Arama

Bitki Biyokimyası - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Haziran 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bitki Sporları Yağı Emiyor

Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, bitki sporuna mikrokapsülleri modifiye ederek kendi ağırlıklarının üç buçuk katına kadar yağ emebilme kabiliyetini, yağda basit bir karıştırma işlemi ile kazandırarak doğal yağ atığı temizleme malzemeleri olma potansiyeli verdiler.

Hull Üniversitesi'nden Grahame Mackenzie ve Hull'da formasötik, gıda, kozmetik ve kişisel bakım endüstrileri için mikrokapsülleme işleri ile uğraşan Sporomex'teki meslektaşları Lycopodium clavatum isimli bitkinin sporlarının dış tabakasını ekstrakte ettiler, basit ve zehirsiz bir işlem kullanarak içerideki maddeleri çıkardılar ve yüzeydeki fonksiyonel grupları değiştirerek sporu daha lipofilik hale getirdiler. Sonra mikrokapsülleri yağ su emülsiyonu içine koydular, el ile 15 saniye çalkaladılar ve mikrokapsülleri süzerek yağsız bir örnek elde ettiler. Mikrokapsüller, petrolü geri kazanma etkinliği açısından bir değişme olmaksızın iki veya üç defa kullanılabilir, bunun sebebi olarak çalışma ekibi spor duvarlarındaki sporopollenin polimerinin yüksek dayanımını gösteriyor.

Mackenzie, “Geleneksel yöntemlere, örneğin faz ayırma kâğıdı veya basit çözücü ekstraksiyonu gibi yöntemlere göre avantajımız emülsiyonun kabuklarla basitçe karıştırılması ve süzülmesidir, bu da çok hızlı bir işlemdir” diyor. Diğer yağ iyileştirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında, sporların doğal bir malzeme olduğunu belirten Mckenzie, onların aynı zamanda çok sert ve sabit bir hacme sahip malzemeler olduğunu ve bu yüzden kolayca süzülebildiğini söylüyor.

microcapsulescombinedfi

Solda, su içinde balık yağı emülsiyonunun önceki hali ve sağda ise bitki sporu mikrokapsülleri eklendikten sonraki hali görünüyor.Mikrokapsüller, emülsiyondaki yağın %98'ini kazanmayı başardı.

Sporopollenin bileşiğinin çok elastik olduğu bilindiğinden grup, uzun süreli sürtünme koşulları altında mikrokapsüllerden yağın dışarı çıkıp çıkmayacağını test etti. Grubun bulgularına göre, yağın kısa süreli periyotlarda yavaşça dışarı salındığı görüldü, bunun anlamı da mikrokapsüllerin farmasötik ve kozmetik endüstrilerinde taşınım araçları olarak kullanılabileceğidir.

ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Miriam Rafailovich, “Zehirli çözücüler kullanılmadan sporları boşaltma yeteneği büyük bir devrimdir” diyor. Ancak, şöyle devam ediyor: “Bu sporlar ilk halleri ile allerjen olabileceği için bu işlenmiş kapsüllerin daha yüksek organizmalar ile etkileşimlerinin test edilmesi gerekecek.”

Mackenzie, bir dezavantaj olarak sporların “yüksek maliyeti ve büyük ölçekte kullanılabilirliğinin olmamasını” gösteriyor, ancak “araştırmaların devam ettiğini ve uygulamaların çeşitli firmalar tarafından incelendiğini” de ekliyor.Paris'teki College of France'nin malzeme ve biyoloji takımından Thibaud Coradin, bu çalışma hakkında şöyle görüş bildiriyor: “Bu yaklaşım, biyokapsüllerin gelecekteki tanımlanması ve işlenmesi için son derece ümit verici olacaktır.”



Kaynak : RSC (13 Nisan 2012)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.