Arama

Peygamber Devesi (Praying mantis)

Güncelleme: 20 Ekim 2012 Gösterim: 29.816 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Mayıs 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
663pxprayingmantisindiaak4
Sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, genellikle yeşil renkte ve ortalama 5 cm boyunda, düz kanatlı, çok obur böcek türü.
Sponsorlu Bağlantılar

Eski biyoloji kitaplarında Peygamber devesi, bitki ve küçük böcekler ile beslenen böcek türü olduğu yazılıyor. Radyasyonun mücizevi etkisi sayesinde Peygamber devesi çok iri ve tehlikeli canavara dönüştü. Onların büyüklüğü ve fiziki kabiliyetleri tüm canlılara meydan okuyacak derecede gelişmiş. Normalde cızlarla beslenir, insanlara pek saldırmaz, ama göç mevsimlerinde çok saldırgan oluyorlar. Peygamber devesi yakın mesafede çok tehlikelidir, jilet gibi keskin pençeleri ile bir kaç saniyede herkesi param parça ediyorlar. Böyle bir saldırıya uğrayan Peygamber devesinin kurbanı bazen felç oluyor, bazen ise hiç bir şey göremez, yani kör oluyor.


Peygamber devesi çevredeki zaralı böceklerin denetim altında tutulması için oldukça yararlıdır.Özellikle bahçelerini böcek ilaçlarının zararlı etkisinden,uzak tutmak isteyenler,bahçelerindeki böcek miktarlarını dengelemek için doğal yollara yönelirler.En etkili çözüm yollarından biri de,zararlı böcekleri yiyerek beslenen peygamber devesini daha yakınan tanımaktır.Böcek ilaçları yalnızca tehlikeli olmakla kalmayıp,genellikle yararlı böcekleri de öldürüp,köklerini geride bırakabilirler.
Türkiye de zararlı böceklerin denetimi için,kimyasalların yaygın olarak kullanılmasına karşın,zararlı olmayan yöntemler üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır,Örneğin,Antalya da Narenciye ve Seracılık Enstitüsü,turunçgiller için iki tür yararlı böcek satmaktadır.Dünya nın hemen her yerinde zararlı böcekleri yiyerek beslenen ve böylece doğaya çok yararlı bir hizmette bulunan, hem de ücretsiz olarak, peygamber develerine rastlanmaktadır.
Peygamber devesi yaşamının büyük bölümünü kıpırdamadan başının altında büktüğü iki ön ayağı ile dua eder ya da meditasyon yapar gibi geçirdiğinden,pek çok insan doğaüstü bir canlı olduğunu düşünmektedir,
Yaklaşık 1800 farklı türü bulunan peygamber devesinin boyu 1 santimetreden 25 santimetreye dek değişim göstermektedir.Kutuplar dışında,dünyanın hemen her bölgesinde yaşayan peygamber devesinin yaygın olarak görüldüğü yerler tropikal ve güneşli iklimin yaşandığı bölgelerdir,Türlerine göre açık kahverengidenn,parlak yeşile dek değişim gösteren renkleri genellikle çevrelerinde bulunan otların,yaprakların,çiçeklerin ve dalların rengiyle uyum içindedir.Egzotik lavanta ve pembe orkideye benzer renklerde olan en güzel türleri Güney Asya da yaşar.Bunlundukları ortama uygun renklerde olmaları, hem düşmanlarından gizlenmelerine,hem de avlarını kolaylıkla yakalamalarına yardımcı olur.
İyi bir danak zevkine sahip olan peygamber devesi,başarılı bir avcıdır da.Av stratejisi,kusursuz görüş açısına,sessizliğine,sabrına ve şaşırtıcı hızına bağlıdır.Kanatları olmasına karşın,zamanının büyük bölümünü kıpırdamaksızın geçirir ve onu çevresinden ayırt etmek oldukça zordur.Bire yaprağı ya da çiçek tomurcuğunu andıran hayvan avının üzerine atlamak için en uygun zamanı sabırla bekler.Saldırdığında,bir hayvanın sahip olabileceği en hızlı kas hareketlerinden biriyle hareket eder.O denli hızlıdır ki bir insan onu göremez bile.Beslendiği böceklerin çoğu,insanlar tarafından zararlı olarak nitelendirilen böceklerdir.
Yaşam aralığı,bir yılın ilkbahar aylarından,sonbahar aylarına dektir.Yavrular,ilkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yumurtadan çıkmaya başlarlar.Yumurtadan çıktığında,tıpkı kanatsız erişkinlere benzeyen yavrular sonraki birkaç ay boyunca,dış kabuklarını 5,10 kez değiştirirler.ve her seferinde biraz daha büyürler,Yaz sonlarında ise artık erişkindirler.Çiftleşmeleri de oldukça ilgi çekici bir konu olmuştur.Çünkü bazen dişi peygamber devesi,çiftleşme sonunda erkeğinin başını yer.Daha sonra da dişi,içinde 30 dan 300 e dek değişen sayıda yumurta bulunan yumurta keselerinin üzerini kaplayan koruyucu tabaka sayesinde kış boyunca korunur.Yeni yavruların yaşam ilkbaharla birlikte başlar.
Sık sık çekirgeyle karıştırılır ama benzersiz üçgen başı onun en belirgin ayırt edici özelliğidir.Altı bacağı vardır,ama öndeki iki bacağı sürekli başının hemen altında kıvrılmış olarak durur.Başını bir yandan diğer yanına döndürebilen tek böcektir.Bu hareketi,avını araştırması sırasında iri gözlerini odaklarmasına yardımcı olur.
Yukarıda okuduğumuz bu yazıdan da anlaşılacağı gibi,aslında böceklerin ne kadar yaralı olduğunu anlamışızdır,ama ne yazık ki pek çok insan hala, En iyi böcek ölü olandır,bu zihniyet halen değişmedi,.Her böcek zararlı değilidr,Bu yazımda Peygamber Devesi nın doğa nın dengesini koruma da ne kadar çok değerli olduğunu anlatmaya çalıştım,umarım az da olsa bilgilenmişizdir.
Ezerek öldürmeden lütfen bir kez daha düşünelim,böceklerin aslında doğal dengenin önemli yapıtaşlarından bir olduğunu unutmayalım............................
En Kanlı Birleşme: Peygamber develeri en kanlı cinsel birleşme örneğini sergiliyorlar. Dişi peygamber devesi çiftleşme anında kendisini yiyecek olarak sunan erkeğin kafasını kopararak yemeye başlıyor. Ancak peygamber develerinde sinir sisteminin merkezi kafada değil de vucutta olduğu için çiftleşme devam ediyor.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 8 Ocak 2009 20:14 Sebep: Konu Tarafımca Alınmıştır
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
20 Temmuz 2008       Mesaj #2
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
Mantis20religiosa

Sponsorlu Bağlantılar
peydev

Son düzenleyen asla_asla_deme; 23 Mart 2009 16:42
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Peygamber Devesi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Düzkanatlılardan, yırtıcılıkla geçinen böcek (Mantis religiosa). Sıcak ve ılıman bölgelerde yaşar. Vücudu ince uzun, yeşil renklidir. Ön bacakları yakalamaya elverişli bir biçim almıştır. Erkeği 4-5, dişisi 5-6 mm. büyüklüğündedir. Dişiler yumurtalarını bitkiler üzerine, köpüğümsü bir maddeyle örtülü olarak, küme hâlinde bırakırlar. Etçil ve çok obur böceklerdir. Bir araya kapatıldıklarında birbirlerini, çiftleştikten sonra dişileri erkeklerini yiyecek kadar yırtıcıdırlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Ekim 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
Peygamberdevesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Peygamberdevesi

260px Peygamber bC3B6ceC49Fi kesik

Mantis religiosa
(yaygın peygamberdevesi)
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
  • Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
  • Alt şube: Hexapoda
  • Üst sınıf: Dictyoptera
  • Sınıf: Insecta
  • Alt sınıf: Pterygota
  • İnfra sınıf: Neoptera
  • Takım: Mantodea
Familyalar
  • Chaeteessidae
  • Metallyticidae
  • Mantoididae
  • Amorphoscelididae
  • Eremiaphilidae
  • Hymenopodidae
  • Liturgusidae
  • Mantidae
  • Empusidae
Sinonimler
  • Manteodea Burmeister, 1829
  • Mantearia
  • Mantoptera
Peygamberdevelerinde (Mantidae) görülen ön bacaklar (yakalayıcı bacaklar) çok sayıda diş ve diken taşır.

Peygamberdevesi, Mantodea alttakımında yer alan ve hamam böcekleriyle birlikte Dictoptera takımını oluşturan yaklaşık 1.800 böcek türünün ortak adıdır. Tropik ve sıcak bölgelerde yaşayan, başka böcekler üzerinden beslenen böcek türlerinden oluşan bir familyadır. Bazı uzmanlar Dictyoptera’nın bu iki alttakımını takım düzeyinde sınıflandırırlar. Bu türlerin çoğu tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar.

Özellikler
Peygamber develeri yavaş hareket eden ve öngöğüs bölütleri çok uzamış olan böceklerdir. Ön bacaklarının birbirini eklemlenen biri dikenli iki uzun parçası (uyluk ve kaval kemikleri) kıvrıldığında avlarını yakalayıp parçalayan bir kıskaca dönüştürür. Peygamber devesi genellikle canlı böceklerle beslenir fakat protein ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıkları zamanlarda memeli sınıfından olan cüce fare ve sinek kuşu yediklerine de rastlanmıştır. Vücutları uzun ve incedir. Üçgen kafa yapıları vardır. Ergin mantid, genelde 5 ile 13 cm arasındadır. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Erkeklerin göğüsü 8 segmente dişilerinki ise 6 segmente ayrılır.

260px Mantis ootheca
Mantid yumurta kesesi


Kamuflaj
Kamufle olmak için üzerinde yaşadıkları bitkinin, yerin rengini alırlar. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunmayı yeğlerler. Bir peygamber devesi yeşil ya da kurumuş bir yaprağa, ince bir dala, bir likene, parlak renkli bir çiçeğe ya da karıncaya benzer bir görünümde olabilir. Bu kamuflaj peygamber devesini düşmanlarından gizlemenin yanı sıra avına sezdirmeden yaklaşmaya ya da kurbanını hareketsiz bir biçimde bekleyerek tuzağa düşürmeye yarar. Karınca taklit eden türleri de bulunur.

Davranış
Hareketsiz bir şekilde avlarını beklerler. Ön ayaklarında avını tutmak için kancalar ve dikenler vardır. Tehlike karşısında dikleşerek, kanatlı türleri ise kanatlarını hışırdatıp parlak uyarı renklerini gösterir.Bunun sebebi kendisini daha büyük göstermektir.

Beslenme
Peygamberdevesi kendinden küçük böceklerle (karınca, hamam böceği, sinek ...) beslenir. Ayrıca, yamyamlık vardır ve özellikle çiftleşme sırasında dişiler erkekleri yiyebilir (seksüel yamyamlık). Eğer protein ihtiyaclarını tam karşılayamasalar kertenkele, yılan, fare gibi hayvanlara saldırırlar.

Üreme

Dişi böcek çiftleşme sırasında, genelde erkek böceği yer ama erkek böcek kafası ve ayakları yense bile dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmezler ve dişiler kozaya benzer büyükçe bir kapsül içinde yaklaşık 100-200 yumurta bırakırlar. Kapsül yumurtaları düşmanlardan ve kötü hava şartlarından korur. Dişi mantidlerin yumurtaları ağaç kabuklarında, çalılarda, kayaların üzerinde bulunur. Yumurtaları koyu kahverengi ve çizgilidir. Yumurtadan çıkan nimfin kanatları yoktur. Ama vücudunun öbür bölümleri erişkinlere çok benzer. Nimfler erişkinler kadar oburdur ve birbirlerini bile yerler.

Yaşam alanı
Peygamber develerinin büyük bölümü tropik ve astropik bölgelerde yaşar. En iyi bilinen türlerinden olan 7-12 cm uzunluğundaki Mantis religiosa Afrika’nın kuzeyinden Avrupa’nın içlerine kadar yayılmıştır. Yenidünya’daki peygamber develerinden Hymenopus Kanada’da yaşayan tek peygamber devesi türüdür ve bilinen en güzel peygamber devesi türüdür.

Arkadaşlar Bu güzel canlının Dişi böcek çiftleşme sırasında, genelde erkek böceği yer ama erkek böcek kafası ve ayakları yense bile dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmezler ve dişiler kozaya benzer büyükçe bir kapsül içinde yaklaşık 100-200 yumurta bırakırlar.'özelliği çok ilgimi çekti çok garip bir durum.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 4 Aralık 2012 13:26 Sebep: mesaj içeriği
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

9 Mart 2017 / ThinkerBeLL Din/İlahiyat
6 Nisan 2013 / iceslush Genel Galeri
5 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük