Arama

ESA - Avrupa Uzay Ajansı (The European Space Agency)

Güncelleme: 4 Aralık 2014 Gösterim: 13.311 Cevap: 8
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ESA-Avrupa Uzay Ajansı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Logo_ESA.png
Gösterim: 601
Boyut:  14.5 KB
Avrupa Uzay Ajansı (The European Space Agency, ESA) 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükümetler arası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 17 üyesi olan örgütün merkezi Fransa Paris'tedir. 2006 yılı rakamlarıyla 3 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 1900 çalışana (ulusal uzay ajansları hariç) sahiptir.
ESA, Uzay araştırmalarına oldukça iddialı başlayan ve görece daha genç bir organizasyon olan ESA, çokuluslu yapılanmasıyla da farklı bir ekolü temsil ediyor.
İnsanoğlunun uzay serüveni, Sovyetler Birliği’nin, 4 Ekim 1957’de Dünya’nın ilk yapay uydusu Sputnik-1’i uzaya göndermesiyle başladı. Sputnik-1, Dünya’dan 224 km yukarıda bazı bilimsel deneyler yapmak için fırlatılmıştı.
Sputnik-1’in ardından, uzaya ilk insanlı uçuşu yine Sovyetler gerçekleştirdi. 1961 yılında Yuri Gagarin, Vostok-1 adlı kapsül ile, Dünya’nın etrafını 1 kez dolandı. Sovyetler’in bu önemli başarıları karşısında ABD, o zamanlar daha yeni filizlenen uzay yarışında öncülük şansını yitirmişti. Ancak, 20 Haziran 1969’da Apollo-11 uçuşu ile ABD, Ay’a ilk kez insan indirmeyi başararak tarihe geçecek ve uzay araştırmaları alanında önemli adımların neredeyse tek odağı haline gelecekti.
İnsanoğlunun yaşadığı Dünya’ya "tepeden" bakmaya başladığı o tarihlerden bu yana, uzay araştırmaları ve uzaydan araştırmalar çok hızlı bir gelişim gösterdi; uzay teknolojilerinde ardı ardına devrimler yaşandı. Bir zamanlar yalnızca bilimsel merakın bir ürünü gibi görünen bu çalışmalar, bugün günlük yaşamın vazgeçilmez ögeleri haline geldi. Belki daha da önemlisi, felsefi görüşümüzü kökünden etkiledi. Artık evreni, her türlü etnik ve dinsel şovenizmden uzak, bir "dünya vatandaşı" duyarlılığıyla algılamaya başladık. Carl Sagan’ın deyişiyle "Merkezi ve kuruluş amacı biz olmayıp, enginlikte ve sonsuzlukta kaybolmuş minnacık; yüzlerce milyar galaksi ve milyarlarca trilyon yıldızla bezenmiş bir kozmik okyanusta dönüp dolaşan bir Dünya" üzerinde yaşadığımızı farkettik. İnsanoğlunun gözünü gökyüzüne çevirmesiyle başlayan bu süreç, uzayın kendisi gibi sonu olmayan bir serüvene benziyor. Uzay araştırmalarında kullanılan ve gün geçtikçe daha da güçlenen teknik donanım ve artan bilgi birikimi de bu serüvende insanoğlunun en büyük yardımcısı. Gelecek yüzyılın araştırmacıları hiç kuşku yok ki, uzay araştırmaları üzerine yoğunlaşacaklar. Bu araştırmaların temelini oluşturan, disiplinlerarası yatay çalışmalar, projeler, çalışma ve düşünce sistemleri de bu doğrultuda gelişecek.
Bilimin tüm disiplinlerinin bir arada bulunmasını gerektiren uzay araştırmaları büyük organizasyonlarla yürütülüyor. Bunlar arasında en önemlisi hiç kuşkusuz Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi-NASA. Önemli adımlara imza atmayı ve bunu iyi bir reklamla dünyaya duyurmayı hep başarmış olan NASA, uzay serüvenlerinin "Baş Oyuncu"su! Sovyetler ise, her ne kadar uzay çalışmalarının başını çekmiş ve uzay yarışında adı ABD ile birlikte anılmış olsa da bugün bu alanda öncü rolü oynamaktan biraz uzak görünüyor.
Günümüzde uzay araştırmaları bu iki ülkeyle sınırlı değil artık. Japonya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin bireysel çalışmalarının yanı sıra, adını son yıllarda sıkça duymaya başladığımız bir başka büyük organizasyon daha var: ESA. Uzay araştırmalarına oldukça iddialı başlayan ve görece daha genç bir organizasyon olan ESA, çokuluslu yapılanmasıyla da farklı bir ekolü temsil ediyor.
Kısa adı ESA (European Space Agency) olan Avrupa Uzay Ajansı, 14’ü kıta Avrupa ülkesi (Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya ve Norveç) biri de kısmi işbirliği (Kanada) olmak üzere 15 ülkenin hükümetler düzeyinde üyesi olduğu bir Avrupa kuruluşu. ESA, Avrupa’da bulunan iki eski Avrupa Uzay Organizasyonu, ESRO (European Space Research Organization) ile ELDO’nun (European Organization for the Development and Construction of Space Vehicle Launchers) birleşmesiyle 1975 yılında kurulmuş bir organizasyon. Çekirdeğini oluşturan bu iki kuruluşun yükümlülüklerini ve haklarını elinde tutan ESA, temel olarak, uzay bilimleri (gezegenler, uzay boşluğu, Güneş, ısı, enerji, göktaşları, yıldız sistemleri, uzay fiziği, astronomi vb.), yeryüzü gözlemleri (enerji, su, maden ve mineral kaynaklarının araştırılması), telekomünikasyon (uydu haberleşmesi, GPS), uzay taşıyıcıları (uydu fırlatma sistemleri, araştırma uyduları), mikroçekim ve uluslararası uzay istasyonu gibi alanlarda çalışmalarını sürdürüyor.
Merkezi Paris’te bulunan ajansın başkanı aynı zamanda onun yasal temsilcisi. ESA, üye ülkelerin başkanlarından oluşan bir konsey tarafından yönetiliyor ve tüm kararlar bu konseyce alınıyor. Her yıl toplanan konseyin alacağı kararlar gelecek çalışmalara ilişkin idari ve politik amaçları temel alıyor. Bu yıl konseyin en önemli gündem maddesini ESA’nın en son geliştirdiği Ariane 5 roketi oluşturmuş! Bu roket, talihsizlik sonucu ortaya çıkan basit bir hata nedeniyle düşmüştü. Hata ise; bir önceki model olan Ariane-4 roketlerinin yön değiştirme sistemlerini düzenleyen bilgisayar programlarının, yeni modele göre yeniden düzenlenmeden, tüm parametreleriyle Ariane-5’te aynen kullanılması. Sistemi Ariane-4’ten tümüyle farklı olan Ariane-5’te eski programın kullanılması gibi bir hata da ESA’ya, roketin taşıdığı ve başka bir kopyası bulunmayan Cluster uydusunun kaybına, yani 15 yıllık çalışmanın heba olmasına ve trilyonlarca TL değerinde bir maddi kayba mal oldu. Ancak ESA yönetiminin bu gibi durumlardaki tavrı, moral bozukluğu yaşamak yerine, vakit yitirmeden yeni bir atılım yaparak daha gelişmiş sistemler geliştirmek ve daha iyi bir başarı ile hatayı telafi etmek.
ESA’nın yönetimini elinde bulunduran hükümetler düzeyindeki bu konsey, elbette bilim adamlarından bağımsız değil. Konsey’in, tamamı bilim adamlarından oluşan alt komisyonları var ve alınan tüm kararlar bu komisyonlara iletilerek değerlendiriliyor. Bu komisyonlarda şekillenen projeler genel merkeze iletiliyor. Böylece, başta politik ve idari olarak başlayan süreç, sonunda bilimsel ve teknolojik projelere dönüşüyor. Sözkonusu projelerin hayata geçirilmesi ise çalışma alanlarına göre dağılmış, ESA’ya bağlı çeşitli merkezlerdeki kuruluşlarda gerçekleşiyor. Örneğin, teknolojik bir çalışma ise Hollanda’da bulunan ESTEC’e; bilimsel bir çalışma ise; İtalya’da bulunan ve asıl olarak, uydular aracılığıyla elde edilen verilerin bilimsel araştırma amaçlı kullanılması çalışmalarının yürütüldüğü ESRIN’e aktarılıyor. ESA’ya bağlı böyle üç ana kuruluş var:
  • ESTEC (The European Space Research and Technology Center-Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezi) Noordwijk, Hollanda
  • ESOC (The European Space Operations Centre-Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi) Darmstadt, Almanya
  • ESRIN (The European Scientific and Research Institute-Avrupa Uzay Araştırmaları Enstitüsü) Frascati, İtalya.
ESA bu merkezlerde, eğitimli bilim adamlarından oluşan yaklaşık 2000 araştırmacı ve teknisyeni barındırıyor. ESA ayrıca, amaç ve hedeflere yönelik olarak, üye olmayan öteki ülkelerle bilimsel ve teknololojik alanda ortak çalışmalar, teknoloji ve bilgi birikimi aktarımı, eğitim, proje gibi konularda ikili işbirliği anlaşmaları da yapıyor.

Dünya ve Uzay Kaşifleri: Uydular
ESA’nın temel hedefi üye ülkelerce; "uzay araştırmaları, uzay teknolojileri ve bunların uygulamalarında Avrupa ülkeleri arasında barışçıl amaçlarla bir işbirliği sağlamak" olarak ortaya konulmuş. Bu hedeflere yönelik olarak da ESA, Uzay Bilimleri, Yeryüzü Gözlemleri (Earth Observation), Telekomünikasyon, Uzay Nakil Sistemleri, İnsanlı Uzay Uçuşları ve Mikroçekim Bilimleri gibi disiplinlerde uzay teknolojilerini destekliyor.
Uzay bilimi tek bir disiplin değil; Güneş ve gezegen araştırmalarından astrofiziğe dek uzanan geniş çaplı ve birbiriyle sıkı ilişki içinde olması gereken disiplinleri kapsıyor. Uzayı ve evreni araştırırken yakın çevremizi, gezegenleri ve her şeyden önemlisi Dünya’yı farklı bir açıdan inceliyor. ESA da uzay araştırmalarının yanı sıra Dünya’ya ilişkin bilim programları üzerinde çalışıyor. Bu denli geniş çaplı bir alana yayılmış ESA projelerinin tümünü saymak, bu sayfaların kaldıramayacağı bir yükü oluşturur. Fakat yine de önemli birkaç örneği vermekte yarar var...
ESA’nın "bilim programı" kapsamında, 1968-1983 yılları arasında fırlatılmış ve şu an görevlerini tamamlamış 11, halen etkin durumda 5 bilimsel uydusu var. 1978’de NASA ile ortak fırlatılan IUE (International Ultraviolet Explorer) uydusu, 10 000 gökcismini inceledi. Avrupa’nın en çok bilinen uzay aracı Giotto özellikle Halley kuyrukluyıldızını karşılaması ile tanınır; Giotto şimdilerde Güneş çevresindeki uzun yörüngesinde kış uykusunda! Tek astronomi uydusu olan Hipparcos, 1989 yılında astrofizik çalışmaları için gökyüzündeki tüm yıldızların bir kataloğunu oluşturmak amacıyla fırlatılmıştı. Hipparcos, 120 000 yıldızın 2-4 miliark-saniye hassasiyetle ölçtüğü konum ve parallaksları hakkında epey veri topladı. Adını sıkça duyduğumuz, insanoğlunun uzaydaki gözü Hubble Uzay Teleskobu (Hubble Space Telescope) ESA’nın %15 ortaklıkla yürüttüğü bir proje. Buna göre Avrupa’lı araştırmacıların bu teleskopta %15 gözlem zamanı kullanma hakları var. Ancak pratikte, yürüttükleri çalışmaların önemi nedeniyle bu zamanın daha fazlasını kullanıyorlar. 1990’da fırlatılan Ulysses, Güneş kutbunun üzerinde, şimdiye dek keşfedilmemiş bölgelerdeki parçacıkları ve alanları gözlemek üzere ekliptik düzleme dik bir yörüngeye oturtuldu. ISO da (Infrared Space Observatory) şimdiye değin yapılmış olandan binlerce kat daha fazla hassasiyetle, kızılötesi ışınımları gözlemleyecek. Aralık 1995’te fırlatılan ve yeni keşiflerini yakınlarda Dünya’ya ulaştıran SOHO (Solar Heliospheric Observatory), Güneş’in gizlerini aralamaya devam ediyor. Elektromanyetik spektrumun X, Gama ve kızılötesi bölgelerinde gözlemlerini sürdüren XMM (X-Ray Multi-Mirror), INTEGRAL (International Gamma-Ray Laboratory) ve FIRST (Far Infrared and Submillimetre Telescope) projeleri evreni bu dalgaboylarında gözleyecek. Bunların dışındaki ARTEMIS (Advanced Relay Technology Mission) ve DRS (Data Relay Satellite) uyduları ise iletişim amaçlı uydu projeleri. ESA tarafından geliştirilen ve ilki 1979 yılında fırlatılan Ariane roketleri ise 90 uçuşta 130’un üzerinde uyduyu Dünya yörüngesine yerleştirdi (Bunlardan biri de Türkiye’ye ait haberleşme uydusu TÜRKSAT). ESA’nın, her biri önemli bilimsel amaçları olan bu uyduları, uzay araştırmalarına ve dolayısıyla dünya bilimine katkılarını simgeliyor. Çünkü bu çalışmaların ürünleri, tüm dünya ülkelerinin araştırmacılarına veri olarak yansıyor.

Dünya’nın Uzaydan Gözlenmesi
Uzaydan Dünya’yı gözlemlemek, şimdiye değin, geniş bir uygulama alanına sahip verileriyle Dünya ve çevresinin düzenli bir görüntüsünü sağlayarak, bilimsel, sosyal, ekonomik ve politik düzeydeki önemini kanıtladı.
Peki neden uzaydan gözlem? Üzerinde yaşadığımız gezegen kırılgan bir ekosisteme ve sınırlı kaynaklara sahip. Dünya’nın çevresi ve iklimi yalnızca atmosfer, okyanuslar, buzul bölgeleri ve karalardan etkilenmez; insanın da bunda payı vardır. Yerküredeki yaşantımızın sürmesi de, kaynakların iyi kullanımına ve ekosistemimizin karmaşık yapısını anlamaya dayanıyor. Günümüzün, sera etkisi, ozon deliği gibi önemli sorunları da global bir araştırma disiplini ve çözüm üretimini gerektiriyor. Böylece bu tür sorunların çözümünde karşımıza çıkacak soruların yanıtlarını uzaydan aramak daha yararlı hale geliyor. Çünkü canlı bir sistem olan Dünya’nın daha iyi anlaşılmasını sağlayacak sağlıklı ölçümler, yalnızca uydular yardımıyla elde edilebiliyor. Uzaktan kumanda edilebilen bu uydularla, Dünya’nın karasal kütlesini, okyanusları, buzulları ve atmosferi uzaydan gözlemek çok daha kolay hale geliyor ve sağlıklı ölçümler yapılabiliyor.
Dünya’yı uzaydan gözlemek için yine, yerbilimleri, temel bilimler, uygulamalı bilimler, atmosfer bilimleri ve deniz bilimlerinin içinde olduğu karmaşık bir disiplinler ağına gereksinim var ESA bu konudaki çalışmalarını, ilki 1977’de fırlatılan Meteosat uyduları ile başlattı. Meteosat’ın elde ettiği görüntüleri hava durumu programlarından biliyoruz. Fakat Meteosat, bu programlarda gördüğümüz gibi bölgesel değil, çok daha geniş alanlardan veri topluyor. Bu veriler de çoğunlukla bilimsel araştırmalarda ve hava tahmini raporlarında kullanılıyor. Yine Yeryüzü gözlemlerinin diğer ayağını oluşturan yerbilimleri ve pratik uygulamaları için 1991’de ERS-1 (European Remote Sensing) ve 1995’de de ERS-2 uyduları yörüngeye yerleştirildi. Görece daha genç olan Metop ise özellikle kutup yörüngesinde dolaşarak meteorolojik veri sağlıyor. Yeni nesil yeryüzü gözlemi uydusu Envisat serisinin ilki ise 1999 yılında fırlatılacak. Bu uydu, ERS uydularının görevlerini daha kapsamlı olarak sürdürmenin yanı sıra, özellikle çevrebilim, atmosfer kimyası ve okyanus bilimleri alanında önemli veriler sağlayacak.
Tüm bu uyduların verilerine Avrupalı kullanıcıların ulaşabilmesi için ESA, 1977 yılında Earthnet adlı bir programı devreye soktu. Earthnet ile, ERS uydularının verileri toplanıyor, yeniden işleniyor, arşivleniyor ve kataloglanıyor; bu da tüm dünya araştırmacılarına derli toplu hazır bir bilgi birikimi sağlıyor. Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülke, bu uyduların verileri ile kendi ülkelerinin jeolojik, coğrafi vb. özelliklerini araştırabiliyor.

