Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şeker Kamışı (Saccharum officinarum)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Buğdaygillerden, özsuyundan şeker çıkarılan, kamışı andırır bitki (Saccharum officinarum). Anayurdu Hindistan'dır. Orta Çağ'da Araplar tarafından batıya getirilmiş, buradan da Amerika'ya götürülmüştür. Uzun yıllar şeker elde edilen tek kaynak olarak kaldıktan sonra bu özelliğini şekerpancarı ile paylaşmıştır. Şekerkamışı sıcak ve nemli iklimlerde yetişir. Kök, gövde ve yaprak yapısı öbür buğdaygillere benzer. Boyu 5 m.'yi bulabilir. Çiçekleri gümüş renkli başaklar oluşturur. Düğümlerle bölünmüş ve içi boş olan sapta çok yüksek oranda şeker bulunur (%15). Şeker, kesilen kamışların ezilmesiyle çıkan şıradan elde edilir. Şıradan ayrıca içki de yapılır. Kamışın ezilmesinden geriye kalan artıklar ise gübre ve yakacak olarak kullanılır. Dünyadaki başlıca şekerkamışı üreticileri Küba, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Filipinler'dir. Türkiye'de yalnızca Çukurova bölgesinde sınırlı olarak yetiştirilir ve taze olarak tüketilir
theMira