Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa'nın Yeni Nesil Roketi Vega Fırlatıldı

121202 vega 2hlarge

Avrupa’nın ilk Vega roketi Fransız Ginesi’nde gerçekleştirilen ateşlemeyle uzaya fırlatıldı. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yeni nesil uydu görevlerinde kullanacağı Vega, dokuz uyduyu uzaya taşıdı.

Kourou’daki ESA üssünden TSİ 12:00’da fırlatılan Vega’nın taşıdığı en önemli uydu LARES, Einstein’in genel görelilik kuramını test edecek. LARES’in, ateşlemeden 55 dakika sonra Vega roketinden ayrıldığı belirtildi.

ESA Genel Direktörü Jean-Jacques Dordain, gerçekleştirilen görevle ilgili olarak, “Vega için uzun bir görev hayatı başladı... Kesinlikle ihtiyacımız olan bir roket” ifadesini kullandı. Vega roketi, 1990’larda öne çıkarılan bir proje olmasına rağmen, bütçe üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle 2003’e kadar yeniden gündeme getirilmemişti.

İtalya'nın Rolü Büyük

ESA’nın roket programlarında maliyetinin en büyük kısmını üstlenen ülkeler İtalya ve Fransa. Vega’nın bir milyar eurodan fazla olan geliştirme maliyetininin yüzde 60’nı İtalya finanse etti.

30 metrelik dev roket, üç basamaklı katı yakıtlı ateşleyici ve bir tane Ukrayna yapımı sıvı yakıtlı ateşleyiciye sahip. Ancak ESA, Vega’nın geliştirilmesi basamağında sıvı yakıtlı ateşleyiciyi Alman üretimi katı yakıtlı modelle değiştirmek istiyor.

9 Uydu Ne Yapacak?

ESA bünyesindeki Arianespace ve Avio şirketlerinin ortak projesi olan Vega’nın, ilk görevinde uzaya taşıdığı roketler şunlar:

LARES (Lazer Görecelik Uydusu): 390 kilo ağırlığındaki uydu, Dünya’nın kendi eksenindeki döngüsünün uzayda nasıl dağıldığını inceleyecek. Uydu, aynı görevi geçmişte yerien geitren Lageos-1 ve Lageos-2 uydularından 10 kat daha iyi ölçümler yapacak.

ALMASat-1 (Alma Mater Uydusu): 12,5 kilo ağırlığındaki mikro uydu, gelecekteki Dünya’nın gözlemlenemesini görevleri için bilgi toplayacak.

Seven CubeSats: Vega’nın taşıdığı diğer yedi uydu , ağırlıkları 1 kilo olan, 250 üniversite öğrencisi tarafından dört yılda hazırlanan yedi nano uydusundan oluşuyor. Bunlar:Xatcobeo (yazılım bazlı radyo ve güneş paneli testleri yapacak), Robusta (düşük seviyeli radyasyonun transistörler üzerindeki etkisini inceleyecek), e-st@r (iritfa belirleme ve kontrol sistemi), Goliat (Dünya’yı görüntüleyecek olan dijital kameraya sahip), PW-Sat (yörüngeden çıkan uyduların hareketlerini test edecek), MaSat-1 (havacılık elektroniği testleri düzenleyecek) ve UniCubeSat GG (yerçekimi değişikliklerini ölçecek).

Arianespace Başkanı Jean-Yves Le Gall, Vega’nın yakın dönemde iki uyduyu daha uzaya taşıması için sözleşme yapıldığını söyledi.


Kaynak:Ntvmsnbc(13 Şubat 2012,17:48)