Arama

Şönt Nedir?

Güncelleme: 11 Eylül 2015 Gösterim: 11.182 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Eylül 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şönt
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Şönt
(Shunt) uyarmalı doğru akım motoru, alan sargısı endüvi sargısına paralel bağlı olan DC motordur. Karakteristik özelliği ise, devir sayısının yük ile çok fazla değişmemesidir. Bu özelliğinden dolayı yaklaşık sabit devir sayısı istenen yerlerde tercih edilir. Tabii bu özelliğine ek olarak DC motorların devir sayısı ayar karakteristiği çok iyidir. Paralel bağlanmış iki elektrik devresinden birinin ötekine göre konumudur. Genellikle ölçü aletlerinde alete paralel bağlanan bir direnç için bu terim kullanılır. Örneğin bir ampermetrenin ana devresine paralel bağlanan genellikle küçük bir direnç, ölçü devresinden ana akımın küçük bir bölümünün geçmesini sağlayarak aletin duyarlığını artırır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
8 Eylül 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Şönt Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Paralel bağlanmış iki elektrik devresinden birinin ötekine göre konumu. Genellikle ölçü aletlerinde alete paralel bağlanan bir direnç için bu terim kullanılır. Örneğin bir ampermetrenin ana devresine paralel bağlanan genellikle küçük bir direnç, ölçü devresinden ana akımın küçük bir bölümünün geçmesini sağlayarak aletin duyarlığını artırır.



Şöntler, ölçülmek istenilen büyük bir akımın önemli kısmının kendi üzerinden ve belli küçük bir kesrinin de ölçme aletinden geçmesini sağlayan özel yapılı dirençlerdir. Başka bir deyişle ŞÖNTLER; akım ölçme amacıyla, ohm kanununa dayanılarak, ölçülecek akımla orantılı küçük bir gerilim dönüşümü elde etmek için kullanılır.
Ölçme aleti işte bu küçük gerilimi ölçmek üzere, şöntün gerilim uçları arasına bağlanan bir voltmetredir. Voltmetrenin bağlanacağı daha büyük yapılı akım klemensleri arasında bulunan küçük yapılı klemenslerdir
Şöntlerde ön dirençler gibi, sıcaklıkla direnci değişmesin diye, Cu-Ni alaşımlarından yapılır. Şekildeki gibi, üzerinde bir akım, bir gerilim klemensi bulunan iki bakır kütle arasındaki paralel tellerle yada şeritlerle şönt yapılır. Böylelikle soğutma yüzeyi büyütülmüş olur ve soğutucu bir hava akımı sağlanır. Genellikle manganın iletkenlerden yapılırlar.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞÖNT sıf. ve a. (ing. shunt; to shunt, yolunu, yatağını değiştirmekken). Elektrotekn
1. Bir elektrik devresinin bir bölümüne paralel bağlanan ve bundan geçecek akımın bir kısmının kendi üzerinden akmasını sağlayan iletken düzenek. (Bk. ansikl. böl.)
2. Şönt motor, indükleyicı sargısı, indüvi sargısının uçlarına paralel bağlı olan motor.

—Manyet. Manyetik şönt, bir manyetik devrenin bir bölümüne paralel bağlanan ve bundan geçen akının bir kısmının kendi içinden geçmesini sağlayan, manyetik malzemeden yapılmış düzenek.

—Patol. ve Cerr. Atardamar devresi ile toplardamar devresi arasında sağlanan birleştirme ya da kısa devre; tedavi amacıyla böyle bir birleşmeyi gerçekleştirme (Bk. ansikl. böl.) || Şönt etkisi, bazı patalojik durumlarda, akciğerde, kanın dolaştığı. fakat havalandırmanın olmadığı bölgelerde görülen olgu. (Bu durumda kan akciğerden çıktığı zaman yetersiz oksijenlenmış olur)

—ANSİKL. Elektrotekn. I ölçülecek akım, S şöntün direnci. R galvanometrenin direnci, i galvanometreden geçen akım olduğunda, U/x (S+R)/S bağıntısı elde edilir. I'yi elde etmek için ölçü aletinden okunan i akımını şönt katsayısı adı verilen değişmez bir çarpanla çarpmak gerekir.
Şöntler sayesinde galvanometre ve ampermetreler, doğrudan ölçebileceklerinden çok daha büyük akımları ölçmede kullanılabilir. Öte yandan diferansiyel bir galvanometreden yararlanılarak ve şöntler yardımıyla çok büyük ya da çok küçük dirençler de ölçülebilir.

—Patol. ve Cerr. Şönt olgusu birçok şekilde görülebilir:
1. kalpte kulakçıklar ile karıncıklar arasında bölme yokluğu: kan genellikle, basıncın yüksek olduğu sol boşluklardan, basıncın alçak olduğu sağ boşluklara geçer;
2. kanın atardamardan doğrudan doğruya toplardamara geçmesini sağlayan damar bozuklukları: örneğin atardamar-toj> lardamar anevrizması (travma sonrasında oluşabilir). Kan doğrudan doğruya aorttan akciğer atardamarına geçebilir: atardamar kanalının varlığını sürdürmesi.
Kalp cerrahisi, ameliyat süresince, kalbi dolaşımdan ayrı tutabilmek için, geçici olarak atardamar-toplardamar bağlantılarına gereksinme gösterir, inatçı asit olgularında periton boşluğu ile jugular toplardamar arasında şöntler gerçekleştirilebilir. Nefrolojide, böbrek dışında temizleme yapabilmek amacıyla atardamar ve toplardamar arası şöntler yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse