Arama

Disakkaritler - Sakkaroz (Sükroz)

Güncelleme: 31 Temmuz 2012 Gösterim: 10.678 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2009       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Sakkaroz

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Sakkaroz
veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir. Sakkarozun sistematik adı α-D-glukopiranosil- (1↔2)-β-D-fruktofranosit şeklindedir. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan sükroz, sadece bitkiler tarafından üretilir.
attachmentphp?attachmentid19115&ampstc1&ampd1251874771

Fiziksel ve kimyasal özellikler

Sucrose

Hareketli sakkaroz molekülü


Saf sakkaroz, parlak, beyaz, kokusuz ve kristalli yapıda olup, ağıza alındığında hoş, tatlı bir bilindik çay şekeri tadı verir. Genel olarak sakkaroz, doğal kaynaklardan izole olmuş bir maddedir. Ancak sakkarozun ilk yapay üretimi 1953 yılında Raymond Lemieux tarafından gerçekleştirildi.[1]
Diğer karbonhidratlar gibi, sakkaroz da 2:1 oranında hidrojen ve oksijen oranı vardır. Madde iki monosakkarit olan α-glukoz ve fruktozun glikozit bağıyla bir araya gelmesiyle meydana gelir. Birleşmede glukoz bölümünden 1, fruktoz bölümünden 2 karbon atomu arasında bağ yapar. Sakkaroz, diğer disakkaritlerden farklı olarak her iki monomerinden de azalan son bölümlerinden birleşir. Bu durum diğer birçok disakkaritte bir monomerin çoğalan ucuyla, öbür monomerin azalan ucu arasında bağ yapması şeklindedir. Anomerik hidroksil grupları olmadığından ötürü sakkaroz, indirgeyici olmayan bir şeker türüdür. Yine laboratuvar ortamında asidik hidrolizler sayesinde sakkaroz molekülü bileşenlerine ayrışabilmektedir.
Sakkaroz, 186°C'de eriyerek karamel formuna ayrışır. Bu durum sakkarozun karbon, karbon dioksit ve su ile karıştırılmasıyla da gerçekleşir. Su, sakkarozu hidrolize uğratır ancak bu işlem aşamalı olup, sulu sakkaroz çözeltisinin uzun yıllar boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Üstelik yıllar sonra bile su, sakkarozun çok küçük bir kısmını hidrolize uğratır. Ancak sükraz adlı enzim sayesinde bu işlem çok hızlı gerçekleşir.
Sakkarozun sülfürik asit ile birleşmesi sonucunda aşağıdaki denklem oluşur:
C12H22O11 + H2SO4 katalizör → 12 C + 11 H2O


Günlük kullanımı
Sakkaroz, tatlandırıcı olarak kullanılan bir gıdadır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yüksek fruktoz ihtiva eden mısır şurupları tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.[2][3] Yine şeker, amatör bir roket motoru olan rocket candy'nin de üretiminde kullanılmaktadır. Bu ürün bir yakıt olup ateşleyici olarak potasyum nitrat kullanılmaktadır.
Sakkaroz, bitkilerdeki en önemli şekerdir. Bir bitkide en çok soymuk borularında bulunur. Sakkaroz elde edilirken en çok şeker kamışı ve şeker pancarı kullanılır. Ancak sorgum ve şeker akçaağacından da elde edilebilir. Sakkaroz, yemek hazırlamada her yerde bulunan bir üründür. Bunun başlıca nedeni tatlandırıcı olması ve kıvamda etkin olmasıdır. Bisküvilerde, kurabiyelerde, keklerde, turtalarda, şekerde, şerbette ve birçok katkı maddesinde yoğun olarak sakkaroza rastlanır.

attachmentphp?attachmentid19116&ampstc1&ampd1251874816
Organik bileşik olarak Sakkaroz
Memelilerde sükroz, hazır olarak midede sindirilmeye başlanır. Buradaki asidik ortam sakkarozu monomerlerine ayrıştırır. Bu işlem bir tür glikozit hidrolaz tarafından gerçekleştirilir. Ayrışan glukoz ve fruktoz ince bağırsakta çabucak kana karışır. Sindirilmeyen sakkaroz ise bağırsağı geçerek sükraz adlı enzim tarafından parçalanır. Bu enzim on iki parmak bağırsağındaki mikrovilüslerde bulunan hücre zarlarında yer alır. Sonunda bu ürünler de kana karışır. Bununla beraber şeker, bazı bakteri ve hayvan türlerinde invertaz adlı enzimle ayrışır.

İnsan beslenmesi

200px Sugar 2xmacro
Granüllü sükroz


Sakkaroz, kolay sindirilebilen bir besindir. Bu da vücut için kolay bir enerji kaynağı anlamına gelir. Mideden sonra ince bağırsakta kısa sürede kana karışmaya başlar. Ancak dengeli beslenmede sadece saf sükrozdan oluşan bir besin alımı yanlıştır. Aşırı sükroz alımı ayrıca bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bunların başında diş çürümesi gibi hastalıklar yer almaktadır. Bir karbonhidrat olarak sakkaroz, her gramında 3.94 kilokalori (17 kilojoule) enerji verir.
Ayrıca sakkaroz içeren besinler obezite ve şeker hastalığına neden olabilmektedir.Günümüzde buna karşılık çoğu içecek fruktozdan yapılmaktadır. Ancak bu da bu riskleri yok etmemektedir.
Kobaylar üzerindeki bir deneyde, sükrozla beslenen kobayların önce kan şekerinin yükseldiği ve trigliseritlerinin artarak insülin direncine neden olduğu gözlemlenmiştir.

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sakkaroz
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

sucrose

Çay şekeri olarak bilinen disakkarit karbonhidrat (C12H22O11). Şekerpancarı, şekerkamışı, kırmızı pancar ile çiçeklerde, hurma, ceviz ve bademde bulunur. Başlıca kaynağı şekerkamışı ve şekerpancarıdır. Sakaroz molekülü, bir glikoz ve bir früktoz molekülünün su ayrılarak birleşmesiyle meydana gelmiştir. Renksiz, kristal yapılı bir maddedir. 160°C'ta ergir. Suda çok, alkolde pek az çözünür. Ergime noktasının üzerinde ısıtılırsa bozunarak kahverengi, hoş kokulu karamele dönüşür. Polarize ışığı sağa çeviren sakaroz (şeker) çözeltisi, hidrolizden sonra sola çevirir (sindirimde bu hidroliz invertaz mayasıyla sağlanır). Optik aktifliğindeki bu değişme "evirtim" olarak bilinir ve glikoz ve früktozun eşit sayıda molar karışımı "evirtik şeker" adıyla anılır. Balda % 70-80 oranında evirtik şeker bulunur. Sakaroz vücuda hareket ve ısı enerjisi sağlar; şekerleme, tatlı ve reçel yapımında kullanılır.

Şekerkamışı ya da şeker pancarından elde edilen sıradan şeker. Disakkarit grubunda yer alır. Glikozlu bağla birleşmiş, 6 karbon atomlu iki basit şeker, glikoz ve früktozdan oluşur. Bağırsak sıvısında bulunan sakkaraz enziminin etkisiyle glikoz ve früktoza parçalanır. Aynı zamanda seyreltilmiş asitlerin ısı altındaki etkisiyle de sakkaroz molekülü parçalanır. Enerji bakımından 100 gr’lik sakkaroz 400 kalori verir. Ama emilmeden önce bağırsakta parçalanması gerektiğinden, glikozdan daha geç emilir.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
20 Ağustos 2013 / _KleopatrA_ Kimya
19 Kasım 2013 / Misafir Cevaplanmış
7 Temmuz 2012 / _KleopatrA_ Kimya
19 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap