Arama

Ateşi kim buldu? - Tek Mesaj #7

kucukmucit - avatarı
kucukmucit
Ziyaretçi
9 Mayıs 2012       Mesaj #7
kucukmucit - avatarı
Ziyaretçi
Ateşin İcadı ve Mucidi

atesin icadi


HZ.İsa’nın doğumundan 12 bin yıl önce
smiliv Taş Devri insanısmiliv çakmak taşlarıyla ateş yakmayı öğrendi. Bu buluşusmiliv birbirine çarpan iki çakmak taşından çıkan kıvılcımın yerdeki kuru otları tutuşturmasıyla bir rastlantı sonucu yaptığı sanılıyor. 4 bin yıl sonrasmiliv Taş Devri insanısmiliv bir odun parçasını bir başka tahtanın üzerine hızla sürterek ateş yakmayı kolaylıkla beceriyordu.

Ortaçağ’la birliktesmiliv insanoğlu kav çakmağını geliştirdi ve bu yöntemsmiliv en yaygın ateş yakma tekniği olarak dünyaya yayıldı. 14. yüzyılda sodyum nitrat ve alkol karışımına batırılarak kurutulmuş çubuklarlasmiliv ilk kibrit benzeri ateş yakma aygıtları üretildi.

1827 yılında İngiliz kimyageri John Walkersmiliv küçük tahta parçalarının uçlarını antimon sülfitsmiliv potasyum klorat ve arapsakızı karışımına batırarak ilk kibriti yaptı. 1830 yılında Fransa’da Charles Sauriasmiliv fosfor kullanarak bir kibrit üretti. Amasmiliv kullanılan maddenin zehirli olması nedeniylesmiliv daha üretim aşamasında 20 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl sonrasmiliv İsveçli bilim adamı John Lundstronsmiliv Sauria’ nın yöntemini güvenli hale getirdi.

1909 yılında benzinli çakmaklar yapıldı. 1945 yılında da bütangazıyla çalışan çakmaklar geliştirildi. Bugün çok yaygın olan manyetolu ve pilli çakmaklarla ilgili çalışmalar isesmiliv daha 1880 yılında Fransız fizikçileri Pierre ve Paul-Jacques Curie tarafından başlatıldı.



Çizgi Filmler İcatlar Ve Mucitler | Küçük Mucit - İçinizdeki Mucit | Küçük Mucit - İç
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Mayıs 2012 12:54 Sebep: içerik bilgisi verildi