Arama

Hüseyin Avni Lifij

Güncelleme: 19 Ekim 2016 Gösterim: 13.505 Cevap: 9
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hüseyin Avni Lifij

Ad:  Hüseyin Avni Lifij1.jpg
Gösterim: 1724
Boyut:  53.0 KB

(d. 1886, Samsun - ö. 2 Haziran 1927, İstanbul),
Sponsorlu Bağlantılar
romantik ve simgeci bir yaklaşımla yaptığı lirik resimlerle tanınan 1914 Kuşağı ressamı.

İlk resim çalışmalarına Numune-i Terakki İdadisi’nde (bugün İstanbul Lisesi) başladı.
Kısa bir süre Sanayi-i Nefise Mektebi’ne gittikten sonra Osman Hamdi Bey’in önerisi ile Halife Abdülmecid tarafından Paris’e gönderildi. 1909-12 arasında Fernand Cormon’un (1845-1924) atölyesinde çalıştıysa da, hocasının katı kuralcı tavrına pek yakınlık duymadı. Daha çok Puvis de Chavennes’in Sorbonne Üniversitesi ve Pantheon’ daki duvar resimlerinden etkilendi. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli okullarda resim dersleri verdi. Sanayi-i Nefise Mektebindeki eğitimi yeterli bulmayan bir grup sanatçının oluşturduğu Serbest Resim Atölyesinde Ruhi Arel, Ah Sami Boyar, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat’la birlikte bir süre resim kursları yönetti. I. Dünya Savaşı sırasında, Harbiye Nazın Enver Paşa’nın kurdurduğu Şişlideki atölyede Nazmı Ziya Güran, H. Onat, İ. Çallı ve Namık İsmail ile birlikte savaş resimleri yaptı. 1924’te Sanayi-i Nefise Mektebinde ders vermeye başladı.

Lifij, 1914 (ya da Çalh) Kuşağı adıyla anılan ressamların izlenimci tavnnı benimsemekle birlikte, daha simgeci bir anlatım geliştirdi. Panltıh ışık yerine, kullandığı gizemli akşamüstü ışığıyla yapıtlannda şiirsel bir atmosfer yarattı.

Kuşağının sanatçılan içinde güçlü bir çizim ustası olarak öne çıkan Lifij, figürlü kompozisyonlara ve portreye manzaradan daha fazla ilgi duymuş, bu eğilimini mimari yapılan konu aldığı resimlerinde de göstermiştir. Bugün her ikisi de İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan “Alegori” (“Savaş”, 1917) ye “Kadıköy’de Belediye Çalışmaları” (“Kalkınma”) gibi büyük boyutlu figürlü kompozisyonlarıyla “Acı” (1917, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi) ve “Mezarlık” (y. 1920, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi) gibi resimlerinde güçlü bir çizim anlayışı ve kullandığı turuncu tonlan nedeniyle hüzünlü, şiirsel bir hava vardır. Desenleri 1984’te Poşadlar adıyla yayımlanmıştır.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:40
Biyografi Konusu: Hüseyin Avni Lifij nereli hayatı kimdir.
Bluesorrow - avatarı
Bluesorrow
Ziyaretçi
10 Mart 2008       Mesaj #2
Bluesorrow - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Hüseyin Avni Lifij2.jpg
Gösterim: 1474
Boyut:  61.5 KB
LİFİJ (Hüseyin Avni)

türk ressam
Sponsorlu Bağlantılar
(Samsun 1886/ 1889 - İstanbul 1927).

Kafkasya’dan Türkiye’ye göç etmiş yoksul bir ailenin çocuğudur. Resme karşı yeteneğini sezen Osman Hamdi Bey’in ilgilenmesiyle Sanayii nefise mektebi’ne (Güzel sanatlar akademisi) kabul edildi. Daha sonra şehzade Abdülmecit Efendi onun Paris’e gitmesine ve eğitimini Fernand Piestre Cormon’un atölyesinde tamamlamasına yardımcı oldu. Türkiye’ye döndükten (1912) sonra, Enver Paşa’nın Şişli’de kurdurttuğu atölyede kahramanlık tabloları yapmakla görevlendirildi. Aynı zamanda İstanbul lisesi’nde resim, Güzel sanatlar akademisi'nde tezyini sanatlar öğretmenliği yaptı, sanat yazıları yazdı.

Lifij’in renk sisteminde genellikle izlenimcilerin etkisi görülürse de, sûslemeci nitelikteki büyük boy yapıtlarında, transız ressamı Puvis de Chavannes'ı anımsatır. Gerek Romantik bakışlı kadın, İstanbul' da sabah, Testili kadın gibi tabloları, gerekse karakalem çalışmaları güçlü bir desen ustası olduğunu gösterir Bununla birlikte açık hava ressamlığında Nazmi Ziya'nın ya da Hikmet Onat'ın net, duru renklerine rastlanmaz.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:40
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Haziran 2012       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Hüseyin Avni Lifij10.jpg
Gösterim: 1443
Boyut:  60.3 KB
Hüseyin Avni Lifij

(1886, Samsun - 2 Haziran 1927, İstanbul),
Türk ressamdır.

Simgeci (sembolist) bir yaklaşımla lirik resimler yapmıştır.
Resme ilgisi çocuk yaşlarda başladı. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi İstanbul'a geldi. Nümune-i Terakki Mektebi'nde eğitim gördüğü yıllarda ilk resimlerini yaptı. Kısa süre sonra Sanayi-i Nefise Mektebi'nde eğitim gördü, sonra Osman Hamdi Bey'in önerisi üzerine Şehzade Abdülmecit tarafından Paris'e gönderildi.

1909-1912 arasında, akademik anlayışta resimler yapan Fernand Cormon'un atölyesinde öğrenim gördü. Ancak bu atölyedeki katı kuralcı tutumu benimsemedi, simgeci Fransız ressam Puvis de Chavannes'ı kendine model aldı.

1912'de Türkiye'ye döndü ve 1923'e değin çeşitli liselerde resim öğretmenliği görevinde bulundu. 1914-1918 arasında dönemi hükümetince Şişli'de kurulan bir atölyede Nazmi Ziya, Namık İsmail, Hikmet Onar ve İbrahim Çallı ile birlikte bir süre çalıştı, savaş resimleri yaptı. 1924'te sanayi-i Nefise Mektebi'nde öğretmen oldu. 1926'da bir ay Paris'te kaldı ve dekoratif sanatlar öğretimi ile ilgili incelemeler yaptı. İstanbul'a döndükten sonra aynı kurumda süsleme dersleri verdi.

Lifij romantik ve simgeci yaklaşımı ile 1910 kuşağı sanatçılarından farklı bir üslup geliştirmiştir. Daha çok akşam ışıkları içinde resimlediği manzaraları izlenimci (empresyonist) bir yaklaşımı anımsatsa da, bunlardaki doğa, İzlenimciler'in bilimsel renk çözümlemeleriyle baktıkları doğadan farklı, ışığın bur anlık değişimiyle yakalanan bir zaman kesitidir.

Lifij renkleri ustaca kullanarak ışığın gizemli etkisiyle şiirsel bir atmosfer yaratmıştır. Işığı renklere ayrıştırmasıyla izlenimci, özellikle büyük figürlü kompozisyonlarındaki kurgu ve desenleriyle akademik konuları ele alış biçimiyle de simgeci bir tutum içinde olmuştur. Ancak bütün bu özelliklerin bireşimi niteliğindeki resimi sonuçta daha çok simgecilere yaklaşır. Lifij yağlıboya çalışmalarının yanı sıra çok sayıda figür, yapı ve doğa desenleri de çizmiştir.

Başlıca yapıtları
Ad:  Hüseyin Avni Lifij9e.jpg
Gösterim: 1254
Boyut:  72.5 KB
  • Kadir Gecesi, 1903
  • Kendi Portresi, 1907
  • Yeşilköy'den Peyzaj, 1912
  • Alegori, 1916, İstanbul Resim Heykel Müzesi
  • Armoni, 1907
  • Karagün, 1924; Ankara Resim Heykel Müzesi
  • Türbe Kapısı, İzmir Resim Heykel Müzesi
  • İstanbul'da Sabah
  • Evler; Kalkınma İş Bankası Koleksiyonu
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:42
🌘 🚀
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #4
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Hüseyin Avni Lifij3.jpg
Gösterim: 1117
Boyut:  49.4 KB
HÜSEYİN AVNİ LİFİJ


1886-1927 yılları arasında yaşamış olan ve kısa ömrüne birçok eser sığıdırmanın yanısıra yağlıboya eskizleri ile çağdaşları arasında fark yaratan sanatçının ailesi 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sırasında Kafkasya’nın Kuban bölgesinden göç ederek önce Samsun’a yerleşti. Çerkes, Adige kökenli olan aile, Samsun’dan göç ederek İstanbul Rumelihisarı’na yerleşti. Avni Lifij, ilk öğrenimini Fatih’de mahalle mektebinde, orta öğrenimini Şehzadebaşı ‘Numune-I Terrakki’ mektebinde yaptı. O yıllarda Ayasofya’da mimari çizimler yapan Henry Prost ile tanıştı ve ardından sanat öğrenimi için Sanayi-i Nefise’ye başvurdu.


CORMON’UN ATÖLYESİNDE BİR ÇERKES
Osman Hamdi, onun resimlerini, Avrupa’ya öğrenci göndermek isteyen Şehzade Abdülmecid’e gösterince, Hüseyin Avni’ye Avrupa’nın kapıları açılmış oldu. Bir yıl kadar Sanayi-I Nefise’de süren bir eğitimden sonra Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne gönderilen sanatçı, Cormon’un atölyesine yazıldı. Ancak Paris’de bulunduğu yıllarda daha çok simgeci ressamlara ilgi duydu. 1912’de İstanbul’a dönünce bir süre öğretmenlik yaptı.

Sanat ortamına ilk kez 1916 yılında Galatasaray Lisesi’nde açılan sergiye resim vererek katıldı. Ertesi yıl aynı yerde açılan sergide, çoğunluğu İstanbul’un çeşitli görünümleri olan 20 resmi yer aldı. Bir süre dönemin Harbiye Nazırı tarfından açılan Şişli’deki resim atölyesinde savaş ve kahramanlık konulu çalışmalar yapan Hüseyin Avni, açılan sergilere düzenli olarak resim verdi.

1923’de Güzel Sanatlar Akademi’sinde süsleme hocalığına getirildi. Sanatçının ölümünden sonra 1931’de İstanbul Alay Köşkü’nde geniş bir retrospektif sergi düzenlendi. Eserleri müzeler ve çeşitli kurum ve özel koleksiyonlarda yer aldı.
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:43
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
8 Ağustos 2012       Mesaj #5
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Hüseyin Avni Lifij
Ad:  Hüseyin Avni Lifij4.jpg
Gösterim: 1173
Boyut:  52.3 KB


(1889 Samsun-1927 İstanbul), ressam. Küçük yaşta ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Sanayii Nefise Mektebi'ni bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi'nde resim öğretmenliği yaptı. Paris'e gönderildi, resim çalışmalarını Cormon atölyesinde sürdürdü. 1912'de İstanbul'a döndü, resmin yanı sıra şiir ve edebiyatla da uğraştı.

