının düşmesi sonucu pilotlar Ali Can Ergün ile Necmi Mızrak hayatını kaybetti.

20 Kasım
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den İngiltere'ye 23 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyarette bulunmak üzere Londra'ya gitti.
- Mardin'in Midyat ilçesinde, terör örgütü mensuplarınca petrol hattının geçtiği 3 ayrı noktaya yerleştirilen 200 kilogram A4 plastik patlayıcı bulundu.

21 Kasım
- Başbakan Erdoğan, II. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a, 'Kendine güveniyorsan, sandıkları açarsın herkes sandıklara yürür' diye seslendi.
- Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, 365'i general, toplam 720 bin personelin görev yaptığını açıkladı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 12 Eylül darbesine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamına, Devrimci 78'liler Federasyonu Kurucu Başkanı Rüşan Sümbüloğlu, müşteki sıfatıyla ifade verdi.
- Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına başlandı.
- Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ve kendisine yönelik suikast girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, emekli Komiser Yardımcısı Mehmet Ozan, tanık sıfatıyla ifade verdi.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, Hrant Dink cinayeti davasına ilişkin, kendisine ulaşan tüm yargı taleplerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirdiğini, adli makamlarca talep edilen verilerin mevzuat çerçevesinde titizlikle korunduğunu, bu bağlamda herhangi bir verinin silinmediğini bildirdi.
- Hac görevini yerine getirerek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkan Türk hacılarını taşıyan iki otobüs, Suriye'de silahlı saldırıya uğradı. Yaralanan iki kişi tedavi altına alındı.

22 Kasım
- Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül için başkent Londra'da, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip tarafından resmi karşılama töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi tarihi Westminster Katedrali'ndeki meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.
- PKK terör örgütünün 'Önderlik Komitesi'nde faaliyette bulunan bazı avukatların, Öcalan ile yaptıkları görüşmeleri talimat olarak örgütün dağ kadrosuna ulaştırdıkları' yönündeki kuvvetli şüphe üzerine 16 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonda 42'si avukat olmak üzere toplam 46 kişi gözaltına alındı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik düzenlenen operasyonda 44 kişi gözaltına alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, operasyon nedeniyle Paris'teki EXPO 2020 adaylığına ilişkin programı yarıda keserek İzmir'e döndü.
- Konya'da polisin düzenlediği operasyonda El Kaide terör örgütü üyesi olduğu ileri sürülen 15 kişi gözaltına alındı.
- Brezilya açıklarında Atlas Okyanusu'na düşen uçakta hayatını kaybeden ve cesedi 2,5 yıl sonra bulunan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Fatma Ceren Necipoğlu'nun cenazesi yurda getirildi.
- Başbakan Erdoğan, 'Vicdani ret' olarak adlandırılan bir düzenlemenin, hükümetin gündeminde 'asla' olmadığını açıkladı.
-Erdoğan, Dersim olaylarıyla ilgili özür diledi-

23 Kasım
- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği verdi.
- Başbakan Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Dersim olaylarıyla ilgili, 'Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum' dedi. Erdoğan, konuşması sırasında, Dersim olaylarına ilişkin bazı belgeleri de açıkladı.
- Başbakan Erdoğan, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye destek vererek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 'Biz de varız' bildirgesine imza attı.
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Planı soruşturması kapsamında, 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan üçüncü iddianameyi kabul etti.
- Eski bakanlardan Güneş Taner ve Mehmet Ağar, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ankara'da yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul'da talimatla 'tanık' sıfatıyla ifade verdi.
- İşadamı Halis Toprak, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, 1990'lardaki bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifade verdi.
- Bursa'da 16 yıl önce işadamı Nesim Malki'nin öldürülmesiyle ilgili devam eden davanın kırmızı bültenle aranan firari sanığı Şükrü Elverdi, Hollanda'da yakalanarak, Türkiye'ye iade edildi.
- Gazeteci Savaş Ay'ın annesi, Türk Sanat Müziği sanatçısı Şükran Ay, vefat etti.
-Şike cezalarını azaltan kanun kabul edildi-

24 Kasım
- Genelkurmay Başkanlığı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in isminin kışladan kaldırılacağı yönünde herhangi bir çalışma olmadığını, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile ilgili olarak askeri savcılığın soruşturma başlattığını açıkladı.
- Atlas Okyanusu'na düşen uçakta hayatını kaybeden Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu, İstanbul'da toprağa verildi.
- Sporda şike, spor alanlarına yasak madde sokma, hakaret içeren tezahüratta bulunma cezalarını azaltan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

25 Kasım
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 'Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde tüm kuvvet komutanlarının emekliliğini istediği süreçte, kendisinin emekli olmamasıyla ilgili', 'Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, isteyen istediği şekilde değerlendirme yapabilir' dedi.
- İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonda kapsamında mahkemeye çıkarılan 19 zanlıdan 8'i tutuklandı.
- Mardin ve ilçelerinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda aralarında BDP Mardin İl Başkanı'nın da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.
- Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla eski futbolcu Mechur Çolak ile iş adamı Faruk Süren'nin de aralarında bulunduğu 68 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler arasında, parlamentosunda ilk onaylayan ülke oldu.
- TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.
-Erdoğan, ameliyat oldu-

26 Kasım
- Başbakan Erdoğan, 'laparoskopik' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı oldu.
- İstanbul'da, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınarak, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarılan 43 kişiden 33'ü avukat 34 kişi tutuklanırken, 8'i avukat 9 kişi de serbest bırakıldı.
- Konya'da polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan El Kaide terör örgütü üyesi olduğu ileri sürülen 18 kişiden 14'ü tutuklandı.
- 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

27 Kasım
- Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House İstanbul Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.
- Mardin'in Nusaybin ilçesinde, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Oktay Aydoğan'ın şehit edilmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı.
- Mardin ve ilçelerinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan aralarında BDP Mardin İl Başkanı'nın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

28 Kasım
- Başbakanlık, 'laparoskopik' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunun yerinde olduğunu ve doktorların gerekli gördüğü istirahatin ardından çalışmalarına başlayacağını bildirdi.
- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ankara'daki evine giren hırsızlık zanlısı, polis ekipleri tarafından İstanbul'da yakalandı.
- Uğradığı silahlı saldırı sonrası felç geçiren ve bir süre yurtdışında tedavi gören sanatçı İbrahim Tatlıses, TSK Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi görmeye başladı.

29 Kasım
- Başbakan Erdoğan sindirim sistemi ameliyatı olduğu Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden taburcu oldu.
Erdoğan, ambulansla Üsküdar'daki konutuna götürüldü.
- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, İstanbul'da gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi.
- Organizatör Ahmet San, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen organize suç örgütüne yönelik operasyon kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ifade verdi. Operasyon kapsamında, oyuncu Erkan Petekkaya'nın da 'mağdur' sıfatıyla ifadesine başvuruldu.
- İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin tahliye istemlerini reddetti.
- Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının, Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, talimatla Ankara'da tanık sıfatıyla ifade verdi.
- Hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanı Prof. Dr. Server Tanilli vefat etti.
- Sınıfta arkadaşlarına öğüt verirken çekilen görüntüler internette tıklanma rekorları kıran 11 yaşındaki Gizem Bera Yüksel, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki evlerinde şofben zehirlenmesinden hayatını kaybetti. Küçük kızın ablası da hastanede tedavi altına alındı.
-Bedelli askerlik kanunu kabul edildi-

30 Kasım
- Cumhurbaşkanı Gül, futbolda şike cezalarında indirim yapılmasını öngören yasayla ilgili rahatsızlığının bulunduğunu belirtti.
- Sultanahmet'te pompalı tüfekle çevreye ateş açarak bir asker ile özel güvenlik görevlisini yaralayan Libya uyruklu Samir Salem Ali Elmadhavri, Topkapı Sarayı Müzesi dış avlu girişinde vurularak etkisiz hale getirildi.
- Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince, bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
- Van'da meydana gelen 5.0 büyüklüğünde deprem sonrası Van Bölge Hastanesindeki hastalardan durumu hafif olanlar sahra hastanesine yerleştirildi, acil olanlar ise ambulans uçak ve helikopterlerle il dışındaki hastanelere gönderildi.
- Van'daki ilk depremde yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında hayatını kaybedenlerden 8 kişinin ailesinin açtığı tazminat davası sebebiyle binanın müteahhidi Salih Ölmez'in mal varlığına tedbir konuldu.
- TBMM Genel Kurulunda, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren, Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemelerini yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar da 7 bin 668 Avro yerine 10 bin Avro ödeyerek 21 gün askerlik yapmadan bu hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanacaklar, 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacak.


Aralık
Yılın son ayına şike soruşturması damgasını vurdu. TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın 'şüpheli' olarak yer aldığı iddianamede, tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in 'örgüt liderliği ve şike' suçlarından yargılanmaları talep edildi.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibasını uyandırdığı' gerekçesiyle kamuoyunda şike yasası olarak bilinen kanunu TBMM'ye iade etti. Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edilerek Çankaya Köşkü'ne gönderilmesi üzerine Gül, kanunu onayladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçirdiği sindirim sistemi ameliyatının ardından istirahatini tamamlayarak Ankara'ya döndü.

1 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül, Dersim olaylarıyla ilgili, 'Arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim. Büyük devletler, ülkeler, milletler tarihlerinden korkmazlar' dedi.
- YÖK Genel Kurulu, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan farklı katsayı uygulamasını kaldırarak, her aday için katsayıyı 0.12 olarak belirledi.
- Balyoz Planı davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul teslim oldu.
- TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanun Teklifinin kabul edildi. Yasaya göre, Meclisteki askeri birliğin görevi sona erdi.
- CHP, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında gensoru önergesi verdi. Gensorunun gerekçesinde, halkın yardım ve dayanışma duygularının istismar edilerek toplanan yardımlarla ilgili idari ve adli soruşturmaların, hükümet eliyle akamete uğratıldığı iddia edildi.
- TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

2 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etti. İade gerekçesinde, 'Kamuoyunda, genel ve gereklilikten doğan bir düzenleme olmaktan ziyade, halen yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında bulunan kişilere yönelik özel bir düzenleme olduğu intibasını uyandırdığı, bu durumun da değişikliğin esas amacı dışında özel bir saikle hazırlandığı eleştirilerine sebebiyet verdiği görülmektedir' ifadelerine yer verildi.
- Gül, ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile Çankaya Köşkü'nde görüştü.
- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, depremin ardından Van'da bugüne kadar yaklaşık 38 bin 461 öğrencinin başka illere yerleştirildiğini, orada eğitimlerine başladıklarını bildirdi.
- TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, şu anda İçişleri Bakanı olmaması nedeniyle CHP'nin, 'dönemin İçişleri Bakanı Atalay hakkında verdiği' gensoru önergesini iade etti.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ da şüpheli olarak yer aldı. Tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in ise 'örgüt liderliği ve şike' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Yıldırım ve Peker'in, iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri öne sürüldü.
- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda 'Neşter-1' olarak bilinen, sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi alım-satımında yolsuzluk iddialarına ilişkin açılan davada, 6 sanığı 3 yıl 10 ay 20 gün ile 11 yıl 8 ay arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırdı.
- Emniyet Genel Müdürlüğü, turistlerin av tüfeği almalarının engellediğini açıkladı.

3 Aralık
- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Erdoğan'ı Üsküdar Kısıklı'daki konutunda ziyaret etti. Görüşmede Biden, ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında yer aldığı mesajı verdi.
- Futbolda şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, futbolcu Emre Belözoğlu, teknik direktör Yılmaz Vural, eski futbolcu ve futbol yorumcu Sinan Engin'in de aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında 'takipsizlik kararı' verildi.

4 Aralık
- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'İsmini söylemeyeceğim, PKK örgütünün üst düzeyinden biri İstanbul'da yakalanmıştır' dedi.

5 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül, şike cezalarında indirim öngören Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u TBMM'ye iade etmesine ilişkin, 'Suç ve ceza arasındaki dengede ölçüsüzlük ve bir caydırıcılık etkisinin yok olduğunu ben gördüm' dedi.
- Gül, BBP Genel Başkanı Destici ve merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile BBP Genel Sekreteri Metin Gündoğdu'yu kabul etti. Destici, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kendilerine ulaşan ve olayın aydınlatılmasında çok önemli rol oynayacağını düşündükleri bir bilgiyi Cumhurbaşkanı Gül ile paylaştıklarını söyledi.
- Van'da 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Van ve ilçelerinde ara verilen eğitim öğretime yaklaşık 1.5 ay sonra Van merkez ile Erciş merkez dışındaki ilçelerde yeniden başlandı.

7 Aralık
- Geçirdiği ameliyatın ardından Kısıklı'daki konutunda dinlenen Başbakan Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan'ın daha önceden duyurulan Katar ziyaretine gitmeyeceği, istirahatine devam edeceği bildirildi.
- Gazeteci Nedim Şener'in, Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildi.
- Terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Suphi Yalçınkaya, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

8 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda 'şike yasası' olarak bilinen kanunu TBMM'ye iadesi konusunda 'Memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünce içine kimsenin girmemesi gerekir. Demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılamak gerekir' dedi.
- TBMM Adalet Komisyonu, Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanunu aynen kabul etti.
- Genelkurmay Başkanlığı, TSK envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmadığını, bölücü terör örgütü ile mücadelenin ulusal ve evrensel hukuk kurallarına uygun olarak sürdürüldüğünü bildirdi.
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumunun 'çok iyi' olduğunu ve 'hiçbir olumsuzluk bulunmadığını' söyledi.

9 Aralık
- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
- Ankara'daki Hopa protestolarıyla ilgili 22'si tutuklu 28 kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.
-YÖK Başkanlığına Prof. Dr. Çetinsaya atandı-

10 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanun, TBMM Genel Kuruluda aynen kabul edildi.
- Gül, YÖK Başkanlığına İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'yı atadı.
- TBMM Genel Kurulunda, şike cezalarını indiren kanunun görüşmeleri sırasında BDP'li Kaplan, AK Parti'li Canikli'nin sözlerine sinirlendi ve kürsüdeki bardağı kırarak, fırlattı.
- 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, kamuoyunda 'Karagümrük çetesi' olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

11 Aralık
- Başbakan Erdoğan, Katar'ın başkentinde düzenlenen, Medeniyetler İttifakı Doha Forumu açılış oturumuna görüntülü bir mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında, Ortadoğu'da kan ve gözyaşının artık dinmesi gerektiğine işaret ederek, 'Ortadoğu'da devlet terörü devam ettikçe, uzlaşma çabaları sabote edildikçe, masum çocukların üzerine bomba yağdıkça, masum insanlar açık hava hapishanelerinde tutsak oldukça, barış ufukta gözükmeyecektir' dedi.
- Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile geçirdiği sindirim sistemi ameliyatının ardından Kısıklı'daki konutunda 13 gündür dinlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
- TÜRK-İŞ'in 21. Olağan Genel Kurulunda Mustafa Kumlu, yeniden genel başkan seçildi.

12 Aralık
- Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin davada, BJK yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 8 kişinin tahliyesine karar verdi.
- Doğu ve Güneydoğu illerinde toplumda sözü geçen, saygınlığı olan 'mele' adı verilen kişilerin sınavda başarılı olmaları kaydıyla sözleşmeli imam hatip olarak Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna alınacakları açıklandı.
- Diyanet İşleri Başkanlığı, bu uygulamanın, din hizmetine ihtiyaç duyulan ve özellik arz eden yerlerde ihtiyacı karşılamak üzere yetişmiş eleman istihdamına ve hizmet önceliğine matuf bir uygulama olduğunu bildirdi.
- YÖK Başkanlığına atanan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya görevini YÖK'te düzenlenen törenle, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan devraldı.

13 Aralık
- İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Nijeryalı Festus Okey'in, 20 Ağustos 2007'de gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız'ı, 'taksirle öldürmek' suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

14 Aralık
- Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda 'bedelli askerlik' ve 'şike yasası' olarak bilinen kanunları onayladı.
- Başbakan Erdoğan, geçirdiği ameliyatın ardından istirahatini tamamlayarak Ankara'ya geldi. Erdoğan'a Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Girişi'nin önünde toplanan vatandaşlar ile konvoyunun geçeceği güzergahta bekleyen çok sayıda taksici sevgi gösterilerinde bulundu.
- İstanbul'da bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin reyting ölçüm ve yapım şirketlerine yönelik düzenlenen operasyonda, 7 kişi gözaltına alındı.

15 Aralık
- Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda toplandı. Toplantının ardından Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, YAŞ Olağan Toplantısında, iç güvenlik harekatı ve hudut güvenliğine yönelik Türk Silahlı Kuvvetlerinin icra ettiği faaliyetlerin görüşüldüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumunun incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlarla bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirlerin değerlendirildiği bildirildi.
- 'Kurtlar Vadisi' adlı televizyon dizisindeki 'Halo Dayı' karakteriyle hafızalara kazınan tiyatro sanatçısı Sönmez Atasoy, hayatını kaybetti.

21 Aralık
Diyarbakır-Batman karayolunda meydana gelen feci kazara 25 kişi öldü, 8 kişi de yaralandı.

24 Aralık
Aydın Menderes tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

29 Aralık
Türkiye en acı günlerinden birini yaşadı. F-16'lar yanlış istihbarat sonucu Şırnak Uludere'de 35 köylümüzün üzerine bomba yağdırdı. Bu durumu fırsat bilen PKK ve yandaşları; Hakkari, İstanbul, Diyarbakır ve Mersin'de sokakları birbirine katıp dükkanlara saldırdı.

30 Aralık
Uludere olayını fırsat bilen bölücüler halkı sokaklara dökülmeye çağırdı. BDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu ülke bölünmüştür, Buranın adı Kürdistan'dır" dedi.

31 Aralık
Şırnak Uludere'de hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız için kurulan taziye çadırını ziyarete giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz bölücülerin saldırısına uğradı. Yaralanan kaymakamı bölücülerin elinden köylüler kurtardı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

5 Ocak 2007 / Misafir Tarih
14 Aralık 2011 / CeLebRindaL Tarih