Arama

Hüseyin Avni Lifij - Tek Mesaj #4

büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #4
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Hüseyin Avni Lifij3.jpg
Gösterim: 1120
Boyut:  49.4 KB
HÜSEYİN AVNİ LİFİJ


1886-1927 yılları arasında yaşamış olan ve kısa ömrüne birçok eser sığıdırmanın yanısıra yağlıboya eskizleri ile çağdaşları arasında fark yaratan sanatçının ailesi 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sırasında Kafkasya’nın Kuban bölgesinden göç ederek önce Samsun’a yerleşti. Çerkes, Adige kökenli olan aile, Samsun’dan göç ederek İstanbul Rumelihisarı’na yerleşti. Avni Lifij, ilk öğrenimini Fatih’de mahalle mektebinde, orta öğrenimini Şehzadebaşı ‘Numune-I Terrakki’ mektebinde yaptı. O yıllarda Ayasofya’da mimari çizimler yapan Henry Prost ile tanıştı ve ardından sanat öğrenimi için Sanayi-i Nefise’ye başvurdu.


CORMON’UN ATÖLYESİNDE BİR ÇERKES
Osman Hamdi, onun resimlerini, Avrupa’ya öğrenci göndermek isteyen Şehzade Abdülmecid’e gösterince, Hüseyin Avni’ye Avrupa’nın kapıları açılmış oldu. Bir yıl kadar Sanayi-I Nefise’de süren bir eğitimden sonra Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne gönderilen sanatçı, Cormon’un atölyesine yazıldı. Ancak Paris’de bulunduğu yıllarda daha çok simgeci ressamlara ilgi duydu. 1912’de İstanbul’a dönünce bir süre öğretmenlik yaptı.

Sanat ortamına ilk kez 1916 yılında Galatasaray Lisesi’nde açılan sergiye resim vererek katıldı. Ertesi yıl aynı yerde açılan sergide, çoğunluğu İstanbul’un çeşitli görünümleri olan 20 resmi yer aldı. Bir süre dönemin Harbiye Nazırı tarfından açılan Şişli’deki resim atölyesinde savaş ve kahramanlık konulu çalışmalar yapan Hüseyin Avni, açılan sergilere düzenli olarak resim verdi.

1923’de Güzel Sanatlar Akademi’sinde süsleme hocalığına getirildi. Sanatçının ölümünden sonra 1931’de İstanbul Alay Köşkü’nde geniş bir retrospektif sergi düzenlendi. Eserleri müzeler ve çeşitli kurum ve özel koleksiyonlarda yer aldı.
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:43