Yapıtlarında özgün bir desen ve renk anlayışı egemendir. I. Dünya Savaşı yıllarında Enver Paşa tarafından Şişli'de kurulan atölyede kahramanlık konuları üzerine resimler yaptı. Yapıtları Millî Kütüphane, Resim ve Heykel Müzesi ile özel koleksiyonlardadır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2016 21:45
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
19 Ekim 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  hüseyin_avni_lifij.JPG
Gösterim: 1635
Boyut:  139.6 KB

HÜSEYİN AVNİ LİFİJ

1886 yılında Samsun’un Ladik ilçesine bağlı Karaabtalsultan Köyü’nde doğdu. Babası Galata Köprüsü tahsildarlığından ve başmemurluktan emekli Abdullah Efendi’dir. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Kafkasya’dan Samsun’a göç eden Çerkes bir ailenin çocuğuydu. Sonra İstanbul’a geldiler. Kısa bir süre Sanayi-i Nefise Mektebi’nde resim öğrenimi gördü. Yeteneğini gören ve sanatçının eli kadehli, pipolu Kendi Portresini (1907, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi) çok beğenen Osman Hamdi Bey’in önerisi üzerine Şehzade Abdülmecit tarafından Avrupa’ya gönderildi. Paris’te çalıştı, simgeci ressam Puvis de Chavannes’ı örnek aldı. 1912’de Türkiye’ye döndü, çeşitli liselerde resim öğretmenliği yaptı. 1924’te ilk kişisel sergisini açtı, 18 resmiyle Viyana’ da Sanayi-i Nefise Mektebi’nde dekoratif sanatlar öğretmeni oldu.

1909-1912 arasında, akademik anlayışta resimler yapan Fernand Cormon'un atölyesinde öğrenim gördü. Ancak bu atölyedeki katı kuralcı tutumu benimsemedi, simgeci Fransız ressam Puvis de Chavannes'ı kendine model aldı.

1912'de Türkiye'ye döndü ve 1923'e değin çeşitli liselerde resim öğretmenliği görevinde bulundu. 1914-1918 arasında dönemi hükümetince Şişli'de kurulan bir atölyede Nazmi Ziya, Namık İsmail, Hikmet Onar ve İbrahim Çallı ile birlikte bir süre çalıştı, savaş resimleri yaptı. 1926'da bir ay Paris'te kaldı ve dekoratif sanatlar öğretimi ile ilgili incelemeler yaptı. İstanbul'a döndükten sonra aynı kurumda süsleme dersleri verdi.

1918 yilinda Viyana'da düzenlenen Savas Resimleri ve Digerleri Sergisi'ne onsekiz yapiti ile katildi. Ayni yil Davutpasa Orta Mektebi'nde Fransizca ögretmenligi yapti. 11 Temmuz 1919'da Harika Sazi ile nikahlandi. Fakat, salgin bir hastalik yüzünden ancak 25 Mart 1922'de evlenebildi. Lifij, Türkiye'de uygulamali güzel sanatlar egitiminin kabul edilmesi ve yayginlasmasi için ilk harekete gecen; bu konuda cesitli arastirmalar ve yazilar yazan ilk sanatcilardan biri olarak da saygin bir yere sahiptir.

1922 yılında Gazi Mustafa Kemal’in davetlisi olarak dört ay boyunca Erkân-ı Harbiye-i Umumiye (Genelkurmay Başkanlığı)’ de kalmış, bu zaman zarfında Mareşal Fevzi Çakmak portresini yapmış, Ankara dönüşünde hemen “Karagün” ve “Akgün” adlı tablolarını yapmaya koyulmuş ve 1923 yılında tamamlamıştır. Yine bu yılda Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi Tezyinî Sanatlar (Dekoratif Sanatlar) Bölümü’nde hocalığa başlamış, bu görevini, 1927 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu ölümüne kadar sürdürmüştür.

Avni Lifij’in eserlerindeki temanın odak noktasını insan figürü teşkil etmektedir. Özellikle otoportreleri, diğer portreleri ve figürlü kompozisyonları ayrı bir önem taşımaktadırlar. Figürlü çalışmalarının içinde mitolojik, fantastik ve alegorik çalışmalar dikkate değer niteliktedir.

Avni Lifij'in yapitlarindaki temanin odak noktasinda agirlikli olarak insan yer almaktadir. Deniz manzarasi, ölüdoga (natürmort) gibi temalari iceren yapitlari son derece azdir. Sanatcinin yapitlari icinde özellilde otoportreleri, portreleri ve figürlü kompozisyonlari ayri bir öneme sahiptir. Sanatcinin figürlü kompozisyonlari içinde alegorik, mitolojik ve fantastik calismalar da dikkat cekmektedir. Oldukca fazla sayida örnegine sahip oldugumuz manzara (peyzaj) calismalarinda ise sanatçinin salt doga görünümlerini tuale aktarma cabasi içinde olmadigi; aksine, onun kendine özgü duygu dünyasindan bizlere bir seyler sundugunu görmekteyiz. Sanatçinin derin bir duygu, düsünce, hayal gücüyle olusturdugu yapitlarda temayi olusturan ögelerin saglam bir desen ve kompozisyon anlayisiyla tuale aktarildigi görülmektedir.

Lifij, dogru resmetmeyi ilke edinmis bir sanatcidir. Acik havada gerceklestirilmis küçük boyutlu yagliboya taslak anlamina gelen ve renk lekelerinden olusan "posad" calismalarinda ise sanatcinin ,daha serbest bir anlayisa sahip olduguna tanik olmaktayiz. Lifij'in karakalem, füzen, iki ya da üc renk kalemle gerceklestirilmis calismalari da oldukca fazladir. Sanatcinin gerek bu karakalem vb. çalismalarinin ve posad calismalarinin bir çogunu sanatçinin daha sonra gerçeklestirecegi büyük boyutlu calismalari icin bir ön calisma olmaktan cok, son seklini almis yetkin birer yapit olarak degerlendirebiliriz. Ayrica, elimizdeki örneklerden anlasildigina göre sanatci figürlü büyük kompozisyonlari için uzun bir hazirlik dönemi geçirmektedir.

Lifij romantik ve simgeci yaklaşımı ile 1910 kuşağı sanatçılarından farklı bir üslup geliştirmiştir. Daha çok akşam ışıkları içinde resimlediği manzaraları izlenimci (empresyonist) bir yaklaşımı anımsatsa da, bunlardaki doğa, İzlenimciler'in bilimsel renk çözümlemeleriyle baktıkları doğadan farklı, ışığın bur anlık değişimiyle yakalanan bir zaman kesitidir.

Lifij renkleri ustaca kullanarak ışığın gizemli etkisiyle şiirsel bir atmosfer yaratmıştır. Işığı renklere ayrıştırmasıyla izlenimci, özellikle büyük figürlü kompozisyonlarındaki kurgu ve desenleriyle akademik konuları ele alış biçimiyle de simgeci bir tutum içinde olmuştur. Ancak bütün bu özelliklerin bireşimi niteliğindeki resimi sonuçta daha çok simgecilere yaklaşır. Lifij yağlıboya çalışmalarının yanı sıra çok sayıda figür, yapı ve doğa desenleri de çizmiştir.

Ülkemizin değerli sanatkarlarından Hüseyin Avni Lifij, otoportresiyle tanınan nadir ressamlardan. Ağzında pipo, elinde kadeh, omzunda yırtık çorap ve çapkın ve umursamaz ifadeli yüzüyle resmettiği kendisi, 41 yaşında son nefesini verdiyse de geriye onlarca peyzaj ve çok sayıda portre bıraktı.

Türk sanatına oryantalist bir zihniyetle bakanların düştüğü yanılgıların en önemlilerinden biri de Türk resminde figürün geri planda olduğu ve özellikle de portrecilik geleneğinin olmadığı söylemidir. Bu iddia sahiplerinin atgözlükleri onları Nigari, Nakkaş Osman, Levni ve daha nice portre ustasını görmemezlikten gelmeye itse dahi Türk resim sanatının batılı üsluba geçiş döneminin ilk kuşaklarında yer alan Osman Hamdi ve Avni Lifij gibi ressamların daha bu kadar erken bir dönemde hiçbir emekleme evresine hiç ihtiyaç duymadan figürü ve hem de bireyci bir ifadecilikle bu kadar güçlü bir biçimde sanatlarının merkezine yerleştirmeleri gözden kaçırılmaması gereken bir unsur. Bu sanatçıların portre alanlarında başyapıt konumunda eserler yaratmaları Türk sanatı ve resim sanatının içinde figür ve portre geleneğinin ne kadar güçlü biçimde var olduğunu ispata yeterli delil olmalıdır. İşte Batılı anlamda Türk Resim sanatının ilk önemli portre eserlerinden biri olan, ressam Hüseyin Avni Lifij'in "Kadehli-Pipolu Otoportre"si bu delillerin belki de en mühimi olarak sanat tarihimiz içinde önemli bir köşe taşıdır.

