Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Etilen Glikol

Ad:  glicol3.JPG
Gösterim: 864
Boyut:  13.6 KB

glikol, molekülünde değişik karbon atomlarına bağlanmış iki hidroksil (OH) grubu bulunan, alkoller ailesinden organik bileşiklerin ortak adı. Bu organik bileşikler sınıfının genel adı olan glikol terimi aynı zamanda glikollerin en basit üyesi olan etilen glikol için de kullanılır.

1.2- etandiol olarak da bilinen etilen glikol (HOCH2CH2OH), renksiz, tatlı ve hafif bir kokusu olan yağlı bir sıvıdır. Sanayide, etilenin yükseltgenme ürünü olan etilen oksitten elde edilir. Otomobillerin soğutma sistemlerinde donmayı önleyici katkı maddesi (antifriz) olarak, ayrıca yapay elyaf üretiminde, düşük sıcaklıklarda donan patlayıcıların ve fren sıvılarının yapımında yaygın olarak kullanılan etilen glikol ve bazı türevleri hafif zehirlidir.

1.2- propandiol olarak da bilinen propilen glikolün fiziksel özellikleri etilen glikole benzer. Yalnız etilen glikol gibi zehirli olmadığı için gıda ve kozmetik sanayilerinde, ağız temizliğine yönelik ürünlerde çözücü, koruyucu ve nem tutucu olarak kullanılır. Bu bileşik, propilenin yükseltgenmesiyle oluşan propilen oksitten elde edilir.
Fren sıvılarının ve reçine plastikleştiricilerinin yapımında başlangıç maddesi olarak kullanılan 1,3-bütandiol, poliüretan ve poliester reçinelerinin, ayrıca değerli bir çözücü ve aramadde olan bütirolaktonun üretiminde kullanılan 1,4-bütandiol, etkili bir böcek ilacı olan 2-etil-l,3-heksandiol ve yatıştırıcı ilaçlardan meprobamatm etkin maddesi olan 2-metil-2-propil-l,3-propandiol de önemli glikollerdendir.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 01:08
Sen sadece aynasin...