Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ainur'un Müziği (Ainulindalë)
MsXLabs.org

Yazan:
J. R. R. Tolkien


Silmarillion'un ilk bölümü olan Ainulindalë, ilk yaratılış efsanesini biçimlendirir. Ainulindalë, J. R. R. Tolkien'in hayalî evreni Orta Dünya'nın yaratılış hikâyesidir. Ainulindalë, Elf lisanında "Ainur'un Müziği" anlamına gelir. Büyük Müzik de denilmektedir.
Müzik, ilk başlarda Eru'nun yönetiminde tamamen kontrollü bir şekilde ilerlerken, Ainur'un en güçlülerinden ve diğerlerinin her birine verilenden kendisine de verilmiş olan Melkor isyan eder. Kendi hayallerini müziğe yansıtmaya başlayan Melkor'un çıkardığı kargaşa Manwe tarafından bastırılır. Ainur'un Müziği bittikten sonra, bu müzikteki temaların varlığa bürünmesini isteyen Eru Ilúvatar Ainur'un bazılarını Dünya'ya gönderir. Bunların hikâyesi Valaquenta adındaki başka bir eserde anlatılmaktadır.
Ainulindalë (Ainur'un Müziği) şöyle başlar:
Önce Eru vardı, Tek Olan, Arda'da Ilúvatar diye isimlendirilen; ve ilk önce düşüncesinden doğurduğu Ainur'u, Kutsal Olanları yarattı ve onlar, hiçbir şey yaratılmadan önce onunlaydılar. Müziğin temalarını oluşturarak onlarla konuştu; ve onlar Eru'nun huzurunda şarkı söylediler ve o mutlu oldu. Uzun bir süre boyunca her biri sadece kendi başına şarkı söylerken geri kalanı dinledi; çünkü her biri, Ilúvatar'ın düşüncelerinden sadece kendi doğdukları kısmı kavramıştı, zamanla birbirlerini anlayışları gelişti, ama yavaş yavaş. Yine de dinledikçe daha derinden anlamaya başladılar, birlik ve uyum çoğaldı.
Başlangıçta varolan Ilúvatar her şeyden önce Ainur'u, kutsal olanları yaratır. Bir süre sonra Ilúvatar, onlara çok kudretli bır tema gösterip birlikte Ulu müziği yapmalarını ister. Melkor- Ainur'un içinde en büyük bilgi ve kudrete sahip olan - hırs ve kıskanç düşüncelerinin bazılarını şarkılarına dokuyup ahenki bozar ve bunun sonucunda ortaya cıkan uyuşmazlık sonucunda bazı Ainur Melkor'a katılırken, dığerleri Ilúvatar'ı takip etmeye devam eder. Ilúvatar'ın kendisinin daha daha sonra katıldığı uzun bir çekişmeden sonra muzik durur ve Ilúvatar Ainur'a Arda'nın vizyonunu gosterir. Daha sonra Ilúvatar, Ainur'un arzusunu görerek vizyona varlık verir.Bir çok Ainur, bu yeni dünyaya, Eä'ya inerek fiziksel formlara bürünüp, bu yeni dünya'ya bağlanır. Daha kudretli olan Ainur Valar olarak bilinirken, diğer kudrette zayıf olanları Maiar olarak tanınır. Valar, Arda'yı sonradan gelecekler için(Elfler ve İnsanlar) hazırlamaya çalışırlarken, Melkor, Arda'yı kendisi için istediğinden, düzenli olarak onların işlerini bozar. Sonunda yavaş yavaş da olsa ,yapma ve bozma dalgalarının ardından, Arda şekil alır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!