Şarbon
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
En çok koyun ve sığırlarda görülen ve deri yoluyla insanlara da bulaşan tehlikeli bir hastalık, karakabarcık. Antraks denilen bakterilerin sebep olduğu şarbon koyunlarda çoğunlukla bağırsaklarda gözükür. Şarbonlu hayvanların toprağa gömülmesinden sonra bile şarbon basillerinin sporları uzun zaman toprakta yaşar, solucanlar aracılığıyla üste çıkar, bitkilere geçerek yeniden hayvanlar tarafından alınabilir. İnsanlara bulaşan şarbon hemen daima deride gözüken bir çıban olarak ortaya çıkar. Çıbanın üzerinde oluşan sarı kabuk zamanla siyahlaşır. İlk kabarcığın çevresinde yeni kabarcıklar oluşur, lenf yolları iltihaplanır, ateş yükselir ve dalgınlık başlar. Pasteur'un bulduğu aşıdan önce şarbon insanlarda % 40 oranında ölüme yol açıyordu, Aşı, hayvan ölümlerini de büyük ölçüde önledi. Şarbon aşısı hayvanlara 15 gün arayla iki kez yapılır ve kesin bağışıklık sağlar. Aşının yanı sıra penisilin tedavisi de hastalığı kesin şekilde yok eder.