İnsanlı Uzay ve Mikroçekim
İnsanoğlu yüzyıllar boyunca uzayda yolculuğu düşledi. Bu düş, 1950’li yıllara kadar ancak bilimkurgu romanlarında kendine yer bulabildi. Fakat son 40 yıllık dönemde yaşanan gelişmeler bu düşlemi (fantezi) gerçeğe dönüştürdü. Henüz yıldızlararası yolculuk hâlâ düş olsa da, artık Ay’a insan gönderildi ve Mars’a ulaşmak bilimkurgu romanlarından bilimsel kitaplara terfi etti. Daha da önemlisi artık bilimsel deneyler ve laboratuvarlar uzaya taşındı. Son yıllarda bu konuda atılan en önemli adımlar kuşkusuz uluslararası uzay istasyonu ve uzay laboratuvarı projeleri...
İnsanoğlunun en büyük projelerinden olan Uluslararası Uzay İstasyonu için ilk hazırlıklar bazı Avrupa ülkelerinde 1985’ten sonra başladı. 1988 yılında hükümetlerarası bir anlaşmaya ABD ve Japonya da imza attı ve Avrupalı hükümetler de ortaklaşa ESA çatısı altında birleşmeyi kararlaştırdılar. 1993 yılında Rusya’nın da katılımıyla projenin yürürlüğe konulma süreci başlatılmış oldu.
Ekim 1995’te Fransa’da, ESA’ya üye ülkelerin toplantısında alınan kararlar üzerine, Avrupa bu çalışmadaki yerini almış oldu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Avrupalılar’ın; COF (Columbus Orbital Facility) adı verilen ve uzay istasyonunun merkezine bağlanacak basınçlı bir laboratuvar kurma ve Ariane 5 ile fırlatılarak hem lojistik servis verip hem de istasyonu tekrar hızlandıracak ATV’yi (Automated Transfer Vehicle) yapma gibi iki temel katkısı olacak...
Yörüngede düşük çekimli bir ortam, mükemmele yakın bir uzay boşluğu, Dünya’yı ve evreni gözlemek için uygun bir konum Uluslararası Uzay İstasyonu için fiziksel avantajlar. İstasyonun doğru yere yerleştirilmesi mikroçekimin sağlanması demek Mikroçekim, istasyonun konumu için gereken en ilginç özellik. Mikroçekimli ortam, çekim kuvvetlerinin etkisinin en az hissedildiği yer olarak düşünülebilir: Kütleçekimi, evrenin temel kuvvetlerinden birisidir ve yeryüzünde veya bir gök cismi üzerinde dururken bize ağırlık hissi verir. Fakat, serbest düşme durumunda, Dünya etrafında dolanan uzay araçlarında gerçek mikroçekim adı verilen yapay ağırlıksız durum yaratılır. Burada önemli olan Dünya’dan 300 km kadar yüksekteki araca etki eden çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetin birbirini dengelemesidir.
Yerçekimi, konveksiyon, çökelme ve ağırlıktan kaynaklanan basınç gibi etkilerle kendini gösterir; biyolojik, kimsayal ve fiziksel birçok olguyu etkiler ve öteki etki ya da kuvvetlerin çoğuna baskın gelir. Uzay istasyonunda yaratılacak olan mikroçekim ortam sayesinde, yerçekiminin etkilerinin perdesi kalkacak ve böylece günyüzüne çıkacak olan ikincil kuvvetlerin etkilerinin deneysel olarak çalışılması olanaklı hale gelecek. Bu koşullar altında, uzay istasyonunda, Dünya’da üretimi zor olan ürünlerin, karmaşık protein yapılarının ve kompozit malzemelerin üretimi için yeni perspektiflerin sağlanacağı umuluyor. Yerçekiminin tüm yaşam biçimlerine olan etkisi bu şekilde ele alındığında temel biyolojik mekanizmaların ve işlemlerin kuramlarında yeni sürprizler kaçınılmaz oluyor.
Şimdiye değin, mikroçekim koşullarında gerçekleştirilen deneylerde, gelişmiş kimyasal özellikli kristaller ve mükemmel yapılar elde edildi. Bundan sonrası için ise, önemli biyolojik maddelerin yapıtaşını oluşturan bazı protein kristallerinin X-ışını kırınımı yöntemiyle analizinin yeni ilaç araştırmalarında önemli rol oynayacağı bekleniyor. Aynı şekilde, hücre biyolojisinde de önemli bulgular ortaya çıkıyor. Örneğin ESA’nın Biorack uçuşunun sonuçlarına göre, bazı biyolojik hücreler ve tek hücreli organizmalar, mikroçekim ortamında, Dünya’da olduğundan farklı gözleniyorlar. Bu da evrimin, hücre düzeyinde nasıl işlediğini anlamamıza yardımcı olabilir; çünkü Dünya’da tüm yaşam biçimleri yerçekiminin varlığında evrimlerini tamamladı.
İnsan fizyolojisi üzerine yapılan uzay deneyleri, insan kalp/kan ve dolaşım sistemlerindeki faaliyetle ilgili yeni ve önemli görüşlere yol açtı. Bu sonuçlar da, astronotların ağırlıksız ortama nasıl uyum sağladıklarını anlamamızı kolaylaştırıryor. Bütün bu araştırmalar sonunda; İnsan vücudundaki su ve kan gibi sıvıların, yeni tanımlanan bir hormon tarafından kontrol edildiğinin keşfi; ortakulakta bulunan insan denge sisteminin konveksiyon tarafından belirlendiğinin keşfi ve daha önceden kuramsal olarak öngörülen, kristallerin büyütülmesi işlemi için düşük çekimli ortam gerekliliğinin kanıtlanması gibi önemli bilgiler elde edildi.
Malzeme bilimleri ve doğa bilimlerinde, mikroçekim koşullarında yapılan uzay araştırmaları daha emekleme döneminde olmakla birlikte elde edilen sonuçlar oldukça umut verici.
Uzay istasyonunda, mikroçekim dışında vakum, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi koşullar da sözkonusu. Bu koşulların etkileri üzerine çalışmak da bilimsel araştırmaların yanı sıra mühendislik gibi uygulamaya dayalı alanları içine alıyor. Tüm bu çalışmalar da astronomi, astrofizik, ışınım fiziği, manyetosfer fiziği gibi birçok disiplini biraraya getiriyor.
Uluslararası uzay istasyonu aynı zamanda yeni teknolojiler için de bir test alanı, Dünya ve gökcisimlerinin gözlemi için bir platform ve uzaydaki bir bilimsel araştırma enstitüsü olacak. İstasyon ilk aşamada 3, tamamlandıktan sonra 6 astronotu barındıracak. İstasyonun ayrıca bilimsel ve teknik malzeme yüklerinin bulunacağı doğrudan uzaya açılan dış bağlantı elemanları da olacak. 108 m uzunluğunda ve 74 m genişliğindeki istasyonun kütlesi ise 400 ton. 335 ile 460 km arasında bir yüksekliğe yerleştirilecek olan istasyon, saatte 29 000 km hızla, Dünya’nın çevresini 90 dakikadan daha az bir sürede dolanacak. Yörüngesinde sinüs eğrisi şeklinde bir yol izlerken Dünya’nın %85’e yakın bir kısmı da gözlenebilecek. COF’un dışında istasyona araştırma amaçlı Japon ve Amerikan modülleri ile 3 adet Rus modülü yerleştirilecek. Amerika’nın laboratuvarlarının bulunduğu modül 1998’de diğerleri ise 2002’de istasyonun tamamlanmasına kadar olan süreçte yörüngeye yerleştirilecek ve tüm bu laboratuvarlar arasında bir bilgi alışverişi sağlanacak.
Uzayı deney amaçlı kullanmanın en önemli araçlarından biri de uzay laboratuvarları. ESA ilk uzay laboratuvarı çalışmalarına, Amerika’nın, 1970’lerin başında, mekiğin kargo kısmına yerleştirilebilecek bir laboratuvar yapmaları halinde Amerikan Uzay Mekiği programında yer almalarını teklif etmesiyle başlamış oldu. Amerika’ya ilk uzay laboratuvarı 1980 yılında teslim edildi ve ESA astronotunun yeraldığı ilk görev de 1983 Kasımında gerçekleştirildi. Biorack (hücre biyolojisi), Anthrorack (insan fizyolojisi), Glovebox (deney hazırlama), gelişmiş akışkan fiziği modülü (akışkan bilimi), gelişmiş protein kristalleşme aracı (protein kristal büyütme) halihazırda kurulu olan uzay laboratuvarlarından bazıları.
Uzay laboratuvarı programının ESA için diğer önemi, Avrupa’lı araştırmacıları uzaya taşıması ve kendi astronot ekibini kurarak uzay araçları için gerekli deneyimi kazanması. Uzay laboratuvarları ve Mir’de görev alan ESA astronotları, şimdi Uluslararası Uzay İstasyonu’na hazırlanıyorlar. Geleceğin insanlı uzay serüvenleri de, tıpkı Uluslararası Uzay İstasyonu ve uzay laboratuvarı projelerinde olduğu gibi, tüm ulusların yakın işbirliği çerçevesinde düşünülebilir.

Ve Türkiye...
Uzay serüvenine katılmak, hem akademik hem de ulusal düzeyde en büyük idealimiz; bu amaçla Türkiye, son yıllarda bu konuda birtakım organizasyonlarla işbirliği çerçevesinde önemli projelere dahil olmayı hedefliyor. Türkiye’de uzay ile ilgili çalışmalar, TÜBİTAK başkanlığına bağlı bir konsey tarafından koordine ediliyor. Bu çalışmaları yapan kuruluşlara örnek olarak, TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi), ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ankara Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul üniversitesi ile DİE, MTA, PTT, Devlet Meteoroloji Enstitüsü gibi uygulamaya yönelik devlet kurumları gösterilebilir. Uzay araştırmaları ile onların ürünü olan bilimsel sonuçları ve çalışmaları yurtdışındaki büyük organizasyonlardan sağlayan Türkiye’nin kendi uyduları da bulunuyor.
ESA, Türkiye’nin uzaya açılmasında ve uzay çalışmalarına katılmasında önemli bir kapı olabilir. ESA ve Türkiye bu konuda görüşmelere devam ediyor. Buna paralel olarak da, TÜBİTAK’ın koordinatörlüğünde bir "Yer Gözlem İstasyonu" programa konulmuş durumda... Türkiye’nin, bu girişimleri sonucunda; uluslararası uzay gözlemleri projelerine ortak olarak katılmak, telekomünikasyon alanında yer istasyonu ve uydularını işletmek, meteorolojik gözlemler yapan uluslararası uydu kuruluşlarına ortak üye olarak katkıda bulunmak gibi hedefleri bulunuyor. Ülkemizin gelecek kuşaklarının çalışmaları için önemli bir atılım olacak olan bir "Türkiye Uzay Ajansı" veya eşdeğer bir kurumun yakın zamanda yapılanmasını tamamlaması en büyük dileğimiz.
Tüm bu projeler bir yana, bireysel çabalar da şimdilik mümkün görünüyor. Ülkemizde yeterli potansiyele sahip çok sayıda akademisyen-araştırmacı var. Bu araştırmacıların ve üniversitede yüksek lisans veya doktora düzeyindeki öğrencilerin çalışmaları için de ESA önemli avantjlara sahip bir kuruluş. Üstelik bireysel çalışma projeleri ile başvuru için önemli bir engel bulunmuyor.
Her şeyden önemlisi de, astronot olmak, uzay teknolojileriyle ilgilenmek gibi, "uzay"a ilişkin idealleri olan daha genç kuşakların da bu ideallerini gerçekleştirmeleri bu tür organizasyonlarla mümkün olabilir. Astronot olmak için yalnızca Avrupa ya da Amerikan vatandaşı olmak gerekmiyor, dolayısıyla, ESA, NASA ve benzeri organizasyonlar sayesinde, mesleğimizi ‘uzay’a yönelik seçme şansı giderek artacak...


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa'nın Yeni Nesil Roketi Vega Fırlatıldı

Sponsorlu Bağlantılar
121202 vega 2hlarge

Avrupa’nın ilk Vega roketi Fransız Ginesi’nde gerçekleştirilen ateşlemeyle uzaya fırlatıldı. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yeni nesil uydu görevlerinde kullanacağı Vega, dokuz uyduyu uzaya taşıdı.

Kourou’daki ESA üssünden TSİ 12:00’da fırlatılan Vega’nın taşıdığı en önemli uydu LARES, Einstein’in genel görelilik kuramını test edecek. LARES’in, ateşlemeden 55 dakika sonra Vega roketinden ayrıldığı belirtildi.

ESA Genel Direktörü Jean-Jacques Dordain, gerçekleştirilen görevle ilgili olarak, “Vega için uzun bir görev hayatı başladı... Kesinlikle ihtiyacımız olan bir roket” ifadesini kullandı. Vega roketi, 1990’larda öne çıkarılan bir proje olmasına rağmen, bütçe üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle 2003’e kadar yeniden gündeme getirilmemişti.

İtalya'nın Rolü Büyük

ESA’nın roket programlarında maliyetinin en büyük kısmını üstlenen ülkeler İtalya ve Fransa. Vega’nın bir milyar eurodan fazla olan geliştirme maliyetininin yüzde 60’nı İtalya finanse etti.

30 metrelik dev roket, üç basamaklı katı yakıtlı ateşleyici ve bir tane Ukrayna yapımı sıvı yakıtlı ateşleyiciye sahip. Ancak ESA, Vega’nın geliştirilmesi basamağında sıvı yakıtlı ateşleyiciyi Alman üretimi katı yakıtlı modelle değiştirmek istiyor.

9 Uydu Ne Yapacak?

ESA bünyesindeki Arianespace ve Avio şirketlerinin ortak projesi olan Vega’nın, ilk görevinde uzaya taşıdığı roketler şunlar:

LARES (Lazer Görecelik Uydusu): 390 kilo ağırlığındaki uydu, Dünya’nın kendi eksenindeki döngüsünün uzayda nasıl dağıldığını inceleyecek. Uydu, aynı görevi geçmişte yerien geitren Lageos-1 ve Lageos-2 uydularından 10 kat daha iyi ölçümler yapacak.

ALMASat-1 (Alma Mater Uydusu): 12,5 kilo ağırlığındaki mikro uydu, gelecekteki Dünya’nın gözlemlenemesini görevleri için bilgi toplayacak.

Seven CubeSats: Vega’nın taşıdığı diğer yedi uydu , ağırlıkları 1 kilo olan, 250 üniversite öğrencisi tarafından dört yılda hazırlanan yedi nano uydusundan oluşuyor. Bunlar:Xatcobeo (yazılım bazlı radyo ve güneş paneli testleri yapacak), Robusta (düşük seviyeli radyasyonun transistörler üzerindeki etkisini inceleyecek), e-st@r (iritfa belirleme ve kontrol sistemi), Goliat (Dünya’yı görüntüleyecek olan dijital kameraya sahip), PW-Sat (yörüngeden çıkan uyduların hareketlerini test edecek), MaSat-1 (havacılık elektroniği testleri düzenleyecek) ve UniCubeSat GG (yerçekimi değişikliklerini ölçecek).

Arianespace Başkanı Jean-Yves Le Gall, Vega’nın yakın dönemde iki uyduyu daha uzaya taşıması için sözleşme yapıldığını söyledi.


Kaynak:Ntvmsnbc(13 Şubat 2012,17:48)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa'nın 'Uzay Kamyonu' ATV-Edoardo Amaldi Fırlatıldı

120323130656 atv edoardo amaldi 304x171 none nocredit

Uluslararası Uzay İstasyonu'na yiyecek, su, oksijen ve yakıt taşıyan 'uzay kamyonu' ATV-Edoardo Amaldi, Avrupa Uzay Dairesi tarafından Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden fırlatıldı.

Robot nakliye aracı Uzay İstasyonu'na ayrıca çeşitli deney malzemeleri ve yedek parçalar da taşıyor. Ariane 5 roketi sabah TSİ 7:34'de fırlatıldı. Uzay istasyonunun yörüngesine kadarki yolculuk 63 dakika sürdü.

Amerikan uzay mekikleri artık devre dışı bırakıldığı için, 20 Tonluk uzay kamyonu ATV-Edoardo Amaldi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na hizmet veren en büyük uzay aracı.

Ariane roketi, ATV'yi 260 km. yükseklikte yörüngesine bıraktı. Otomatik Transfer Taşıtı, kendi başına 130 km. daha yükselerek önümüzdeki birkaç gün içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak.

Avrupa Uzay Dairesi (ESA) Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain, "Bu, uzun bir yolculuğun başlangıcı. Bundan sonra başka kritik aşamalar da olacak. Özellikle Paris saatiyle 28 Mart'ı 29 Mart'a bağlayan gece, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile buluşma anı önem taşıyor." dedi.

Yerdeki uzay görevlileri, uzay kamyonunun Ariane'ın üst kısmından ayrılmasından yarım saat sonra güneş panellerinin devreye girdiğini ve taşıttaki enerji sisteminin çalıştığını kaydettiler.

Mali Katkı Yerine Lojistik Destek

120323142903 atv3 281x351 esa nocredit

ATV-Edoardo Amaldi, ESA tarafından Uzay İstasyonu'na gönderilen bu türde üçüncü taşıt. Taşıta adı verilen 20. yüzyıl İtalyan fizikçisi Edoardo Amaldi, bir diğer bilim adamıyla birlikte nükleer enerji oluşturulmasını sağlayan yavaş nötronları bulmuştu.Daha önce de 2008 ve 2011 yıllarında iki taşıt Uzay İstasyonu'na gönderilmişti.

ESA, Ulusararası Uzay İstasyonu projesinde, diğer ortaklarıyla bir takas anlaşması yapmıştı. İstasyonun faaliyetlerini sürdürmesi için nakit para vermek yerine, Avrupa Uzay Dairesi, platform lojistiğini sağlama konusunda önemli sorumluluklar üstlendi. Buna karşılık olarak da Avrupalı astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapabilme olanağına kavuşuyor. Her iki yılda bir, Avrupa'dan bir astronot 6 ay uzayda görev alıyor.

Halen Uzay İstasyonu'nda Hollandalı astronot Andre Kuipers bulunuyor.Giysilerden yeni diş fırçalarına ve Lego parçalarına kadar pekçok malzeme taşıyan ATV-Edoardo Amaldi'deki kargo ağırlığı 6,5 tonun biraz üzerinde.

Yeni bilimsel deneyler için çocuk oyuncakları ve idrarı içme suyuna dönüştüren bir Amerikan gereci de, kargoda yer alan malzemeler arasında. 'Uzay kamyonu', Eylül ayına kadar ISS'ye bitişik kalacak. Bu sırada önemli görevlerinden biri, Dünya'ya doğru sürüklenme eğilimi gösteren Uzay İstasyonu'nu, gökyüzünde daha yukarılara itmek olacak.

ESA'nın 2013 ve 2014 yıllarında Uluslararası Uzay İstasyonu'na iki kargo taşıtı daha göndermesi planlanıyor.



Kaynak: BBC Türkçe / Jonathan Amos , BBC Bilim Muhabiri (23 Mart 2012,16:40)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Ajansı'ndan Küçük Projelere Destek

120308130928 solar 304x171 nasa nocredit

Avrupa Uzay Ajansı, bundan böyle düzenli bir uygulama haline getirmeyi umduğu, "Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler" programını başlattığını açıkladı.

