Arama

Prostat Kanseri - Tek Mesaj #4

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Şubat 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Prostat Kanserinin Tedavisi Konusunda Karar Verme
Prostat kanseri erkekler arasında gözüken en yaygın kanser çeşididir. Bu konuda şaşırtıcı istatistikler vardır. Amerikada bu sene 232.090 yeni kanser vakası beklenmektedir. 30,350 kişinin bu hastalıktan öleceği tahmin edilmektedir. Aşağı yukarı beş erkekten birinde prostat kanseri tanısı konulmaktadır. 33 tanesinden sadece 1 tanesi bu hastalıktan ölmektedir
Çoğu prostat kanseri ileri yaşlardaki erkeklerde gözükmekte ve çok yavaş ilerlemektedir. Fakat bazen de genç erkekleri etkiliyebilmektedir. Bazı erkeklerde kanser çok çabuk gelişebilmekte ve süratle diğer organlara sıçrayabilmekte dolayısı ile ölümle sonuçlanabilmektedir. Prostat kanserli erkekleri tedavi etmek, daha uzun yaşamalarını ve semptomları azaltıcı sonuçlar sağlamaktadır.Fakat tedavi bütün erkekler için doğru seçenek olmayabilir. Bunun nedeni ise prostat kanseri hem doktor hemde hasta için çok karmaşık bir hastalıktır. Hangi hastanın tedaviden yarar göreceğini ve hangisinin yan etkilerden etkileneceğini söylemek çok zordur.
Prostat kanseri bir doktor ekibi calışmasını gerektiren bir hastalıktır- çoğu kez aile doktorunuz, cerrah ( ürolog), radyasyon onkolojisti ve medikal onkolojist tedavinizi eş zamanlı olarak yürütür. Fakat her erkeğin aynı tedaviyi görmesi gerektiğini söyleyemeyiz. Bazı durumlarda hiç tedavi görmemek en iyi yol olabilmektedir.

Prostatın içi ve çevresi
Prostat sadece erkeklerde bulunan bir bezdir.Ceviz büyüklüğündedir ve rektumun hemen önünde iç kısmında, penisin dip kısmının hemen altında yer alır. Prostat idrarımızı ve semenimizi penisimizin dışına taşıyan üretranın iç kısmını sarmalamaktadır.

.

Şekil 1. Prostat Bezinin Mevkii

Prostat bezinin fonksiyonlarından biriside spermleri canlı tutan ve koruyan seminal sıvının bir kısmını üretmesidir.Prostat bezi dokusunu oluşturan hücreler temel erkeklik hormonunu testosteronun etkisi ile büyür ve sağlıklı kalır.Erkeklik hormonlarının hepsine verilen genel isim androjendir.
Prostat kanseri hücreleri prostat bezi hücrelerinden gelişir. Hemen hemen bütün prostat kanserleri bez dokusundan gelişir ( adenocarcinomas). Prostat kanseri genel olarak prostat bez içersinde çok yavaş gelişir ve gelişirken sonunda prostat bezinin dış yüzüne nüfuz eder. Komşu organların dokularınada direk olarak sıçrayabilmektedir.Nihayetinde vücudumuzun uzak dokularına ve özellikle kemiklere işleyebilmektedir (mestastasize = lenf sistemi ve kan dolaşımı ile diğer dokulara sıçrama).Eğer prostat kanseri yayılırsa ilk olarak lenfatik kanallardan pelvik bölgedeki lenf bezlerine atlamaktadır. Lenfatik doku, bağışıklık sistemi hücreleri ihtiva eden renksiz şeffaf bir sıvıdır. Lemfatik damarlar bu sıvıyı lenf bezlerine ( lymph nodes: küçük barbunya şeklinde mikroplarla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerinin toplandığı kesecikler) taşır. Kanserli hücreler lenf kanallarına girerek lenf bezlerine geçebilirler ve buradan yayılmalarına devam edebilirler.Eğer Prostat kanser hücreleri lenf bezlerine ulaşırsa oradan vücudumuzun diğer organlarına da geçebilmeleri mümkündür.
Prostatın etrafını saran bir sürü sinir ve kan damarları mevcuttur. Prostatın dışını saran bu sinirler penisin ereksiyonunu sağlarlar. Bu sinirlere zarar veren tedaviler iktidarsızlıkla neticelenecek olan ereksiyon problemlerine neden olabilirler.


Sen sadece aynasin...