Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Şubat 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti)
Büyüme çağındaki erkeklerde hormonların etkisiyle göğüs bölgesinde dolgunluk, büyüme ve hassasiyet olması doğal bir tablodur. Bu genellikle 13–15 yaş arası erkek çocuklarda görülür, bazen tek taraflı olabilir ve yüzde doksan beş vakada birkaç yıl içinde kendiliğinden geçer. Geçici olması gereken bu durum çeşitli nedenlerle kalıcı hale gelirse ‘Jinekomasti’ olarak isimlendirilir. Jinekomasti gençlerin aktivitelerini, giyim kuşamlarını etkileyebilecek sosyal bir probleme dönüşebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler tişört giymekte, denize girmekte ve başkalarının yanında soyunmakta sıkıntı yaşayabilirler.

Jinekomastinin çok çeşitli nedenleri olabilir. Jinekomasti bazen hormonal, tümoral nedenler ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin hormon salgılayan tümörler meme dokusunda gelişmeye yol açabilir. Orta yaşlarda aniden meme dokusunda büyüme olan bir kişide hormon düzeylerine ve tümör markerlarına bakılmalı, vücutta hormon salgılayan bir tümör olasılığına karşı inceleme yapılmalıdır. Bunun dışında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, testis hastalıkları, eroin ve benzeri uyuşturucu madde kullanımı, kilo almak ve kas kitlesini arttırmak için anabolizan ilaçlar kullanmak da jinekomastiyle sonuçlanabilir. Bazen de jinekomastiye neden olan etken bulunamaz. Genç erkeklerde meme yapısı daha çok bağ dokusu ve meme dokusundan oluşurken, yetişkinlikte ise yağ dokusundan oluşur. Klasik jinekomasti ergenlik döneminde başlayıp devam ederken, diğer nedenlerle oluşan jinekomastiler daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir ve tek taraflı görülme sıklığı daha fazladır.

Jinekomasti büyüklüğü ve deride yarattığı bolluğa göre üç grupta değerlendirilebilir.
1. Büyüklük ve deride gevşeklik, sarkma vardır. 2. Büyüklük kadın göğsü gibidir ancak deride sarkma henüz oluşmamıştır
3. Büyüklük sınırlı ölçüdedir ve deride gevşeklik, sarkma yoktur.
Jinekomastinin nedeni tespit edildikten sonra tedavi planlamasına geçilir.
Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Maalesef cerrahi tedavi dışında herhangi bir hormonal tedavi ile gerilemesi mümkün değildir.

Birinci evre jinekomasti varsa ve fazlalık ağırlıklı olarak yağ dokusundan oluşuyorsa liposuction yapılarak tedavi edilebilir. Eğer göğüsteki fazlalık gland denilen meme dokusundan oluşuyorsa meme başından yapılan küçük bir kesiyle bu doku çıkarılır.

İkinci evre jinekomasti için de aynı tedavi yapılır.
Üçüncü evredeki jinekomastilerde ise diğer prosedürlere ek olarak fazla derinin de çıkarılması gerekir. Bu durumda çıkarılacak deri fazlalığının derecesine göre iz kalabilir. Kalan izin belirginliği kişinin cilt yapısına göre değişir.

Ameliyata Hazırlık; Tüm cerrahi müdahalelere hazırlıkta olduğu gibi, ameliyat öncesi dönemde on gün süreyle aspirin alınmamalıdır. Sürekli kullanılan ilaçlar ve önemli rahatsızlıklar doktora bildirilmelidir. Ayrıca ameliyattan 8 saat önce sıvı ve katı gıda alımı kesilmelidir.

Ameliyat Sonrası ve İyileşme Süreci; Jinekomasti ameliyatı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Birkaç küçük kesiden 3–4 mm. kalınlığındaki kanüllerle yağ dokusu dışarıya alınır. Alınacak meme dokusu varsa meme başı alt çizgisinden yapılan yarım ay şeklindeki kesiden fazla meme dokusu çıkarılır. Kesi yeri tam meme başı çizgisinde kalan çok soluk bir iz bırakarak iyileşir. Eğer meme dokusu çıkarılmışsa ameliyat bölgesinde oluşabilecek sızıntıları önlemek amacıyla dren konulabilir.

Ameliyat 0,5–2 saat sürer, ameliyat bölgesinin baskı altına almak için özel bir korse giydirilir. Drenlerden gelen sıvı miktarına göre drenler 1–2 gün sonra çıkarılır. Ameliyat bölgesindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur.

Ameliyat günü ya da ertesi gün hastaneden taburcu olabilir, 1–2 gün sonra ise normal hayata başlayabilirsiniz. Korse bir hafta boyunca sürekli giyilmelidir. Birinci haftadan sonra özellikle gündüzleri ağır aktiviteler yapıyorsanız üç hafta boyunca korsenizi giymenizde fayda vardır.

Ameliyat bölgenizde ilk günlerde ödem, hassasiyet, morluk ya da kol hareketleriyle ağrı olabilir. Bunlar beklenilen durumlardır ve üçüncü günün sonunda hızla iyileşmeye başlarlar. Ağrınız olursa ağızdan alacağınız hafif ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Hassasiyet bazen daha uzun sürebilir. Bazen uyuşma, batma ve yanma hissi de duyabilirsiniz, ancak, bunlar günlük yaşantınızı etkileyecek boyutlarda olmaz.

İkinci haftada havuza veya denize girebilirsiniz, ama altı hafta süreyle güneş koruyucu krem kullanmalısınız. Ayrıca yine bu süre içinde buhar banyosu, solaryum ve saunadan kaçınmalı, ağır sporlara sınırlama getirmelisiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 15 Temmuz 2016 17:33
Sen sadece aynasin...