Bu program kapsamında, uygun görülen ilk projeye, 50 milyon Euro kaynak ayrılacak.Yapılan açıklama, Avrupa Uzay Ajansı'nın, yüz milyonlarca Euro harcadığı, gezegenlerin keşfi ya da dev uzay teleskopları projelerinden bir ölçüde uzaklaştığını gösteriyor.Ajans, bu programla, üye olan daha küçük ülkelerden genç bilim adamlarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Araştırma ve Bilimsel Destek Bölümü Başkanı Prof. Mark McCaughrean "Uzay bilimleri arasında uydular konusunda bir eğitim eksikliği olduğunu görüyoruz. Bu programla, bu konulara ilgi duyan kişiler seçilip eğitilebilir. Böylece, Ajans'ın daha büyük projelerinde görevlendirildiklerinde deneyimli birer bilim adamı olurlar" dedi.

Prof. McCaughrean, Ajans'ın dört büyük üyesi Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin hazırlanan projelere katılımında bir sorun olmadığını ancak İspanya, İsveç ve İsviçre gibi daha küçük ülkelerin bu projelere dâhil olmasında sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Prof. Mark McCaughrean "Bir milyar Euro ya da yarım milyar Euro gerektirmeyen keşifçi fikirler üretecek kişilere ihtiyacımız var" dedi.Avrupa Uzay Ajansı'nın açıkladığı yeni programa ilgi duyanların 23 Mart'a kadar bunu bildirmeleri, Haziran ayında da projenin detaylarını Ajans'a sunmaları gerekiyor.

Sunulan projeler içinden seçilenler Kasım ayında son bir değerlendirmeye tâbi tutulacak ve seçilen proje bundan 12 ay sonra uygulanmaya başlanacak.Avrupa Uzay Ajansı'nın yönetmeliği, 'Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler' kapsamına nelerin girdiğini ayrıntılı olarak açıklamıyor. Ancak Ajans'ın 'Kozmik Vizyon' adlı strateji belgesi, evren ve uzay konusunda geniş kapsamlı bir tanım getiriyor.

Ajans, seçilecek projeye 50 milyon Euro kaynak sağlayacak olsa da, projenin seçildiği ülkenin de projeye destek vermesi gerekiyor.

Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler, doğası gereği, büyük ve bilim dünyasında çığır açacak projeler olmayacak. Olası projeler, uzayda belli bir olayı inceleyecek küçük uzay teleskopları veya yerçekimsiz ortamda yapılması gereken temel fizik prensipleriyle ilgili deneyler olabilir.Öte yandan, Avrupa Uzay Ajansı, bir sonraki büyük projesini de seçmek üzere.

Bu projeye ayrılan kaynağı kazanmak için yarışan üç aday var. Bir X-ışını teleskobu, Jüpiter ve onun uydularına gönderilecek bir uzay aracı ve yerçekimi dalgalarını algılayacak bir izafiyet deneyi.Seçilecek projenin maliyeti yaklaşık bir milyar Euro olacak.


Kaynak:BBC Türkçe (12 Mart 2012,17:51)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Nisan 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
6,6 Ton İkmal Malzemesi UUİ'de

İtalyan fizikçi Edoardo Amaldi'nin isminin verildiği, ATV-3 (automated transfer vechile) kargo gemisi Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendi.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) yapılan açıklamada, 6,6 ton gıda ve malzeme taşıyan geminin otomatik manevrayla istasyona sorunsuz kenetlendiği bildirildi.

UUİ'nin 6 kişilik mürettebatı, kontrollerin ardından 4 ton yakıt, 285 litre su, 100 kilo oksijen, gıda, malzeme ve araç gereçleri istasyona alacak. Kargo gemisi astronotlara ailelerinden mektup ve paketler de götürdü.

20 tonluk ATV-3, Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndan taşıyıcı Ariane 5 tipi füzeyle uzaya fırlatılmış, kargo gemisi 260 kilometre irtifada füzeden ayrılarak yoluna devam etmişti. UUİ'ye 250 metre mesafede lazer yönetim ve video ölçüm sistemini devreye sokan ATV-3, UUİ'nin Zevda modülüyle kenetlendi.

Uzay istasyonunda 12 yıldır dönüşümlü olarak astronotlar görev yapıyor. Şu anki mürettebat Rus Oleg Kononenko, Anton Şkaplerov ve Anatoli Ivanişin, Amerikalı Dan Burbank ve Don Pettit ile Hollandalı Andre Kuipers'den oluşuyor.


Kaynak : Margiana / AA (29 Mart 2012,09:03)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Nisan 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Uzayda Kargo Teslimatı

iss1hlarge

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlar, geçtiğimiz hafta Dünya’dan gönderilen insansız kargo uzay aracının gelişini görüntüledi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın üçüncü Otomatik Transfer Aracı (ATV-3), 23 Mart’ta uzaya gönderilmişti. Beş gün sonra ISS’ye ulaşan kargo aracı, istasyona içinde su, oksijen, gıda, giysi, deney malzemeleri ve roket yakıtı bulunan yedi ton malzeme ulaştırmıştı.

ATV araçları, otomatik olarak uzay istasyonuna kenetlenebilme özelliğine sahip. Astronotların çektiği fotoğrafta, kargo aracının ISS’nin Rusya bölümünde yer alan Zvezda hizmet modülüne yaklaştığı an görülüyor.Fotoğrafta, kargo aracının x şeklindeki solar panelleri, ISS’den gelen lazer navigasyon sisteminin ışığına maruz kalıyor. Uzayın karanlığı ve Dünya’dan yükselen parlaklık, yeryüzünün 386 kilometre yukarısında görülmeye değer bir manzara ortaya çıkarmış. Uzay istasyonunda yer alan astronot Don Pettit, fotoğrafı çekildiği gün Twitter’da paylaştı.

atv3 space station docking

Uzayın Çöp Kovası

ISS’nin ihtiyacı olan malzemeleri taşımakta birebir olan ATV, 10.7 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğinde. Aynı zamanda dev bir çöp kovası görevi gören ATV, uzay aracına 6 ay boyunca bağlı kalacak ve bu süre esnasında istasyonda kullanılmayan malzemelerle yüklenecek. Daha sonra Dünya’ya serbest düşüşe başlayacak olan ATV, yanarak imha olacak.

