Arama

Makale Nedir? - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Makale

Ad:  makale.jpg
Gösterim: 17339
Boyut:  21.1 KB

Herhangi bir konuda bir düşünceyi, bir görüşü açıklamak, savunmak ya da bilgi vermek için yazılan yazı. Her alanda, her konuda makale yazılabilir. Denemenin tersine bir makalede kanıtlara, belgelere vb. dayanmak, bir sonuca varmak gerekir. Bir sınırlama olmamakla birlikte, makale denilince genellikle gazetelerde yayımlanan düşünce yazıları akla gelmektedir. Bunun nedeni, makalenin gazeteyle birlikte doğup gelişmiş bir yazı türü olmasıdır. Nitekim Türkiye'de de ilk makaleler Tanzimat döneminde gazetelerle birlikte görülmüştür. Türün öncüsü Tercüman-ı Ahval'deki (1860) makaleleriyle Şinasi'dir.


Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazıdır. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir .

Sahasında uzman kişilerin türlü konularda yazdıkları ciddi ve öğretici yazılardır. makaleler akla bilime uygun olarak yazılmalı herkes tarafından kabul gören gerçeklere dayandırılmalıdır yoksa yazarın kişisel görüşlerinden öteye geçemez ki bu da türün doğru anlaşılmadığını gösterir şiirle bilim yapılamıyacağı gibi.

Yazarın belli bir konuda, genellikle günlük politika ile ilgili görüşlerini dile getirdiği kısa metinlerdir. Makale, asıl gazetelerin yaygınlaşması ve gelişmesiyle kendini gösteren bir edebi türdür. Yazar bu kısa yazılarda çeşitli konulara ilişkin kişisel görüş eleştiri ve önerilerini sıralayabilir. Ya da politik veya toplumsal sorunlara değinebilir. Konular politikanın yanı sıra, bilim, dil, kültür gibi yazarın tercih ettiği herhangi bir alan da olabilir. Makalenin amacı, açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir. Ama genellikle eleştirel tutum ön plandadır. Makaleler, günlük yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayınlanabilir.

ANSI'nin (Amerikan Ulasal Standartlar Enstitüsü) tanımı şöyledir:
Bilimsel makaleler, bilgi birikimini önemli ölçüde genişletmek, belirli bir bilgiyi veya anlayışı teyit etmek amacıyla yazılan ve nitelikli bir araştırmacının verilen bilgilerden hareket ederek,
a) Araştırmayı aynı koşullarda teekrarlamak suretiyle sonuçların doğruluğunu test edeebileceği,
b) Yazarın gözlemlerini, hesaplamalarını, mantık yürütme biçimini ve kuramsal çıkarımlarını izleyebileceği,
c) Sonuçların geçerliliğini yargılayabileceği,
yazım biçiminde iddialar yanında yetersizlik ve kısıtların da vurgulanmış olduğu çalışmalardır.

Özellikleri
  • Anlatım yalın ve yoğundur, nesnel bir nitelik taşır.
  • Öne sürülen düşünce ve tez kanıtlanır.
  • Söz oyunlarına başvurulmaz, süslü anlatımdan uzak durulur.
  • Her konuda makale yazılabilir.
  • Gazete, yazılı ve dergilerde yayımlanır.
  • Genellikle makale yazıları kısa ve öz olur.
Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2017 00:32