Arama

Bitki Biyokimyası

Güncelleme: 22 Eylül 2012 Gösterim: 7.912 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
10 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Gossypol (C3OH30O8), pamuk bitkisinin tohum, yaprak, dal ve köklerinde bulunan polifenolik bir pigment.
Toksik bir bileşik olup, kalp, solunum, üreme sistemiyle karaciğerde lezyonlara yol açar.Serbest gossypol toksik] olduğu halde, bağlı formda olanı değildir. Pamuk tohumunun ısıl işleme tabi tutulması gossypol'ün bağlı forma geçirilmesi içindir.Bu esnada gossypol'ün form grubu ile lisin ve arginin'in serbest amino grubu veya sistein'in tiyol grubu etkileşerek gossypol'ü bağlamaktadır. Böylece serbest gossypolün düzeyi % 0.04 altına düşmekte ve oluşan konjüge bileşikler çözünmez, sindirilemez, polimerize ürünlere dönüşür. Proteinler bağlanır, lisin ve arginin gibi amino asidlerin yarayışlığı düşer.
Sponsorlu Bağlantılar
Tavuklarda yem tüketimi ve yumurta veriminde düşmeye ve yumurta sarısı'ında renk bozukluğuna neden olur. Yumurta akında da pembeleşme görülür.
Önlemler olarak, pamuk tohumu ısıl işleme tabi tutulurken aşırı ısıdan kaçınmalıdır.Gossypolü bağlamak için 2: l oranında yeme demir sülfat (Fe2SO4) katılır.
Yeme metal tuzlarının (demir sülfat) ilavesi gossypol'ün bu olumsuz etkisini giderebilir. Yeme gossypol ile orantılı olarak 2:1 veya 3:1 oranlarında demir katılması karaciğer gossypol düzeyini düşürmekte ve yumurta sarışındaki renk bozukluğu giderilerek, gossypol toksisitesinin önemli ölçüde önüne geçilebilmektedir.



Hayvan beslemede anti besleme faktörleri


Bitkiler aleminde çoğu bitki, besin madde depolarını dış zararlılara karşı korumaya yarayan kimyasal bileşikleri sentezleyebilme yeteneğine sahiptir. Bu bileşikler, hayvanlar veya insanlar tarafından tüketildikleri zaman oldukça zararlı veya ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bunlar arasında proteaz inhibitörleri, goitrojenler, alkaloidler, okzalatlar ve fitatlar sayılabilir. Bu bileşikler bunları tüketen hayvanlarda büyümede gerilemeye yol açtıkları gibi, sindirim sistemi başta olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarında da ciddi aksamalara yol açabilirler.
Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur; tanik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla ve sorgum gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.
Saponinler, baklagiller ile fasulye ve kimi baharat tohumlarındaki şekerli steroidal veya triterpen bileşiklerdir. Bunların bitkileri fungal, bakteriyel ve böcek saldırılarına karşı korudukları sanılmaktadır. Saponinler sindirim ve metabolizmada rol alan enzimleri inhibe ederler, Zn ile çözünmez formda kompleks meydana getirerek sindirimi olumsuz yönde etkilerler.
Gossypol, pamuk bitkisinin tohum, yaprak, dal ve köklerinde bulunan polifenolik bir pigmenttir. Toksik bir bileşik olup, kalp, solunum, üreme sistemiyle karaciğerde lezyonlara yol açar. Serbest gossypol toksik olduğu halde, bağlı formda olanı değildir. Pamuk tohumunun ısıl işleme tabi tutulması gossypol'ün bağlı forma geçirilmesi içindir.



Matein
Matein, Kafein'in yakın akrabasıdır. Sinir sistemi üzerinde etkilidir. Yerba mate adlı bitkide bolca bulunur.



Scoville Acılık Ölçeği


Scoville, biberlerin acılık birimidir. Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilmiştir. Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılır.
Acı tat, kapsaisin adlı maddenin termoreseptör (ısıya duyarlı) sinir uçlarını (nöron uçlarındaki dentritler) uyarması sonucu hissedilir. Acı, deride de hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus zarıyla kaplı dokularda daha iyi hissedilir. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır.
Scoville derecesi Biber türü 15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid) 9,100,000 Nordihidrokapsaisin 2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı 855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) 876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense 350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense 100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense 100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense 100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi 50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum 30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens 10,000–23,000 Serrano biberi 7,000–8,000 Tabasco sosu (Habanerolu) 5,000–10,000 Wax biberi 2,500–8,000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum 2,500–5,000 Tabasco sosu (Tabascolu) 1,500–2,500 Rocotillo biberi 1,000–1,500 Poblano biberi - Capsicum annuum 600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli) 500–1000 New Mexico Anaheim biberi 100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum 0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum.

Selüloz


Selüloz (C6H10O5), bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat.
Selüloz bitkinin sert ve kuvvetli olmasını sağlar, otçul hayvanlar selülozu sindirebilirler bunun nedeni ise bağırsaklarında yaşayan simbiyot bakterileri, protozoa türleri ve odun yiyen bazı böcek türlerinin salgıladıkları selülaz enzimidir. Selüloz sanayide cmc adıyla seramik yapımında, boya üretiminde üstün filim yapıcılıgı sayesinde ekonomik oluşuylada tercihen kullanılmaktadır.



Tanen


Tanen, tannik asit (Fransızca: tanin - sepi maddesi) olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (|amorf) maddelere verilen addır.
Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur. Başlıca kullanım alanı olan dericilik ve boyacılık dışında tanenler şarap ve biranın berraklaştırılmasında, petrol kuyularındaki sondaj çamurunun akışkanlığının artırılmasında ve buhar kazanlarının çeperlerinde birikinti oluşumunun engellenmesinde kullanılır. Tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden ötürü bademcik, farenjit, basur ve bazı deri hastalıkları ilaçlarının bileşimine girer.
Tanenler kimyasal açıdan, hidroliz olabilenler tanenler ve kondanse tanenler olmak üzere iki ana grupta incelenir. Birinci grupta yer alan tanenler bir asit ya da enzim eşliğinde hidroliz olarak gallik asit, pirokateşik asit ve şeker gibi, suda çözünebilen bileşikler verir. Suda az, alkolle asetonda iyi çözünür. Hidroliz olabilen tanenlerin en iyi bilinen örneklerinden biri gallotanenlerdir. Çok daha geniş bir grup olan kondanse tanenler ise hidroliz olamazlar. Bunlar ısı karşısında kuvvetli asitlerle ya da bazı yükseltgeyici maddelerle flobafen denen koyu kırmızı renkli çözünmez bileşikler oluşturur.
Tanenler, aynca tripsin ile a-amilazların sindirimdeki aktivitesini, substratlarla kompleks teşkil ederek önlerler veya onlara bağlanarak protein ve nişasta sindiriminin aksamasına yol açarlar. Tanenler vitamin BU ile de kompleks oluşturarak emilimini önlerler.
Tannik asit çayda vardır. Ticari ölçüde elde edildiği en mühim kaynak mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda; antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabii tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir.
Sentetik tannik asitler egzema tedavisi kapsamında çeşitli preparatlar içinde bulunurlar.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Haziran 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bitki Sporları Yağı Emiyor

Sponsorlu Bağlantılar
Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, bitki sporuna mikrokapsülleri modifiye ederek kendi ağırlıklarının üç buçuk katına kadar yağ emebilme kabiliyetini, yağda basit bir karıştırma işlemi ile kazandırarak doğal yağ atığı temizleme malzemeleri olma potansiyeli verdiler.

Hull Üniversitesi'nden Grahame Mackenzie ve Hull'da formasötik, gıda, kozmetik ve kişisel bakım endüstrileri için mikrokapsülleme işleri ile uğraşan Sporomex'teki meslektaşları Lycopodium clavatum isimli bitkinin sporlarının dış tabakasını ekstrakte ettiler, basit ve zehirsiz bir işlem kullanarak içerideki maddeleri çıkardılar ve yüzeydeki fonksiyonel grupları değiştirerek sporu daha lipofilik hale getirdiler. Sonra mikrokapsülleri yağ su emülsiyonu içine koydular, el ile 15 saniye çalkaladılar ve mikrokapsülleri süzerek yağsız bir örnek elde ettiler. Mikrokapsüller, petrolü geri kazanma etkinliği açısından bir değişme olmaksızın iki veya üç defa kullanılabilir, bunun sebebi olarak çalışma ekibi spor duvarlarındaki sporopollenin polimerinin yüksek dayanımını gösteriyor.

Mackenzie, “Geleneksel yöntemlere, örneğin faz ayırma kâğıdı veya basit çözücü ekstraksiyonu gibi yöntemlere göre avantajımız emülsiyonun kabuklarla basitçe karıştırılması ve süzülmesidir, bu da çok hızlı bir işlemdir” diyor. Diğer yağ iyileştirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında, sporların doğal bir malzeme olduğunu belirten Mckenzie, onların aynı zamanda çok sert ve sabit bir hacme sahip malzemeler olduğunu ve bu yüzden kolayca süzülebildiğini söylüyor.

microcapsulescombinedfi

Solda, su içinde balık yağı emülsiyonunun önceki hali ve sağda ise bitki sporu mikrokapsülleri eklendikten sonraki hali görünüyor.Mikrokapsüller, emülsiyondaki yağın %98'ini kazanmayı başardı.

Sporopollenin bileşiğinin çok elastik olduğu bilindiğinden grup, uzun süreli sürtünme koşulları altında mikrokapsüllerden yağın dışarı çıkıp çıkmayacağını test etti. Grubun bulgularına göre, yağın kısa süreli periyotlarda yavaşça dışarı salındığı görüldü, bunun anlamı da mikrokapsüllerin farmasötik ve kozmetik endüstrilerinde taşınım araçları olarak kullanılabileceğidir.

ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Miriam Rafailovich, “Zehirli çözücüler kullanılmadan sporları boşaltma yeteneği büyük bir devrimdir” diyor. Ancak, şöyle devam ediyor: “Bu sporlar ilk halleri ile allerjen olabileceği için bu işlenmiş kapsüllerin daha yüksek organizmalar ile etkileşimlerinin test edilmesi gerekecek.”

Mackenzie, bir dezavantaj olarak sporların “yüksek maliyeti ve büyük ölçekte kullanılabilirliğinin olmamasını” gösteriyor, ancak “araştırmaların devam ettiğini ve uygulamaların çeşitli firmalar tarafından incelendiğini” de ekliyor.Paris'teki College of France'nin malzeme ve biyoloji takımından Thibaud Coradin, bu çalışma hakkında şöyle görüş bildiriyor: “Bu yaklaşım, biyokapsüllerin gelecekteki tanımlanması ve işlenmesi için son derece ümit verici olacaktır.”



Kaynak : RSC (13 Nisan 2012)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Eylül 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Mısır Enzim İlacı Üretiminde Kullanılacak

Bilim insanları, küçük bir genetik değişiklik sayesinde, mısır hücrelerinden insanların kullanabileceği enzim ilaçlarının üretilebileceğini keşfetti.Kanada’daki Simon Fraser Üniversitesi’nde bitki biyolojisi dalında uzman olan Allison Kermode, protein içeren ilaçların maliyetini düşürme amacıyla yola çıkarak, lizozomal lipid depo hastalığına sahip hastaların tedavisi için gerekli olan enzimleri mısırdan elde etmenin bir yolunu aramaya başladı.

Enzimler gibi insan proteinleri bitki hücrelerine enjekte edildiğinde, genellikle sadece bitkilerde bulunan şeker molekülleriyle donatılıyor. Bunların, hastalara enjekte edilmeleri durumunda bağışıklık sisteminin tehlikeli bir bir tepki vermesine neden olabileceği düşünülüyor.Nature Communications dergisinde yayımlanan araştımaya göre, Kermode ve ekibi, şeker moleküllerinin enzimlere yapışmasını engellemenin bir yolunu buldu.

Var Olan Çözümler Zor ve Pahalı

Mısır ekinleri yetiştirmenin, şu anda enzimle ilgili bozuklukların çözümü olan memeli hayvan hücreleri üretmekten daha ucuz ve daha basit olduğu biliniyor. Ayrıca, mutlaka belli sıcaklıklarda korunması ve belirli besinler verilmesi gereken bu hücreler, insanları etkileyecek hastalık mikropları taşıyabiliyor. Ancak kompleks protein ilaçları şu an için sadece memeli hayvan hücreleri kullanılarak üretilebiliyor.

Doğuştan metabolik bozukluklar arasından en az rastlananlardan biri olan, lizozomal depo hastalığı, enzim yenileme terapisiyle tedavi edilebiliyor. Tedavide etkili olan enzimin hücre içinde ve yüksek miktarda üretilmesi gerektiği için, bu terapi yılda binlerce dolar harcanmasını gerektiriyor.


Hücrede Küçük Genetik Değişiklikler Yapıldı

Deneyde yer alan araştırmacılar, insan proteininin dizilişini değiştirmeden, protein üreten genlerde küçük değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler sayesinde, bitki hücresine aktarılan enzimlerin, hücrenin proteinleri düzenleyen ve zararlı şekerlerin eklendiği yer olan golgi adlı organeline uğramaması sağlandı. Modifiye edilen mısır tohumlarının, insanlar için zararlı olmayan şekerleri barındıran yeni proteinler ürettiği tesbit edildi.New York’taki Boyce Thompson Bitki Bilimi Enstitüsü’nde hücre biyoloğu olan Richard Pattison, Kermode’un yaklaşımını ‘fazlasıyla zekice’ bulduğunu ifade etti. Viyana Ziraat Üniversitesi’nde biyolog olan Herta Steinkellner ise bulunan tekniğin “biyolojik kökenli tıbbi maddelerin üretimi için çok önemli bir gelişme” olduğunu açıkladı.

Diğer Deneylerden Sonuç Alınamamıştı

Bugüne kadar şeker sorununu çözmek için yapılan diğer denemeler, proteinin fonksiyonunu kaybetmesine neden olabilen mutasyon veya bitkilerin daha farklı protein sentezleyecek şekilde değiştirilmesi gibi vakit alan ve genelde işe yaramayan çabalar olarak kaldı.Mısırdan üretilecek enzim ilaçlarının piyasaya sürülmesinin uzun bir süreç olacağını ifade eden Kermode, fonksiyonel olduğu düşünülen yapay enzimlerin henüz hücre içine aktarılmamış olduğunu ekledi. Üretilen protein insan hücresinde zararlı bir reaksiyona yol açmazsa ve daha yüksek miktarda protein üretilmesi sağlanabilirse, mısırın kompleks protein ilaçları üretmede tercih edilecek ana madde haline gelebileceği öne sürüldü.


Kaynak : Ntvmsnbc / Nature Communications (20 Eylül 2012,16:57)

Benzer Konular

23 Eylül 2018 / asla_asla_deme Botanik
7 Ocak 2016 / tkj44 Soru-Cevap
16 Kasım 2007 / Misafir Botanik
31 Ekim 2008 / asla_asla_deme Botanik