Arama

Elementler - Arsenik - Tek Mesaj #4

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Haziran 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
İçme Suyundan Arseniğin Uzaklaştırılması

Çinli bilim adamları, iki saatten az bir sürede içme suyundan arseniği giderebilecek, demir açısından zengin, gözenekli bir malzeme geliştirdiklerini söylüyor.

Arsenik çok zehirli bir element olup yüksek dozlarda yaşayan organizmaların büyük çoğunluğu için ölümcüldür. Bangladeş gibi ülkelerde bulunan yeraltı sularındaki yüksek derecede arsenik insan hayatı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ancak geleneksel arsenik giderme yöntemleri en baskın arsenik iyonu olan arseniti gidermekte yetersiz kalıyor.

Ancak, Harbin Tıp Üniversitesi'nden Kang Li ve arkadaşları ferrihidrit (Dünya yüzeyinde bulunan ucuz ve doğal bir mineral) kullanarak su örneklerinden arseniği gidermeyi başardı. Bu mineralin arseniği soğurduğu zaten bilinmekle beraber, etkinliği düşük yüzey alanından dolayı azalıyordu.

Araştırma ekibi bu sorunun üstesinden iki ferrihidrit tabakasını birleştirerek ve yüzey alanını ve yükleme kapasitesini artırarak geldi. Arsenit sudan seçimli bir şekilde giderildi, üstelik ortamda benzer moleküler yapıda diğer anyonlar da vardı. Ferrihidrit malzemesinin yüzeyinde bulunan arsenit, bir alkali çözeltisi ile yıkanarak kolayca alınabilliyor. Isı ile muamele ettikten sonra, gözenekli malzeme on defa kadar kullanılabiliyor.

Li, geri dönüşüm yönünün, malzeme ile ilgili pratik uygulamalarda en büyük zorluğu taşıdığına inanıyor. Li, şöyle diyor: “İki ferrihidrit düzlemi arasına nanoparçacıklar yüklenebilirse, geri kazanım daha da kolay olacak”.

Çek Cumhuriyeti, Palacky Üniversitesi'nde nanokristal demir oksitleri üzerine uzmanlaşmış Radek Zboril'e göre, “Bundan sonraki adım yapı ve kristalliğe bağlı olarak nanokristal demir oksitleri ile arsenik giderilmesinin mekanizmasının ve etkinliğinin araştırılması olacak”.

Zboril, şöyle devam ediyor: “Yerinde oluşan demir oksit nanoparçacıklarının yapısı içine arseniğin girmesi gerçek uygulamalar açısından daha ümit verici bir yol gibi görünüyor”.



Kaynak : RSC (28 Ocak 2011)