1908 yılı hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Avni Lifij için bir dönüm noktası oldu. Abdülhamit iktidarının devrilerek II. Meşrutiyetin ilan edildiği bu yıl Hüseyin Avni için de Avrupa macerasına giden yol başlayacaktı. Sanat eğitimi için Avrupa'ya öğrenci göndermek isteyen büyük ressam Şehzade Abdülmecid Efendi kendisine adaylar bulması amacıyla Osman Hamdi Bey'e danıştı. Osman Hamdi Bey'in tavsiye ettiği öğrenci adaylarından biri de Hüseyin Avni olacaktı. Yaşının küçüklüğü yüzünden yapım tarihini 1908 olarak değiştirdiği Kadehli-pipolu otoportresini Abdülmecid Efendi'nin beğenisine sunan Avni Lifij'e bu eseri sayesinde Avrupa'nın kapıları açıldı. Bir yıl kadar Sanayi-i Nefise Mektebi'nde temel eğitim aldıktan sonra 11 Ocak 1909 tarihinde Şehzade Abdülmecid Efendi'nin hamiliğinde Fransa'ya doğru yola çıktı. Abdülmecid Efendi ve Lifij arasındaki bu hamilik ilişkisi Türk resim sanatının bu iki mühim ressamı arasında uzun yıllar sürecek bir dostluğun da başlangıcı olacaktı.

1912 yılında Dünya Savaşı'nın ufukta görünmesiyle İstanbul'a geri çağrılan Hüseyin Avni İstanbul Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi)’nde resim öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1915 yılında Fransızca öğretmeni olarak Kandilli İnas Sultanisi (Kandilli Kız Lisesi)’ne geçti. Adaşı olan başka bir meslektaşı ile karıştırılmamak için sülale ismi olan "Lifij" soyadını kullanmaya başlaması da bu döneme rastlar. Bu sırada bir yandan sanat çalışmalarına da devam etmekteydi. 27 Ekim 1915'te Sanayi-i Nefise Mektebi'nin büyük salonunda açılan sergide Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan, Luca Giordano'nun Mars ve Venüs adlı resminin Avni Lifij tarafından yapılan kopyası da yer aldı.

1916 ilkbaharında 1. Galatasaraylılar Yurdu Resim Sergisi’ne iki resimle katıldı; bunlardan "Belediye Faaliyetleri-Kalkınma" adlı tablosu 172 X 505 cm.lik boyutuyla Türk resim sanatı tarihinin en büyük boyutlu eserlerinden biri olarak bilinir. Geleneksel kompozisyon metotlarının Ard-izlenimci ve dekoratif yöntemlerle beraber kullanıldığı çok figürlü ve günlük hayattan bir konuyu ele alan bu tablo, medenileşme özlemine vurgu yapan sembolizmiyle, ustanın daha sonraki alegorik konulu birçok figürlü kompozisyon çalışmasının ilk örneklerinden olacaktır. Çok yönlü bir sanatçı olan Avni Lifij bu sergi ile ilgili, 26 Temmuz 1916 tarihli Hilal Gazetesi'nde yayınlanan "Le Mouvement Artistique, I'Exposition de Peinture du Galata-Saraililar-Yourdou" başlıklı bir yazı da kaleme aldı. Ertesi yıl yine aynı mekanda açılan "Savaş Resimleri ve Diğerleri" Sergisi'ne çoğu İstanbul'un çeşitli köşelerinin tasvirlerinden oluşan 20 resim ile katılan sanatçı ilk kişisel sergisini ise 1918 Şubat-Mart ayları arasında "Orient Litteraire"in yönetim bölümünde açtı.

