Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
01:55, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 18 Temmuz 2025 - 01:55
Arama
MaviKaranlık Forum
Fizik ve Felsefe İlişkisi
-
Tek Mesaj #1
ThinkerBeLL
VIP
VIP Üye
5 Ekim 2012
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
Fizik ve Felsefe İlişkisi
MsXLabs.org
Fizik ve felsefe birbiriyle yakından ilişkilidir. Newton'dan Heisenberg'e, Max Born'dan David Bohm'a kadar birçok fizikçi aynı zamanda iyi birer filozof idiler. Yazık ki filozoflar arasındaki iyi fizikçilerin sayısı bu kadar çok değildir. (Bu yüzden bazı fizikçiler felsefeden uzak durmayı tercih ederler.)
17. yy.da Descartes'in, şüpheciliğiyle "düşünüyorum öyle ise varım"ı temel alması ve bunun üzerine felsefesini kurması; mekanik evren anlayışını oluşturması ve Newton'un öğrenciliği sırasında Descartes'in görüşleriyle tanışıp daha sonra mekaniğin o üç temel yasasını ortaya atması; fizik-felsefe ilişkisinin başlamasıdır ve güzel bir örneğidir. Zaten fizik, felsefe, matematik ve bugünkü diğer doğa bilimlerinin bir arada olması ancak, Rönesans tan sonra ayrılmaya başlamaları; aralarında sıkı bir ilişki olmasının doğal bir sebebidir. Bu yüzden felsefe incelenmelidir. Çünkü felsefe tarihi, insanlığın geçirdiği düşünce aşamalarıdır ve bu aşamaların belli bir yerinde pozitif bilimler doğmuştur; çünkü epistemoloji, bilme sürecini sorgular ve bu süreç tüm pozitif bilimler için kaçınılmazdır, oysa pozitif bilimler bu süreci sorgulamaz. Çeşitli zamanlarda, bazı filozoflar ellerinden geldiğince pozitif bilimler ve özellikle fiziği kullanıp bunun üzerine felsefelerini kurmuşlardır.
Fakat bu filozoflar kendi zamanlarındaki fiziği ne kadar iyi biliyorlardı? Örneğin, entropi kavramını ya da kuantum fiziğini gerçekten hazım sayabilmişler miydi yoksa bunlardan birer ikişer cümle okuyup felsefelerini bunlar üzerine mi temellendirmişlerdi?
Bu durumda yapılanlar spekülasyon dan öteye geçemez. Ya da doğa bilimleri -Marx'ın yaptığı gibi- doğrudan topluma veya insanlara uygulanabilir mi? (Felsefe açısından fizik-felsefe ilişkisi ve sorunları bu durumdadır.) Sonuçta fizik (ve genelde doğa bilimleri) temel alınarak bir felsefenin kurulması ancak bir fizikçinin yapabileceği iştir.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
2
üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Cevapla
Kapat
Saat: 01:55
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Ã…Âu Anda DinlediÄŸiniz Ã…Âarkı
WaRrioR
-
22:40
Forum Oyunları
Young deneyi
studentin
-
13:03
Fizik
Ã…Âu Anki Halini Smiley ile Göster
Dilhun
-
01:54
Forum Oyunları
Bu İsmin Sahibi Kim?
Dilhun
-
00:02
Forum Oyunları
Kendinizi Nasıl Hissediyorsunuz?
Dilhun
-
23:46
Forum Oyunları