Arama


byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
4 Temmuz 2012       Mesaj #4
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Deniz seviyesinde hava basıncı 1 atmosferdir. İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca uyumludur. Ancak suyun içinde,derine gittikçe, her 10 metrede basınç 1 atmosfer daha artar. 30 metre derinlikte dalgıç üzerine uygulanan basınç atmosfer basıncıyla birlikte 4 atmosferdir.

Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde akciğer kapasitesi dörtte bire düşer, kan basıncı artar. Vücut ısısı,düştüğünden kalbin atış hızı artar ve bilinç bulanıklığı başlar. Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir.

Eğer derinlerde su yüzüne süratle çıkılırsa basıncın azalmasıyla kanda çözünen gazların çözünürlüğü hızla azalır. Oksijen dokularda kullanıldığında sorun yaratmaz ama özellikle azot gazı damarlarda tıkanıklığa, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar.

Bu şekilde vurgun yiyenler,süratle basınç odalarına alınırlar. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç uygulanır ve dengesli olarak azaltılır. Bir başka önlem de vurgun yiyeni, vurgun tehtidi geçinceye kadar aynı derinlikte tutmaktır.