Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2012       Mesaj #4
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, genellikle yeşil renkte ve ortalama 5 cm boyunda, düz kanatlı, çok obur böcek türü.

Eski biyoloji kitaplarında Peygamber devesi, bitki ve küçük böcekler ile beslenen böcek türü olduğu yazılıyor. Radyasyonun mücizevi etkisi sayesinde Peygamber devesi çok iri ve tehlikeli canavara dönüştü. Onların büyüklüğü ve fiziki kabiliyetleri tüm canlılara meydan okuyacak derecede gelişmiş. Normalde cızlarla beslenir, insanlara pek saldırmaz, ama göç mevsimlerinde çok saldırgan oluyorlar. Peygamber devesi yakın mesafede çok tehlikelidir, jilet gibi keskin pençeleri ile bir kaç saniyede herkesi param parça ediyorlar. Böyle bir saldırıya uğrayan Peygamber devesinin kurbanı bazen felç oluyor, bazen ise hiç bir şey göremez, yani kör oluyor.


Peygamber devesi çevredeki zaralı böceklerin denetim altında tutulması için oldukça yararlıdır.Özellikle bahçelerini böcek ilaçlarının zararlı etkisinden,uzak tutmak isteyenler,bahçelerindeki böcek miktarlarını dengelemek için doğal yollara yönelirler.En etkili çözüm yollarından biri de,zararlı böcekleri yiyerek beslenen peygamber devesini daha yakınan tanımaktır.Böcek ilaçları yalnızca tehlikeli olmakla kalmayıp,genellikle yararlı böcekleri de öldürüp,köklerini geride bırakabilirler.
Türkiye de zararlı böceklerin denetimi için,kimyasalların yaygın olarak kullanılmasına karşın,zararlı olmayan yöntemler üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır,Örneğin,Antalya da Narenciye ve Seracılık Enstitüsü,turunçgiller için iki tür yararlı böcek satmaktadır.Dünya nın hemen her yerinde zararlı böcekleri yiyerek beslenen ve böylece doğaya çok yararlı bir hizmette bulunan, hem de ücretsiz olarak, peygamber develerine rastlanmaktadır.

Kaynak: Peygamber Devesi (Praying mantis)