Dünya Savaşı'nın ardından gelen Mütareke yıllarında Davutpaşa Ortaokulu'nda Fransızca öğretmenliği yapan Hüseyin Avni bu sırada Viyana'da düzenlenen bir sergiye de 18 resmi ile katıldı. Bu dönem boyunca sürekli üretimde bulunarak çeşitli sergilere resim veren ve eserleri resmi koleksiyonlarda yer bulan Avni Lifij 25 Mart 1922'de Doktor İbrahim Şazi'nin kızı Harika Şazi ile evlendi. Harbiye Nezareti tarafından Şişli'de kurulan resim atölyesinde bir müddet harp konulu resimler çalıştıktan sonra 1922 Ekim'inde Mustafa Kemal Paşa'nın davetiyle Ankara'ya giderek dört ay kadar bu şehirde kaldı. Bu sırada Mareşal Fevzi Çakmak'ın portresini de yapan Lifij, Ankara dönüşü önemli sembolik tablolarından olan "Karagün" ve "Akgün" adlı eserleri için etüd çalışmalarına başladı.

Henüz 41 yaşında, sanatının en verimli dönemini yaşarken pek genç olarak yaşama veda eden ressam Hüseyin Avni Lifij günümüzde Türk resim sanatının en önemli şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sanatçının kendine özgü kişiliği ve güçlü sanat anlayışı ile kendi çağı ve kuşağı içinde de özel bir konumu vardır. Çok figürlü ve büyük boyutlu kompozisyon çalışmalarının resim sanatında yer almaya başlamasına öncülük eden Lifij akademik hale gelen izlenimcilikten bir teknik olarak faydalanmakla beraber yaşadığı dönem ve coğrafyanın şartları ve ressamın özgün kişiliği ile biçimlenen kendine has bir sanat yaratmayı başarmıştır. Sembolizmden romantizme, izlenimcilikten dışavurumculuğa değişik tarzlardan izlerin görülebileceği bu üslupta ana unsur "insan"dır. Portreleri ve alegorik, mitolojik ve fantastik konuların işlendiği figürlü kompozisyonları yanında doğadan çok iç dünyasını tuvale yansıttığı duyarlı manzaraları derin bir duygu ve şiirsel bir hayal gücünü ele verir. Lakin ressam tekniği şiirselliğe kurban etmemiş bilakis en serbest çalıştığı resminde dahi sağlam bir kompozisyon ve güçlü bir desen anlayışı gütmüştür. Avni Lifij'in yağlıboya tablolarının yanı sıra her biri kendi başına yetkin birer sanat eseri olarak değerlendirilebilecek poşad resimleri ve desen çalışmaları da ayrıca bir eser dağarcığı oluşturmaktadır.

Avni Lifij 2 Haziran 1927 tarihinde bir kalp rahatsızlığı sonucu, Laleli semtindeki Harikzedegan Apartmanları’nda bulunan dairesinde hayata gözlerini yumdu.

Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Hüseyin Avni Lifij
Ad:  Hüseyin Avni Lifij5.jpg
Gösterim: 1283
Boyut:  63.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Hüseyin Avni Lifij
Ad:  Hüseyin Avni Lifij6.jpg
Gösterim: 1144
Boyut:  55.6 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Hüseyin Avni Lifij
Ad:  Hüseyin Avni Lifij7.jpg
Gösterim: 1237
Boyut:  53.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Hüseyin Avni Lifij
Ad:  Hüseyin Avni Lifij8.jpg
Gösterim: 1182
Boyut:  49.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

1 Ağustos 2008 / thedoctor_611 Sinema tr
26 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Tiyatro tr
1 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr
2 Haziran 2011 / Daisy-BT Edebiyat tr
30 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr