Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
21:50, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 21:50
Arama
MaviKaranlık Forum
Çiğdem ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #2
Mira
VIP
VIP Üye
30 Nisan 2012
VIP
VIP Üye
Çiğdem (Colchicine autum) ve Çiğdemin Faydaları
Çiğdem
(Colchicine autum)
Pembe ve leylâk renginde çiçekleri vardır. Bu çiçek- ler Ağustos, Eylül aylarında açar. Tohumları yuvarlak, renkleri sincabîmtraktır. Çiğdem soğan şeklinde büyüyen bir bitkidir. En ziyade soğan kısmı, çiçekleri ve tohumları kullanılır. Soğan kısmının koparılıp toplanması işi Ağustos ayında yapılmalıdır. Bu esnada çiçekler henüz ortaya çıkmamış bulunur. Çiçekleri Eylül ayında, tohumları da olgunlaştığı zaman toplanır. Bitkinin kullanılacak kısmını ya güneşte veya. hususî fırınlarda kuruturlar.
Sağlığa Faydaları
Müessir maddesi (col-chicin) adındaki zehirli bir maddedir. Bundan başka bitkinin terkibinde nişastalı, şekerli ve zamklı maddeler de vardır. Çiğdemin şiddetli müshil tesiri vardır, idrarı söktürücüdür.
Nikris hastalığının ağrılarını geçirici bir tesir gösterir. Fakat hiç bir zaman unutmamalıdır ki, Çiğdem bütün kısımları zehirli olan bir bitkidir. Bu sebepten evlerde ölçüsüz, tartısız bir halde kullanılması doğru değildir.
Çiğdemden yapılan toz, hülâsa, şurup ve şarap şeklindeki ilâçlar ancak eczanelerde saklanıp hekimlerin yapacakları tertip ile kullanılması lâzım gelen maddelerdir. Çiğdemin bu tehlikeli tesirini unutmamak, onu şunun veya bunun cahilce tavsiyelerine uyarak kullanmaya kalkışmamak sağlık bakımından önemlidir.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
theMira
Kapat
Saat: 21:50
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen