Arama

Roger Bacon - Tek Mesaj #3

byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #3
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
ROGER BACON ( 1214 - 1292 )

Rogerbacon

İngiliz filozof ve fen adamı. Felsefesinde düşünmeye ait hipotezlerin çürütülmesinde veya ikna edilmesinde tecrübe ve denemenin önemini izah etmiştir. Hayatı ile ilgili bilgiler daha ziyade kendi yazılarından öğrenilmiştir.

1214 yılında İngiltere'de doğmuştur. İlk çalışmaları, sonradan birkaç yıl hocalık yaptığı, Oksford Üniversitesinin sanat fakültesinde olmuştur. 1240'da Paris Üniversitesine giderek kendi ismi ile anılan öğretim metoduyla hocalık yaptı. Birkaç yıl sonra fenne karşı alaka duymaya başladığından, 1250'lerde tekrar İngiltere'ye döndü ve kendini fenni çalışmalara verdi. Zamanındaki bütün fenni bilgileri öğrenmek istedi. Bu uğurda ailesinden ve bazı başka kaynaklardan alabildiği parayı fenni malzeme ve kitap üzerine harcadı. 1252'de Fransiskan mezhebine girdi ise de aradığını bulamadı.

En iyi çalışmalarını o zamanın İslam alimlerini ve eserlerini tetkik ederek optik üzerinde yapmıştır. Işığın tabiatı ve gök kuşağı gibi bazı tabiat olayları ile ilgilenmiştir. 1257'de şahsi görüş ve inançlarının da diğer rahiplerden ayrılması veya fen sahasındaki çalışmaları sebebiyle tekrar Fransa'ya dönmüştür. 1292'de ölmüştür.Çalışmalarını ve düşüncelerini anlatan Opus Majus'u hazırlayıp bunu papaya göndermiştir. Fakat papa öldüğü için bunları okuyup okumadığı bilinmemektedir. Fen bilgileri çalışmalarında barut, gözlük camı ve teleskop üzerinde uğraşmıştır