Arama


buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Şubat 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Atatürk hangi takımı tutardı?
F.Bahçe ve Beşiktaş'tan sonra G.Saray'ın da 'Atatürk Galatasaraylıydı" iddiası küllenmiş bir tartışmayı yeniden alevlendi. Taraflardan birbirinden ilginç açıklamalar geldi. İşte iddialar

Atatürk hangi futbol takımını tutardı? Geçmişte yaşanan bu tartışma, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç'ın açıklamasıyla bir kez daha alevlendi. Kıraç "Atatürk için kimi Beşiktaşlıdır, kimi Fenerbahçelidir diyor ama biliyoruz ki Atatürk Galatarasaylıydı" dedi ve 3 gerekçe gösterdi: "Birincisi, Tevfik Fikret'e olan bağlılığıdır, İstanbul'a her gelişinde onun Aşiyan'daki mezarını ziyaret ederdi. İkincisi, yanında güvendiği Galatasaraylılar vardı. Üçüncüsü de, çok iyi okuyup yazdığı Fransızca nedeniyle Galatasaraylıdır."
İşte tarafların 'Atatürk'ün tuttuğu takımla" ilgili iddiaları...

Fenerbahçe Cephesi
* Ali Şen (Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı)
Tabii ki Fenerbahçeliydi
1928'de FB- GS arasında oynanan ve 3-3 biten Gazi Kupası maçından sonra 3'ü GS'li 2'si Fenerli 5 kişinin önünde şunları söylemiştir: "Burada üçe üçüz, çünkü ben de Fenerbahçeliyim."

* Selim Soydan (Eski futbolcu-spor yazarı)

Kulübü ziyaret etmiş
Her her Türk Atatürk'e sahip çıkmak ister. Galatasaraylılar da sahip çıkmak istiyorlar. Benim bildiğim Atatürk, Fenerbahçeli. Kulübe gelip "Ziyaret etmekten çok büyük mutluluk duydum" demiş.

* Sertaç Kayserilioğlu (FB Müzesi Danışmanı)
GS'lilerin belgesi yok
Galatasaraylıların ellerinde hiçbir belgeleri yok. Atatürk'ün hiç bir yerde "Ben Galatasaraylıyım" diye yazdığı bir yazı bulunmuyor.

* Ergun Hiçyılmaz
Beşiktaş'a daha yakındı
Atatürk'ün evi Beşiktaş Kulübü'ne komşuydu. Beşiktaşlı yöneticilerin kendisini ziyaret ettiği söylenebilir. Kurtuluş Savaşı'na imza atmış birçok kişi Beşiktaş Kulübü'nün kurucuları arasındaydı. Madem Atatürk Fenenerli, Fenerliler statlarına neden Atatürk ismini koymadılar.

Galatasaray Cephesi
* Doğan Koloğlu (Spor Yazarı)
Galatasaray'a yakındı
Atatürk'ün laiklik konusundaki fikir babası Tevfik Fikret'tir. O dönemlerde laikliğin konuşulduğu tek yer Galatasaray camiasıdır. Bu anlamda bu camiaya yakın olduğunu söyleyebiliriz.

* Gün Kut (Galatasaray Lisesi Müdürü)

Arkadaşları GS'liydi
Atatürk değerleri ve eğitim kurumu olarak Türkiye'ye katkılarından ötürü Galatasaray'ı ayrı bir yere koyuyordu. Çünkü hem saygı duyduğu kişiler hem de yakın arkadaşları Galatasaraylıydı.

* Refik Arkan (GS Asbaşkanı)

Tek kanıt ziyaret
Herhangi bir kulübe kayıtlı olduğuna dair bir belge bulunmuyor.. Bütün kulüpler ziyaretlerden yola çıkarak kendilerine üye olduğunu söylüyorlar.

* Tuğrul Yenidoğan
Takım tutsaydı Harbiye'yi tutardı
Atatürk hayatında 2 kez futbol maçına gitmiştir. İkisi de üç büyük klübün maçı değildir. Tüm kulüplere aynı uzaklıktaydı. Galatasaray Kulübü'nü değil, Galatasaray Lisesi'ni ziyaret etmiştir. Atatürk takım tutsaydı Harbiye takımını tutardı. Üç büyük takımın hiç birini tutmuyordu.

BJK Cephesi
1) Komşumuzdu
Atatürk, Yıldırım Ordu Komutanlığı'na getirilmeden önce Beşiktaş Kulübü'nün yanındaki evde oturuyordu. Takımı çalıştıran Ahmet Fetgeri'yi yanına çağırarak Beşiktaş'ın spora verdiği önemden ötürü memnuniyetini dile getirirdi.

2) Annesini bize emanet ederdi
1914-1920 arasında sık sık İstanbul dışına çıktığından annesi ile kız kardeşini Beşiktaşlı idarecilere emanet ederdi.

3) Beşiktaş'ın misyonunu sevmişti
Hatta İttihat Terakki toplantılarının birinde "Beşiktaş Osmanlı Terbiye-i Bedeniye kadar olamadınız" diyerek Beşiktaş'ı örnek veriyordu. Hatta İttihat Terakki toplantılarının birinde "Beşiktaş Osmanlı Terbiye-i Bedeniye kadar olamadınız. Programınız ve lideriniz yok" diyerek Beşiktaş'ı örnek veriyordu.

'Atatürk taraftarımızdı' dedirten iddialar
Fenerbahçe
1) 5 Haziran 1932'de Fenerbahçe'nin Kuşdili'ndeki binası yanınca, Ata 500 kuruş bağışlar.
2) Atatürk kulüp ziyaretinde hatıra defterine şöyle yazar: "Fenerbahçe Kulübü'nün her tarafa mazhar-i takdir olmuş bulunan aşari mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim."
3) Atatürk İstanbul'a her gelişinde yakın arkadaşı aynı zamanda Kulüp Başkanı olan Sabri Bey'in Moda'daki evinde kalırdı.
4) 3 Mayıs 1918'de Filistin Cephesi'ne giderken birkaç günlüğüne İstanbul'a uğrayıp, Fenerbahçeyi ziyaret etti.

Galatasaray
1) Savaşlarda Atatürk'ün çevresinde hep Galatasaraylılar oldu.
2) Galatasaray Lisesi'ni 3 kez ziyaret etti.
3) Atatürk'ün okulu ziyaretinde Şükrü Kaya, "Efendim, siz de bizden misiniz?" demiş. Atatürk "Ne demek o?" demiş, "Yani Galasataraylı mısınız?" demiş. "Ben demiş takım tutamam. Ben bütün takımların üzerindeyim, bütün takımlar benim takımımdır" demiş.

Not:Ben bu konuyu buraya tartışma amacı açmadım...Sadece sizleri bilgilendirmek amacı açtım..Lütfen cevaplarınıza dikkat ediniz..
Son düzenleyen Safi; 20 Ekim 2017 22:16
In science we trust.