Arama

Şönt Nedir? - Tek Mesaj #2

byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
8 Eylül 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Şönt Nedir?


Paralel bağlanmış iki elektrik devresinden birinin ötekine göre konumu. Genellikle ölçü aletlerinde alete paralel bağlanan bir direnç için bu terim kullanılır. Örneğin bir ampermetrenin ana devresine paralel bağlanan genellikle küçük bir direnç, ölçü devresinden ana akımın küçük bir bölümünün geçmesini sağlayarak aletin duyarlığını artırır.



Şöntler, ölçülmek istenilen büyük bir akımın önemli kısmının kendi üzerinden ve belli küçük bir kesrinin de ölçme aletinden geçmesini sağlayan özel yapılı dirençlerdir. Başka bir deyişle ŞÖNTLER; akım ölçme amacıyla, ohm kanununa dayanılarak, ölçülecek akımla orantılı küçük bir gerilim dönüşümü elde etmek için kullanılır.
Ölçme aleti işte bu küçük gerilimi ölçmek üzere, şöntün gerilim uçları arasına bağlanan bir voltmetredir. Voltmetrenin bağlanacağı daha büyük yapılı akım klemensleri arasında bulunan küçük yapılı klemenslerdir
Şöntlerde ön dirençler gibi, sıcaklıkla direnci değişmesin diye, Cu-Ni alaşımlarından yapılır. Şekildeki gibi, üzerinde bir akım, bir gerilim klemensi bulunan iki bakır kütle arasındaki paralel tellerle yada şeritlerle şönt yapılır. Böylelikle soğutma yüzeyi büyütülmüş olur ve soğutucu bir hava akımı sağlanır. Genellikle manganın iletkenlerden yapılırlar.