Sakkaroz MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi Çay şekeri olarak bilinen disakkarit karbonhidrat (C12H22O11). Şekerpancarı, şekerkamışı, kırmızı pancar ile çiçeklerde, hurma, ceviz ve bademde bulunur. Başlıca kaynağı şekerkamışı ve şekerpancarıdır. Sakaroz molekülü, bir glikoz ve bir früktoz molekülünün su ayrılarak birleşmesiyle meydana gelmiştir. Renksiz, kristal yapılı bir maddedir. 160°C'ta ergir. Suda çok, alkolde pek az çözünür. Ergime noktasının üzerinde ısıtılırsa bozunarak kahverengi, hoş kokulu karamele dönüşür. Polarize ışığı sağa çeviren sakaroz (şeker) çözeltisi, hidrolizden sonra sola çevirir (sindirimde bu hidroliz invertaz mayasıyla sağlanır). Optik aktifliğindeki bu değişme "evirtim" olarak bilinir ve glikoz ve früktozun eşit sayıda molar karışımı "evirtik şeker" adıyla anılır. Balda % 70-80 oranında evirtik şeker bulunur. Sakaroz vücuda hareket ve ısı enerjisi sağlar; şekerleme, tatlı ve reçel yapımında kullanılır.
Şekerkamışı ya da şeker pancarından elde edilen sıradan şeker. Disakkarit grubunda yer alır. Glikozlu bağla birleşmiş, 6 karbon atomlu iki basit şeker, glikoz ve früktozdan oluşur. Bağırsak sıvısında bulunan sakkaraz enziminin etkisiyle glikoz ve früktoza parçalanır. Aynı zamanda seyreltilmiş asitlerin ısı altındaki etkisiyle de sakkaroz molekülü parçalanır. Enerji bakımından 100 gr’lik sakkaroz 400 kalori verir. Ama emilmeden önce bağırsakta parçalanması gerektiğinden, glikozdan daha geç emilir.