Arama


byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2012       Mesaj #3
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Ördeklerin bakımı nasıl yapılır?

Ekşi sözlükte bu konuyla ilgili bir arkadaş çok güzel bir yazı yazmış. Kelimesine dokunmadan paylaşıyorum.
--
Ördek çok süper hayvandır ya. yavruyken sürekli bik bik der. kucakta uyutmaya doyum olmaz. hep saklanmak, sokulmak ister. hele kafasını 180 derece çevirip gagasını kanadının altına yerleştirip uyuyuşu yok mu, insanın yanına kıvrılıp uyuyası gelir. uyurken sesinizi duyarsa rüyasında konuşuyormuş gibi bikbikler, hiç cevap vermeden duramaz kerata. bikbiklerken de kuyruğu oynar, çok komiktir. asla yanlız kalamaz acı acı ve ciyak ciyak öterek yanına birini çağırır. yere bıraksanız hemen peşinizden koşar. büyüdükçe kutusu da büyütülmeli, altındaki gazeteyi değiştirme sıklığı artmalıdır. iyice büyüyünce yazıktır hayvana kutuda tutmayın. balkonda yere gazete serin, ördek tüm balkona sıçmasın diye de biraz dolanabileceği bir alana kovadan, kutudan falan derme çatma bir çit yapın. o kadar uysaldır ki kagasını vurup pıt diye devirebileceği çite dokunmaz bile. ama çitin dışında ilgisini çekecek bitki falan varsa gözü çit mit görmez , hemen atlar, ne kadar yeşil yaprak çiçek varsa hepsini yer bitirir. toprakları bile yer. papatyadan korkar, kaçar.

yiyeceğine gelince. küçükken yediği şey öğütülmüş tahıldır. pet shoplarda satılır. o toz gibi tahılı suyla çıpıçıpı diye ıslatır öyle yer. daha büyüdüğünde bir kaba salatalık, marul, ekmek, haşlanmış nohut, haşlanmış buğday, mevsimine göre domates, karpuz, didiklenmiş karpuz kabuğu, kavunun içinden çıkan çekirdekli jöle vb. gibi gıdalardan oluşan bir karışım hazırlanır. salatalık en sevdiği şeydir. bu karışımda önce salatalıkları tek tek seçer bitirir. bir sonraki sevdiği şeye geçer, o da haşlanmış nohuttur. onları da tek tek seçip bitirdikten sonra biraz dinlenir, su içer. artık o kadar acele yemesine gerek yoktur. gider gelir bitirir yemeğini. yemek geldiğinde yaşadığı coşku hiç bir zaman eksilmez. sanki önünden kapacaklarmış gibi hızla yer. kafasının hareketleri bir dikiş makinasını andırır. bir yandan da bikbikleyerek teşekkürünü ve mutluluğunu ifade etmekten geri durmaz.

ördeklerin yüzme konusunda gerçekten annelerinden ders almaları gerektiğini, yoksa yüzmeyi hiçbir zaman sevemediklerini düşünüyorum. suya girince suyu kanatlarinin arasına sıçratabilmek için coşkuyla suyu şapırdatırlar ama bu iş bitince "dur şurda yüzeyim, biraz keyif yapayım" diye düşünmezler, hemen çıkmak isterler. bir türlü huzurla yüzdüremedik bizim ördeği biz. bıcıbıcı sonrası gagayla tüy bakımı merasimi ise tam seyirliktir. kuyruğunun üzerinde küçük bir düğmesi vardır. orada tüyleri için faydalı kremler üretir ve hiç üşenmeden bu kremi gagasıyla tek tek tüm tüylere tatbik eder, asla ihmal etmez bu bakımı.

bu kadar anlattım ama siz sakın gidip ördek almayın, tek başına evde beslemeyin, yazıktır. bize hediye geldiği için mecbur kalmıştık. ördeğe baktığımda en çok hissettiğim şey onun yalnızlığına duyduğum üzüntü oldu. onun sokulmak istediği tüylü arkadaşları olmadı. en sevdiği şey olması gereken yüzmeyi bile sevemedi. ulan şu yazdıklarıma bak nasıl duygusal bağ kurmuşum allahın ördeğiyle. o kadar candan hayvandır yani anlatmakla bitmez.--

Kaynak:Eksisozluk