Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Ekim 2006       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Melâmîlik
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Tasavvuf içinden tasavvufçulara karşı çıkan bir akımdır. Melâmîlik bir ideolojidir. Melâmîler, sûfilerin töre­lerini, haktan ayrılışlarını, idarecile­re yamanmalarını beğenmeyip, halk­tan ayrılmayan, halkı kucaklayan bir anlayışın temsilcileridir. Melâmeti ka­bul edenler, zaviye, tekke, dergâh, hankala kabul etmiyorlardı. Üç beş hal ehlinin toplaştığı halvet bir yer, neresi olursa olsun onlarca sohbet meclisi olabilirdi. Halktan ayrılmak, özel giyim ve kuşamla kendilerini belli etmekse tasavvufun ruhuna aykırıy­dı. Sufîler tekke, zaviye, dergâh, hankah gibi nisbeten şehir dışındaki ma­likanelerde yaşamakta giyim kuşamlarıyla halktan ayrılmakta ve vakıf malıyla beslenmekteydiler. Devlet adamlarıyla yakın ilişkileri vardı. Me­lamiler bütün bunlara karşıydılar.
Melamilere göre herkes vakıf malıy­la değil kendi kazancıyla yaşamalıy­dı. Varlığını Hakk'a vermek, varını yo­ğunu halka vermekten başka bir şey değildir. Melamiler halktan ayrılma­yan, hakkı kucaklayan bir ideolojiyi temsil etmişlerdir. Bu ideolojinin hal­ka yayılması işçi ve esnaf sınıfını örgütlemiş, bu örgüte de "Fütüvvet" adı verilmiştir. Melametle fütüvvet aynı şeydir. Melamet ehli aynı zaman­da yiğittir, mürüvvet sahibidir yani merttir. Melameti hem nefsiyle sava­şır hem de yaşama savaşı verir. Çalı­şır, geçimini kazanır, başkalarını da geçindirir. Herkesin iş güç sahibi olması şarttır. Herkes elinin emeğiyle, alnının teriyle yaşamalıdır. Kimse kimseye eğilmemeli, kimse kimsenin sırtından geçinmemelidir.
Melametliiikte en önemli ilke ken­dini herkesten aşağı görmek, göster­mek, her yaratıktan aşağı saymaktır. Yapılan Hayrı (iyiliği) gizlemek, kö­tülüğü ise gizlememek esastır.
Melametlerin dindeki dayanakla­rı Kur'an-ı Kerim'in şu ayetidir:
"Ey iman edenler! Sizden kim dinenden dönerse (bilsin ki): Allah, sevdiği ve kendisini seven, mü'minlere karşı al­çakgönüllü (şefkatli), kâfirlere karşı onurlu ve zorlu bir toplum getirecek­tir. Bunlar Allah yolunda cihad eder­ler ve hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar." (Kur'an, Mâide sure­si, 54).
"Hiçbir kınayanın kınamasından korkmamak", işte bu melâmilikte esastır.
Melâmiliğin Hamdun Kassar, Ah­med Haraveyh, Hâtem-ı Asamm, Ebû Hafs Haddat... gibi destekçisi ve teşvikçisi sufiler vardır.
Son düzenleyen Mira; 12 Ekim 2014 22:10 Sebep: Mesaj içeriği değiştirildi.