Arama

Said Halim Paşa - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Said Halim Paşa (1863 Kahire-1921 Roma)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

Osmanlı sadrazamı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın küçük oğlu Halim Paşa'nın oğludur. İsviçre'de siyasî bilimler öğrenimi gördü. İstanbul'a dönünce beylerbeylik rütbesi ile paşa unvanı verildi ve Devlet Şûrası üyeliğine getirildi. Yalısında silâh ve zararlı kitap bulunduğu hakkında verilen bir jurnal üzerine İstanbul'dan ayrıldı; Avrupa'ya, ardından Mısır'a gitti. II. Meşrutiyet'ten sonra tekrar İstanbul'a döndü, politikaya atıldı. Ayan Meclisi üyesi, Devlet Şûrası başkanı, İttihak ve Terakki Cemiyeti genel sekreteri oldu. Mahmut Şevket Paşa kabinesine hariciye nazırı olarak girdi. Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülmesi üzerine sadrazam oldu (12 Haziran 1913). I. Dünya Savaşı çıkınca, Osmanlı Devleti'ni savaş dışında tutmak istedi. Almanlar ile işbirliği içinde olan Enver-Cemal-Talat üçlüsüne karşı koyamadı, oldubittileri kabul ederek Osmanlı Devleti'nin Almanların yanında savaşa katılmasını onaylamak zorunda kaldı. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin denetiminde dört yıl altı ay sadrazamlık makamında kaldı. 1917'de bu görevden istifa etti. 1919'da İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü. Serbest bırakılınca Roma'ya yerleşti. Roma'da bir Ermeni tarafından öldürüldü.

200px Said Halim Pasha

Sait Halim Paşa (1863-1921), 11 Haziran 1913 - 14 Şubat 1917 tarihleri arasında, fiili gücün İttihat ve Terakki ve özellikle de Talat Paşa - Enver Paşa - Cemal Paşa üçlüsü elinde olduğu bir dönemde sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Hayatı

1863 yılında Kahire'de doğmuştur. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın dört oğlundan biri olan Mehmet Abdülhalim Paşa'nın oğludur. Sait Halim Paşa ilk ve orta tahsilini Kahire'de özel olarak yapmış, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca öğrenmiştir. Daha sonra İsviçre'de beş yıl siyasal bilgiler öğrenimi görmüştür.
1888'de Mîr-i Mîran rütbesi ile ve Mecîdî nişanı ile Şûra-yı Devlet (Danıştay) âzâsı olmuştur. Kendisine, 1889'da II. ve 1892'de I. rütbe Osmânî ve 1899'da murassa Mecîdî nişanı, 1900'de de Rumeli Beylerbeyi pâyesi verilmiştir. 1908'de ise bulunduğu Şûrâ-yı Devlet âzâlığından kadro dışı bırakılmış, ancak aynı dönemde Belediye genel seçimlerinde Yeniköy belediye dairesi reisliğine tayin olunmuştur. Daha sonra ise Cemiyet-i Umumiye-i Belediye ikinci reisliği, 1908'de de Âyân Meclisi âzâlığı yapmıştır. 23 Ocak 1912-23 Temmuz 1912 tarihlerinde Şura-yı Devlet reisliği de kendisine verilmiştir.

220px Said Halim
Sait Halim Paşa'nın gençlik resmi

Sait Halim Paşa 1912'de reislikten çekilmiştir. Bu sırada İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin genel sekreterliğine seçilmiş, Mahmut Şevket Paşa'nın sadrazamlığı sırasında 1913'de de 2. defa Şûrâ-yı Devlet reisliğine ve üç gün sonra Hariciye Nezareti'ne (Dışişleri Bakanlığı'na) atanmıştır. Mahmut Şevket Paşa'nın şehit edilmesinden sonra 1913'de Sadrazamlığa (Başbakanlığa) ile getirilmiştir.
Sait Halim Paşa, 1913 Eylülünde, Bulgarlarla Edirne'nin Osmanlı devletinde kalması ve Meriç nehri hudut olmak üzere sulh imzalanması hizmeti sebebi ile Padişah tarafından İmtiyaz Nişanı ile onurlandırılmıştır.

220px SaitHalimPasaMezari
Sait Halim Paşa'nın mezarı

Osmanlı Devleti 1914 yılında tarafsızlığının ihlal edilmesi nedeni ile I. Dünya Savaşı'na katıldı. Bu süreçte Almanya sefiri Baron Wangenheim ile Yeniköy'de Sait Halim Paşa Yalısında ittifak anlaşması imza edilmiştir. 1915'te Hariciye Nazırlığından, 1917'de Sadrazamlıktan çekilmiştir (yerine Talat Paşa geçmiştir).
1919 Mart ayında harp ilanı sırasındaki bazı kabine azaları ve Sait Halim Paşa tutuklanmış, Paşa, diğer milletvekilleri ile beraber tahliye olunduktan sonra Roma'ya gitmiştir. 6 Aralık 1921'de bir Salı günü akşamı araba ile evinin kapısına geldiği sırada Ermeni komitacısının silahlı saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmiştir. Na'şı İstanbul'a getirilmiş ve 30 Aralık 1921 günü Yeniköy'deki yalısından alınarak büyük törenle II. Mahmut Türbesinin bahçesine defnedilmiştir.

Galatasaray Spor Kulübü ile ilişkisi
Tevfik Fikret' in ardından Galatasaray Spor Kulübü' nün hâmi başkanılığını üstlenmiş, savaş şartlarında kulübün zarar görmemesini sağlamıştır.

Yayınlanmış Eserleri

  • Buhranlarımız ve Son Eserleri İz Yayıncılık
  • Buhran-ı ictimaimiz- Kubbealtı Sahaf
  • Said Halim Paşa - Bütün Eserleri Anka Yayınları 2003

İlgili eserler
M. Cengiz Yıldız, Said Halim Paşa’da Batılılaşma, İslamcılık ve Milliyetçilik (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, Elazığ, 1994.
M. Cengiz Yıldız, "Osmanlı'nın Son Dönemindeki Üç Düşünce Akımının Sosyolojik Analizi: Batılılaşma, İslamcılık ve Milliyetçilik", Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 7, 1995.
M. Cengiz Yıldız, "Said Halim Paşa'da Üç Tarz-ı Siyaset: Batılılaşma, İslamcılık ve Milliyetçlik", TYB Akademi Dergisi, Sayı: 3, Eylül 2011.

Sen sadece aynasin...