Arama

Nurbanu Sultan - Tek Mesaj #1

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Nurbanu Sultan (Afife Nûr-Banû Sultan)
MsXLabs.org
II. Selim'den Nurbanu Sultan'a...
Bil ki ey gece yar küsmüş diyenden
Ahirette davacıyım çıksa da can tenden
Kızmam şu bağrım okla delenden
Amma nuru gizleyen af beklemesin benden

Nûrbanû Sultan ya da Afife Nûr-Banû Sultan (Doğum adı: Cecilia Rachel Venier-Baffo veya Cecilia Venier-Baffo, 1525 - 6 Aralık 1583), Osmanlı Padişahı II. Selim'in eşi, Sultan III. Murat'ın annesi, ve Venedik Dükü Sebastiano Venier'in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları'na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile eşi Violanta Baffo 'nun Rachel ya da Cecilia adındaki kızı.
nurxg
  • Adı: Cecilia Rachel Venier-Baffo
  • Doğum: 1525 Páros, Kiklad Takım Adaları, Venedik Cumhuriyeti
  • Ölüm: 7 Aralık 1583 İstanbul, Osmanlı Devleti
  • Yattığı Yer: II. Selim Türbesi, Ayasofya Camii, İstanbul
  • Din: Katolik daha sonra Islam
  • Ebeveyn: Páros adası Venedikli Lordlarından Nicolò Venier ile eşi Violanta Baffo Eşi: Sultan II. Selim
  • Çocukları: Sultan III. Murad
Hayatı
1525 yılında, o devirde Venedik Cumhuriyeti'nin toprağı olan Ege Denizi'ndeki Páros adasında, çok zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Haseki Hürrem Sultan tarafından saraya alınarak eğitime yollandı. Daha sonraki yıllarda kendisine Hürrem Sultan tarafından Afife yani "namuslu" adı verilerek II. Selim ile evlendirildi. Hürrem Sultan'ın oğlu Selim tüm kardeşlerinin ölümüyle önce Kanuni Sultan Süleyman'nın varisi, daha sonra da 29 Eylül 1566 tarihinde Kanuni'nin vefat etmesi üzerine Osmanlı Padişahı oldu. Selim'in 21 Aralık 1574 tarihinde ölümü üzerine ise, Nûr-Banû Sultan'ın oğlu Murat'ın Osmanlı tahtına çıkmasıyle, Nûr-Banû Sultan da Valide Sultan ünvanını aldı.

Yaptırdığı Hayır Kurumları

Afife Nûr-Banû Sultan Valide Sultanlığı döneminde İstanbul'un Üsküdar semtinde külliye, cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darülkurra ve darüşşifa'dan oluşan Nûrbanû Sultan Valide-î Atik Camii ve Külliyesi'ni Mimar Sinan'a yaptırdı. Bu eserin 1583 tarihinde tamamlanmasının hemen ardından 7 Aralık 1583 tarihinde oğlu III. Murat'ın saltanatı döneminde vefât etti. Ayasofya Camii'nde bulunan II. Selim Türbesi'ne defnedildi.

Nurbanu Sultan'ın Entrikaları
Henüz on yaşındayken Osmanlı korsanları tarafından kaçırılan Nurbanu Sultan zekasıyla Hürrem Sultan'ın ilgisini çekmiş ve onun tarafından Manisa sancağına eğitime yollanmıştır. Döndüğünde ise güzelliğiyle de Hürrem Sultan'ın beğenisini kazanmayı başaran Nurbanu Sultan Şehzade Selim ile evlenir ve Hürrem Sultan'ın gelini olur. Şehzade Selim'in Nurbanu'nun aşkıyla yazdığı şiirler Divan Edebiyatı'nın en güzel örnekleri arasında yer alır. Bunu takip eden yıllarda olmayacak olan olur ve tüm kardeşlerinin ölmesiyle Selim önce Kanuni'nin varisi ve sonra da Osmanlı Devleti'nin padişahı olur Nurbanu da sarayın tek kadın hakimi...

Sultan Selim'in hayatına başka kadınlar girse de hiçbiri Nurbanu Sultan kadar etkili olamaz. Oğlu Murat'ın padişah olmasıyla birlikte Nurbanu Sultan valide sultan olur ve Hürrem Sultan gibi uzun zaman imparatorluğu perde arkasından yönetir. Oğlunun karısı Safiye Sultan'la girdiği rekabete rağmen Nurbanu Sultan saray içindeki etkinliğini uzun süre devam ettirir.


Alıntı

Tarih benim için neder umrumda değil. Tarih kalemi kimin elindeyse onun hikayesini anlatır. Bugün kahraman ilan ettiğini yarın lanetler, hain diye damgaladığına yarın bakarsın alkış tutar. Osmanlı'nın benim hakkımda vereceği hüküm de umrumda değil. Venedik'in dediği de diyeceği de... Ben bahtımın çizdiği yolda yürüdüm. Başka çarem de vardı da yapmadım mı? Başka yolum vardı da yürümedim mi? Kader rüzgarsa, insan dediğin de önüne kattığı kuru yaprak... Esti mi bir o yana savurur adamı bir bu yana. Savrula savrula buralara geldim. Bunları yaptımsa suç benim mi? Varsın tarih istediğini yazsın. Osmanlı ne bilirse onu desin. Venedik maskesiz dolaşmadığına bakmadan varsın beni ayıplasın! Hepsi celladın yağlı urganından, kılıcından, baltasından iyidir!

Gerçeği yaşayan bilir, ben yaşadım! Venedikli Cecilia Baffo'dan Nurbanu doğurdum! Bir cariyeden kraliçe yarattım, bir sarhoştan kral!


Herkes böyle bilsin! Osmanlı'ya iki padişah veren Nurbanu Sultan'ım ben!

Cariyenin Gelini Nurbanu - Demet YELEKLİOĞLU

Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
theMira