Arama

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Honduras

Orta Amerika'da devlet. Nikaragua, Salvador ve Guatemala ile sınırlanır; Antil Denizi ve Pasifik'te kıyısı vardır. Nüfusunun % 90'ı melezdir. Çeşitli tarım ürünleri ve yeraltı kaynakları içinde, ihracat bakımından (ihracatın 3/4'ü), kereste, kahve ve gümüş ön sırayı alır. Dünyanın başlıca muz yetiştiren ülkelerinden biridir (yıllık üretim 1.000.000 ton kadar). Geniş muz plantasyonlarının büyük bölümü Amerika Birleşik Devletleri sermayesiyle kurulmuştur (United Fruit Company). Halkın başlıca besin maddesi mısır ve pirinçtir. Genellikle dağlık, volkanik bir ülke olan Honduras'ta tropikal bir iklim egemendir. Antil Denizi kıyıları sıcak ve çok yağışlı, Pasifik kıyıları sıcak ve az çok kuraktır. Kolomb'dan önce Maya uygarlığının başlıca merkezi olan Honduras, İspanyollardan önce Aztek ve Moskitoların eline geçmişti. Kolomb, dördüncü ve son yolculuğunda Honduras kıyılarına ilk ayak basan Avrupalı oldu (1502). 1523'ten sonra İspanyollar ülkeye egemen olmaya başladılar. 1540'ta ilk merkezi Comayagua kuruldu. Honduras, Orta Amerika Birleşik Eyaletleri Federasyonu'na girdi (19. yüzyılın ilk yarısı). 1839'da bağımsızlığını ilân etti. 1880'de yönetim merkezi bugünkü başkenti Tegucigalpa'ya taşındı. 1933-1948 arasında Diktatör Tiburcio Carias Andino tarafından yönetildi. Ondan sonra da başka diktatörlerin ve askerî cuntaların yönetiminde kaldı. Son olarak 1979'daki darbenin ardından 1981'de sivil yönetime dönmek için seçime gidildi. Ancak, perde arkasındaki ordunun yönetim üzerindeki ağırlığı sürdü. Nikaragua'daki Sandinista yönetimine karşı savaşan contralara Honduras'ta üslenme izninin verilmesi nedeniyle bu ülkeyle ilişkiler bozuldu.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi