Arama

Yorgo Seferis - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Yorgo Seferis (1900 İzmir-1971 Atina)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

yorgo seferis 02
Yunanlı şair. I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine ailesiyle birlikte Atina'ya yerleşti. 1918'de hukuk öğrenimi yapmak amacıyla Paris'e gitti. 1922 yılında Türkler ve Yunanlılar arasındaki çatışma kızıştı. İzmir'in yakılması, Yunanlıların bozguna uğrayarak kaçmaları, binlerce yıllık bir geleneğin bir gecede yok olması Seferis'i derinden etkiledi. Diplomat oldu ve Londra, Arnavutluk Güney Afrika, Mısır, İtalya gibi ülkelerde yıllarca görev yaptı. Ankara'daki Yunan Büyükelçiliği'nde müsteşar olarak çalıştı (1949-1950). Yunanistan'ın Londra büyükelçisi oldu (1957-1962). Yurt dışındaki bu görevleri, kendisindeki sürgün duygusunu yoğunlaştırdı.

1947'de Atina Akademisi'nin Kostis Palamas Şiir Ödülü'nü, 1963'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı ve Yunan şiirinin tanınmasında önemli rol oynadı. Şiirlerinde, sürgün ve bozgun duygusundan kaynaklanan "öteki kıyı", "öteki dünya", "öteki hayat" gibi kavramlara rastlanır. Yitirdiği anayurdunu yeniden bulmak için şiirsel hayal gücünü kullandı. Geçmişi, bugünün duyarlığını yoğunlaştıracak bir araştırma alanı olarak gördü. Şiiri, kendinden önceki iki büyük şairin, Palamas ve Sikelianos'un anlayış ve üsluplarına hiç benzemez. Şiirinin ses tonunu belirleyen, bir düşün ya da uyanışın dile getirilmesidir. Çarpıcı imgeler kullanmış, yalın ve işlevsel bir üslup geliştirmiştir. Kaynağı mitolojiye uzanan imgelerinde, sergilediği tüm görünümün gerisindeki bir varlığın arayışı vardır.Seferis özellikle "Mithistorima" (Destansı Öykü, 1934) adlı kitabıyla, başlangıçtan beri kullanmakta olduğu şiir dilini ve tekniğini tam bir olgunluğa kavuşturmuştur. "Destansı Öykü" bugün çağdaş Yunan şiirinde bir dönüm noktası sayılmaktadır. Yirmi dört kısa şiirden oluşan bu yapıt, yaşamın kaynaklarını bulma yolunda girişilen bir arayışı dile getirir.

Öbür yapıtları:
  • "Strofi" (Kıtalar, 1931),
  • "İ Sterna" (Sarnıç, 1932),
  • "Yimnopedia" (1936),
  • "Tetradio Gimnasmaton" (Alıştırmalar Defteri, 1940),
  • "İmerologio Katastromatos I, II, III" (Gemi Günlüğü I, II, III, 1940, 1944, 1955), "Kihli" (Ardıç Kuşu, 1947), "Piimata" (Şiirler, 1963), "Dokimia" (Denemeler), "Dialogos Pano Stin Piisi" (Şiir Üzerine Diyalog).
Ödülleri
  • Atina Akademisi Ödülü (1947)
  • Nobel Edebiyat Ödülü (1963)


Sen sadece aynasin...