Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
ESA, Dünyayı Gözleyen Envisat Uydusu İle Teması Kaybetti

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın dünya gözlem uydusu ses vermiyor, ve ajans, yaşlı uydudan bir bip sesi bile duymadıklarını itiraf etti. Yaklaşık dokuz tonluk uydu kararlı bir yörüngede dönüyor, ancak sorun devam ederse ESA, tasarlanandan iki kat daha uzun süre yörüngede kalan Envisat'ı emekliye ayırmak zorunda kalabilir.

ENVISAT 01 hr?itok4GykQr0o

Envisat / ESA

ESA'nın görev kontrol birimi, İsveç'teki bir yer istasyonu üzerinden geçerken beklenmedik şekilde susan uydu için, bir uydu acil durumu çağrısı yaptı. Bu zamandan beri, ESA, dünya çapındaki ESA izleme istasyonlarından yardım talep etti, ancak şu ana kadar uyduya ulaşılamadı.

Ekip hâlâ temas kurmaya çalışıyor, ancak başaramazlar ise ESA, en gelişmiş Dünya gözlem uydularından birini kaybetmeye kendini alıştırmış görünüyor. Envisat'ın 10 cihazı toprak kütleleri, denizdeki buz kütleleri, atmosfer ve okyanus koşulları üzerinde veri topluyordu. Görevi açısından, Envisat kendi için belirlenen son tarihi çoktan aşmış idi, bu tarih 2007'de dolmuştu. (Envisat uydusu 2002'de fırlatıldı.)

Yetenek açısından bakıldığında, Envisat'ı kaybetmek ESA'nın süregelen dünya bilim programı için bir gerileme olacak. Ajans, uydunun 2014'e kadar hizmette olacağını umuyordu, bu da Sentinel uydusunun ilki olan uydunun fırlatılış zamanına denk geliyordu. Bu uyduların ilkinin önümüzdeki yıl fırlatılması planlanıyordu, ancak ESA hem Envisat'ı, hem de ilk Sentinel'i bir süre aynı yörüngede tutarak verilerini düzeltmeyi istiyordu. Şimdiki durumda ESA'nın, Sentinel görevleri yoluna girene kadar bir miktar bilimsel zorluk ile karşılaşabileceği ortaya çıkıyor.



Kaynak : Popüler Science (Aktaran : Clay Dillow / 15 Nisan 2012)
Son düzenleyen nötrino; 4 Aralık 2014 12:43