Suşi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suşi, Japon mutfağında pirinç sirkesi ile karıştırılan pirinç ve bazı malzemeler ile yapılan yemek.
En bilineni maki ve nigiri türleridir. Maki suşi, pirinç sirkesi ile karıştırılan pirinç, tercihe bağlı olan malzeme ve dışına sarılan nori adlı yosunla yapılır. Nigiri suşi ise makiden daha büyüktür. Pirinç sirkesi ile karıştırılan pirincin üzerine ana malzeme yatırılarak yapılır ve genellikle nori kullanılmaz. Yalnızca bazen üstündeki malzeme düşmesin diye ince bir şekilde nori ile tutturulur. Suşi sağlıklı ve aşırıya kaçılmadığı takdirde diyet için ideal bir yiyecektir. Kolesterol sorunu olanlar ve diyabet hastaları için önerilmez çünkü suşi bol miktarda şeker içerir. Çoğu insan suşiyi 'çiğ balık' olarak düşünür, oysa bazen balık dışı deniz mahsülleriyle veya sebze ile yapılabilir.
- Kani Maki: Yengeç, pirinç
- Tamago Maki: Yumurta, pirinç
- Avokado Maki: Avokado, pirinç
- Tamago: Yumurta, pirinç
- Unagi: Yılan balığı
- Saba: Uskumru, pirinç
- Shake Maki: Somon balığı, piriç
- Uramaki: Somon balığı, tuna, pirinç
- Ebiten Maki: Kızarmış karides, pirinç
- Maguro Temaki: Tuna, pirinç ve nori
- Ebi: Karides, pirinç
- Shake: Somon balığı, pirinç
- Maguro: Tuna, pirinç
- Kappamaki: Salatalık, pirinç
- Tekka Maki: Tuna, pirinç
- Ikura: Somon balığı yumurtası
- Kaliforniya Roll: Avokado, yengeç, uçan balık yumurtası, salatalık, pirinç
- Sesame Roll: Avokado, karides, susam, pirinç
- Gari: Zencefil
- Shake Temaki: Somon balığı ve nori
- Kani Avocado Temaki: Yengeç, yumurta, avokado ve nori
- Nigiri: pirinç sirkeli pilav, çiğ balık
Suşi Tarifi
Malzemeler - 1 çay bardağı pirinç sirkesi
- 100 gr Japon pirinci
- İnce dilimlenmiş salatalık ve avokado
- İnce dilimlenmiş levrek ve tonbalığı
- Buharda pişmiş karides
- İnce somon dilimleri
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
Yapılışı
- Japon pirincini bol suyla yıkayıp süzün.
- Özel tenceresine alıp hafif diri kalacak şekilde pişirin.
- Pirinçleri harmanlayıp soğutun.
- Pirinç sirkesi ve şekeri ekleyip tekrar harmanlayın.
- Pirinçten iki parmak kalınlığında ve bir parmak uzunluğunda köfte şeklinde parçalar hazırlayın.
- Pirinç köftelerinin üzerine aynı boyutlarda kesilmiş levrek, tonbalığı, somon veya karides yerleştirin.
- Servis tabağına dizdiğiniz sushileri zencefil turşusu, dilimlenmiş avokado, salatalık ve soya sosuyla birlikte servis yapın.