Arama

Kalp Nedir? - Tek Mesaj #1

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Temmuz 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalp
Ad:  kalp.jpg
Gösterim: 481
Boyut:  21.9 KB

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Vücutta kan dolaşımını sağlayan temel organ; yürek.
İlkel hayvanlarda çoğu zaman bir damardan ya da bir damarın genleşmesinden meydana gelir (derisidikenliler, solucanlar, eklembacaklılar). Özel bir organ olarak kalp ilk kez yumuşakçalarda görülür.

Kalpte temiz ve kirli kanın ayrı ayrı bölmelerde bulunması ilk kuşlarda başlar. İnsan kalbi yaklaşık yumruk büyüklüğünde, armut biçiminde ve ağırlığı 300 gram dolayındadır. Kaburgaların içinde sağ ve sol akciğer arasında, alt ucu sol yana uzanmış bir biçimde durur. Biçimini, vücut boşluğunda sallanmamasını ve konumunu korumasını perikardiyum (kalbi saran kılıf) sağlar.

Kalbin kasılma ve gevşemelerini sağlayan asıl kalın kas duvarı miyokardiyumdur. En içte de endokardiyum olarak adlandırılan ince düz bir zar vardır. Kalp birbirine benzeyen, fakat bağlantısı olmayan iki bölümden oluşur. Yine her bölüm kendi içinde birbirine açılan iki boşluk içerir. Bunlardan ince duvarlı olan üst boşluklara kulakçık, alt boşluklara karıncık denir.

Vücutta dolaşan kirli kan sağ kulakçığa iki büyük toplardamarla gelir, buradan sağ karıncık yoluyla akciğer atardamarına girerek akciğerlerde temizlenir ve sol kulakçıktan sol karıncığa, oradan da aorta geçerek vücuda yollanır. İki kulakçık birlikte büzülür. Bu büzülme kalp vuruşudur. Kulakçıklar kanı karıncıklara boşalttıktan sonra gevşerler. Bu hareket düzenli bir tempoyla olur. Normal olarak kalp dakikada 70-80 kez atar ve bu yaşam boyunca sürer. Yalnız heyecan ve korku gibi durumlarda bu sayı artar, uyku durumundaysa düşer.

DEVAMI
Kalp Nedir? Kalbin Yapısı ve Görevleri
Son düzenleyen Safi; 9 Mayıs 2016 21:41
In science we trust.