Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
7 Nisan 2012       Mesaj #50
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Yunusların dayanılmaz cazibesi...

Yunuslar, balinalarla Cetacea adı verilen aynı memeliler grubuna ait. Onlar da bizim gibi hava almadan yaşayamıyorlar ve suyun altında fazla kaldıkları takdirde ölüyorlar. Bir yunusun su altında en uzun kalma süresi 15 dakikayı geçmiyor. Bilimadamları uzun yıllar yunusların zekâsı üzerinde çalıştılar ve onların ne kadar zeki olduklarını fark ettiklerinde hayretler içinde kaldılar. Kendilerine özel ve çok belirgin bir dil kullanan yunuslar, kendi aralarında mükemmel bir iletişime sahipler. Bu dili çözmek için özel olarak bu konuda uzmanlaşan bilim adamları, bu dilin hiçte diğer hayvanlarınkine benzemediğini, son derece özgün kuralları olduğunu ifade ediyorlar. Yunusların en büyük dezavantajı ne yazık ki görme duyularının, yarasalar gibi, titreşim ve yankılama yoluyla çalışması. Tabii ki bu kadarı onların işini görüyor, fakat görsel hafızalarını çok fazla sınırlıyor. Ancak zeki hayvanları araştıran uzmanlar, onlar hakkında öğrenmemiz gereken daha pek çok şey olduğunu iddia ediyorlar.

En çok nerelerde yüzerler?

Yunusların yaklaşık 50 türü var ve dünyanın hemen her yerine dağılmış durumdalar. En nadir görülen türleri, Amazon Nehri, Ganj Nehri ve bazı Güney Amerika nehirlerinde yaşamaktadır. Şişeburunlu Yunus gibi en çok bilinen türleri ise daha çok Pasifik Okyanusu’nun doğusundaki tropik sularda takılırlar. En fazla sayıda yunusun yaşadığı bölge ise 50.000 yunusu barındıran Japonya açıkları...

Bilmediğimiz bir şey kaldı mı?

  • Etobur olan yunusların favori menüsü ringa, uskumru ve sardalyadan oluşur, çerez niyetine de karidese bayılırlar.
  • Gece hayatlarına çok önem verirler, beslenmek için tercih ettikleri saatler gece saatleridir.
  • Bir yunusla boşuna yarışmayın, hızları 40 km’yi bulur. Ama hızları sizi aldatmasın, sıradan bir yunusun ağırlığı yaklaşık 200 kilo gelir.
  • Sakın boy ölçüşmeye de kalkmayın, yetişkin bir yunusun boyu yaklaşık 2-3 metredir.
  • Çok titizdirler, 2 saatte bir mutlaka derilerinin en üst katmanını yenilerler.
  • Geç anne olmayı tercih ederler, üreme yaşları 12’yi bulur.
  • En çok korktukları 2 şey deniz kirliliği ve balık ağlarıdır.
Bir yunusla hangi hayalimizi gerçekleştirebiliriz?
Yakın bir arkadaşınızın gerçekte bir yunus olduğunu öğrenmek çok eğlenceli olabilirdi, fakat şimdilik yunuslarla en fazla yaşanan macera bir gemi seyahatinde onları birdenbire yanı başınızda sizinle yarışırken bulmak. Bu yarış bazen saatlerce sürebiliyor. Yaşları 14-21 arasında değişen gençler arasında yapılan ''Denizde başınıza gelebilecek en güzel şey nedir?'' araştırmasını ise, gençlerin % 32’si bir yunusla birlikte okyanusta yüzmek olarak cevaplamışlar.

Peki, yanımıza yaklaşanın yunus mu yoksa köpekbalığı mı olduğunu nasıl anlarız?
Eğer yaklaşan buysa siz de ona yaklaşıp boynuna sarılabilirsiniz.
Yok eğer buysa, mümkün olduğunca hızla yüzerek kaçmakta fayda var.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:16
theMira