NASA, geçtiğimiz hafta ATV-3’te bir güç ve iletişim sorunu yaşandığını tesbit etmiş, bu sorunların daha sonra giderildiği açıklanmıştı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), tüm ATV araçlarına gök bilimcilerin isimlerini veriyor. ATV-3 de uzay ajansının kurulmasında çalışan İtalyan fizikçi Edoardo Amaldi’ye adandı.


Kaynak: Ntvmsnbc (07 Nisan 2012,17:52)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
ESA, Dünyayı Gözleyen Envisat Uydusu İle Teması Kaybetti

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın dünya gözlem uydusu ses vermiyor, ve ajans, yaşlı uydudan bir bip sesi bile duymadıklarını itiraf etti. Yaklaşık dokuz tonluk uydu kararlı bir yörüngede dönüyor, ancak sorun devam ederse ESA, tasarlanandan iki kat daha uzun süre yörüngede kalan Envisat'ı emekliye ayırmak zorunda kalabilir.

ENVISAT 01 hr?itok4GykQr0o

Envisat / ESA

ESA'nın görev kontrol birimi, İsveç'teki bir yer istasyonu üzerinden geçerken beklenmedik şekilde susan uydu için, bir uydu acil durumu çağrısı yaptı. Bu zamandan beri, ESA, dünya çapındaki ESA izleme istasyonlarından yardım talep etti, ancak şu ana kadar uyduya ulaşılamadı.

Ekip hâlâ temas kurmaya çalışıyor, ancak başaramazlar ise ESA, en gelişmiş Dünya gözlem uydularından birini kaybetmeye kendini alıştırmış görünüyor. Envisat'ın 10 cihazı toprak kütleleri, denizdeki buz kütleleri, atmosfer ve okyanus koşulları üzerinde veri topluyordu. Görevi açısından, Envisat kendi için belirlenen son tarihi çoktan aşmış idi, bu tarih 2007'de dolmuştu. (Envisat uydusu 2002'de fırlatıldı.)

Yetenek açısından bakıldığında, Envisat'ı kaybetmek ESA'nın süregelen dünya bilim programı için bir gerileme olacak. Ajans, uydunun 2014'e kadar hizmette olacağını umuyordu, bu da Sentinel uydusunun ilki olan uydunun fırlatılış zamanına denk geliyordu. Bu uyduların ilkinin önümüzdeki yıl fırlatılması planlanıyordu, ancak ESA hem Envisat'ı, hem de ilk Sentinel'i bir süre aynı yörüngede tutarak verilerini düzeltmeyi istiyordu. Şimdiki durumda ESA'nın, Sentinel görevleri yoluna girene kadar bir miktar bilimsel zorluk ile karşılaşabileceği ortaya çıkıyor.



Kaynak : Popüler Science (Aktaran : Clay Dillow / 15 Nisan 2012)
Son düzenleyen nötrino; 4 Aralık 2014 12:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2012       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
ESA Astronotu Tarafından Çekilen Görüntü

7361612900 0c66a69a6a b 580x384

Fotoğraf: ESA / NASA

Yukarıda görülen fotoğraf, Batı Afrika'daki fırtına bulutları üzerindeki bir şimşeğin çakma anını yakalayan eşsiz bir görüntü. Bu fotoğrafı özel yapan ise onun ESA astronotu André Kuipers tarafından, Uluslarası Uzay İstasyonu'ndan, yani uzaydan çekilmiş olması.

Şimşek, UUİ ekibindeki astronot ve kozmonotlar tarafından sıklıkla gözlenen bir olay. Ortalama olarak dünya üzerinde her saniyede 100 defa şimşek çakıyor ve bunlardan 5 ile 10 arasındakileri buluttan buluta şimşek çakması şeklinde gerçekleşiyor. Bu da günde 40 ile 80 milyon arasında şimşeğin dünyamız üzerinde hergün çakması anlamına geliyor. Uluslarası Uzay İstasyonu'nun dünya yörüngesini günde 16 defa turladığını dikkate alırsak, şimşekleri neden bu kadar şık gördüğünü anlayabiliriz. Ayrıca UUİ'nin yüksek ve açık bir görüş noktasında olduğunu da unutmamak gerekiyor.



Kaynak : Unıverse Today (11 Haziran 2012)
Son düzenleyen nötrino; 4 Aralık 2014 12:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2014       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
ESA Üyeleri Toplanıyor

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) üye 20 ülkenin bilim ve teknoloji bakanı, Ariane füzelerinin geleceği hakkında son kararı vermek üzere Lüksemburg'da bir araya geliyor. ESA üyeleri, Ariane 5 füzesinin yerini alacak Ariane 6 ile ilgili hazırlıkları gözden geçirecek. Ariane 5'in 2020'de görevini tamamlaması, onun yerini Ariane 6 ve Vega füzelerinin alması öngörülüyor.

Uzaycılık ve uydu teknolojisi alanındaki hızlı gelişme, ESA'yı Ariane programında değişikliğe zorluyor. Dünya yörüngesine uydu taşınmasında özellikle ABD'nin rekabet baskısı artıyor. Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, düşük maliyetlerle uydu taşıyor.

Ariane 6, Ariane 5'e kıyasla daha küçük ve daha esnek tasarlanıyor. 2020'den itibaren devreye girmesi planlanan Ariane 6'lar orta ve büyük ölçekli uyduları uzaya taşıyacak. Bunun için iki farklı Ariane 6 modeli öngörüldü. Ariane 62, iki motorlu küçük versiyon olarak öngörülürken, 4 motorlu Ariane 64, bir seferde iki uydu birden nakledebilecek. Halen geliştirme aşamasında bulunan Vega füzeleri ise küçük uyduları yörüngeye ulaştıracak.

ESA, üye 20 ülkenin hükümetinden Ariane 6 ve Vega programı için toplam 3,8 milyar euro talep ediyor. Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, kısa süre önce Berlin'in Ariane 6 için sağlayacağı katkının yıllık 60 milyon euro ile takviye edileceğini açıklamıştı. Ariane 5, yaklaşık 20 yıldır ESA tarafından kullanılıyor.


Kaynak: DW (02 Aralık 2014, 16:41)

Benzer Konular

9 Şubat 2013 / nötrino Uzay Bilimleri
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Siyasal Bilimler