Arama


myrize - avatarı
myrize
Ziyaretçi
29 Şubat 2012       Mesaj #3
myrize - avatarı
Ziyaretçi
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasına ilişkin tasarıdan olumsuz etkileneceklerini düşünen çok sayıda vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurdu.
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasına ilişkin tasarıdan olumsuz etkileneceklerini düşünen çok sayıda kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurmasıyla ilk kez sigortalı olanların sayısı arttı. Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortasına ilişkin tasarı üzerindeki tartışmalar ve ailelerin çocuklarının hakları emeklilik konusundaki endişeleri 'nın istatistiklerine yansıdı. Bir haftada 50 bin kişi sigortalı oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan verilere göre 2008'in Ocak ayından Nisan ayına kadar SSK'lı olanların sayısında patlama yaşandı. Ocak ayında 76 bin 636 kişi SKK'lı olurken, Şubat ayında bu rakam 81 bin 521'e çıktı. Rakam Mart SGK ayında da 100 bini geçti. Nisan ayının ilk haftasındaki 45 bin 414 kişinin SSK'lı olması dikkat çekti. Geçen yılın ilk üç ayına göre ilk kez sigortalı olanların sayısı bu yılın ilk üç ayına göre neredeyse yarıdan yarıya arttı.Yılın ilk 100 gününde (dün dahil) ilk defa sigortalı olanların sayısı geçen yılın ilk 100 gününe göre yüzde 42 artışla 218 bin 684'ten 312 bin 43'e yükseldi.

YASA ÇIKMADAN ÖNCE AVANTAJ
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel ilgiyi dört maddede açıkladı:

1-)Yeni yasa yürürlüğe girmeden sosyal güvenlik kapsamına giren kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında, SSK'lı iseler 7 bin gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı iştirakçisi iseler 9 bin günde emekli olacaklar. Öte yandan yeni yasadan sonra ise girenlerden SSK'lı olanlar 7 bin 200 günle emekli olacaklar.

2-) Yeni yasadan önce sosyal güvenlik sistemi kapsamına girenlerin ilk 3 bin 600 günlerinin her 360 günü için aylık bağlama oranları yüzde 3 olacak ama daha sonra girenlerin her 360 günleri için yüzde 2 olacak.

3-) Yasadan önce sisteme girenler emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek hem emekli aylıklarını alıp hem de çalışabilecekler. Yasa çıktıktan sonra bu avantaj kalkıyor.

4-) Reformdan önce devlet memuru olanlar en şanslı kesim olacak. Çünkü memurlar emeklilik zamanları ve şartları ile emekli aylığının hesaplanması yönünden eski 5434 sayılı kanuna tabi olacaklar ama yeni yasadan sonra işe giren memurlar yeni yasaya tabi olacaklar.